WordPress Jetpack plugin gebruiken ja of nee?

WordPress Jetpack plugin

Jetpack is een WordPress plugin waar je op deze website nog niet veel over gelezen zal hebben. Vandaar dat het nu tijd is om er eens een artikel aan te wijden.

Mensen willen graag functionaliteiten en het liefst heel veel. Aangezien WordPress gratis is moeten deze functionaliteiten het liefst ook nog eens gratis erbij komen.

Dit is al snel het moment dat je bij Jetpack uitkomt. Een plugin met super veel functies waar je gratis gebruik van kunt maken.

In dit artikel kun je lezen of de plugin je website traag maakt, welke functionaliteiten er allemaal inzitten en of je het moet gebruiken ja of nee.

Maakt Jetpack een WordPress website traag?

Als er iets is wat ik vaak hoor is dat het aantal plugins bepaald of een website langzaam wordt of niet. In het artikel “Maken plugins je WordPress website langzaam?” heb ik het er al eens over gehad dat dit niet echt klopt. Het gaat om de kwaliteit van de plugins die je op je website hebt staan.

Over de plugin Jetpack gaan ook veel verhalen rond dat dit een ontzettend zware plugin is voor je website. De reden dat dit gezegd wordt is natuurlijk logisch. Jetpack is niet een normale plugin, maar eigenlijk meer een alles-in-1 plugin. Op het moment dat je Jetpack activeert op je website krijg je de beschikking over tientallen functies die je kunt toevoegen aan je website.

Het gaat alleen nog steeds om de kwaliteit van de plugin, dus hier hoef je niet direct van te schrikken. Met de kwaliteit van de plugin zit het verder ook wel goed. De mensen van Automattic, het bedrijf achter WordPress, die deze plugin ontwikkelen steken een stuk meer tijd in de plugin dan de meeste andere plugin ontwikkelaars doen.

Ik durf dus prima te zeggen dat Jetpack je website niet automatisch na het installeren traag maakt. De code zit best prima in elkaar en als je een functionaliteit uitgeschakeld hebt, zal er ook geen code geladen worden die hiermee te maken heeft. Je hebt dus zelf de volledige invloed hoeveel je van de plugin gebruikt en hoe zwaar alles wordt.

Daarnaast moet je niet vergeten dat een bepaalde functionaliteit er best voor kan zorgen dat je website trager wordt. Dit is echter ook het geval als je een andere plugin dan Jetpack gebruikt om dezelfde functionaliteit aan je website toe te voegen.

Wat is Jetpack en wat kun je ermee doen?

Jetpack plugin

De WordPress Jetpack plugin is enorm groot als het gaat om de vele beschikbare functies die je kunt aanzetten. De meeste van deze functionaliteiten zijn gratis, maar een aantal functionaliteiten zijn wel betaald. Je hebt in de Jetpack plugin onder andere de volgende opties:

  • CDN voor afbeelding
  • Gerelateerde berichten
  • Website statistieken
  • Automatisch delen op sociale media
  • Bescherming tegen brute force attacks
  • Down- en uptime monitoren
  • Two factor authenticatie met inloggen
  • Extra sidebar widgets
  • Carousels, diavoorstellingen en galerij-tegels
  • E-mailabonnementen
  • Contactformulieren
  • Oneindig scrollen voor je berichten
  • En nog wel meer…

Zoals je ziet is Jetpack echt gemaakt om te zorgen dat jij als gebruiker in principe maar één plugin nodig zou moeten hebben om ontzettend veel dingen te bereiken op je website.

Er zijn verder natuurlijk altijd wel andere plugins beschikbaar die bepaalde onderdelen van deze plugin ook goed en misschien wel beter kunnen uitvoeren. Geen enkele plugin zal alleen zoveel kunnen als Jetpack (dit is niet meteen slecht).

Je hebt wel iets nodig om Jetpack te gebruiken

Waar je normaal na het installeren van een plugin niks nodig hebt, heb je bij Jetpack wel een WordPress.com account nodig. Dit account is gratis aan te maken en is nodig om een aantal van de functionaliteiten die hierboven beschreven stonden te gebruiken. Waarom? Omdat een aantal functionaliteiten contact maken met een andere server om alles goed voor je te regelen.

