WordPress hosting vergelijken en reviews 2022

Ontdek welke hosting provider bij je past

WordPress hosting reviews

WordPress hosting uitkiezen wordt gek genoeg vaak onderschat. Het is de eerste keuze die je moet maken als je een website wilt starten en is één van de belangrijkste onderdelen van elke succesvolle website.

Je vraagt je misschien af... Waarom eigenlijk?

De beste WordPress hosting provider uitkiezen kan helpen met het verbeteren van je gebruiksvriendelijk, SEO (zoekmachine optimalisatie) en de conversie van je website.

Zodra je de verkeerde keuze hebt gemaakt snap je pas hoe belangrijk het eigenlijk is om hier in eerste instantie voldoende onderzoek naar te doen.

Hoe vervelend zou het zijn als...

  • Je website traag is;
  • Je geen hulp krijgt wanneer je het nodig hebt;
  • Je website er regelmatig uit ligt;
  • Je voor alles moet bijbetalen.

Dit is niet iets waar je op zit te wachten toch? Er zijn verschillende soorten WordPress hosting beschikbaar. Zo kun je gaan voor gratis, shared, VPS, Dedicated en Managed WordPress hosting. In deze handleiding help ik je graag verder om de beste WordPress hosting voor jouw website te vinden.

Webtalis is één van de grootste Nederlandstalige website over WordPress. Ik heb meer dan 14 jaar ervaring met WordPress en het helpen van klanten. Ik heb hierdoor ervaring met meerdere WordPress hosting providers en weet wat belangrijk is bij het uitzoeken van de beste WordPress hosting bedrijf.

Mijn doel met dit artikel is om het jou zo makkelijk mogelijk te maken om te kiezen, door mijn 14+ jaar ervaring te delen.

Wanneer je haast hebt kun je simpelweg in het tabel hieronder de beste providers voor WordPress hosting bekijken. Deze bedrijven zijn consistent de beste in de branche als het gaat om hosting kwaliteit en klantenservice.

Beste WordPress Hosting Nederland

Snelste getest in 2021, automatische updates, gratis SSL en 1-klik testwebsite.

Cloud86 is een relatief jong bedrijf met eigenaren die al sinds 2003 actief zijn in de hostingwereld. Bij Cloud86 is er een goede focus op WordPress hosting in combinatie met hoogwaardige klantenondersteuning.

Ondersteuning kun je zowel via de mails als lekker ouderwets via de telefoon krijgen. Gewoon even snel bellen is super fijn en zie je helaas steeds minder terug bij hosting providers. Webtalis draait ook op Cloud86.

Hosting kun je al afnemen vanaf €1,95 per maand. Zoek je Managed WordPress hosting, dan kun je dankzij de actieprijs al starten vanaf €7,98 per maand.

24/7 support, automatische updates, gratis SSL/CDN en ingebouwde WP caching.

SiteGround is een van de populairste WordPress hosting provider ter wereld. De klantenservice is geweldig en 24/7 te bereiken. Via de live chat heb je binnen enkele minuten antwoord op je vragen. Hierdoor wordt SiteGround ook officieel aanbevolen door WordPress zelf. Het enige nadeel is dat de support alleen Engelstalig is en je alleen met creditcard kan betalen. Voor de rest heb ik geen nadelen weten te ontdekken.

Hosting voor één website heb je dankzij de actieprijs al vanaf €3,99 per maand.

Nederlandse telefonische support, Gratis domeinnaam/SSL en Varnish caching.

Xel is zich de laatste jaren steeds meer op WordPress hosting gaan richten en is hier heel goed in geworden. Wat uniek is bij Xel, is dat je hier ook echt met je WordPress vragen verder wordt geholpen en je eigen vaste support medewerker hebt. Wanneer ik een nadeel moet noemen, dan is het dat je bij Xel niet buiten kantoortijden terecht kunt voor hulp. Storingen worden uiteraard wel opgelost.

Hosting voor één website heb je voor €15,- per maand. Het is iets prijziger.

Google Cloud platform, ingebouwde Caching, Gratis SSL, CDN en hack verwijdering.

Kinsta is een Managed WordPress hosting provider. Alles is dus echt volledig ingericht voor alleen WordPress. Je kunt er dan ook geen andere type website hosten. Hoewel Kinsta een Amerikaans bedrijf is, kun je wel ondersteuning in het Nederlands krijgen, wat uniek en zeer aangenaam is. Is je website gehackt, dan lost Kinsta dit gratis voor je op. Om alles zo optimaal te laten draaien is er ook ingebouwde caching.

Hosting voor één website heb je vanaf $30,- per maand. Betaal je per maand, dan krijg je 2 maanden gratis.

WordPress Hosting Vergelijken 2022

Hierboven heb je de beste WordPress hosting bedrijven kunnen zien. Ik kan mij echter goed voorstellen dat je misschien nog steeds niet helemaal weet welke hosting provider het beste is voor jouw website/business. Zeker wanneer een eigen WordPress website maken iets is waar je net mee begint.

