Home / WordPress Woordenlijst / Wat is WAMP? WordPress lokaal installeren

Wat is WAMP? WordPress lokaal installeren

Ben je benieuwd naar wat WAMP is? Het is een afkorting die je tegenkomt als je WordPress lokaal op je computer wil installeren.

WAMP is een afkorting voor Windows, Apache, MySQL en PHP. Het is een softwarepakket voor Windows computers, dus als je op iOS draait heb je er niks aan, maar als je op Windows draait kun je jouw eigen lokale server maken.

In dit artikel zal ik je meer vertellen over wat WAMP is en hoe je WordPress lokaal op je computer kunt krijgen.

Wat is WAMP en waar staat iedere letter voor?

WAMP is afgeleid van LAMP, wat staat voor Linux Apache, MySQL en PHP. Dit is waar de meeste servers op draaien wanneer je jouw website hierop wil hosten. Kijk maar eens op de WordPress hosting pagina naar goede hosting providers die van deze set-up gebruik maken.

Bij de afkorting WAMP is maar 1 letter verschil. De L is vervangen voor de W en de W staat voor Windows. WAMP is dus een set-up van Windows, Apache, MySQL en PHP. Je gebruikt dit vaak om een lokale server op te zetten waar je lokaal je website kunt testen, maar het is ook te gebruiken voor live websites, ook al komt dit een stuk minder vaak voor.

Waar Windows (W) voor staat weten we allemaal, maar misschien ben je nog niet goed bekend met de andere termen. Apache (A) is een tool om websites op Windows te laten draaien. Je kunt hierdoor websites bekijken in je browser zonder dat deze voor iedereen zichtbaar hoeven te zijn.

De letter M in WAMP verwijst naar het woord MySQL. MySQL is nodig als je een database wil gebruiken voor je website. Het is een databasesysteem waar je alle instellingen en inhoud van de website opslaat. Denk aan artikelen, gebruikers, hoe plugins ingesteld staan en nog heel veel meer. MySQL is dan ook iets waar je niet omheen kunt wanneer je een dynamische website als WordPress wil maken.

Tot slot hebben we de letter P, wat staat voor PHP. PHP is een programmeertaal die wordt gebruikt voor WordPress en heel veel andere type websites. Met PHP kun je eigenlijk alles besturen en ophalen. Zo kun je via PHP praten met de database om informatie op te halen en kun je ook met Apache communiceren. Het is dus een hele belangrijke programmeertaal om je website goed te laten functioneren en precies te laten doen wat jij voor ogen hebt. Bijna alle WordPress plugins voor extra functionaliteiten worden dan ook gemaakt met behulp van de programmeertaal PHP.

Waarom is WAMP handig om te gebruiken?

WAMP is om meerdere redenen handig om te gebruiken. Ik zal hieronder een aantal redenen voor je noemen om gebruik te maken van WAMP.

  • Lokaal bouwen en testen: Wanneer je nog geen hostingpakket wil afnemen en eerst lokaal een WordPress website wil maken, dan is WAMP perfect om te gebruiken als je een computer met Windows als besturingssysteem hebt. Je kunt op deze manier heel eenvoudig aan de slag gaan met het maken van je website, voordat de hele wereld dit kan zien.
  • Kost geen geld: Hosting afnemen bij een hosting provider kost je direct geld. Wanneer je echter eerst ruim de tijd wil nemen om je website te bouwen, is dit natuurlijk zonde. Je kunt om kosten te besparen eerst lokaal bouwen via WAMP. Vervolgens als je website klaar is kun je hosting afnemen en de website direct live zetten, waardoor je toch hebt bespaard op de kosten tijdens het ontwikkelen.
  • Je kunt offline werken: Misschien ben je onderweg en heb je niet overal goed internet. Met WAMP kun je volledig offline werken, waardoor je niet afhankelijk bent van een stabiele internetverbinding. Het kan ook een goed idee zijn om offline te werken om ervoor te zorgen dat je geen afleiding hebt.
  • Het is flexibel: WAMP is eigenlijk net zoals een normale server. Je hebt zelf de mogelijkheid om te bepalen welke versies van Apache, MySQL en PHP je draait. Zo kun je de ideale versies installeren voor jouw website of als je al hosting hebt kun je ook de server waar je live website opstaat nabootsen, zodat je website lokaal exact hetzelfde zal reageren als online.
  • Gebruiksvriendelijk: Wanneer je WAMP voor het eerst installeert is het natuurlijk altijd even zoeken hoe alles precies in elkaar steekt, maar over het algemeen is WAMP gebruiksvriendelijk en zijn er diverse tutorials te vinden om je stap voor stap op weg te helpen.

Wanneer we de punten samenvatten kun je wel stellen dat WAMP een uitstekende oplossing is voor het bouwen en testen van een WordPress website lokaal op je eigen computer.

WordPress lokaal installeren met WAMP

De vraag ‘Wat is WAMP?’ is hopelijk volledig duidelijk voor je nu. Mocht je interesse hebben om WordPress lokaal te installeren, dan is het eerst zaak om WAMP te downloaden. Dit kan via WampServer.com. Download hier de versie die bij je besturingssysteem hoort, dit is 32 (x86) of 64-bits (x64).

Je kunt nu WAMP installeren op je computer. Wanneer je dit vervolgens gedaan hebt is het zaak om een database voor je WordPress website aan te maken. Je kunt dit doen via phpMyAdmin. Je kunt hier klikken op de optie database om vervolgens een naam in te voeren. Je kunt nu WordPress downloaden en de bestanden uitpakken op de serverlocatie. De map zal zich standaard bevinden in C:\wamp64\www voor 64-bit systemen of C:\wamp\www voor 32-bit systemen.

Je kunt nu verder via je browser (localhost) om de WordPress installatie te voltooien.

Het is nu mogelijk om je website te gaan bouwen. Heb je nog nooit een website gemaakt, bekijk dan zeker eens het artikel WordPress website maken. Je kunt de hostingstappen overslaan en direct naar het gedeelte gaan waar we een website bouwen.


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.