Zo kun je bijvoorbeeld Photon (CDN voor je afbeeldingen) inschakelen in Jetpack. Elke afbeelding die je dan toevoegt aan je website, wordt dan ook op een andere server geplaatst. Vanaf deze server wordt het vervolgens weer geladen op je website. Vandaar dat je dus ook een WordPress.com account nodig hebt om gebruik te kunnen maken van dit soort functionaliteiten. Je moet tenslotte wel verbinding met een andere server kunnen maken.

Moet ik Jetpack gebruiken op mijn website?

Hier is eigenlijk geen ja of nee antwoord op te geven. Je mag het helemaal zelf weten. Wel zijn er natuurlijk een aantal punten waar je rekening mee kunt houden tijdens het maken van deze beslissing.

Bevat Jetpack functionaliteiten die je nodig hebt?

Als eerste zou je moeten kijken of Jetpack überhaupt functionaliteiten beschikbaar stelt waar jij ook daadwerkelijk gebruik van wilt maken op je website. Daarna zou ik persoonlijk naar het aantal functionaliteiten kijken. Wil je Jetpack voor 1, 2 of 3 functionaliteiten installeren, dan is het wellicht niet de beste optie. Wil je meer dan 3 functionaliteiten gebruiken, dan is het waarschijnlijk het eenvoudigste via Jetpack te realiseren. Het voordeel hiervan is dat er met alleen Jetpack waarschijnlijk niet snel een conflict zal ontstaan.

Voert Jetpack alles uit zoals jij het hebben wilt?

Vervolgens is het natuurlijk zaak om te bekijken of Jetpack alles ook echt uitvoert zoals jij het voor ogen hebt. Zo kan het bijvoorbeeld dat je social media deelknoppen wilt hebben, maar dat je die van Jetpack helemaal niks vindt. In dit geval moet je dus alsnog op zoek naar een alternatieve plugin, zodat jij het kunt krijgen zoals je het hebben wilt.

Is Jetpack beter dan een plugin met een specifieke taak?

Ik ben persoonlijk van mening dat een (premium) plugin ontwikkelaar met een plugin die een specifieke functie kan, beter kan zijn dan een alles-in-1 plugin als Jetpack. De plugin ontwikkelaar en zijn team hebben alle tijd om zich volledig te richten op die ene functie die de plugin ontzettend goed moet uitvoeren. Hoewel er een team werkt aan de Jetpack plugin, moet er toch echt gewerkt worden aan meer dan 30 verschillende functionaliteiten. Het kan dus zeker de moeite zijn om naar een losse plugin te kijken als je iets specifieks gedaan wilt hebben.

Vind je het een risico om te verbinden met een andere server?

In Jetpack zitten meerdere functionaliteiten waarmee je content in contact komt met andere servers waar je zelf geen invloed op hebt. Mocht je hier problemen mee hebben, dan is Jetpack niks voor jou. Mocht je toch gebruik van Jetpack willen maken, dan zou je de functionaliteiten uit moeten schakelen die verbinding met andere servers nodig hebben.

WordPress Jetpack plugin installeren en verbinden

Jetpack is vrij eenvoudig te installeren op je website. Het gaat in eerste instantie net zoals bij alle andere plugins. Je moet inloggen op je website, naar “Plugins -> Nieuwe plugin” gaan en dan zie je Jetpack eigenlijk al direct staan bij de uitgelichte plugins.

Jetpack via uitgelichte plugins installeren

Wanneer je de plugin gevonden hebt kun je op “Nu installeren” klikken en zodra de plugin geïnstalleerd is kun je klikken op “Activeren”. In principe staat de plugin nu al netjes actief op je website, maar je zal nu op een scherm terecht komen waar meteen gevraagd wordt of je wil verbinden met WordPress.com.

Jetpack verbinden met WordPress.com

Klik op “Connect with WordPress.com” om je aan te melden of je te registreren. Zodra je dit gedaan hebt kun je de plugin gebruiken en aan de linkerkant naar het menu-item Jetpack gaan. Je komt vervolgens uit op een pagina met diverse tabbladen. Op elk tabblad heb je de mogelijkheid om verschillende functionaliteiten in of uit te schakelen.

