Home / WordPress / Hoe kun je een WordPress backup maken?

Hoe kun je een WordPress backup maken?

WordPress backup maken

Een WordPress backup maken is de meest belangrijke taak die je op jouw website kunt uitvoeren.

Toch doen veel te weinig mensen dit. Iedereen moet eerst een keer goed zijn hoofd stoten voordat beseft wordt dat je backups altijd in eigen hand moet houden.

Dit artikel is voor de slimme mensen. De mensen die zelf backups maken van een WordPress website om niet afhankelijk te zijn van een ander.

Inhoudsopgave: WordPress backup maken

Video: WordPress backup maken

In onderstaande video vertel ik je meer over verschillende WordPress backups plugins en laat ik ook zien hoe je daadwerkelijk een backup kunt maken van je WordPress website.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Waarom een eigen WordPress backup maken?

Wanneer jouw website belangrijk voor je is, dan wil je niet afhankelijk zijn van allerlei externe partijen. Bij een goede WordPress hosting partij worden er standaard al backups van je WordPress website gemaakt.

Dit klinkt geweldig en natuurlijk is het handig in diverse situaties, maar wat nou als je hosting provider problemen heeft? Naast je website staan daar ook je backups, dus eigenlijk kun je dan niet bij je website en niet bij je backups. Een absolute no-go.

Je backups horen altijd op een andere locatie bewaard te worden dan waar je website staat. Een eigen WordPress backup maken van je website geeft je de mogelijkheid om dit op een eenvoudige manier te bereiken.

Hoe kun je een WordPress backup maken?

UpdraftPlus WordPress backup plugin

Een WordPress backup maken kan met behulp van een plugin. De plugin die we gaan gebruiken heet UpdraftPlus. Hiermee kun je een gratis WordPress backup maken van je website. Er is ook een premium versie, maar die heb je enkel nodig als je uitgebreidere functies wil hebben.

Naast dat ik deze plugin aanraad kan ik je ook vertellen dat UpdraftPlus maar liefst op meer dan 3 miljoen websites actief staat. We kunnen dus wel stellen dat dit een van de beste WordPress backup plugins is.

Het fijne aan UpdraftPlus is dat je zelfs met de gratis versie heel eenvoudig backups kunt maken en op een andere locatie, bijvoorbeeld in de cloud, kunt opslaan.

UpdraftPlus installeren

Om een backup te maken van je WordPress website zullen we dus UpdraftPlus moeten installeren. Dit kun je net als ieder ander WordPress plugin installeren.

Je kunt naar Plugins → Nieuwe plugin en vervolgens rechtsboven in het zoekvenster zoeken naar UpdraftPlus.

Vervolgens is het een kwestie van klikken ‘Nu installeren’ en vervolgens op ‘Activeren’ om de plugin actief op je website te krijgen. We kunnen nu een WordPress backup maken.

Handmatig een WordPress backup maken

Om bij de instellingen van UpdraftPlus te komen kun je naar Instellingen → UpdraftPlus-backups gaan.

Backup laten maken met de WordPress UpdraftPlus plugin

Je kunt hier direct ‘handmatig’ een WordPress backup laten maken door op de knop Nu een back-up maken te klikken. Je krijgt vervolgens de volgende opties:

WordPress backup uitvoeren met UpdraftPlus

Hier is het mogelijk om aan te geven of je een backup wil maken van de database en bestanden of dat je juist alleen een backup van de database of bestanden wil maken.

Wanneer je een externe opslagruimte hebt ingesteld (vertel ik dadelijk meer over) kun je eventueel aanvinken dat de backup daar opgeslagen wordt. Vink je dit niet aan dan zal de backup op de server geplaatst worden.

Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om aan te geven dat de back-up niet automatisch weggegooid mag worden als je boven het bewaarlimiet van je backups komt.

Wanneer je eenmaal alles naar wens hebt aangevinkt is het een kwestie van op de knop Nu een back-up maken klikken en het werk zal voor je gedaan worden.

Automatisch WordPress backups instellen

Handmatige acties worden op termijn vergeten. Je kunt jezelf daarom een dienst bewijzen door UpdraftPlus automatisch de backups van je WordPress website te laten maken. Om dit te doen kun je naar het tabblad Instellingen gaan.

