Wil je mediabestanden naar WordPress uploaden via FTP? Standaard zal WordPress deze mediabestanden niet opnemen, maar voor alles is een oplossing.
In dit artikel zal ik je vertellen wat de reden kan zijn om via FTP mediabestanden te uploaden en hoe je ervoor zorgt dat deze vervolgens in de mediabibliotheek worden opgenomen.
Waarom mediabestanden via FTP uploaden?
Via WordPress kun je, zoals je waarschijnlijk al wel weet, bestanden uploaden via het menu-item Media of de knop Media toevoegen in de WordPress editor.
Voor heel veel gevallen is dit voldoende om bestanden te uploaden en zal je nooit over hoeven te stappen op FTP.
In een aantal situaties is het wel ontzettend handig. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een maximale uploadlimiet hebt. Je zou dit kunnen verhogen, maar mocht dit niet lukken, dan is het uploaden van bestanden naar FTP een uitstekende oplossing.
Het kan ook zijn dat je echt heel veel bestanden wilt uploaden en dat dit niet lekker werkt met de WordPress mediabibliotheek. FTP is dan vaak net wat prettiger en sneller.
Mocht je dus ooit in de situatie komen dat je liever via FTP mediabestanden upload naar je WordPress-website, dan kun je het volgende doen.
Bestanden via FTP uploaden naar je website
Om bestanden te uploaden via FTP, moet je natuurlijk eerst weten wat FTP is. Wanneer je nog niet weet wat het is, kun je het artikel wat is FTP bekijken. Je hebt in elk geval een FTP client nodig om in te loggen op de server.
Eenmaal ingelogd kun je naar de map wp-content/uploads/ gaan. In deze map zie je alle jaartallen staan en in de mappen van de jaartallen zie je vervolgens mappen met cijfers van de maanden. In deze mappen kun je de bestanden uploaden.
Mocht de map nog niet bestaan van het jaartal of de maand, dan kun je deze handmatig aanmaken. Eenmaal alle bestanden geüpload is het zaak om deze te verbinden met de WordPress mediabibliotheek.
Mediabestanden koppelen met de WordPress mediabibliotheek
Nadat je alle bestanden hebt geüpload, zal je tot de ontdekking komen dat deze nog niet in de mediabibliotheek te vinden zijn. De koppeling met de database is er gewoonweg nog niet, omdat het niet via WordPress zelf is geüpload.
Om de koppeling met de WordPress mediabibliotheek te maken, kun je de plugin “Add from Server” toevoegen aan je WordPress-website. Eenmaal geïnstalleerd en geactiveerd kun je naar “Media -> Add from server” gaan.
Bovenaan bij Quick jump kun je klikken op “Uploads folder”, zodat je direct op de juiste pagina komt om de afbeeldingen te importeren. Zodra de bestanden zichtbaar zijn moet je even controleren of deze zijn aangevinkt en dan kun je vervolgens op de knop “Import” klikken.
De plugin zal nu al het werk voor je doen en de bestanden toevoegen aan de WordPress mediabibliotheek.
16 reacties
Hi!
Super nuttig en duidelijk artikel, dank! Klopt het dat je alle submappen moet openen en dan alle bestanden aan moet vinken? Dus elke maand? Kan het ook alles in 1x?
Het is niet gemaakt voor batch uploads, dus het zal niet allemaal in 1 keer kunnen.
Hoi Maikel,
Ik heb video’s die ik wil gebruiken op mijn WP website. Nu wil ik deze uploaden via FTP en dan de link pakken om deze te laten zien op de website. Nu is de pagina waar ik deze wil gebruiken wel afgeschermd voor derden. Waar moet ik de video’s nu uploaden om deze wel afgeschermd te laten voor anderen? Niet dat ze zomaar met een link al de video’s in kunnen zien.
Ik maak altijd gebruik van Vimeo (Plus) voor dit soort zaken. Dan kun je een video uploaden, privé maken en aangeven dat deze alleen op jouw domein zichtbaar mag zijn. Vervolgens kun je het insluiten op je afgeschermde pagina, waarna het alleen hier te bekijken is.
Beste Maikel,
Bij mij is het, na het verplaatsen van een website van een submap naar de hoofdmap, andersom gegaan: ik zie de bestanden die ik daana ge-upload heb naar media niet terug in de FTP map.
Ik zou dit zo graag willen oplossen zonder extra plugin. Zou dat kunnen?
Jeltje
Wanneer de bestanden wel zichtbaar zijn, hoor je deze ook in FTP terug te vinden. Je kunt dan in de mediabibliotheek kijken wat de directe URL is, dan weet je in welke map het terechtkomt.
Werkt het uploaden helemaal niet meer, dan is er iets fout gegaan tijdens het verplaatsen naar de hoofdmap. Je zal dan vermoedelijk nog veranderingen moeten doorvoeren in de database.
Dank voor de tip, precies wat ik zocht! Plugin is er gewoon wel, onder een nederlandse naam. Werkt super!
Ah mooi, de plugin is inderdaad weer terug gekomen in de WordPress plugin directory. Wel zo fijn. 🙂
Is de plug in niet meer beschikbaar: hij verschijnt niet als ik zoek op Add from server.
Is er ene andere?
De plugin is inderdaad niet meer beschikbaar. Op dit moment weet ik even niet zo snel een nieuwe plugin. Zodra ik deze tegenkom zal ik het hier melden en het artikel aanpassen.
Dank je wel Maikel voor dit bericht.
In het verleden inderdaad wel bestanden ge-upload via FTP maar door de ontwikkelingen in Wordpress werd het veel gemakkelijker om de uploads via Wordpress zelf uit te gaan voeren.
Maar zoals je zelf al aangeeft kán het voorkomen dat een upload via FTP toch beter geschikt is. Wist niet dat er een plugin bestond specifiek voor de koppeling die nodig was. Maar nu dus wél! 🙂
Met hartelijke groet,
Bert Hogenes
Klopt, het is gelukkig niet heel snel meer nodig en het is alleen maar goed dat het niet nodig is. In de gevallen dat het net even niet kan is het wel fijn dat deze plugin bestaat. Mocht je dus ooit weer in de situatie komen dat je het nodig hebt weet je wat je kunt doen. 🙂
dank je wel, tip precies op goede moment
afbeeldingen waren wel op de host maar mediabibliotheek ging niet ver genoeg terug in tijd ?
nu weer in bibliotheek zichtbaar alleen nog koppelen op de pagina’s
Hmm het zou niet horen dat WordPress hier problemen mee heeft. Fijn in elk geval dat het weer is opgelost. 🙂
Hi Maikel,
Ik wil graag dat men productfolders (ongeveer 7 MB) kan downloaden van mijn website, maar ik ben bang dat m’n website dan veel te traag wordt.
Nou heb ik dit artikel gelezen en hoop ik dat het mogelijk is om de productfolders te uploaden, niet in mijn mediabibliotheek te laden (om traagheid tegen te gaan), maar direct vanaf de FTP te laten downloaden. Is dat mogelijk? En is de website dan ook minder traag dan dat je de folders wel in de bibliotheek zet?
Of moet ik dit op een heel andere manier oplossen?
Alvast bedankt voor je reactie!
Dat is altijd mogelijk ja. De website kan niet opeens traag worden omdat er een extra bestand op de server staat. Zolang er nergens verbinding wordt gemaakt met de bestanden staat het eigenlijk gewoon alleen opgeslagen, net als een bestand op je computer. Het is altijd mogelijk om folders via FTP te uploaden en deze met mensen te delen ja.