Om je te helpen om de beste WordPress hosting provider voor jou uit te zoeken, heb ik nog meer informatie voor je op een rijtje gezet. Hieronder vind je namelijk de voor- en nadelen van verschillende hosting providers.

Mijn doel is om jou te helpen met het maken van de juiste keuze, omdat het kiezen van de verkeerde provider een negatieve invloed kan hebben op de SEO, snelheid en aantal verkopen van je website.

Cloud86 Ervaring WordPress hosting

Cloud86 is op dit moment één van de beste WordPress hosting providers die je kunt tegenkomen. Ondanks dat dit bedrijf pas sinds 2019 bestaat, hebben ze al een goede indruk achtergelaten in de hostingwereld. Dat de oprichters al sinds 2003 in het vak zitten zal hier goed bij geholpen hebben.

Cloud86 heeft "normale" hostingpakketten en speciale Managed WordPress hostingpakketten met automatische updates en back-ups en extra WordPress ondersteuning, wat super handig kan zijn als je niet heel technisch bent.

De klantenservice van Cloud86 is in tegenstelling tot veel andere WordPress hosting providers niet bang om een telefoontje aan te nemen, waardoor je tijdens kantoortijden snel antwoord kunt krijgen op je vragen. Ben je meer fan van mailen, dan is dit uiteraard ook mogelijk.

Cloud86 is een Nederlands bedrijf en heeft alle servers op eigen bodem staan. Op deze manier kan gegarandeerd worden dat alle data in Nederland blijft en niet verplaatst wordt.

Het beheersysteem waar Cloud86 gebruik van maakt heet Plesk en werkt mijn inziens erg prettig. SSL schakel je eenvoudig in, een testwebsite opzetten is een druk op de knop en met de WordPress toolkit kun je alle WordPress onderdelen eenvoudig beheren. Denk hierbij aan je WordPress installaties, automatische updates en 1-klik beveiliging. Ik heb overigens ook een uitgebreide Cloud86 review gemaakt, waarin ik je een stuk meer laat zien en vertel.

Weetje: Webtalis host ik ook met tevredenheid bij Cloud86.

Welke Cloud86 Hostingpakket kan ik nemen?

Cloud86 heeft diverse mogelijkheden. Je kunt voor "normale" webhosting gaan, wat het goedkoopst is. Daarnaast heb je ook drie verschillende WordPress hosting pakketten. Als je uit de standaard hostingpakketten groeit, kun je ook altijd upgraden naar Cloud VPS hosting. Voor iedereen is er iets wils dus.

Wanneer je start met hosting zal je bij Cloud86 een keuze moeten maken. Wil je zo goedkoop mogelijk en kom je er zelf wel uit? Dan kun je voor de normale webhosting pakketten gaan.

Webhosting Start: Het webhosting Start pakket is uitstekend geschikt als je een budget hebt, maar toch wilt beginnen met een website. De snelheid is prima, maar natuurlijk zeker niet te vergelijken met de andere pakketten. Om te starten voor een klein bedrag waarbij je maximaal 2 websites wilt hebben, kun je probleemloos uit de voeten met dit pakket. Het Webhosting Start pakket kost €1,95 per maand.

Webhosting Medium: Het Medium pakket van Cloud86 is geschikt als je een webshop hebt of wilt maken of meer dan +/- 5000 bezoekers per maand hebt. Je krijgt meer serververmogen, 50GB opslagruimte en kunt maximaal 10 websites plaatsen op dit pakket. Het Medium pakket kost €2,98 per maand tijdens de 1e contractperiode, daarna is het €5,95 per maand.

Webhosting Unlimited: Bij het Webhosting Unlimited pakket krijg je de mogelijkheid om een ongelimiteerd aantal websites te plaatsen en je kunt zoveel e-mailadressen en databases aanmaken als je wilt. Tevens krijg je wederom meer serververmogen dan bij de andere pakketten. Dit pakket is uitstekend geschikt als je veel websites hebt of een goed bezochte website die alsmaar doorgroeit. Het Unlimited pakket kost €5,98 per maand bij de 1e contractperiode, daarna €11,95 per maand.

Ben je op zoek naar meer WordPress hulp en ondersteuning? Managed WordPress hosting is dan het juiste pakket voor jou. Je krijgt ondersteuning als er iets verkeerd gaat op je website en om te starten wordt WordPress voor je geïnstalleerd.

WP Start: Het WP Start pakket is een prima startpunt wanneer je wilt starten met een blog of website of wanneer je nog niet heel veel bezoekers hebt (+\- 5.000 per maand). Je kunt hier al wel twee websites op plaatsen en je krijgt WordPress ondersteuning. Wel zit er een limiet op de e-mailadressen. Je kunt er maximaal 10 maken. Dit zal waarschijnlijk wel voldoende zijn. Het WP Start pakket kost €7,98 per maand tijdens de 1e contractperiode, daarna is het €15,95 per maand. Een uitstekend beginpakket.

WP Medium: Het WP Medium pakket is geschikt als je al een website of blog hebt en best wat bezoekers krijgt (+\- 20.000 per maand). Bij dit pakket krijg je iets meer snelheid en ruimte en je kunt onbeperkt e-mailadressen aanmaken. Je kunt op dit pakket maximaal 5 websites plaatsen, wat je mooi kosten kan besparen. Het WP Medium pakket kost €15,98 per maand tijdens de 1e contractperiode, daarna is het €31,95 per maand.