Automatische WordPress backups inplannen met UpdraftPlus

Je hebt hier bovenaan meteen de mogelijk om aan te geven met wat voor regelmaat je automatisch een backup van je website wil laten maken. Je kunt dit apart instellen voor de bestanden en voor de database. De opties die je krijgt zijn:

  • Iedere 2, 4, 8 of 12 uur
  • Dagelijks
  • Wekelijks
  • Om de 14 dagen
  • Maandelijks

Je zal voor jezelf de frequentie moeten bepalen. Wanneer je weinig aan de website doet en je past bijna nooit iets aan, dan zou het bijvoorbeeld maandelijks kunnen. Ontvang je bestellingen via je website, dan is een realtime back-up het handigst, maar eventueel zou je voor iedere 2 uur kunnen kiezen voor de database omdat de bestellingen hier worden opgeslagen. De bestanden hoeven dan minder vaak.

Naast de frequentie kun je ook aangeven hoeveel backups er bewaard moeten blijven voordat er een backup vervangen wordt. Het is altijd raadzaam om meerdere backups te hebben voor als er een keer iets mis is met een backup of je nog wat verder terug wil tijdens het terugzetten van een backup.

WordPress Backups opslaan op externe locatie

Het is belangrijk om je backup ergens anders te bewaren dan op de server waar je website staat. Je bent anders kansloos om snel te schakelen als er iets fout gaat met de server. UpdraftPlus heeft dan ook de mogelijkheid ingebouwd om backups op een externe locatie op te slaan.

Backups opslaan op externe locatie met UpdraftPlus

Met de gratis versie is het mogelijk om naar één externe locatie de backup op te slaan. Mocht je het naar meerdere locaties willen sturen, dan zal je de premium versie van UpdraftPlus nodig hebben.

Om de backup extern op te slaan zal de externe locatie gekoppeld moeten worden aan je website. Hoe dit precies moet is afhankelijk van je gekozen optie. Wanneer je een WordPress backup wil maken en opslaan op een Dropbox account, dan kun je bij externe opslag klikken op Dropbox. Om vervolgens verder te gaan kun je onderaan op de pagina op Wijzigingen opslaan klikken. Je krijgt nu de volgende melding te zien.

Klik op de link om toegang tot je Dropbox account te autoriseren. Wanneer je dit niet doet zal de backup ook niet opgeslagen kunnen worden in je Dropbox account.

Inloggen op je dropbox account om UpdraftPlus autorisatie te geven

Je komt nu op een inlogpagina van Dropbox. Log in om autorisatie te geven aan UpdraftPlus.

UpdraftPlus autorisatie met Dropbox voltooien

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is op de knop Complete setup te klikken en de koppeling tussen Dropbox en je website is voltooid.

Vanaf nu kan UpdraftPlus automatisch backups maken en als externe opslaglocatie Dropbox gebruiken.

Hoe kun je een WordPress backup terugzetten?

Een WordPress backup maken is zoals je hebt kunnen lezen niet heel moeilijk. Maar wat nou als je jouw WordPress website wil herstellen met behulp van een backup?

Er kunnen diverse redenen zijn om een backup van je website te gebruiken om je website terug te zetten naar een eerdere versie van je website. Wanneer je backups gemaakt zijn met UpdraftPlus, dan kun je deze backups ook met behulp van de plugin terugzetten. We gaan hiervoor naar het tabblad Back-up / Herstel. Onderaan deze pagina staan je bestaande backups.

Bestaande backup overzicht van UpdraftPlus

Om een backup terug te zetten kun je op de knop Herstellen klikken. Eventueel heb je ook nog de optie om zelf backups te uploaden naar Updraftplus door op de link je handmatig backup-bestanden uploaden te klikken.

Je krijgt nu de optie om te kiezen wat voor componenten je allemaal wil herstellen. Heb je bijvoorbeeld enkel en alleen problemen door plugins, dan kun je ervoor kiezen om de plugins oud de backup te laten herstellen. Heb je geen enkel idee wat er mis is, maar wil je wel terug naar een vorige versie, dan kun je alles selecteren. Wanneer je de herstel componenten hebt geselecteerd kun je op Volgende klikken.

Backup bestanden ophalen

UpdraftPlus is nu al voor je aan het werk gegaan en heeft alle benodigde backup bestanden opgehaald. Klik nu op de knop Herstellen om de WordPress backup terug te zetten.

WordPress backup succesvol teruggezet

Je krijgt tijdens het herstellen een voortgang te zien. Wanneer alles klaar is zal je de melding ‘Restore succesful!’ zien staan en een knop om terug te gaan naar je website. Je hebt nu zelf met een paar klikken succesvol een WordPress backup teruggezet.

Is UpdraftPlus Premium de moeite?