WordPress Jetpack instellingen

Het duurt dus gelukkig niet heel lang om Jetpack te verbinden en te installeren op je website. Het zal je meer tijd kosten om alle functionaliteiten af te gaan om te bepalen welke je wel of niet aan wilt hebben.

Conclusie

Ik hoop dat het ondertussen voor jezelf duidelijk is geworden of je Jetpack wel of niet wilt gebruiken op je website. Mocht je benieuwd zijn of ik de plugin zelf op mijn website heb geïnstalleerd, dan kan ik je vertellen dat dit niet zo is.

Op websites van mijn klanten kom ik de plugin wel vrij vaak tegen en hier is natuurlijk ook helemaal niks mis mee. Zolang de Jetpack plugin dingen voor jouw website kan doen waar jij behoefte aan hebt, dan is het zeker de moeite waard.

Wil je eigenlijk maar een paar functies gebruiken, dan is het wellicht handiger om te kijken of er niet een plugin is die dit direct voor je kan doen.

9 reacties

  1. Eerder hier op deze site had ik al een probleem opgenoemd met deze plug-in: nl. het niet kunnen instellen van btw instellingen…
    Vandaag een ander probleem ontdekt waar Jetpack verantwoordelijk voor was. Tot vorige week had ik mijn website gemaakt in een submap waar ook het WordPress platform te vinden was. Dit omdat ik niet wilde dat in de root mijn originele site niet meer vindbaar zou zijn. Het zou immers een jaar duren vooraleer ik de WordPress site af heb…
    Deze uiteindelijk alles op de root gezet maar… afbeeldingen werden prompt omgeleid naar het adres https://i0.wp.com/mijndomeinnaam/wp-content/uploads/2019/03/naam-van-afbeelding.jpg i.p.v.
    https://mijndomeinnaam/wp-content/uploads/2019/03/naam-van-afbeelding.jpg
    Reden hiervan was Jetpack die alle foto’s blijkbaar naar daar verwees. Door Jetpack te deactiveren was het probleem opgelost. Nadien weer activeren blijft de nieuwe instellingen behouden.Door dit verhuis had ook ook weer de btw instellingen moeten herinstellen want opnieuw blokkeerde deze plug-in de mogelijkheid om btw aanpasbaar naar jouw voorkeuren in te stellen. Ik vermoed dat dit bij elke upgrade van Jetpack opnieuw een probleem zal zorgen?

  2. Hoi, ik heb jetpack geinstalleerd en merk dat mijn site traag is, nu kan dat liggen aan mijn hostingpakket. Wat voor een pakket adviseer jij in combi met jetpack?

  3. Hoi Maikel,
    Ik heb de Jetpack plugin geïnstalleerd en geactiveerd maar ik kan maar geen verbinding maken met wordpress.com. Nochtans heb ik een account bij wordtpress.
    Ik krijg de volgende foutmelding te zien:

    Foutdetails: The Jetpack server was unable to communicate with your site http://www.radio854.com [HTTP 404]. Ask your web host if they allow connections from WordPress.com. If you need further assistance, contact Jetpack Support: http://jetpack.com/support/

  4. Een plugin die zo veel functionaliteit biedt heeft ook een nadeel, namelijk dat je al snel het overzicht verliest. Voor ik een plugin installeer, zoek ik dan ook eerst een alternatief in de vorm van een script. Dat kan je vaak eenvoudiger aanpassen dan een plugin. Bovendien ben je dan niet afhankelijk van derden. En tot slot; veel plugins hebben last van overkill wat betreft de grootte. En feit blijft dat elke byte die geladen moet worden bij het openen van een pagina, tijd kost. En heel veel plugins bevatten fouten (ook yoast) waardoor je pagina’s niet meer gevalideerd kunnen worden. Maar correcte html is ook een stukje seo. Oftewel, bezint eer ge begint. Iets minder functionaliteit maar inhoudelijk goede content is veel belangrijker (vind ik).

  5. Hoi Maikel, dank voor je prima verhaal!
    Heb daarom een vraag…. Ik gebruik jetpack alleen om een widgets voor Facebook op m’n site te plaatsen. Heb geen losse plugin kunnen vinden die hetzelfde doet. Is deze er?
    Zo ja, dan kan ik jetpack de-installeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *