WordPress.com is een plek waar je snel en eenvoudig een blog online kunt zetten zonder dat je hosting of een domeinnaam moet betalen. WordPress.com kun je dus eigenlijk zien als een blog hostingprovider waar je gratis gebruik van kunt maken.
Het enige wat je hoeft te doen is je registreren op de website en je kunt meteen starten met je blog op een subdomein van WordPress.com, zoals “voorbeeld.wordpress.com”.
Verder krijg je natuurlijk ook schijfruimte om foto’s en andere media bestanden te uploaden naar je blog en kun je kiezen uit meer dan 100 verschillende thema’s. Je hoeft je ook niet druk te maken over backups, spam en beveiliging. WordPress.com regelt al deze zaken voor je.
WordPress.com is niet direct gerelateerd aan WordPress.org. Dit is een andere variant van WordPress wat de populairste Content management Systeem (CMS) is. Bekijk hier de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org.
Hoewel de basis van WordPress.com hetzelfde is als die van WordPress.org, heb je met WordPress.com helaas wel een aantal beperkingen. Zo heb je niet de mogelijkheid om WordPress plugins te installeren, kun je niets in de code wijzigen, mogen er door WordPress advertenties op je website getoond worden en heb je zelf niet de mogelijkheid om advertenties te tonen. Google adsense op je WordPress.com blog gaat dus niet lukken.
Wanneer je artikelen leest over WordPress kan het zijn dat je dingen tegenkomt waar je nog nooit iets van hebt gezien. Dit komt omdat het dan over de WordPress.org variant gaat en je dit helaas niet kunt doen bij WordPress.com.
De beperkingen zorgen ervoor dat er regelmatig mensen overstappen van WordPress.com naar een eigen gehoste WordPress website. De .com versie blijft natuurlijk een uitstekend startpunt voor je blogcarrière.
WordPress.com betaalde uitbreidingsplannen
WordPress.com is gratis, maar er zijn ook een aantal betaalde uitbreidingen om extra’s te krijgen op je WordPress.com blog. Zo kun je onder andere meer schijfruimte krijgen, een eigen domeinnaam koppelen aan je blog, advertenties verwijderen en e-mail en chat support krijgen. Voor elk betaalde uitbreidingsplan zal je per jaar een bepaald bedrag moeten betalen.
Conclusie
Met WordPress.com verlies je een hoop controle. Aan de andere kant heb je niet de lasten van een eigen gehoste website.
Je kunt WordPress.com het best gebruiken wanneer je niet op een eigen domeinnaam wilt werken en bijvoorbeeld alleen een persoonlijke blog wilt bijhouden. Het is tevens uitstekend geschikt wanneer je wilt beginnen met bloggen en nog niet zeker weet of het echt iets voor jou is.
Wil je liever een eigen blog maken met WordPress? dan kun je dus het best voor de .org versie gaan.