URL is een afkorting van ‘Uniform Resource Locator’ en staat ook wel bekend als webadres. Een URL kun je zien als een unieke internetadres die je kunt gebruiken om een website, webpagina of ander digitaal bestand dat op internet staat te benaderen.
Mocht je URL ooit willen uitspreken, dan spreek je het uit als ‘uu-er-el’.
Een URL bestaat verder uit verschillende onderdelen. Zo heb je al snel een domeinnaam, subdomein of submappen in een URL zitten, maar dat hangt helemaal af van hoe de website geïnstalleerd is.
In dit artikel zal ik uitgebreider uitleggen wat een URL is en de verschillende delen van een URL beschrijven.
Wat is een website URL?
Iedere website op internet heeft een uniek internetadres, wat de URL (Uniform Resource Locator) is. Wanneer je bijvoorbeeld een WordPress-website hebt en je stuurt een link door om de website te bezoeken, dan heb je de URL doorgestuurd.
Het maakt op een website niet uit waar je bent. Ieder bericht, pagina, afbeelding, product, of ander onderdeel op je website heeft een unieke URL. Om de unieke URL te maken worden extra letters of cijfers toegevoegd na jouw domeinnaam.
Ik zal je een voorbeeld geven aan een URL naar mijn WordPress website maken artikel:
https://webtalis.nl/hoe-maak-je-een-wordpress-website/
Wanneer we bovenstaande URL zien, dan kun je hier 3 verschillende delen uithalen.
Het gebruikte protocol
De URL begon met ‘https://’, dit is het protocol dat gebruikt wordt om verbinding met de website te maken. HTTPS is het veiligst, dus dit zie je tegenwoordig ook op vrijwel alle websites.
Enkele protocollen die gebruikt kunnen worden voor een URL zijn:
- HTTP (Hypertext Transfer Protocol): Dit wordt gebruikt voor het overdragen van webpagina’s en andere gegevens.
- HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure): Dit is de beveiligde versie van HTTP. Er wordt encryptie gebruikt om de communicatie tussen jouw browser en de server van de website te beveiligen.
- FTP (File Transfer Protocol): Dit wordt gebruikt voor het uploaden en downloaden van bestanden van en naar een server.
- SMTP (Simple Mail Transfer Protocol): Dit kun je gebruiken voor het verzenden van e-mail van de ene naar de andere server.
Je hoeft de protocollen niet direct te snappen, maar het zijn wel dingen die de URL gebruiken.
Domeinnaam
Als 2e deel in de url zag je webtalis.nl staan, dit is de domeinnaam van mijn website en kan door niemand anders gebruikt worden dan voor mijn website. Hetzelfde zal zijn als jij jouw eigen domeinnaam hebt.
Na webtalis zie je .nl staan, dit wordt ook wel de domein extensie genoemd.
Slug (Padnaam)
Tot slot zagen we in de URL /hoe-maak-je-een-wordpress-website/ staan. Dit wordt ook wel de slug of padnaam genoemd. Simpel gezegd geeft dit de exacte locatie aan van het artikel, daarom moet dit ook altijd uniek zijn voor ieder artikel of bestand op een website.
Subdomein
Naast bovenstaande 3 onderdelen kan een URL nog meer informatie bevatten. Zo kan er ook een subdomein instaan. Voor mijn online leeromgeving gebruik ik academy.webtalis.nl. Het woord academy is in dit geval de subdomein.
Submap (subdirectory)
Een submap, ook wel bekend als subdirectory kan ook in de URL staan. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je een bestand in een bepaalde map op de server hebt staan. Wanneer je een map genaamd Media op je server hebt staan en hier bestanden in plaatst, dan zijn deze te bereiken via:
https://jedomein.nl/media/bestandsnaam/
In dit geval is media de submap in de URL.
Query
Tot slot kan in een URL ook nog een query (of query parameter) staan. De Nederlandse vertaling van query is ‘vraag’. Met een query kun je simpel gezegd een vraag stellen aan de database, wanneer het antwoord gegeneerd wordt en op de website zal worden getoond.
