Inloggen:

Blog maken met WordPress in 6 stappen [2024]

WordPress blog maken in 2024

Wil je een eigen blog maken? Dat is een super leuk idee en eenvoudiger te realiseren dan je denkt.

WordPress is uitstekende software om een blog mee te maken en is ook gebruiksvriendelijk om in te bloggen. Het mooie van WordPress is dat de software volledig gratis is. Het enige wat je wel nodig hebt is je eigen domeinnaam (webadres) en hosting om WordPress op te installeren.

Met behulp van deze WordPress blog maken handleiding kun je al binnen een dag je eigen blog maken en je eerste artikel publiceren. Je hoeft hiervoor geen enkele regel code te kennen. Technische talen als HTML, PHP en CSS hoef je dus zeker niet te begrijpen om te starten met je blog. Het enige wat je hoeft te doen is onderstaande stappen volgen. Laten we dan ook maar snel beginnen.

Hoe kun je een blog maken? Dit is wat je nodig hebt

Om een blog te maken heb je enkele dingen nodig. Ik zal het hieronder voor je opsommen:

  • Een goed idee en de juiste motivatie, want zonder dit kom je nergens.
  • Domeinnaam (webadres)
  • Hosting
  • WordPress installatie (Het gaat hier om de WordPress.org versie, niet .com)
  • WordPress thema (Design)

Ik zal je stap voor stap begeleiden om dit allemaal op orde te hebben, want als je dit hebt kun je artikelen gaan schrijven.

Waarom ik jou hierbij wil helpen? Ik maak nu al meer dan 15 jaar websites en ik ben van mening dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een blog te maken en zo te kunnen starten met een blog carrière.

Ik weet dat het maken van een blog kan een beetje eng kan zijn en zelfs voor de nodige stress kan zorgen omdat je niet weet hoe alles precies moet. Alle adviezen die je online krijgt zijn ook erg wisselend, waardoor je in de war kunt raken van wat je nu moet doen.

Met deze handleiding hoop ik het je een stuk makkelijker te maken. Deze ‘Blog maken met WordPress’ handleiding is gemaakt op basis van mijn eigen ervaring. Ik ben ervan overtuigd dat als je alle stappen volgt je vandaag nog kunt starten met bloggen. Ben je er klaar voor? Laten we beginnen!

Een goed idee en de juiste motivatie

Voordat je een blog start heb je natuurlijk een idee nodig waar je over wilt gaan bloggen. Je kunt bijvoorbeeld een persoonlijke blog maken, maar je kunt ook bloggen over de nieuwste gadgets of misschien ben je wel helemaal gek op beauty en fashion en wil je daar een WordPress blog over maken.

Waar je ook over wil bloggen, het is allemaal mogelijk op je eigen blog. Jij bent de enige die beslist over wat er wel en niet op mag komen te staan.

Wat ik wel kan aanraden is dat je weet dat het onderwerp waar je over wil schrijven goed bij je past en dat je erover kunt blijven schrijven. Het zou zonde zijn als je na 2 maanden alweer stopt met bloggen omdat het onderwerp niet leuk is of dat je niet meer weet waar je over moet schrijven.

De juiste motivatie is daarom bij bloggen heel belangrijk. Indien je niet gemotiveerd genoeg bent om voldoende tijd te steken in je blog om regelmatig nieuwe artikelen te plaatsen, dan is de kans op een succesvolle blog niet heel groot en dit zal vermoedelijk wel je ultieme doel zijn.

Alle populaire blogs plaatsen regelmatig nieuwe blogberichten. Het maakt hierbij helemaal niet uit of je een beautyblogger bent, een blogger over gadgets of een blogger over een ander onderwerp. De basis van een goede blog is dat er regelmatig nieuwe artikelen verschijnen voor je lezers.

Blog maken met eigen domeinnaam en hosting

Een domeinnaam is het webadres waarmee mensen op je blog kunnen komen om je artikelen te lezen. De domeinnaam van deze website is ‘webtalis.nl’. Het is niet mogelijk om een blog te maken zonder domeinnaam omdat je dan niet te bereiken bent.

Voor sommige mensen is een domeinnaam verzinnen een obsessie. Dit is nergens voor nodig, de perfecte domeinnaam bestaat namelijk niet. Het succes van je blog zal komen op basis van wat je doet nadat je een domeinnaam hebt verzonnen en je blog online hebt staan. Verzin dus gewoon een naam die leuk klinkt en die wellicht iets met het onderwerp te maken heeft.

Ik raad je aan om een domeinnaam en hosting bij dezelfde hostingprovider te nemen omdat dit het eenvoudigst is en je hier geen technische handelingen voor hoeft te verrichten. Zelf neem ik altijd een domeinnaam en hosting af bij Cloud86, maar dit proces zal ik je zo meteen volledig uitleggen.

Naast een domeinnaam is hosting noodzakelijk om een blog te beginnen op je eigen domeinnaam. Met hosting krijg je opslagruimte waar je blog website op geplaatst kan worden. Met enkel een domeinnaam is het dus niet mogelijk om je website weer te geven.

Bij hosting vind ik het erg belangrijk dat het hostingbedrijf een hoge uptime heeft, goede klantenservice (liefst ook telefonisch) en dat de blog snel geladen wordt. Niets is vervelender dan dat je blog offline is en het onmogelijk is voor je lezers om jouw blog te bezoeken. Problemen kunnen altijd op onverwachte momenten voorkomen, het is dan fijn om snel antwoord te krijgen en een oplossing. De snelheid vind ik belangrijk omdat een trage website bezoekers wegjaagt en het ook een rankingsfactor voor Google is.

Er zijn ontzettend veel verschillende hostingproviders die WordPress hosting aanbieden. Ik zal hieronder vertellen voor welke hostingprovider ik heb gekozen voor Webtalis, waarom je geen gratis hosting moet nemen en welk hostingpakket je het best kunt nemen.

WordPress blog maken: Stappenplan voor beginners

Hieronder zal ik je stap voor stap laten zien hoe een WordPress blog maken voor jou geen enkel probleem hoeft te zijn. We gaan samen door dit stappenplan heen, zodat jij vandaag nog jouw blog online kunt hebben staan.

We starten met het uitkiezen van webhosting en een domeinnaam en gaan daarna verder met het installeren van WordPress en het daadwerkelijk maken van je blog.