De premium versie van UpdraftPlus geeft je meerdere mogelijkheden die je in de gratis versie niet hebt. Je zal voor jezelf moeten bepalen of dit de moeite waard is. Enkele opties die je krijgt in de premium versie zijn:

  • Pre-update backups: Automatische backups voordat er updates worden uitgevoerd op je website. Ideaal als je dit altijd vergeet te doen.
  • Meerdere externe opslaglocaties tegelijkertijd: Kies alle externe opslaglocaties die je maar wil en laat je backup hiernaartoe versturen.
  • Website klonen en migreren: Kloon je website en migreer het naar een andere domeinnaam of maak een tijdelijke test website.
  • Multisite ondersteuning: Heb je een WordPress multisite netwerk, dan is de premium versie perfect.
  • Incremental backups: Sla alleen de wijzigingen die gedaan zijn op in een nieuwe backup in plaats van telkens alle bestanden opnieuw.
  • Meer database opties: Bevat jouw database gevoelige informatie? Je kunt de database backup ook versleuteld opslaan.
  • Backup tijd zelf bepalen: In plaats van per x aantal uur, dag, week of maand kun je ook zelf de exacte tijd aangeven wanneer een backup gemaakt moet worden.

Dit waren een aantal punten waar je van kunt profiteren bij de premium versie. Er zijn er nog wel meer dus bekijk gerust alle opties op de website van UpdraftPlus.

Veelgestelde vragen over WordPress backups maken

Hopelijk heeft dit artikel al je vragen al beantwoord, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat je wellicht toch nog met een aantal vragen zit. Ik zal daarom hieronder nog een aantal veelgestelde vragen voor je beantwoorden.

Wat is de beste manier om een WordPress backup te maken?

Er bestaat niet zozeer één beste manier. Het gaat er simpel gezegd gewoon om dat je een goed werkende backup maakt. De manier waarop maakt wat dat betreft niet uit. Wel is het natuurlijk een stuk fijner om automatisch backups te laten maken, zodat je zelf niks hoeft te doen en het niet kan vergeten. Een WordPress backup maken met een plugin is daarom wat mij betreft de beste methode.

Waarom heb ik een backup nodig?

Niets is vervelender dan een niet werkende website en geen mogelijkheid om dit op een redelijk eenvoudige manier te herstellen. Of wat doe je als de server van jouw website dagenlang onbereikbaar is? Juist, een backup kan je in veel situaties redden. Wees dus verstandig voor jezelf en maak backups van je website. Je zal er blij mee zijn op het moment dat je het een keer echt nodig hebt.

Hoe weet ik of ik een complete WordPress backup heb?

Bij een WordPress-website heb je een backup nodig van twee onderdelen. Je hebt een backup nodig van de database en van alle bestanden op de server. In de database worden alle teksten, instellingen, bestellingen en dat soort zaken opgeslagen. De bestanden zijn nodig om WordPress goed te laten functioneren en hier staan natuurlijk ook alle afbeeldingen die je op je website gebruikt bij.

Hoe vaak moet ik een backup van mijn website maken?

Dit is helemaal afhankelijk van hoeveel je aan je website doet. Pas je één keer per maand iets aan en is de website verder statisch? Dan voldoet 1x per maand prima. Plaats je dagelijks nieuwe artikelen, dan zou ik het dagelijks doen. Heb je een webshop of ga je een WordPress webshop maken en ontvang je veel bestellingen, dan is een realtime backup het best. Uiteindelijk moet je voor jezelf bepalen wat handig is. De grote vraag is eigenlijk hoeveel informatie je kunt missen. Voordat je de limiet bereikt van teveel missende informatie bereikt zal je een nieuwe backup moeten maken.


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

«
»

8 reacties op “Hoe kun je een WordPress backup maken?”

  1. Eric avatar
    Eric

    Verhuizen naar naar andere Hosting

    Ik zit nog met Vraagtekens.
    Stel: ik maak een backup met UpdraftPlus in dropbox.

    Ik verhuis mijn domeinnaam naar een andere hosting
    Ik zeg mijn (huidige) hosting op.

    Vraag: kan ik dan nog inloggen op de Wordpress dashboard?
    Vraag 2: is het dan ‘ gewoon’een kwestie de backup in dropbox te uploaden?

    Of zie ik dit verkeerd?

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Wanneer je domeinnaam verplaatst is, kun je niet direct inloggen op je website omdat deze hier nog niet zal staan. Je zal dus inderdaad de back-up moeten uploaden met de bestanden en de database aanmaken en weer goed koppelen via het wp-config.php-bestand. Je kunt dit vaak al doen voordat je de domeinnaam overzet, zodat je website niet down gaat.