Ik zal je een simpel voorbeeld geven. Wanneer je op een webshop bent om een T-shirt te kopen, dan zie je regelmatig filters staan waarmee je bijvoorbeeld kunt aangeven wat voor kleur T-shirt je zoekt.
Wanneer je bijvoorbeeld een groen T-shirt zoekt, geef je de kleur groen aan in deze filter. Vervolgens zal je in de URL iets kunnen zien als ?kleur=groen. Hiermee wordt aan de database gevraagd om enkel T-shirts te tonen met een groene kleur.
Is een URL belangrijk?
Wanneer je een website hebt of wil gaan maken, dan is een URL onwijs belangrijk. Doordat iedere website en pagina op een website een unieke URL hebben, is dit heel belangrijk voor de zoekmachine optimalisatie (SEO) van de website.
In de URL kun je met behulp van de slug al direct aangeven waar de pagina over gaat. Vervolgens wordt de pagina ook bekeken en geanalyseerd of het klopt, maar alles begint dus bij de URL en de juiste benaming.
Wanneer je een artikel van een website wil delen is een URL ook van enorm belang. Zonder URL kun je tenslotte niet iemand anders doorsturen naar het artikel. Het is het webadres van de pagina.
Indien je op een website bent is de URL wat minder belangrijk. Je kunt enkel aan de URL zien op welke pagina je zit, maar eigenlijk kijk je op dat moment naar de informatie op de pagina zelf.
Hoe maak je een link van een URL?
Dit hangt af van de manier van linken. Wanneer je een URL kopieert uit de adresbalk van je browser en plakt in WhatsApp, dan is het al direct automatisch een link geworden.
Wil je echter een link plaatsen op een website, dan kan het weer op hele andere manieren. Zo heb je bij WordPress de mogelijkheid om een stukje tekst te selecteren, op het ketting icoontje te klikken en de URL te plakken om een link te maken.
Het is echter ook altijd mogelijk om met behulp van HTML code een link te maken. De code kan er als volgt uitzien: <a href=”https://webtalis.nl/wordpress-hosting”>WordPress hosting</a>.
Veelgestelde vragen over URL’s
Hopelijk heeft dit artikel je helemaal duidelijk gemaakt wat een URL is en hoe die is opgebouwd. Het kan echter zijn dat je wellicht nog nieuwsgierig bent en meer informatie wil. Ik heb daarom een aantal veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.
Een domeinnaam is de naam van een website en wordt gebruikt om de server te vinden. Dit is slechts een klein deel van een URL. Een complete URL bevat op zijn minst het protocol (http of https), de domeinnaam en het pad (slug) naar de pagina of bestand van de website.
Ja, wanneer dingen verkeerd ingesteld staan op een website kan in een URL gevoelige informatie staan. Denk hierbij aan wachtwoorden of persoonlijke gegevens. Gelukkig komt het bijna nooit voor, maar het is van belang dat een website hier de veiligheidsmaatregelen neemt.
Wanneer zoekmachine optimalisatie (SEO) en gebruiksvriendelijkheid voor jou belangrijk is, dan is een goede URL-structuur zeker van belang. Met een goede URL-structuur is duidelijk waar je je bevindt en en eventueel hoe je er gekomen bent. Het is daarom aan te raden om niet met cijfers te werken om een pagina aan te duiden. Je kunt beter de titel van de pagina in de URL verwerken.
Niet altijd. Wanneer je een URL wijzigt, dan is de oude URL niet meer bereikbaar. Wanneer een pagina al in de zoekmachine staat, dan kunnen bezoekers een foutmelding ‘pagina niet gevonden’ krijgen. Hetzelfde geldt als je de links op je website niet wijzigt naar de nieuwe URL. Om te voorkomen dat je in de problemen raakt kun je daarom bij het wijzigen van een URL het best de oude URL naar de nieuwe URL doorsturen met een 301 redirect.