Stap 1 🌐: Hosting en domeinnaam bij Cloud86

Cloud86, goede hostingprovider om een blog mee te maken

Cloud86 is wat mij betreft op dit moment de beste Nederlandse hosting provider die je kunt vinden. De prijzen zijn zeer competitief, de klantenservice is in tegenstelling tot veel andere partijen zeer goed en de snelheid is uitstekend. Dit is dan ook de reden waarom Webtalis hier ook op draait.

Om een eigen domeinnaam met webhosting af te nemen kun je op onderstaande knop klikken. Je komt dan op de website van hosting provider Cloud86 terecht, waarna je een aantal stappen kunt doorlopen om een domeinnaam en hostingpakket af te nemen die ik je hieronder zal laten zien.

Hostingpakket kiezen

Eenmaal op de website van Cloud86 kunnen we als eerste een hostingpakket uit gaan kiezen. Je hebt bij Cloud86 de volgende pakketten:

  • Webhosting Start (vanaf €1,95 per maand): Geschikt voor beginnende bloggers die rustig willen starten zonder al teveel kosten.
  • Webhosting Medium (vanaf €2,95 per maand): Voor als je grotere plannen hebt en meer dan 2 websites wil starten. Je krijgt uiteraard ook meer serververmogen.
  • Webhosting Power (vanaf €5,95 per maand): Wil je direct vol gas geven en ben je van plan meer dan 5 websites te starten of wil je zoveel mogelijk serververmogen, dan kun je voor het Power pakket gaan. Dit pakket is ook ideaal als je op een later moment een webshop aan je blog wil toevoegen.

Mocht je graag extra WordPress ondersteuning hebben, dit is de blog software waar we gebruik van gaan maken, dan kun je ook voor Managed WordPress Hosting gaan bij Cloud86. Dit is iets duurder, maar je krijgt er wel extra hulp voor terug.

Bespaartip: Bij Cloud86 is het zo dat je meer korting krijgt als je een pakket voor een langere periode afneemt. Mocht je dus zeker zijn van je zaak en meerdere jaren een blog online willen hebben staan, dan kun je het best een zo’n lang mogelijke looptijd nemen. Je besparing is dan het grootst. Desalniettemin krijg je ook bij afname van 1 jaar tijdens de eerste looptijd een korting.

Ik hoop dat bovenstaande informatie je heeft geholpen om een keuze te maken. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je ook altijd onderstaande hosting kieswijzer doorlopen.

Klik daarna op Bekijk aanbieding om naar Cloud te gaan en klik op Selecteren bij het pakket dat je wilt hebben. Je komt nu op een pagina terecht waar we een domeinnaam kunnen aanvragen.

Domeinnaam registreren

Je kunt hier bij voorbeeld de naam invullen die je zou willen gebruiken. Ik zou .com wel veranderen naar .nl als je op je blog Nederlandstalig gaat schrijven en je op de Nederlandse markt richt, want .nl staat tenslotte voor Nederland en herkennen mensen goed. Je kunt .com gebruiken als je een Engelstalige website wil starten en je op de wereldwijde markt wil richten.

Wanneer je jouw naam en extensie (.nl, .com, etc.) hebt gekozen kun je op Controleer klikken om te controleren of de domeinnaam vrij is.

Wanneer je domeinnaam beschikbaar is, zal je dit net als hierboven direct te zien krijgen. Je kunt dan op de knop Toevoegen klikken om de domeinnaam mee te bestellen met je hostingpakket en klik vervolgens op de net verschenen knop Doorgaan.

Is de domeinnaam die je wilt hebben bezet? Je zal dan een andere domeinnaam moeten verzinnen, want er kan maar één persoon gebruik maken van een bepaalde naam en extensie op het internet. Probeer een variatie van de domeinnaam die je wil hebben, wellicht is die nog wel vrij.

Hosting en domeinnaam bestelling afronden

We zijn nu aangekomen op de pagina waar we de looptijd kunnen kiezen van ons hostingpakket. Bij een looptijd van 3 jaar krijg je de meeste korting en heb je geen last van tussentijdse prijswijzigingen. Bij een looptijd van 1 jaar krijg je ook nog een leuke korting, hoewel dit wel iets minder is.

Maak voor jezelf een keuze wat voor looptijdsperiode je aan wil gaan en klik vervolgens op de knop Doorgaan om naar de volgende stap te gaan.

Mocht je al ergens anders een website hebben en een andere hostingprovider zoeken, dan kun je aangeven dat Cloud86 je website mag verhuizen. Dit is vanaf het Medium hostingpakket gratis.

We zijn bijna klaar, we zijn nu op de laatste pagina van het bestelproces. Je kunt hier je bestelling nog een keer controleren en vervolgens kun je bij contactgegevens jouw gegevens invullen en een wachtwoord invoeren of genereren voor je Cloud86 account. De gebruikersnaam van je account zal je ingevulde e-mailadres zijn.

Nadat je jouw contactgegevens hebt ingevuld zal je nog akkoord moeten gaan met de algemene voorwaarden en kun je jouw gewenste betaalmethode selecteren. De betaalmethode waar je uit kunt kiezen zijn iDEAL, Bancontact / MisterCash, Sofort, Giropay, Creditcard en Apple pay.

Je bestelling is nu helemaal in orde. Klik op de knop Afrekenen om de betaling uit te voeren, zodat jij zo dadelijk kunt beginnen met een eigen WordPress blog maken.

Je krijgt na jouw betaling een welkomstmail van Cloud86 met informatie over je account.

Je domeinnaam is bijna gereed

Zodra je de betaling voldaan is kun je al wel starten met het maken van een blog, maar je zal nog niet direct iets op de domeinnaam zien. Het heeft even tijd nodig voordat er een connectie is gemaakt met alle servers op de wereld en de domeinnaam zichtbaar is geworden. Heb dus nog even geduld, vaak zie je binnen een uur alles al zichtbaar op je domein.

Waarom je geen gratis hosting moet nemen

Ben je wat terughoudend met bovenstaande stappen en wil je liever gratis hosting? Ik zal je uitleggen waarom je dit niet moet doen. Wanneer je een blog start wil je namelijk de zekerheid hebben dat alles altijd online staat en dat je niets kwijtraakt wat met je blog te maken heeft.

