WordPress website privé maken

In bepaalde situaties is het handig om je WordPress website volledig privé te maken, zodat de website alleen bekeken kan worden wanneer een persoon is ingelogd.

Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je een website aan het maken bent en nog niet wilt dat Google of iemand anders je website bekijkt.

Een andere mogelijkheid is dat je een familie website hebt en je alleen familieleden toegang wil geven tot de website.

Er zijn verder natuurlijk nog allerlei andere mogelijkheden waarom je jouw website privé wilt maken. Ik laat je daarom in dit artikel zien hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Hoe je een WordPress site privé maakt (video)

In onderstaande video kun je alle stappen bekijken die je kunt nemen om een website privé te maken. Daarnaast kun je ook bekijken hoe je enkele pagina’s wel zichtbaar kunt maken voor de bezoekers en welke andere instellingen je hebt.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je liever de tekstuitleg lezen of meer informatie, dan kun je hieronder verder lezen.

WordPress website privé maken

De plugin die ik zelf altijd gebruik om een website af te schermen is de plugin “My Private Site”, voorheen Jonradio private site. Met deze plugin kun je als beheerder van de website inschakelen dat alleen geregistreerde gebruikers de website mogen bekijken.

Indien een niet-ingelogde bezoeker een pagina van de website probeert te bekijken, dan zal deze bezoeker automatisch worden doorgestuurd naar de inlogpagina.

Naast dat je jouw WordPress website privé kunt maken, heb je nog een aantal extra interessante mogelijkheden die ik hieronder zal behandelen. Laten we nu eerst even beginnen met hoe de plugin werkt.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd kun je naar “Instellingen ->Private site” gaan om het een en ander in te stellen. De allereerste instelling die je tegenkomt is de instelling die ervoor zorgt dat je website privé wordt gemaakt. Het enige wat je hier hoeft te doen is een vinkje naast Private site zetten en op “Save Changes” te klikken.

Private site inschakelen

Wanneer je de website nu probeert te bekijken als je niet bent ingelogd, zal je direct doorgestuurd worden naar de standaard loginpagina van WordPress. Er valt dus niks meer te zien tenzij je bent ingelogd.

Bezoekers de mogelijkheid geven om zich te registreren

Indien je bezoekers de mogelijkheid wilt geven om zich te registreren is dit mogelijk. Wat je hiervoor moet doen is een vinkje zetten bij “anyone can register”.

registreren toestaan

Je zal nu op de inlogpagina een extra link zien staan waar bezoekers op kunnen klikken om zichzelf te registreren.

Registreer mogelijkheid in WordPress

Het is in de meeste gevallen overigens niet aan te raden om dit aan te zetten, want nu kan elk willekeurig persoon zich registreren en de website bezoeken. Wanneer je bijvoorbeeld een familiewebsite aan het maken bent, kun je er wel voor kiezen om dit tijdelijk aan te zetten tot iedereen zich registreert heeft. Je hoeft dan zelf niet handmatig alle gebruikersaccounts aan te maken.

Locatie aanpassen waar bezoeker terechtkomt

Zodra een gebruiker inlogt op je website zal de gebruiker altijd naar dezelfde URL worden doorverwezen als waar hij de website mee wilde bezoeken. Indien je dit wilt veranderen naar de homepage, het WordPress dashboard of een andere URL, dan kun je dit instellen onder het kopje “Landing Location”.

Landingspagina na inloggen privé website WordPress

Aangepaste loginpagina instellen

Wanneer je op een bepaalde manier ervoor hebt gezorgd dat de inlogpagina van je website niet te bereiken is via de standaard WordPress inlogpagina URL, dan kun je bij “Custom login” de aangepaste inlogpagina instellen.

Custom Login

Indien je hier niets invult en je wel een aangepaste inloglocatie hebt, komen bezoekers (jij ook) op de verkeerde pagina terecht wanneer zij niet zijn ingelogd.

Specifieke pagina’s wel zichtbaar houden

Wil je bepaalde pagina’s op je website zichtbaar houden voor je bezoekers, dan kun je dit gelukkig ook met deze plugin instellen. Zo kun je met een simpel vinkje de homepage zichtbaar maken. Je kunt ook zelf een specifieke URL aangeven die gewoon door iedereen bekeken mag worden.

Pagina's zichtbaar houden op WordPress privé site

Het is mogelijk om meerdere URL’s zichtbaar te maken, maar je kunt helaas maar 1 URL per keer invoeren. Elke keer wanneer je een URL invoert zal je op “Save changes” moeten klikken om vervolgens een extra veld te krijgen om een URL in te voeren.