WP Power: Het WP Power pakket is geschikt als je (+\- 50.000 bezoekers) per maand ontvangt op je website(s) en is tevens super fijn als je een webshop hebt, gezien de snelheid bij dit pakket optimaal is. Je kunt maximaal 10 websites op dit pakket plaatsen. Een testwebsite maken is overigens ook maar een druk op de knop. Bij dit pakket krijg je ook de hoogste snelheid. Het WP Power pakket kost €25,98 per maand tijdens de 1e contractperiode, daarna is het €51,95 per maand.

Bespaar met behulp van de 1e contractperiode

Cloud86 geeft 50% korting op de 1e contractperiode. Zo betaal je voor het goedkoopste pakket €7,98 per maand en bij verlenging €15,95 per maand. Dit scheelt €8,- per maand en bij de duurdere pakketten is dit verschil nog groter.

Op de duur van de contractperiode heb je zelf invloed. Je kunt kiezen voor per maand, 1 of 3 jaar. Wanneer je voor 3 jaar gaat kun je het meeste geld besparen. Een super mooie besparing. De kwaliteit die je voor deze prijs krijgt kun je nergens anders vinden. Het is de beste deal waar je voor kunt gaan.

Wat als ik over het aantal bezoekers per maand ga?

Bij Cloud86 zie je regelmatig een x aantal bezoekers per maand staan. Je hoeft hier niet van te schrikken. Het is een schatting van de hoeveelheid bezoekers die je kunt ontvangen zonder dat de performance van je website eronder zal gaan leiden. Het is geen limiet, dus je kunt zoveel bezoekers ontvangen als je wilt. Het is wel iets om rekening mee te houden voor jezelf als je snelheid belangrijk vindt.

Trustpilot:
4.9/5 (251 reviews)
(laatste update 16-05-2022)

Cloud86 Voordelen

Zowel budget pakketten als duurdere varianten beschikbaar

Klantenservice is via telefoon en mail bereikbaar

Automatische updates voor je WordPress website

Dagelijks goede back-ups van je website

Een testwebsite met een simpele druk op de knop

Gratis SSL (https) en CDN

Bij je eerste contractperiode 50% korting

Gratis website verhuisservice

Cloud86 Nadelen

Hogere prijs voor hosting bij verlenging. (Niet heel erg als je dit weet)

klantenservice alleen beschikbaar tussen 9 en 5

SiteGround hosting Nederland

SiteGround Is internationaal echt één van de beste WordPress hosting providers van dit moment. Overal lees je goede waarderingen en SiteGround heeft in het verleden ook op nummer 1 gestaan in deze lijst.

De reden van de daling? iDEAL werd plotseling een jaar lang niet meer geaccepteerd. Ondertussen is de iDEAL betaalmogelijkheid gelukkig weer terug! Alleen er is wel bewezen dat je hier niet altijd vanuit kunt gaan.

SiteGround heeft hostingpakketten die speciaal zijn geoptimaliseerd voor WordPress met ingebouwde WordPress caching, automatische updates en meer.

De support van SiteGround is het beste wat ik ooit heb gezien en ervaren. Je kunt 24/7 terecht voor ondersteuning via livechat, mail en telefoon. De support is wel in het Engels. Dit is voor veel mensen geen probleem, maar als je liever Nederlandse support hebt, dan is dit een nadeel.

Siteground wordt dankzij alle extra functies die de hostingpakketten met zich meebrengen en de goede ondersteuning officieel aangeraden als WordPress hosting provider door WordPress zelf. Beter kan eigenlijk niet.

Hoewel SiteGround een buitenlandse hosting provider is, heeft SiteGround wel datacenters in Nederland, namelijk in Amsterdam en Eemshaven. Doordat de servers gewoon in Nederland staan, is de reactietijd lekker snel.

Wanneer je met creditcard kunt betalen en 24/7 ondersteuning belangrijk vindt, dan is SiteGround de WordPress hosting provider die je moet hebben. Bekijk ook mijn uitgebreide SiteGround review inclusief snelheidstest.

Het beheersysteem van SiteGround is heel erg gebruiksvriendelijk. SSL schakel je met een druk op de knop in, je kunt eenvoudig bij je back-ups en deze terugzetten indien noodzakelijk en de ondersteuning die je krijgt is van hoge niveau.

Welke Siteground Hostingpakket kan ik nemen?

SiteGround heeft drie verschillende WordPress hosting pakketten en daarnaast ook nog de mogelijkheid om te gaan voor Cloud hosting.

Cloud hosting is voor wanneer je uit de normale WordPress hosting pakketten bent gegroeid. Wanneer je start zullen de normale hostingpakketten ruim voldoende zijn. De WordPress hosting pakketten zijn:

StartUp: Het StartUp pakket is een prima startpunt wanneer je wilt starten met een blog of website en je nog niet heel veel bezoekers verwacht. Je kunt hier ook maar 1 website op plaatsen. Het StartUp pakket kost €3,99 per maand als je het voor 12 maanden afneemt, daarna is het €12,99 per maand.