Er zijn gratis opties als Blogger, Tumblr en WordPress.com (andere versie van WordPress). Dit zijn voor sommige mensen goede opties om mee te bloggen, maar persoonlijk kan ik het niet aanbevelen om de volgende redenen.

Reden 1: Je bent afhankelijk van een ander. Wellicht heb je er destijds wel over gehoord dat een groot deel van de blogs van web-log.nl wekenlang offline waren en dat een deel van de inhoud op deze blogs niet meer teruggehaald kon worden en verloren is gegaan.

Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ik zou dit niet mee willen maken. Een blog maken met een eigen domeinnaam en hosting is veel veiliger omdat je alles in eigen hand hebt en ook zelf back-ups kunt maken.

Sinds 1 maart 2013 is Web-log.nl er ook mee gestopt en moest je zelf alles maar over zien te zetten naar een andere blogdienst (bron: Wikipedia).

Reden 2: Wanneer je gebruikmaakt van een gratis dienst zal je domeinnaam altijd een extra extensie hebben van de blogdienst waar je bij zit. Als ik voor Webtalis een blog zou starten op Blogspot, dan zal mijn URL http://webtalis.blogspot.nl zijn in plaats van https://webtalis.nl. Doen we dit bij WordPress.com, dan is het webtalis.wordpress.com. Wil je dit toch anders, dan moet je vaak alsnog betalen en kun je dus eigenlijk net zo goed alles zelf regelen, zodat je ook direct de volledige controle hebt.

Reden 3: Je hebt geen mogelijkheden om het design naar wens aan te passen en kunt vaak alleen kiezen uit standaard designs. Verder kun je vaak ook geen extra functionaliteiten toevoegen en de mogelijkheden om geld te verdienen zijn beperkt.

Neem als voorbeeld de .com variant van WordPress. Op WordPress.com kun je zonder te betalen geen plugins installeren voor extra functionaliteiten en het is niet toegestaan om geld te verdienen met bijvoorbeeld Google Adsense.

Reden 4: Je mogelijkheden om geld te verdienen zijn dan wel beperkt, maar het is wel mogelijk dat er reclame op je website komt te staan terwijl je hier zelf geen geld voor krijgt. Het hangt een beetje af van de blogdienst waar je bij zit, maar het komt helaas met enige regelmaat voor.

Stap 2 ⚙️: Gratis WordPress software installeren

Nu je jouw domeinnaam en hostingpakket hebt kunnen we beginnen met onze eigen WordPress blog maken door WordPress te installeren. WordPress is de gratis blog software waar we gebruik van maken om ons blog te beheren. Ga naar de website van Cloud86 en log in op je account.

Inloggen op je cloud86 account

Je kunt hier je Cloud86 gebruikersnaam, dit is je e-mailadres, en en wachtwoord invullen die je hebt uitgekozen tijdens het bestelproces. Eenmaal ingelogd kun je naar Mijn Diensten → Je websitenaam gaan. Je komt nu op een pagina uit waarmee je kunt inloggen op Plesk. Dit is het controlepaneel van je website.

Inloggen op Plesk via Cloud86

Je kunt hier aan de linkerkant in het menu op Inloggen op Plesk klikken om in de omgeving te komen waar je WordPress kunt installeren om een blog te maken.

Om WordPress te installeren klikken we op Site Aanmaken. Zie je dit niet direct staan? Je kunt ook altijd aan de rechterkant op ‘WordPress’ klikken.

Site aanmaken in Plesk

We klikken nu simpelweg op WordPress om op de WordPress installeren pagina uit te komen.

WordPress installeren om een blog te maken

Je kunt hier bij Zoekpad van installatie alles laten staan zoals het hierboven op de afbeelding staat. We willen op https draaien, onze domeinnaam gebruiken en het in de hoofdmap plaatsen, dus bij installatiemap willen we niks ingevuld hebben staan.

Titel van website geeft je de mogelijkheid om direct een naam in te vullen voor je blog.

Plugin- of themaset stellen we in op ‘Geen’. Plugins en thema’s kunnen we namelijk prima zelf installeren. We willen geen overbodige bestanden op onze blog hebben staan.

Taal van website kun je instellen op Nederlands, dit werkt tenslotte wel zo prettig, tenzij je natuurlijk het liefst in een andere taal werkt.

Bij Versie kun je altijd voor de huidige versie gaan, zo weet je zeker dat je direct up-to-date bent. In mijn geval is dat op dit moment WordPress 6.3.1, maar wanneer jij dit leest kan er al een hogere versie zijn. Kies dan ook voor de hogere versie waar ‘huidige versie’ bijstaat.

Bij het kopje WordPress-beheerder zal standaard al een gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres voor je ingesteld staan. Je kunt dit wijzigen als je dit wil. Wil je alles standaard laten staan, vergeet dan niet op het oogje te klikken om je wachtwoord te zien (net zoals op de afbeelding). Uiteraard moet je het wachtwoord ergens opslaan waar alleen jij bij kan en dit niet in een screenshot op internet plaatsen zoals ik doe. Gelukkig heb ik dan ook een ander wachtwoord gekozen.

Verder hebben we nog een kopje Database en instellingen voor automatische updates je alles hebt ingesteld zoals je het hebben wilt, kun je klikken op de knop ‘Installeren’ om WordPress daadwerkelijk te installeren op je domeinnaam.

Plesk regelt nu de installatie voor je. Dit zal slechts een aantal minuten duren, waarna je aan de slag kunt. Je hoeft zelf dus geen technische handelingen, hoe heerlijk kan het leven zijn.

Wanneer WordPress geïnstalleerd is kun je via Plesk inloggen op je blog, maar er is een kortere weg om in te loggen. Je kunt ook altijd op WordPress inloggen door /wp-admin/ achter je domeinnaam te plaatsen, dus https://jedomeinnaam.nl/wp-admin/. Hier moet je uiteraard je eigen domeinnaam invullen.

Stap 3 🎨: Mooi design uitkiezen en installeren op je gloednieuwe blog

Het voordeel aan een blog maken met WordPress is dat je direct kunt kiezen uit duizenden verschillende designs. In WordPress noemen we dit een WordPress thema. Er zijn zowel gratis als betaalde thema’s te vinden. Voor ieder budget is dus wel wat wils en het ziet er ook direct professioneel uit.

Standaard wanneer je WordPress net hebt geïnstalleerd zal het er ongeveer uitzien als dit:

WordPress standaard blog design

Ieder jaar krijgt WordPress een nieuw standaard thema (design), maar ik heb nog nooit een mooi standaard WordPress thema design gezien. Het is wat mij betreft dan ook aan te raden om voor een ander WordPress thema te gaan.

Er zijn zoals ik al zei duizenden WordPress thema’s die je met een druk op de knop kunt gaan gebruiken op jouw blog. Wanneer je ingelogd bent op je WordPress website kun je naar Weergave → Thema’s gaan om een ander design uit te kiezen.

Nieuw WordPress thema (design) toevoegen

Op de WordPress thema pagina kun je vervolgens op de knop Nieuwe toevoegen klikken. Dit zal de plek zijn waar je direct uit meer dan 5000 gratis WordPress thema’s kunt uitkiezen.

WordPress thema uitkiezen

Blader gerust door alle thema’s om te kijken of er iets bijstaat wat je mooi vindt. Ik snap dat je dan liever echt een website ziet met het thema, maar ik heb goed nieuws voor je. Dit is mogelijk.

WordPress thema voorbeeld bekijken

Wanneer je met je muis over een thema beweegt, zie je de knoppen Installeren en Voorbeeld tevoorschijn komen. Klik op de knop Voorbeeld om precies te zien hoe het thema eruitziet. Het zal er natuurlijk niet exact hetzelfde uit komen te zien als op jouw blog. Vaak kun je nog wel dingen aanpassen als kleuren, lettertype en andere elementen, waardoor het er unieker uit komt te zien dan het voorbeeld design.

Wanneer je een thema hebt gevonden die je mooi vindt, kun je met de muisaanwijzer over het thema heen bewegen om vervolgens op de knop Installeren te klikken zoals je hieronder kunt zien.

WordPress blog thema installeren

Zelf heb ik in dit geval voor het Astra WordPress thema gekozen. Dit vind ik persoonlijk een erg fijn thema waar zowel een gratis variant als betaalde versie van beschikbaar is. Mocht je überhaupt het liefst zoeken naar een professioneel betaald thema, dan kun je ook altijd een kijkje nemen op ThemeForest. Hier staan wederom duizenden thema’s waar je uit kunt kiezen. Deze thema’s hebben vaak net wat meer mogelijkheden dan gratis thema’s.

Wanneer je op de knop Installeren hebt geklikt is het een kwestie van even wachten tot het thema is geïnstalleerd.

WordPress thema activeren

Eenmaal geïnstalleerd zal de knop installeren veranderen in een knop Activeren. Klik op deze knop om het thema actief te krijgen op je website. Vanaf dat moment gebruik je het thema op je website.

Afhankelijk van je gekozen thema kun je via de customizer (Weergave → Customizer) of thema opties het thema volledig naar wens instellen. Mocht je benieuwd zijn naar alle Astra opties, dan kan je ook het WordPress website maken artikel bekijken. Hier laat ik stap voor stap diverse instellingen van dit thema zien.

Tegenwoordig werken steeds meer thema’s ook goed samen met WordPress page builder plugins. Denk bijvoorbeeld aan plugins als Elementor (is Elementor Pro kopen de moeite?) en Beaver Builder. Met dit type plugins kun je live zien wat je aan het bouwen bent en krijg je vaak allerlei extra functionaliteiten zonder een regel code te hoeven schrijven. Het kan dus best de moeite zijn om hiernaar te kijken.

Stap 4 ✍️: Schrijf je allereerste artikel op je eigen blog

Een blog maken met een mooi design is je gelukt, alleen er ontbreken natuurlijk nog wel artikelen. Het is nu mooi tijd om te gaan bloggen op je blog. Ik zal je eerst het verschil tussen een bericht en pagina uitleggen, dat kan je weer gedoe schelen.

Een bericht is in WordPress de plek waar je jouw blogartikelen kunt gaan plaatsen. Alle berichten komen in het blogoverzicht van je website te staan. Verder heb je bij WordPress ook de optie pagina’s. Je kunt dan denken aan globale pagina’s van je website zoals een over mij pagina, contactpagina en dat soort type pagina’s. De pagina’s komen niet in het blogoverzicht te staan, maar kun je wel zichtbaar maken door het bijvoorbeeld toe te voegen aan het menu.

Hopelijk is dit nu voor je duidelijk. Om je allereerste artikel op je eigen blog te schrijven gaan we dus naar Berichten → Nieuw bericht.

Wanneer je hier op klikt zal de standaard WordPress editor opstarten. Je kunt hier blogartikelen schrijven met behulp van blokken.

Om tekst toe te voegen kun je simpelweg klikken en starten met typen. Wil je iets anders toevoegen dan tekst, bijvoorbeeld een afbeelding, dan kun je altijd op het plusje klikken en een ander type blok selecteren. Uitgebreide informatie over de blok editor kun je leren in mijn WordPress blok editor training. Ik heb ook een basis artikel geschreven met uitleg over de blok editor.

WordPress blogartikel schrijven in de blok editor

Wanneer je klaar bent met het schrijven van je blogartikel kun je altijd rechtsboven op de knop Publiceren klikken om ervoor te zorgen dat het artikel online komt te staan.

Verder zal je in de editor allerlei verschillende benamingen en opties zien aan de rechterkant. Denk aan categorieën, tags, uitgelichte afbeelding, discussie en dat soort woorden. Ik zal deze even in het kort met je behandelen, zodat je weet wat je met alles kunt doen.

Categorieën: Een categorie in WordPress geeft je de mogelijkheid om je website op te delen om het goed overzichtelijk te houden voor je bezoekers. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een foodblog hebt waar je allerlei recepten deelt. Je kunt dit dan opsplitsen in BBQ recepten, vegetarisch, toetjes, etc. Ik denk dat je het idee snapt.

Tags: Een tag in WordPress hoef je niet verplicht te gebruiken. Zelf gebruik ik het bijvoorbeeld niet. Toch kan het in sommige gevallen handig zijn. Een tag is eigenlijk weer een sub-onderwerp van het hoofdonderwerp. Laat ik een foodblog weer als voorbeeld gebruiken. Als BBQ recepten mijn categorie is en ik schrijf een blog met een BBQ zalm recept, dan kan ik de tag Zalm meegeven. Wanneer we dit bij andere zalmrecepten ook doen, dan kunnen mensen ook eenvoudig Zalm recepten vinden.