Landingslocatie aanpassen voor aangepaste inlogpagina

Bij “Advanced settings” heb je tot slot ook nog de mogelijkheid om de locatie aan te passen waar de bezoeker op terechtkomt wanneer hij inlogt vanaf een aangepaste inlogpagina.

Geavenceerde instellingen My Private Site

In bijna alle gevallen zal je niet naar deze instellingen hoeven om te kijken, maar indien je een aangepaste inlogpagina hebt kan het de moeite zijn om dit in te schakelen.

Let er wel op dat deze instelling helaas niet altijd werkt en de mogelijkheid bestaat dat je buitengesloten wordt en niet meer kunt inloggen. Je moet dan tijdelijk via FTP de map van de plugin anders noemen om weer in te kunnen loggen op je website. Indien je niet weet hoe je dit moet doen, dan kun je beter niet aan deze instelling komen.

Waarom wil jij je website privé maken?

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft om ervoor te zorgen dat je WordPress site privé is gemaakt en normale bezoekers niets van je website kunnen zien.

Naast de redenen die ik aan het begin van dit artikel heb genoemd zijn er natuurlijk nog allerlei andere redenen te verzinnen waarom je jouw website wilt afschermen voor de buitenwereld.

Laat gerust in de reacties hieronder weten waarom jij dit wilt doen of hebt gedaan bij een website. Het is altijd leuk om te horen in welke situaties het handig is om te doen.

 1. Ik beheer een website voor een groep die een privé gedeelte op de website heeft. Maar de plugin is veranderd. Helaas kan ik nu – na een update – geen pagina’s meer openbaar zetten. Ik begrijp uit de instructies dat ik nu moet betalen voor een add-on om pagina’s openbaar te zetten. Heel vervelend omdat ik alleen een bepaald gedeelte privé wil houden en de rest openbaar. Kan ik een extra plugin erbij zetten of moet ik met een nieuwe plugin alle leden voor het privé gedeelte weer een nieuwe inlog gaan geven?

 2. Dit is niet hetzelfde als wanneer je een testomgeving wilt maken toch? Ik heb een huidige website maar wil een nieuwe website bouwen die uiteindelijk de oude gaat vervangen. Om deze eerst helemaal tot perfectie te bouwen en plugins te testen zou ik een testomgeving moeten creëren en dat is mij wel in het dashboard gelukt maar ik wil deze lokaal op mijn mac hebben zodat ik hier verder kan bouwen. Ik heb verschillende installaties geprobeerd maar kom er niet uit. Heb jij een gouden tool die hiervoor werkt?

  • Nee, dit is niet voor als je een testomgeving wilt maken, maar je kunt je testomgeving (als deze online staat) er wel mee verbergen.

   Met MAMP zou je een lokale server kunnen draaien met WordPress op je Mac.

 3. Mag ik iets vragen? Ik heb jouw raad opgevolgd v.w.b een plug om in te loggen. My private visitors. Maar nu blijkt dat iedereen die heeft ingelogd ook gewoon mijn website kan aanpassen.

  Ik heb de plug verwijderd, maar dan nog kan iedereen gewoon inloggen. Hoe zit dat, en wat kan ik er tegen doen?

  gr
  Ella

 4. Mijn site is privé en ik heb nu een gebruiker toegevoegd met als rol abonnee. Dit is dan het inlogaccount dat mijn studiebegeleider kan gebruiken om mijn afstudeerwerk te zien, maar… ik zie dat diegene wel het e-mailadres te zien krijgt én de mogelijkheid heeft om een nieuw wachtwoord aan te maken. Ik wil niet dat dit kan. Is hier nog iets aan te doen?

  Gr Nadia

 5. Hoi, het is allemaal gelukt om mijn site privé te maken, alleen wil ik een account aanmaken die ik aan mijn studiebegeleider wil geven. Dus diegene moet dan als bezoeker mijn site kunnen zien, maar hoe doe ik dit? Want nu kan alleen ik als beheerder inloggen en mijn site bekijken.

  Gr Nadia

 6. Voor een bepaalde pagina heb ik opgegeven dat deze pagina met een wachtwoord benaderd kan worden. Dit werkt goed, maar het is de bedoeling dat meerdere pagina’s alleen door bepaalde leden van het team bezocht mogen worden. Het leek me handig om dan de betreffende pagina’s privé te maken, dus alleen de personen toegang te geven die redacteur of beheerder zijn. Helaas werkt dat niet. Niemand kan dan de beveiligde pagina’s meer benaderen. Een plug-in heb ik niet geïnstalleerd. Die is zo te zien alleen te gebruiken voor een totale privé site. Hoor graag of het wel kan. Alvast bedankt.

