In WordPress zijn er een aantal trucjes waarmee je jezelf een hoop tijd kunt besparen. Shortcodes zijn daar eigenlijk één van. Zo is het mogelijk om zelf shortcodes te creëren, zodat je eenvoudig informatie toe kunt voegen aan jouw website. Sinds WordPress 2.5 kunnen we gebruik maken van shortcodes.

Heb jij een website waarbij je op meerdere pagina’s bijvoorbeeld jouw adres of telefoonnummer plaatst? Dan kun je ervoor kiezen om daar een shortcode van te maken. Zo’n shortcode ziet er dan vaak uit als [adres] of [telefoonnummer]. Ideaal aan zo’n shortcode is dat wanneer jouw adres of telefoonnummer vervolgens wijzigt, je dit niet handmatig zelf op iedere pagina hoeft aan te passen. In plaats daarvan hoef je dat slechts één keer in de shortcode te doen.

Om aan de slag te gaan met het maken van je eigen shortcodes, heb je wel technische kennis nodig. Meer informatie over kun je vinden in de WordPress codex op de Shortcode API pagina. een plugin nodig waar dat mee kan.

Een ander minder technische optie is gebruik maken van een shortcode plugin. Er zijn diverse plugins te vinden met allerlei verschillende shortcodes. Ben je op zoek naar een handige plugin voor shortcodes? Lees dan zeker eens mijn artikel ‘Shortcode plugin voor WordPress‘.

Shortcodes in thema’s

In sommige WordPress thema’s zitten ook shortcodes geïntegreerd. Die zijn echter niet altijd handig om te gebruiken, omdat je de functionaliteiten daarvan alweer kwijtraakt als je voor een ander thema kiest. Een plugin voor shortcodes zou ik daarom persoonlijk altijd de voorkeur geven.

Waar kun je shortcodes voor gebruiken?

Shortcodes in WordPress die je krijgt met een plugin of thema, kunnen eigenlijk echt van alles. Zo zijn er shortcodes beschikbaar waarmee je buttons kunt maken, video’s, like buttons en een Google Maps kaartje toe kunt voegen, je kunt vaak lijsticoontjes maken en het is vaak ook mogelijk om kolommen te maken. Kortom, er is eigenlijk ontzettend veel mogelijk met de juiste plugin of technische kennis.