GrowBig: Het GrowBig pakket is geschikt als je al een website of blog hebt en best wat bezoekers krijgt (+/- 25.000 per maand). Bij dit pakket krijg je ook toegang tot de ingebouwde caching en kun je een testwebsite maken met 1 klik. Je kunt op dit pakket ook een ongelimiteerd aantal websites plaatsen, wat weer kosten kan besparen. Het GrowBig pakket kost €6,99 per maand als je het voor 12 maanden afneemt, daarna is het €22,99 per maand.

GoGeek: Het GoGeek pakket is geschikt als je +/- 100.000 bezoekers per maand krijgt. Het is dus voor de bloggers en websites die al een mooie publiek hebben opgebouwd of voor als je meerdere websites hebt met een mooi aantal bezoekers. Bij het GoGeek pakket is je website ook sneller, omdat je meer serververmogen krijgt dan bij de pakketten hierboven. Is snelheid voor jou heel belangrijk, dan is dit pakket sowieso handig om te nemen. Je kunt een ongelimiteerd aantal websites plaatsen op dit pakket. Het GoGeek pakket kost €13,99 per maand als je het voor 12 maanden afneemt, daarna is het €34,99 per maand.

Beste deal bij SiteGround: 12 maanden = tot 70% korting

SiteGround geeft tot wel 70% korting op de eerste 12 maanden bij een jaarcontract. Zo betaal je voor het goedkoopste pakket €3,99 per maand en bij verlenging €12,99 per maand. Dit scheelt €9,- per maand en bij de duurdere pakketten is dit verschil nog groter.

Trustpilot:
4.7/5 (10.223 reviews)
(laatste update 16-05-2022)

SiteGround Voordelen

24/7 support (live chat, mail, telefoon)

UltraFast PHP en ingebouwde WordPress caching

Automatische updates voor je WordPress website

Dagelijks goede back-ups van je website

Servers in 4 verschillende continenten

Gratis website verhuissoftware

Gratis SSL en Cloudflare CDN integratie

Een testwebsite met een simpele druk op de knop

tot wel 70% korting bij afname van 12 maanden

Siteground Nadelen

Betalen met iDEAL is niet mogelijk. Alleen creditcard.

Support is alleen Engelstalig

Hogere prijs voor hosting wanneer je moet verlengen

Kinsta ervaring - Managed WordPress Hosting

Kinsta is de enige echte Managed WordPress hosting provider uit dit lijstje. Het enige waar Kinsta zich op focust, is dat alles zo optimaal is ingericht voor een WordPress website. Dit zal je ook merken aan de uitstekende prestaties. Het is bij Kinsta dus niet mogelijk om iets anders te draaien dan WordPress. Nee, ook niet op een subdomein.

Je e-mail moet je dus ook ergens anders onderbrengen. Een nadeel, maar Kinsta is goed in WordPress hosting en laat e-mail hosting graag over aan de experts op dat gebied. Zij raden hier G Suite voor aan.

Kinsta is een Amerikaans bedrijf, maar je kunt hier wel gewoon Nederlandse ondersteuning krijgen, deze is beschikbaar van 7:00 tot 15:00. Engelstalige support is 24/7 beschikbaar.

Doordat Kinsta het Google Cloud Platform gebruikt, kun je ook een server in Nederland selecteren voor je website, waardoor de reactietijd laag blijft. Daarnaast kan Kinsta er ook goed mee omgaan als je veel bezoekers tegelijkertijd op je website krijgt.

Het beheerderspaneel van Kinsta is ook volledig uniek. Zij geloven niet in cPanel en andere controle panelen en hebben hun eigen oplossing gemaakt, wat volledig is gericht op gebruikersvriendelijkheid en dat je zo min mogelijk technische kennis nodig hebt.

Kinsta is vooral interessant voor grote WordPress websites of webshops. Je krijgt een gratis CDN en SSL, website verhuisservice, dagelijkse back-ups, malware verwijdering, testomgeving met één klik en een ingebouwde WordPress cachesysteem.

Welke Kinsta Hostingpakket kan ik nemen?

Kinsta is redelijk prijzig ten opzichte van de overige hostingproviders in deze lijst. De beste hostingpakket is afhankelijk van het type website dat je hebt en de maandelijkse bezoekers die je krijgt. Vanaf het Pro pakket ($60 per maand) kun je in ieder geval meerdere websites op één pakket plaatsen. De hoeveelheid websites loopt op naarmate je naar hogere pakketten gaat.

Zo kun je met het Starter pakket ($30 per maand) een kleine 25.000 maandelijkse bezoekers ontvangen op je website. Met het Pro pakket is dit 50.000 maandelijkse bezoekers.

Heb je een webshop of online leeromgeving, dan raad ik je aan om minimaal het Business pakket ($100 dollar per maand) te nemen.

Besparingstip: Je kunt bij Kinsta hosting kiezen of je per maand of per jaar wilt betalen. Wanneer je kiest om per jaar te betalen, hoef je maar voor 10 maanden te betalen in plaats van 12. Een mooie besparing.