 7. Hi Maikel,
  Dank voor deze tutorial, fijn! Wat ik mij afvraag. Zijn pdf bestanden die ik upload ook afgeschermd door deze plugin?
  Groeten, Esther

  • Nee, niet per definitie. Google zal het niet snel uit zichzelf vinden en indexeren. Wanneer iemand anders echter op een website ernaar zou linken, dan zal iedereen gewoon op dit bestand kunnen komen. De link richting de PDF is dus niet afgeschermd, daar dit buiten WordPress omgaat.

 8. Maikel een perfecte uitleg ik heb het gedaan en het werkt fantastisch. Ik ben pas begonnen met wordpress. Alleen jammer dat het Logo van wordpress er staat. Of kan je deze ook veranderen. En zo ja waar moet ik dan zijn om dat in te kunnen stellen. Maar echt dit is netjes en vakkundig uitgelegd voor beginners.

  Johan

 9. Hoi Maikel,
  Bedankt voor de heldere uitleg!
  Ik wil graag een privé website bouwen met 2 verschillende inlogs (de ene groep gebruikers moet andere content te zien krijgen dan de andere groep gebruikers). Is dit ook mogelijk op deze manier? Of zou je daarvoor een andere methode adviseren?

 10. Is er ook een manier waarop je een nieuwe site kunt bouwen ‘achter de schermen’?
  De bedoeling is dus dat de huidige site blijft draaien, maar ik wel aan een nieuw thema/indeling etc kan werken.

 11. Bedankt voor je uitleg!
  Ik wil een subdomein aanmaken op mijn wordpress website om foto’s en andere bestanden voor een beperkt aantal mensen te tonen. Kun je er met deze plugin vanuit gaan dat deze foto’s niet op een andere manier op het internet te zien zijn? Want de ge-uploade foto’s en bestanden krijgen toch ook hun eigen url? Hoe sterk is deze manier van beveiligen van bestanden?

  Bedankt!

  • Ik heb het even als volgt getest:

   Ik heb een foto geupload naar het subdomein waarop de afscherm-plugin is geactiveerd. Als ik de url van die foto nu plak in een prive venster (Dus ik ben niet ingelogd) dan krijg ik wel gewoon de foto te zien.

   Als ik via hetzelfde prive venster naar de homepage van het subdomein ga, krijg ik wel eerst een inlog scherm.

   Hoe weet ik nou zeker dat andere mensen die foto niet ook gaan vinden online? Ik kon hem ook gewoon zien met de bijbehorende url zonder ingelogd te zijn…

  • Bestanden worden niet beveiligd en kunnen altijd via de directe URL benadert worden. Wanneer je niet wilt dat iets verspreidt wordt, dan kun je het beter niet online zetten. Dat is de enige manier om de kans echt op 0 te houden.

   Een optie als je het met een aantal mensen wilt delen, is gebruik maken van de cloud (dropbox, google drive, etc.) en dan een bepaalde map delen met mensen.

 12. Prachtige duidelijke video’s
  Bedankt.
  Als ik mijn website wil bekijken, als gewone bezoeker, komt er toch steeds dat inlogscherm. Hoe krijg ik dat weg?
  Als ik onderaan klik op terug naar de site, komt toch steeds weer het inlogscherm te voorschijn.

  • Door de plugin uit te schakelen, de prive optie uit te zetten of door een bepaalde URL zichtbaar te maken bij het kopje “Visible Exclusions” op de instellingspagina van deze plugin.

 13. Hoi Maikel,

  Bedankt voor de super duidelijk informatie! Het is mij met deze uitleg gelukt om mijn website (portfolio voor afstudeerzitting) op privé te zetten. Toch heb ik nog een vraag:
  Onder de knop ´Inloggen´ staat er een lange knop met ´Inloggen met WordPress.com´. Kan ik deze knop weghalen? Zo ja, op welke manier kan dat?

  Gr, Jorn

  • Dit komt er volgens mij te staan wanneer je de plugin jetpack hebt geïnstalleerd. Je zou dus kunnen kijken of er ergens bij deze plugin een optie zit om dit uit te schakelen.

 14. Hoi Maikel,

  Ik ben bezig met een zakelijke (zzp) website, en ik wil de site idd graag privé zetten zodat ik er ‘onbegluurd’ aan kan werken. Ik wil ondertussen mijn webadres wel alvast publiceren (visitekaartjes, KvK, etc.)

  Maar ik vind het dan niet zo professioneel overkomen als de eventuele bezoekers een inlogpagina krijgen. Is er bij WordPress ook een mogelijkheid om een ‘under construction-pagina’ te maken? Ik kan dat niet via mijn homepage doen. Want daar heb ik juist het meeste werk aan op dit moment.

  Heb je toevallig nog andere tips?

  Dank voor je altijd nuttige tips en adviezen!

  Gr. Karin

Geef een reactie