  2. Anneke Visser avatar

    Hoi Maikel,

    Is via FTP dan niet de veiligste manier op diverse fronten? Had verwacht dat dit jou nummer 1 tip zou zijn.

    Persoonlijk gebruik ik FileZilla al decennia lang voor een backup, ook al staat deze ook bij mij hosting provider. Ik neem liever geen enkele risico en dat was maar goed ook, heb het meegemaakt dat de toenmalige provider ‘vergeten was’ de domeinregistratie opnieuw te regelen. En blij dat ik een eigen backup had, heb toen tijdelijk bij een andere provider gezeten….

    Wat ik me bij FileZilla wel afvraag is, welke bestanden moet je echt in de backup opnemen? Voor alle zekerheid pak ik de gehele hoofdmap. Is dit verstandig of neem ik dan een hoop onnodige bestanden mee?

    Dat is een vraag die niemand me tot nu toe duidelijk heeft kunnen beantwoorden, jij bent mijn laatste hoop. 🙂

    Groet Anneke

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Handmatige backups kunnen dan wel veilig zijn, maar de ervaring leert dat deze het snelst vergeten worden of gewoonweg niet gedaan worden omdat het tijd kost of technisch lijkt. Voor veel mensen is dit dan ook zeker niet de nummer 1 optie, terwijl het wel een goede optie is.

      De belangrijkste map is de wp-content map. Hierin staan alle plugins, uploads en het thema dat je gebruikt. Het wp-config.php, en .htaccess-bestand kunnen ook handig zijn natuurlijk, dan hoef je dit niet opnieuw in te stellen. Van alle andere WordPress bestanden hoef je in principe geen backup van te maken, aangezien je via WordPress.org altijd WordPress kunt downloaden.

      Uiteraard is los hiervan ook altijd een backup nodig van de database.

      1. Anneke avatar
        Anneke

        Dank voor je reactie en sorry het maakt het mij nog niet helemaal duidelijk zoals ik eerder schreef. Want wanneer je FTP opent zie je de sites staan, maar ik doe ze uiteraard apart. 1x Per maand en of wanneer er een WP update is, dit doe ik al ruim 23 jaar, als hobby vandaar de vraag. 🙂

        In FTP kies ik de juiste site en open public_html > daar kies ik de site die ik wil, maar kom dan in een overzicht met alle bestanden, dus alles niets uitgesloten of alleen bepaalde mappen!

        Heb het dus ooit nodig gehad en terugzetten van de FTP backup ging beter dan de backup die de hostingprovider maakt, die maakt hem volgens mij net zoals jij voorstelde.

        Voor mijn gevoel en door de ervaring (ook al was het maar 1 keer), is dit voor mij de veiligste optie, of zie ik dit verkeerd?

        Ik had screendumps gemaakt jammer dat ik ze niet mee kan sturen.

        Benieuwd naar je reactie. Alvast bedankt!

        1. Maikel van de Weerd avatar

          De hostingprovider zal het maken via hun eigen systeem en niet via een plugin op de site. Handmatig is een prim optie. Ik kan er alleen niet veel meer van maken dan eerst. Per site draait het allemaal om de wp-content map en het .htacces en wp-config.php bestand. Dit zal je dus per site moet backuppen om een goede backup te hebben. De overige WordPress bestanden zijn minder belangrijk (kun je wel meenemen), omdat je altijd handmatig WordPress kunt downloaden.

  3. Jacqueline Schattorie avatar

    Hoi Maikel,
    een mooi en duidelijk verhaal over back ups. Jammer genoeg geeft mijn WP site direct een kritieke fout aan en kan ik helemaal niets doen. Vanaf ik naar Hosting door TransIp ben verhuisd met mijn WP site werkt hij niet meer. Men zegt dat het aan het thema Industrial ligt… bijzond omdat de site altijd perfect heeft gedraaid. Wellicht weet jij de oplossing. Dank.

    1. Maikel van de Weerd avatar

      De server-instellingen bij de een kunnen anders zijn als bij de ander, waardoor het fout gaat. Wanneer er wordt gezegd dat het aan je thema ligt, dan zullen daar de fouten vandaan komen. Hoe je het kunt oplossen is afhankelijk van de foutmelding. Wellicht dat je handmatig een update van het thema kunt doorvoeren als die er is en dat dat het probleem oplost.