Trustpilot:
4.4/5 (495 reviews)
(laatste update 16-05-2022)

Kinsta Voordelen

Volledig geoptimaliseerd voor WordPress. Je kunt er dan ook niets anders op hosten

Cloudgebaseerde infrastructuur gebouwd voor snelheid

24/7 WordPress expert support (live chat). Engels 24/7, Nederlands van 7 tot 3

Servers op 23 verschillende locaties in 18 landen

Eenvoudige installatie en gratis website migratie

Dagelijks automatisch back-ups van je website

Gratis SSL en KeyCDN integratie

Gratis hack en malware verwijdering

Een testwebsite met een simpele druk op de knop

Kinsta Nadelen

Voor starters is de prijs aan de hoge kant (vanaf $30 per maand)

Je krijgt per pakket een x aantal bezoeken per maand. Je moet bijbetalen wanneer je meer bezoekers krijgt.

Niet telefonisch bereikbaar

Geen e-mail hosting, dit moet je extern regelen.

Xel ervaring - Vaste support medewerker

Xel is misschien de minst bekende uit deze lijst, maar dat neemt niet weg dat de hosting en support erg goed zijn. Xel richt zich sinds een aantal jaar op WordPress hosting en heeft dan ook diverse WordPress experts op de support afdeling zitten.

Het unieke bij Xel is dat je een vaste support medewerker krijgt toegewezen. Wanneer je belt krijg je geen keuzemenu, maar krijg je direct de persoon waar je het meest mee hebt gepraat (als Xel je nummer kan herkennen). Je kunt hier niet alleen terecht over vragen met betrekking tot je hostingpakket, maar ook over WordPress gerelateerde vragen waar jij tegenaan loopt. Helaas kun je alleen van maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 5 terecht met je vragen. Storingen worden uiteraard wel 24/7 opgelost.

Wanneer je bij Xel hosting afneemt krijg je direct een gratis domeinnaam cadeau, gratis SSL en WordPress wordt automatisch voor je geïnstalleerd. Wel kun je helaas maar één website hosten op een pakket, tenzij je een pakket neemt voor meerdere websites.

Heb je al een website, dan helpt Xel om je website verhuizen met de gratis verhuisservice. Verder is er bij alle pakketten Varnish caching om de websites zo snel mogelijk te maken.

De prijs van Xel ligt gemiddeld gezien iets hoger, maar Xel is uitermate geschikt als je telefonisch geholpen wilt worden met je website en het niet altijd maar via de mail moet. Je vragen worden serieus genomen en daarnaast is de hosting ook erg snel, wat wel zo prettig is.

Welke Xel hostingpakket kan ik nemen?

Xel heeft drie verschillende WordPress hosting pakketten beschikbaar en daarnaast ook nog pakketten voor als je meerdere websites op een pakket wilt laten draaien.

Start (pluk de dag): Het Start pakket is geschikt wanneer je net begint met je website. Je krijgt 5GB aan schijfruimte, kunt 5 e-mailaccounts aanmaken en er worden dagelijks back-ups gemaakt. Een perfecte start dus. Het Start pakket kost €15,- per maand.

Compleet (met alles erin): Wanneer je alles meteen goed wilt aanpakken, dan is het Compleet pakket een goede keuze. Je krijgt 15GB schijfruimte, 15 e-mailaccounts en kunt daarnaast ook automatische updates inschakelen en een testomgeving voor je website maken. Bij een hack zal Xel je website herstellen. Het Compleet pakket kost €30,- per maand.

Groei (als kool): Heb je een drukbezochte website of webshop? Dan is het pakket Groei de enige juiste keuze om jouw website zo goed mogelijk te laten draaien. Je krijgt al het bovenstaande uit de andere pakketten, alleen dan in meervoud. Het Groei pakket kost €45,- per maand.

Google reviews:
(4.9/5 350 reviews)
(laatste update 16-05-2022)

Xel Voordelen

Support is via telefoon en mail bereikbaar

Vaste supportmedewerker (bij herkenning van je telefoonnummer)

Dagelijks back-ups van je website

Gratis website verhuisservice

Gratis domeinnaam en SSL

Bij hogere pakketten een testomgeving, automatische updates en malware verwijdering

Xel Nadelen

Support alleen doordeweeks bereikbaar van 9 tot 5

Gelimiteerde schijfruimte: 5GB (Start), 15GB (Compleet) of 50GB (Groei)

Limiet aan aantal mailadressen voor je website

De meeste pakketten zijn maar voor één website

Veelgestelde WordPress Hosting Vragen

Door ontzettend veel mensen te helpen met het starten van een website, heb ik ook meerdere vragen vaker gekregen en beantwoord.

Hieronder kun je daarom diverse veelgestelde vragen en antwoorden vinden over WordPress hosting.

Wat is het verschil tussen hosting en WordPress hosting?

Het verschil tussen 'normale' webhosting en WordPress hosting is afhankelijk van de webhostingprovider niet altijd zo heel groot. Daarnaast kun je WordPress ook altijd op een normale webhosting pakket plaatsen, dus waarom zou je voor WordPress hosting gaan?

