De WordPress onderhoudsmodus is een functionaliteit die geactiveerd wordt wanneer je een update uitvoert van WordPress, een plugin of thema.
Het geeft een eenvoudig bericht weer aan de gebruikers van je website dat er op dat moment even aan de website gewerkt wordt en bezoekers niet een kapotte website te zien krijgen.
Hoewel deze functionaliteit dus zeker van toegevoegde waarde is, kan het helaas weleens voorkomen dat je website in de onderhoudsmodus vast blijft staan. In dit artikel leg ik je uit hoe je dit op kunt lossen.
Hoe werkt de onderhoudsmodus van WordPress?
De onderhoudsmodus van WordPress wordt geactiveerd zodra je een update uitvoert op je website via het WordPress beheerdersgedeelte. Voer je een handmatige update uit via FTP, dan zal dit niet geactiveerd worden.
Zodra je op de update knop klikt, worden er nieuwe bestanden gedownload, uitgepakt en gekopieerd naar de server, terwijl de oude bestanden worden verwijderd. Dit is een heel snelle proces, maar het kan je website tijdelijk onbruikbaar maken. Vandaar dat de onderhoudsmodus geactiveerd wordt om dit probleem te verhelpen.
WordPress maakt tijdens het update proces een extra tijdelijk bestand aan, namelijk het .maintenance bestand en dit wordt op je server geplaatst. Dit zorgt voor het volgende scherm:

Het kan natuurlijk ook zijn dat je deze melding in het Engels te zien krijgt. Het is wat afhankelijk van de taal waarin je jouw WordPress-website hebt geïnstalleerd.
Zodra de update voltooid is, zal de WordPress updater het bestand weer verwijderen, zodat de website weer zichtbaar wordt en alsof het bestand nooit heeft bestaan op de server van je website.
Wanneer dit gedeelte echter een keer om wat voor reden dan ook overgeslagen wordt, dan zit je natuurlijk in de problemen want dan blijft de onderhoudsmodus tekst in beeld staan. Je moet dan het bestand handmatig verwijderen.
Hoe kan het fout gaan?
Het kan door meerdere redenen fout gaan. Zo kan het zijn dat je op verschillende pagina’s in het beheerdersgedeelte tegelijkertijd updates wilde uitvoeren, waardoor WordPress in de knoop kwam.
Het kan ook zijn dat de connectie tijdelijk is verloren met de server, waardoor de update proces niet goed afgerond kon worden.
Wat de reden ook precies is, het moet opgelost worden en dat kan door de onderhoudsmodus weer handmatig uit te schakelen. Ik zal je hieronder uitleggen hoe je dit kunt doen.
Hoe deactiveer je de onderhoudsmodus
Om de onderhoudsmodus te deactiveren op je website, zal je op de server van je website het .maintenance-bestand moeten verwijderen.
Je zal in dit geval dus moeten inloggen op de server van je website via FTP. Zelf gebruik ik hier altijd het programma FileZilla voor, dit werkt zowel op Mac als Windows computers. De inloggegevens die je hiervoor nodig hebt ontvang je vaak in het allereerste mailtje van je hostingprovider.
Eenmaal ingelogd op je website moet je naar de root folder (hoofdmap) van je website. Vaak heet dit public_html, httpdocs of www. Eenmaal in deze map zal je het bestand .maintenance zien staan.

Selecteer dit bestand en verwijder het vervolgens van je server. Het enige wat je verder nog moet doen is controleren of de update wel goed is gegaan of dat je deze opnieuw moet uitvoeren.
5 reacties
Ik las je artikel vorige week. En zojuist voor het eerst het probleem dat je schetste. Super dat ik door jouw artikel direct wist wat ik moest doen!
Dan heb ik het artikel goed getimed. 🙂
Fijn om te horen dat dit artikel je heeft geholpen het op te lossen.
Goedemiddag,
Mijn vraag is als je de plugins: yoast, backupGuard Pro, e.d. hebt, is jetpack dan nog noodzakelijk?
Het probleem is dat bij installatie van jetpack ik de foutmelding krijg dat de doelmap al bestaat.
Jetpack geeft statistieken, gerelateerde berichten, zoekmachineoptimalisatie, delen via social media, bescherming, back-ups, snelheid en beheer van je mailinglist.
Als eer toch functies jetpack noodzakelijk zijn, hoe verwijder ik dan die reeds bestaande doelmap. Graag in lekentaal, want ik heb al met fileZilla gekeken, maar kan niets van jetpack vinden.
Jetpack is sowieso niet noodzakelijk. Ik heb het op bijna geen enkele website staan. Wel gek dat je de map niet kon vinden, wellicht niet voldoende schijfruimte over?
Fijn, bedankt voor je snelle reactie. Super! Mag ik je nog 1 vraag stellen? Ik heb een website om voor geïnteresseerden over bepaalde onderwerpen te lezen. Dus niets om te verkopen. Zijn dan de onderstaande plugins voldoende, te weinig of te veel?
Admin Column View
Akismet Anti-Spam
AMP
wp super cache
wp edit
wp broken link status checker
quick page/post redirect plugin
Glue voor Yoast SEO & AMP
Yoast SEO
BackupGuard Pro
Comprimeer JPEG & PNG afbeeldingen
wp optimize
wpml widgets
Google Analytics for WordPress by MonsterInsights
SOUP