Uitgelichte afbeelding: Helemaal bovenaan een artikel staat vaak een afbeelding. Dit is bijna altijd de uitgelichte afbeelding. Dit is zeg maar de hoofdafbeelding die je gebruikt voor het artikel. Wanneer je jouw artikel deelt op sociale media wordt deze afbeelding vaak ook getoond en op je website kan je het ook op verschillende plekken tegenkomen als er wordt verwezen naar je artikel.

Samenvatting: Op sommige websites wordt weleens een korte samenvatting van een artikel getoond. Dit zijn vaak de eerste 1-2 regels van een artikel. Bij samenvatting kun je hier zelf een kort stukje tekst over het artikel schrijven.

Discussie: Bij discussie kun je instellen of mensen een reactie mogen achterlaten bij het artikel op je website en of je pingbacks en trackbacks toestaat. Bepaal voor jezelf wat je wil. Reacties spreken voor zich. Pingbacks en trackbacks worden voornamelijk gebruikt voor spam dus zou ik persoonlijk altijd uitschakelen. Dit kan ook in één keer voor al je (nieuwe) artikelen via Instellingen → Discussie.

Stap 5 🔌: Functies toevoegen aan je blog (WordPress plugins)

Wanneer je extra functionaliteiten wil toevoegen aan je blog, bijvoorbeeld een contactformulier, dan kun je hier in WordPress een plugin voor installeren. Er zijn op het moment van schrijven maar liefst 59,656 gratis WordPress plugins beschikbaar via de officiële WordPress plugin directory. Je hoeft deze echter niet via de website te downloaden, dit kan gewoon via je eigen blog.

Nieuwe WordPress plugin toevoegen

Uiteraard heb ik een handleiding hoe je WordPress plugins kunt installeren, maar ik zal het je hier ook in het kort vertellen. Om plugins te installeren kun je in WordPress naar Plugins → Nieuwe plugin gaan. Vervolgens kun je net als bij thema’s op zoek gaan naar een plugin die je wil installeren. Weet je niet welke plugin je nodig hebt, dan kun je termen gebruiken van de functionaliteit die je wil gebruiken en verschijnen er vanzelf plugins in beeld die dit wellicht voor jou kunnen doen.

Wil je bijvoorbeeld een zoekmachine optimalisatie plugin installeren, dan kun je hiernaar zoeken. Ik weet al dat ik de Yoast SEO plugin wil hebben dus zoek daarnaar.

Je krijgt nu een lijst met plugins die overeenkomen met je zoekopdracht. Wanneer je een geschikte plugin ziet staan kun je op de knop Nu installeren klikken.

Ik kan mij verder voorstellen dat je niet direct weet welke plugins echt nodig zijn op je blog. Hieronder zal ik daarom een aantal plugins opsommen die je kunt overwegen op jouw blog.

Yoast SEO

Yoast SEO WordPress plugin

Yoast SEO is de absolute nummer 1 zoekmachine optimalisatie (SEO) plugin die elke WordPress gebruiker eigenlijk gewoon geïnstalleerd moet hebben. Niet voor niks heeft deze plugin al meer dan 5 miljoen actieve installaties. De Yoast SEO plugin is oorspronkelijk gemaakt door de Nederlander Joost de Valk en wordt ondertussen onderhouden door het Yoast Team. Deze plugin geeft je de mogelijkheid om titel en omschrijving metadata toe te voegen aan je artikelen. In simpele woorden. De titels die in de zoekresultaten van Google worden getoond kun je met behulp van deze plugin invullen.

Verder bevat de plugin ook mogelijkheden voor social media, breadcrumbs, xml sitemaps, webmastertools, en nog veel meer. Informatie over hoe je de plugin kunt instellen kun je lezen in het artikel Yoast SEO instellen.

UpdraftPlus – Backups maken van je blog

UpdraftPlus WordPress backup plugin

Ik kan nooit genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om zelf de volledige controle te behouden over je blog. Een blog maken is het begin en daar zit al tijd van je in. Daarna ga je artikelen schrijven. Hoe erg zou je het vinden om dit allemaal kwijt te raken? Precies, dat moet je niet willen. Ondanks dat de meeste hostingbedrijven vaak dagelijks een backup van je blog maakt, kan het altijd een keer fout gaan. Ik heb klanten gehad waarbij de hostingprovider foutieve backups had gemaakt, waardoor deze onbruikbaar waren.

Juist omdat je dus niet afhankelijk van een externe partij wil zijn kun je het best zelf backups van je blog maken. Met de plugin UpdraftPlus kun je dit volledig automatisch regelen. In het artikel Hoe kun je een WordPress backup maken vertel ik je stap voor stap hoe deze plugin werkt.

Akismet Anti-spam plugin

Akismet anti-spam plugin

Met Akismet kun je spam tegengaan op je website. Dit is voornamelijk handig als je reacties toestaat op je blog. Schakel je de reacties uit, dan is deze plugin overbodig.

De plugin Akismet staat standaard al geïnstalleerd bij elke WordPress installatie en is gemaakt door Automattic, het bedrijf achter WordPress. Zodoende dat het direct in de installatie terecht is gekomen.

Om de plugin te activeren moet je nog wel even een account aanmaken op de website van Akismet om vervolgens een gratis API key aan te vragen. In eerste instantie lijkt het alsof je moet betalen, maar je kunt zelf de prijs naar gratis zetten.

Bij mij heeft deze plugin al meer dan 65.000 spamreacties tegengehouden. Dit scheelt mij dus een hoop tijd, aangezien ik al deze reacties niet heb hoeven te keuren en verwijderen.

Elementor Page Builder plugin

WordPress Elementor Page Builder plugin

De plugin Elementor is uitstekend geschikt wanneer je graag visueel te werk gaat en direct wil zien wat je aanpast op je blog. Persoonlijk vind ik het met name heel fijn voor pagina’s en gebruik ik de standaard editor voor berichten, maar ik ken ook genoeg mensen die het enorm fijn vinden werken en het ook voor blogartikelen gebruiken.

Ben je geïnteresseerd in deze plugin en wil je hier graag alles over leren? Bekijk dan zeker eens mijn Elementor cursus.

Site Kit by Google

Google Site Kit voor WordPress

Een blog maken is mogelijk zonder vreemde codes in te voeren. Wanneer jij jouw blog hebt toegevoegd aan Google Analytics vraagt altijd om een speciale unieke code op je blog te plaatsen, zodat de statistieken bijgehouden kunnen worden.

Indien je geen idee hebt hoe je dit moet doen kun je beter de plugin Site Kit by Google installeren op je website. Het enige wat je dan hoeft te doen is een connectie maken met je Google account en een paar keer klikken en dan wordt de trackingcode voor je ingesteld op de website. Vanaf dan kun je zien hoeveel bezoekers je website trekt en welke pagina’s het meest populair zijn.

Contactformulier met WPForms

Contactformulier plugin WPForms

Iedere website of blog heeft wel een contactformulier. Het zal je dan ook niet verbazen dat er tientallen plugins zijn die je de mogelijkheid geven om een contactformulier (of ander type formulier) te maken.

Wanneer ik voor een gratis optie zou gaan, wat voor een normaal contactformulier helemaal prima is, dan zou ik voor de plugin WPForms gaan. De plugin werkt erg eenvoudig met behulp van een drag and drop systeem.

Mocht je een uitgebreide handleiding willen lezen over hoe de plugin werkt, bekijk dan het artikel contactformulier maken in WordPress.

Limit Login Attempts Reloaded

Limit login attempts reloaded

Met de plugin Limit Login Attempts Reloaded kun je instellen hoeveel inlogpogingen gedaan mogen worden voordat iemand geblokkeerd wordt vanwege het overschrijven van de limiet. Je kunt bij deze plugin ook aangeven hoeveel minuten een ip-adres geblokkeerd wordt om nog een poging te doen om in te loggen.

Ik zou het de eerste keer niet te lang instellen. Bijvoorbeeld een uitsluiting van een uur, want als je het zelf per ongeluk bent blokkeer je jezelf anders wel erg lang. Vervolgens kun je ook aangeven dat wanneer iemand bijvoorbeeld 3x is geblokkeerd, dat de blokkade dan een stuk langer duurt.

Nog een laatste tip tijdens het instellen van deze plugin. Schakel de e-mailmeldingen uit. Het is vrij normaal dat er veel inlogpogingen gedaan worden op je website, dit zijn brute force attacks en worden volledig automatisch uitgevoerd. Je wordt er alleen maar zenuwachtig van als je alle mails binnen ziet komen. Lees voor meer informatie ook het artikel WordPress inlogpogingen limiteren.

Smush – Afbeeldingen optimaliseren

Smush compressie WordPress plugin

Je kunt een blog maken en hier artikelen op schrijven, maar als de laadtijd te lang duurt voor bezoekers zijn deze zo weer verdwenen. Het is dus altijd verstandig om hier op te letten en afbeeldingen spelen ook altijd een rol in de laadtijd van je blog.

Met de WordPress plugin Smush kun je afbeeldingen optimaliseren. Met behulp van bepaalde compressiemethoden wordt de afbeelding qua kwaliteit relatief gelijk gehouden, maar het wordt wel een stuk kleiner in kilobytes en iedere verlaging is mooi meegenomen, want dan kan je blog weer net een beetje sneller geladen worden. Tijdens het uploaden

Vergeet niet dat je zelf ook invloed hebt over de afmetingen van je afbeeldingen. Probeer deze nooit groter te uploaden dan de afmetingen die je op de website gebruikt. Wil je meer leren over WordPress websites sneller maken, dan kun je altijd de WordPress snelheid optimalisatie training volgen.

WP Rocket

WP Rocket cache plugin voor WordPress

Met WP Rocket kun je de snelheid van je blog verbeteren. Zoals ik net al zei is de laadsnelheid van een website erg belangrijk. Het is zelfs zo belangrijk dat dit een rankingsfactor is in Google. Wanneer er dus twee websites gelijkwaardig aan elkaar zijn, dan zal de snelste blog winnen.

WP Rocket genereert statische HTML-bestanden van je dynamische WordPress blog. Simpel gezegd kan dit HTML-bestand direct getoond worden aan de bezoeker, terwijl er anders eerst verbinding gemaakt moet worden met de database, het artikel opgehaald moet worden en dan pas getoond wordt. Met behulp van caching kun je dus de boel aardig versnellen en ik heb altijd goede resultaten gehaald met WP Rocket.

Mocht je een alternatief zoeken en een LiteSpeed server hebben (Bij Cloud86 is dit het geval), dan kun je ook voor de LiteSpeed cache plugin gaan.

WooCommerce – Voor als je ook een webshop wil

WooCommerce WordPress webshop plugin

Een blog maken kan slechts het begin zijn van je avontuur. Het kan zomaar zijn dat je direct of op een later moment jouw blog ook een webshop-gedeelte wil geven. De plugin WooCommerce is de populairste en beste webshop plugin voor WordPress die er te vinden.

Uiteraard heb ik ook hier weer een super uitgebreide handleiding voor gemaakt. Mocht je interesse om een webshop toe te voegen aan je blog, bekijk dan zeker ook het artikel WordPress webshop maken met WooCommerce.

Zijn er nog meer plugins die ik nodig heb?

Dit is helemaal afhankelijk van je website en wat jouw thema eventueel al kan. Zo kan het zijn dat jouw thema al direct de mogelijkheid heeft om sociale media deelknoppen toe te voegen. Het kan echter ook zijn dat je deze mogelijkheid niet hebt en hier dus een extra plugin voor zal moeten zoeken.

Het eenvoudigste is daarom om op te schrijven voor jezelf welke functionaliteiten jouw website nodig heeft. Vervolgens kun je in de WordPress plugin directory zoeken naar geschikte plugins die deze functionaliteit toevoegen aan je website. Probeer altijd voor de populairdere plugins te gaan en controleer altijd of de plugin nog een beetje goed up-to-date wordt gehouden.

Stap 6 💶: Geld verdienen met je blog

Een blog maken is vaak niet alleen omdat je wil bloggen. Natuurlijk je wil jouw ei kwijt en graag dingen delen met mensen, maar de volgende stap is vaak dat je ook graag geld wil verdienen met je blog. Alle bloed, zweet en tranen die je erin stopt mogen tenslotte ook iets opleveren.

Er zijn een hoop verschillende manieren hoe je geld kunt verdienen met je blog, maar je moet niet denken dat het geld je aan komt waaien. Al die verhalen met mooie auto’s en villa’s zijn leuk, maar kloppen voor geen meter. Je zal hard moeten werken om met je blog bekendheid op te bouwen en vervolgens zal je het slim moeten aanpakken om er leuk aan te verdienen.

Hieronder zal ik een aantal mogelijkheden voor je opnoemen hoe je geld kunt verdienen met je blog.

Affiliate marketing

Met affiliate marketing krijg je simpel gezegd je eigen unieke links die je op jouw blog kunt plaatsen. Wanneer mensen op deze links klikken en iets kopen op de website waar je naartoe linkt, dan kun je een commissie ontvangen. Dit kan een percentage zijn van het bestelbedrag of een vooraf bekend vast bedrag.

Dit is een methode die je al vrij snel kunt gebruiken als je een blog maakt, want wellicht schrijf je wel enthousiast over bepaalde producten die je gebruikt en iedereen kan aanbevelen.

Tegenwoordig zie je ook steeds meer mensen netjes vermelden als er affiliate links worden gebruikt in een artikel. Wanneer je dit doet is het belangrijk om te benoemen dat het voor de bezoeker niet uitmaakt qua prijs. Met andere woorden. je krijgt een commissie, maar de prijs voor de bezoeker blijft hoe dan ook hetzelfde met of zonder jouw link.

Waar kun je affiliate kansen vinden?

Het principe snap je nu, maar waar kun je affiliate kansen vinden? Welke bedrijven doen hier aan mee? Een makkelijke manier om affiliate kansen te ontdekken is door gewoon de website te bekijken van de bedrijven die je zou willen promoten. Onderaan in de footer staat vaak een link met “affiliate” als een bedrijf hieraan doet.

Een andere manier om bedrijven te vinden die aan affiliate doen is door je in te schrijven bij een affiliate netwerk. Enkele populaire affiliate netwerken zijn:

Google Adsense

Google Adsense is misschien wel de makkelijkste en populairste methode om geld te verdienen met je blog. Het enige wat je hoeft te doen is je website aanmelden bij Google Adsense en met de plugin Site Kit by Google kun je een koppeling maken tussen je blog en Adsense, waarna er advertenties getoond zullen worden op je blog.

Het verdienen van geld werkt verder simpel. Google toont advertenties van diverse bedrijven op je website en zodra een bezoeker van jouw website op deze advertentie klikt, krijg jij hier een klein geldbedrag voor.

Gesponsorde artikelen

Er zijn bedrijven die je geld betalen wanneer je een artikel schrijft over het bedrijf of een product van het bedrijf. Je kunt dit ook wel een gesponsorde artikel noemen. Wel zal het zo zijn dat dit een verdienmodel is die pas later voorbij komt als je blog wat meer bezoekers krijgt, aangezien een bedrijf natuurlijk wel met het artikel een zo groot mogelijk bereik wil hebben.

Verkoop een digitaal product

Heb je ergens super veel verstand van en kun je mensen dingen leren? Dit is een uitstekende kans om een digitaal product te maken en die te verkopen via je blog. Het digitale product kan van alles zijn. Je kunt een e-book maken, een masterclass geven, een online video cursus maken of iets heel anders.

WordPress blog onderhouden

WordPress Onderhoud training

Nu jij jouw blog hebt gemaakt wil je natuurlijk direct starten met bloggen. Wat je echter niet moet vergeten is dat het onderhouden van je WordPress blog ook een taak is die je niet zou moeten overslaan als je alles goed op orde wil hebben.

Zo komen er regelmatig updates voor WordPress, de plugins waar je gebruik van maakt en ook voor het thema kunnen updates komen. Wanneer je deze updates niet uitvoert loopt je blog vroeg of laat gevaar, want regelmatig worden er beveiligingslekken gedicht in updates. Niet updaten is dan eigenlijk geen optie.

Daarnaast is het ook verstandig om back-ups te maken voor als er een keer iets fout gaat met je blog. Je kunt dan altijd terug naar een goed werkende versie van je blog en raakt niet onnodig gegevens kwijt. Verder zijn er nog allerlei andere taken waar je op kunt letten die betrekking hebben tot het onderhouden van je website.

Aangezien het onderhouden van je blog een apart onderdeel is dat ontzettend belangrijk is heb ik er een speciale training over gemaakt, zodat je direct kunt beginnen met het goed onderhouden van je WordPress site.

Tips voor een succesvolle blogcarrière

Tips voor een succesvolle blog

Super, een blog maken en alles wat erbij komt kijken heeft je niet afgeschrikt en bent nog steeds dit artikel aan het lezen.

Het is nu tijd om te beginnen met het schrijven van waardevolle en leuke blogartikelen. Om je nog wat verder op weg te helpen heb ik hieronder nog een aantal tips voor je.

Bepaal een publicatieschema

Bepaal van te voren hoe vaak je nieuwe blogartikelen wilt plaatsen en probeer je aan dit schema te houden. Dus wanneer je besluit om dagelijks of 3 keer per week een artikel te plaatsen, doe het dan ook.

Lezers houden er namelijk van om te weten wanneer er ongeveer weer een nieuw artikel verschijnt. Indien je lezers weten op welke dagen je een nieuw artikel plaatst, is de kans groter dat ze regelmatig terugkeren op je blog.

Maak het persoonlijk

Er zijn ontzettend veel mensen die een blog maken en vervolgens gaan bloggen. Waarom zou iemand jouw blog moeten volgen?

Door je persoonlijkheid in de strijd te gooien maak je jouw blog uniek. Er is niemand zoals jij en dit kun je mooi gebruiken in je blog. Schaam je dus niet voor hoe je bent, wees er trots op en laat dit zien. Je krijgt hier vaak juist een betere connectie mee met je doelgroep.

Neem bloggen serieus en experimenteer

Neem bloggen serieus als je jouw doel wil bereiken. Ik zeg niet dat je op een serieuze toon moet schrijven, maar je moet voldoende aandacht geven aan je artikelen en het niet zomaar afraffelen omdat je iets gepubliceerd wil hebben staan. Neem voldoende tijd om op regelmatige basis nieuwe artikelen te schrijven.