Het is afhankelijk per hostingprovider wat er precies gedaan is en wanneer een pakket onder WordPress hosting valt. In de beste gevallen krijg je bij een WordPress hosting pakket een pakket dat volledig is geoptimaliseerd om er WordPress websites te laten draaien. Vaak kunnen er op dit soort servers ook geen normale websites draaien, of wordt het in ieder geval niet aangeraden, omdat de focus alleen op WordPress gericht is.

Andere hostingproviders geven bij een WordPress hosting pakket juist veel meer ondersteuning voor WordPress dan bij een normale webhosting pakket. Je kunt er dan terecht met al je vragen (tot op zekere hoogte natuurlijk) en er wordt geprobeerd jou zo goed mogelijk te helpen.

Bij sommige hostingproviders is er echter helemaal geen verschil tussen normale webhosting en WordPress hosting. Die gebruiken de term WordPress hosting enkel als marketing om jou over de streep te trekken. Bekijk daarom altijd wat er specifiek extra is als je voor WordPress hosting gaat bij een provider.

Heb ik echt WordPress hosting nodig?

Wanneer je een WordPress website wilt maken, dan heb je hosting nodig. Met hosting krijg je ruimte op een server waar jij de bestanden van jouw website op kunt slaan. Je kunt dus niet zonder hosting. Elke website die je online tegenkomt heeft een hosting provider.

Het is niet verplicht om specifiek "WordPress Hosting" te nemen. Wanneer je een hosting provider tegenkomt met normale hosting, dan kun je hier vaak ook WordPress op draaien. Zolang je maar een database kunt maken en op PHP draait.

Met WordPress hosting worden de servers volledig ingericht op het draaien van WordPress websites. Helaas heb je ook altijd bedrijven die WordPress hosting zeggen omdat het goed is voor de marketing en verder niets extra's doen.

Kan ik van WordPress hosting provider wisselen?

Ja, wanneer je ontevreden bent over je huidige WordPress hosting provider of in de toekomst ontevreden bent, dan is het altijd mogelijk om te wisselen van provider.

Jouw website moet dan natuurlijk wel verplaatst worden naar je andere provider en het liefst natuurlijk zonder downtime. Wanneer je overweegt om te wisselen van hosting provider, is het fijn om te weten dat je vaak niet de technische handelingen op je hoeft te nemen. Veel WordPress hosting bedrijven bieden een gratis verhuisservice aan.

Wanneer je jouw website liever zelf wilt verhuizen, dan is dit uiteraard ook nooit probleem.

Maakt de serverlocatie van mijn WordPress hosting provider uit?

Ja, de locatie van de server heeft invloed op de snelheid van je website. Hoe verder de server bij een bezoeker vandaan is, hoe hoger de reactietijd is.

Wanneer je voornamelijk Nederlandse bezoekers hebt, is het  verstandig om van een server gebruik te maken die in Nederland staat. Alle hosting providers die ik noem in dit artikel hebben servers in Nederland staan.

Heb je een website gericht op Amerikaans publiek? Dan zorgt een Nederlandse server voor vertraging. Je snapt het idee denk ik wel. Cloud86 is een Nederlandse hostingprovider waar alle servers in Nederland staan. SiteGround en Kinsta zijn buitenlandse hostingprovider, maar wel met de mogelijkheid om de locatie te bepalen waar je website gehost wordt. Nederland is hierbij ook een optie.

Je kunt overigens altijd nog gebruikmaken van een CDN. De locatie van de server is dan minder belangrijk, aangezien een CDN je website vanaf een serverlocatie die dichtbij de bezoeker is kan laten zien.

Moet mijn domeinnaam bij hetzelfde bedrijf als mijn hosting staan?

Nee, over het algemeen maakt het niet uit waar je domeinnaam geregistreerd staat, zolang je de domeinnaam maar kunt beheren.

Ik heb mijn domeinnamen bijvoorbeeld geregistreerd bij TransIP, terwijl ik hosting heb bij SiteGround. Doordat ik bij TransIP mijn DNS-instellingen kan wijzigen en zo het IP-adres naar mijn server kan invoeren of eventueel de nameservers kan wijzigen naar mijn hosting provider.

Zoals je hierboven leest is het wel iets wat technisch. Wanneer je nog geen domeinnaam hebt, dan zou ik er altijd voor kiezen om je domeinnaam te registreren bij hetzelfde bedrijf als waar je WordPress hosting wilt afnemen. Je hebt dan nooit technische zorgen. Het komt soms ook voor dat je gratis een domeinnaam krijgt bij je hostingpakket

Hoe zit het met de WordPress hosting kosten?

WordPress hosting is niet gratis. Er kan echter wel veel verschil zitten tussen de prijs die je moet betalen voor hosting. Het is met name afhankelijk van het hostingpakket dat je aanschaft. De WordPress hosting kosten zijn ongeveer als volgt.

Shared hosting is de goedkoopste type hosting die je kunt nemen. Je betaald hiervoor gemiddeld tussen de €1 tot €20 per maand.

Daarna kom je bij een VPS terecht. Hier betaal je al snel €30 tot €200 per maand voor of zelfs meer. Het is afhankelijk van het vermogen van je VPS.

Met een dedicated server zit je een beetje hetzelfde, maar het kan ook nog een stuk duurder worden. Denk aan bedragen als €39 tot €530 per maand. Alles hangt af van het vermogen dat je nodig hebt, dus het kan ook duurder zijn.

Je hebt ook Managed WordPress hosting. Dit type hosting is gemiddeld gezien erg duur omdat de prijzen vaak per x aantal bezoeken gaan. Je betaald al snel €29 tot €300.

Moet ik WordPress hosting per maand of jaar betalen?

Je hebt bij veel hosting providers de mogelijkheid om te kiezen of je per maand, per jaar of voor een langere periode wilt betalen. Hoe langer je hosting afneemt, hoe goedkoper het in veel gevallen is.

Wanneer je serieus aan de slag gaat met je website of al serieus bezig bent, dan zal je altijd langer dan een maand hosting nodig hebben.

Ik raad je daarom aan om hosting voor een langere periode te nemen, minimaal een jaar, zeker wanneer je 100% vertrouwen hebt in je hosting provider. Kiezen voor de langere termijn kan je gewoonweg heel veel geld besparen.

Ik zou alleen voor per maand betalen kiezen wanneer je een hosting provider wilt uitkiezen.

Is WordPress hosting ook goed voor een webshop?

Wanneer je een WordPress webshop wilt maken met een plugin als WooCommerce, dan kun je dit zonder problemen draaien op WordPress hosting.

Wel moet je opletten dat je altijd een SSL-certificaat installeert voor een https verbinding op je webshop, dit is wettelijk verplicht in Nederland.

Alle hosting providers in dit artikel bieden een gratis SSL-certificaat aan als je een hostingpakket afneemt, dus dit hoort geen probleem te zijn.

Heb ik naast WordPress hosting extra diensten nodig?

Wanneer je hosting aanschaft krijg je regelmatig met upsells te maken. Dit zijn extra aanbiedingen die gedaan wordt nadat je de beslissing hebt gemaakt om over te gaan tot het aanschaffen van een hostingpakket.

Eigenlijk heb je al deze extra's nooit echt nodig. Mocht je er op een later moment alsnog gebruik van willen maken, dan kun je het altijd naderhand nog aanschaffen. Er zit geen haast bij.

Ik raad je daarom af om extra services en diensten aan te schaffen wanneer je WordPress hosting afneemt. Vink alle opties uit en koop alleen WordPress hosting.

Bestaan er nog meer WordPress hosting providers?

Jazeker, er bestaan echt honderden of waarschijnlijk zelfs duizenden hosting providers met WordPress hosting. Het is voor mij gewoonweg niet mogelijk om alle hosting providers te behandelen in dit artikel, dan zie je door de bomen het bos niet meer.

Ik heb ervaring met veel van de grote WordPress hosting bedrijven in de markt. Via mijn eigen websites of websites van mijn klanten. Zo heb je ook nog hosting providers als: TransIP, Antagonist, Savvii, WP Engine, Vimexx, Hostnet, Yourhosting, Argeweb en ga zo maar door.

De hosting providers die ik in dit artikel uitgebreid behandel zijn wat mij betreft de absolute toppers met de beste functionaliteiten voor de beste prijs.

Hoeveel bezoekers kan mijn website aan met WordPress hosting?

Hoeveel bezoekers jouw website aan kan met WordPress hosting is afhankelijk van het pakket dat je neemt en hoe geoptimaliseerd je website is. De WordPress hosting providers zelf kunnen namelijk miljarden pagina weergaven aan per maand.

De meeste websites zullen draaien op shared hosting accounts. Hier zijn vaak ook nog veel verschillende type pakketten voor. Zo kun je bijvoorbeeld met een standaard shared hostingpakket prima 1000 bezoekers per dag aan, maar kun je performance problemen krijgen zodra je hierboven komt.

Ik kan je helaas geen exacte cijfers geven hoeveel bezoekers je per dag aan zou kunnen met je website, aangezien hier veel factoren vanaf hangen. Zorg er in ieder geval dat je goed op de performance let.

Wanneer je website groeit zal je vroeg of laat altijd het limiet van je hostingpakket tegenkomen. Je zal dan moeten upgraden naar een beter pakket om de performance te waarborgen.

Hoeveel kost een WordPress website?

De software WordPress is helemaal gratis. Voor het maken van een WordPress website heb je wel een domeinnaam en hosting nodig. Dit zijn de kosten. Wanneer je alles helemaal alleen wilt bouwen, dan kun je de kosten heel laag houden. Zo zijn er ontzettend veel gratis WordPress thema's en plugins te vinden.

Wil je het jezelf wat makkelijker maken, dan is het soms handig om een betaald thema of plugin te gebruiken. Bekijk ook het artikel Kosten WordPress website.

Wil je het bouwen van een website uitbesteden, dan kan het echt alle kanten op gaan wat de prijs betreft. Zo kun je voor €100,- klaar zijn, maar kan het je ook €25.000 kosten. Het is maar net wat voor website je wilt en hoeveel werk erin zit om dit te realiseren.

Hoe kan ik WordPress installeren op mijn hosting?

Alle WordPress hosting providers hebben minimaal één ding met elkaar gemeen. Er is een 1-klik installatiesysteem voor WordPress.

Er is vaak een handleiding beschikbaar waarin je precies uitgelegd wordt hoe je WordPress geïnstalleerd krijgt op je hostingpakket. Het zal niet meer dan een paar klikken werk zijn. Super makkelijk en snel.

Bij alle hosting providers die je in dit artikel tegenkomt kun je hier gebruik van maken.

Worden er back-ups gemaakt van mijn website?

Super dat je hier over nadenkt. Back-ups zijn ontzettend belangrijk voor het geval er iets verkeerd gaat.

Alle WordPress hosting providers geven aan dat er dagelijks back-ups gemaakt worden. Er staat alleen niet altijd bij of dit van de server is of van de website zelf.

Wanneer er een back-up van de server wordt gemaakt, dan gaat je hosting provider deze niet terugzetten als alleen jij in de problemen komt. Andere websites op de server raken dan aanpassingen kwijt die zij in de tussentijd gemaakt hebben. Een server back-up wordt alleen teruggezet wanneer de hosting provider zelf problemen heeft met de server.

Wanneer je hosting provider back-ups van je website maakt, dan kun je deze wel altijd (laten) terugzetten.

Ik raad je echter altijd aan om zelf back-ups te maken. Dit is de enige manier dat je altijd 100% zeker weet dat alles op orde is en je terug kunt naar een goed werkende situatie.

Krijg ik mijn eigen mailadres bij WordPress hosting?

Zo goed als alle WordPress hosting providers geven je de mogelijkheid om gratis een professionele e-mailadres aan te maken die gebaseerd is op je domeinnaam.

In mijn geval is mijn domeinnaam webtalis.nl en kan ik mailadressen als info@webtalis.nl aanmaken en gebruiken. Super handig natuurlijk.

Je moet nog wel jouw mailadres koppelen aan de e-mailsoftware waar je gebruik van maakt. De instructies om dit gedaan te krijgen zijn meestal te vinden in de handleiding van je hosting provider.

Let op: Bij Managed WordPress Hosting komt het regelmatig voor dat je geen eigen professionele mailadressen kunt maken. Dit komt omdat de volledige focus op WordPress hosten ligt. Je kunt dan een extern mailprogramma als G Suite.

Wat zijn de beste WordPress hosting providers?

Ondanks dat ik in dit artikel veel behandel over WordPress hosting providers, ben je toch benieuwd naar echt de aller- allerbeste?

Heel eerlijk, het is moeilijk te zeggen en kan voor iedereen verschillend zijn. Jij zoekt misschien iets anders als waar ik naar op zoek ben. Toch wil ik je mijn mening geven na mijn ervaringen met diverse hostingproviders.

  1. Cloud86 - #1 Nederlandse hostingprovider met super snelle hosting, e-mail en telefonische ondersteuning en een goede prijs.
  2. SiteGround - mijn hostingprovider met 24/7 support (Engels), veel gebruiksvriendelijkheid en een prima prijs.
  3. Kinsta - Uitstekende hosting waar het beheer volledig geregeld wordt. Prijziger, maar een echte Managed WordPress hosting provider.
  4. Xel - Een fijne host waar je ook met WordPress gerelateerde vragen terecht kunt. Je krijgt je eigen vaste support medewerker.

WordPress Hosting Reviews

Is de informatie hierboven nog niet voldoende en ben je benieuwd naar uitgebreide reviews van verschillende hostingprovider? Hieronder volgt een overzicht van WordPress hosting provider waar ik uitgebreide artikelen over heb gemaakt. Binnenkort volgen meer reviews.

Cloud86

Cloud86 is de nummer 1 van deze lijst en volledig Nederlandstalig. Ik heb een hostingpakket getest en hier een uitgebreide review over geschreven. Het artikel toont je snelheidstesten, uptime scores, hoe Cloud86 werkt en nog veel meer.

siteground-hosting-logo

SiteGround is de WordPress hosting provider waar Webtalis op draait. Ik heb het goed getest en hier een uitgebreide review over geschreven. In het artikel staan snelheidstesten, uptime scores, informatie hoe SiteGround werkt en nog veel meer.

Hopelijk kun jij nu je WordPress hosting keuze maken

Hosting providers zijn er in overvloed. Ik hoop dat dit artikel met een selectie aan goede WordPress hosting providers je geholpen heeft bij het maken van een keuze voor een goede WordPress hosting partij.

Heb je nog een vraag waar je geen antwoord op hebt kunnen vinden in dit artikel? Stuur mij een bericht via het contactformulier op de website en ik zal met plezier je vraag beantwoorden.

Heel veel succes met (de start van) je website!

Heb je wat aan dit artikel gehad en maak je nu gebruik van de beste WordPress hosting Nederland provider van 2022? Ik zou het dan tof vinden als je dit artikel wilt delen. met één van de knoppen hieronder.