Naast het schrijven kun je ook experimenteren met andere media. Geschreven artikelen kunnen erg goed zijn, maar misschien vinden je (toekomstige) lezers het wel helemaal geweldig als je ook video’s of een podcast (audio) maakt.

Bekijk hoe je lezers reageren als je een keer iets anders doet dan normaal en maak gebruik van je bevindingen.

Vergeet de call to action niet

Wanneer je wil dat lezers van je blog een bepaalde actie uitvoeren, dan kun je dit het best vertellen. Je lezers zijn namelijk sneller bereid iets te doen wanneer je hierom vraagt en het is daarom belangrijk om onderaan je artikel een call to action te plaatsen met wat de lezer voor je kan doen.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je graag meer reacties op je artikelen zou willen hebben, meer likes of inschrijvingen op je nieuwsbrief

Een voorbeeld van wat je kunt onderaan een artikel kunt neerzetten: “Wanneer je dit artikel leuk vond zou ik het ontzettend waarderen als je het wilt delen met je volgers op sociale media”.

Probeer het maar eens in een artikel op je blog. Je zal zien dat het meer resultaten oplevert dan wanneer je dit niet doet.

Wat je kunt doen om je blog te laten groeien

Een blog maken is natuurlijk slechts het begin van je blogcarrière. Je hebt nu een mooie basis neergezet en het is tijd om blogs te schrijven, een band op te bouwen met je lezers en snel door te groeien.

Om je blog te laten groeien kun je nog een aantal extra stappen ondernemen zoals je WordPress blog optimaliseren voor de zoekmachines.

Naast Google komen de meeste bezoekers vaak via sociale media op je website terecht en in bepaalde gevallen brengt sociale media zelfs meer bezoekers naar je website dan Google. Het is dus verstandig om hier actief aan deel te nemen en accounts aan te maken voor websites als X (Twitter), Facebook, Instagram en Pinterest.

Tot slot is een nieuwsbrief starten ook een hele goede optie. Op social media mis je weleens updates van websites omdat je wat anders aan het doen bent, maar mails verdwijnen niet tenzij de mail gelezen is en in de prullenbak is gegooid. Je trouwe volgers zullen dankzij je nieuwsbrief niet snel iets missen.

Vergeet vooral niet het belangrijkste aan bloggen

Een blog beginnen doe je waarschijnlijk omdat het je leuk lijkt om te bloggen. Het maakt niet uit of dit je eerste of twintigste blog is, je moet niet vergeten om het leuk te blijven vinden. Neem dus niet alles te serieus, minder leuke dingen zoals haatreacties kunnen tenslotte ook voorkomen.

Plezier is het enige wat telt en met plezier kun je het bloggen makkelijker volhouden en een succes van je blog te maken.

Veelgestelde vragen over een eigen blog maken

Kan ik een blog maken zonder hosting?

Nee, dit is helaas niet mogelijk. Hosting is namelijk de plek waar bestanden en informatie wordt opgeslagen en waar verbinding mee gemaakt moet worden om de informatie van je blog weer te geven. Zonder hosting ben je dus onbereikbaar. Om een blog te starten heb je dus een domeinnaam (webadres) en hosting nodig.

Hoeveel kost het om een blog te starten?

Dat is afhankelijk van keuzes die je maakt. Je kunt via een gratis platform starten zonder enkele kosten. Weet alleen wel dat je dan zelf het product bent, want niet is gratis in het leven. Wil je zelf je eigen blog maken, dan heb je hosting en een domeinnaam nodig. Dit kun je met de goedkoopste pakketten al hebben voor zo’n €40 tot €50 per jaar. Wat plugins en design betreft kun je alles in eerste instantie gratis houden totdat je hier wel budget voor hebt.

Kan ik een blog starten zonder kennis van code?

Jazeker, in dit artikel staat het stap voor stap voor je beschreven en er komt geen enkele regel code aan te pas. WordPress heeft een gebruiksvriendelijke interface waar je eenvoudig nieuwe artikelen kunt maken.

Kan ik geld verdienen met mijn blog?

Ja, dit is zeker mogelijk. Natuurlijk komt het geld niet aanwaaien, maar als je hard werkt en je blog steeds verder laat groeien, dan kun je er op termijn best leuk mee verdienen. Je kunt eenvoudig starten met affiliate marketing en Google Adsense en naarmate je bezoekersaantallen groeien kun je ook gesponsorde artikelen plaatsen of samenwerkingen aangaan met bedrijven in jouw niche.

Kan ik een professioneel e-mailadres maken voor mijn blog?

Een e-mailadres met daarin je eigen domeinnaam is eenvoudig te realiseren bij veel hostingproviders. Bekijk dus even de documentatie van je hosting provider hoe dit precies moet, want dit zal verschillen per provider. Mocht jouw gekozen hosting provider enkel websites hosten en geen e-mail, dan kun je hier een e-mail hosting provider vinden.

Leer meer over WordPress

Je hebt een WordPress blog gemaakt, dus het is verstandig om jezelf nog meer te verdiepen in de software WordPress. Op Webtalis kun je al honderden handleidingen vinden over verschillende onderwerpen, dus kijk gerust op deze website.

Wanneer je echter jouw WordPress skills naar het volgende niveau wil brengen, dan kan ik je Het WordPress Lab aanraden. Je krijgt dan toegang tot alle WordPress cursussen en een leuke community waarbij je jouw vragen kunt stellen.

Het WordPress Lab Mockup

Je hebt alle stappen doorlopen

Super dat je het tot het eind van het artikel hebt geschopt. Ik hoop dat het je gelukt is en een eigen blog maken geen probleem voor jou was en dat je er heel veel succes mee zal hebben.

De meeste blogs stoppen binnen een jaar. Het zou zonde zijn als jij ook binnen een jaar stopt. Blijf gemotiveerd en blijf doorgaan.

Ik wens je heel veel succes met je blogcarrière.

P.S. Ik heb erg veel tijd gestoken om dit artikel te maken zodat een blog maken ook voor jou mogelijk is zonder iemand in te huren. Indien dit artikel je geholpen heeft zou je me een groot plezier doen als je het zou willen delen.