Inloggen:

WordPress website privé maken

In bepaalde situaties is het handig om je WordPress website volledig privé te maken, zodat de website alleen bekeken kan worden wanneer een persoon is ingelogd.

Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je een website aan het maken bent en nog niet wilt dat Google of iemand anders je website bekijkt.

Een andere mogelijkheid is dat je een familie website hebt en je alleen familieleden toegang geeft. De website kan in dit geval prima achter een inlogscherm verborgen worden.

Er zijn verder natuurlijk nog allerlei andere mogelijkheden waarom je jouw WordPress website privé zou willen maken. Ik laat je daarom in dit artikel zien hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Hoe je een WordPress site privé maakt (video)

In onderstaande video kun je alle stappen bekijken die je kunt nemen om een website privé te maken. Daarnaast laat ik je ook zien hoe je enkele pagina’s zichtbaar kunt maken voor de bezoekers en welke andere instellingen je hebt.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

De plugin die je nodig hebt: My Private Site.

Wil je liever de tekstuitleg lezen of meer informatie, dan kun je hieronder verder lezen.

WordPress website privé maken

De plugin die ik zelf altijd gebruik om een website af te schermen is de plugin “My Private Site”, voorheen Jonradio private site. Met deze plugin kun je als beheerder van de website inschakelen dat alleen geregistreerde gebruikers de website mogen bekijken.

Indien een niet-ingelogde bezoeker een pagina van de website probeert te bekijken, dan zal deze bezoeker automatisch worden doorgestuurd naar de inlogpagina.

Naast dat je jouw WordPress website privé kunt maken, heb je nog een aantal extra interessante mogelijkheden die ik hieronder zal behandelen. Laten we eerst beginnen met hoe de plugin werkt.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd kun je naar Instellingen ->My Private site -> Site Privacy gaan. Je krijgt hier de mogelijkheid om je website op privé in te stellen.

Plaats een vinkje in de checkbox naast Enable Login Privacy en klik vervolgens op Save Privacy Status. De plugin zal dit ook aangeven zoals je hieronder kunt zien.

WordPress is succesvol ingesteld op privé

Vanaf nu is je website privé en alleen te bekijken wanneer je bent ingelogd. Test het maar eens uit in een privévenster van je browser, een andere browser of log uit en kijk of je de website kunt zien. Wanneer het goed is krijg je enkel de volgende inlogpagina van WordPress te zien.

WordPress inlogscherm op privé website

Landingspagina na inloggen bepalen

Zodra een gebruiker inlogt op je website zal de bezoeker standaard altijd naar dezelfde URL worden doorverwezen als waar de website mee bezocht werd bezoeken.

Indien je dit wilt veranderen naar de homepage, het WordPress dashboard of een andere URL, dan kun je dit instellen onder het kopje Landing Page.

Wanneer je tevreden bent met de standaard instellingen hoef je niks te doen. Wanneer je het wilt aanpassen is het een kwestie van de gewenste optie selecteren.

Homepage zichtbaar houden voor iedereen

Wil je de homepage van je website zichtbaar houden, dan is dit ook een mogelijkheid. Het enige wat je hoeft te doen is naar het tabblad Home Page gaan en een vinkje zetten bij Site Home.

Klik tot slot op Make Page Public om je wijzigingen door te voeren.

Waarom je dit zou willen doen? Het kan een handige optie zijn wanneer je hier bijvoorbeeld een mededeling, inschrijfformulier of iets anders op hebt gezet wat door iedereen bekeken mag worden.

Content verbergen met shortcodes

Wil je niet je complete website verbergen, maar slechts een aantal delen content? Er zijn bij deze plugin ook shortcodes beschikbaar waarmee je content voor ingelogde of uitgelogde gebruikers kunt verbergen.

Content verbergen met shortcodes

Zoals je ziet is het een kwestie van de shortcodes (gele letters) te plaatsen met daartussen de content die je wilt verbergen.

Bezoekers de mogelijkheid geven om zich te registreren

Indien je de bezoekers van je website de mogelijkheid wilt geven om zich te registreren, dan heb je deze optie ook bij deze plugin. Je kunt hiervoor naar het tabblad Membership gaan.

Bij de optie Membership kun je vervolgens een vinkje zetten naast Anyone can register. Je zal nu op de inlogpagina een extra link zien staan waar bezoekers op kunnen klikken om zichzelf te registreren.

Het is in de meeste gevallen overigens niet aan te raden om dit aan te zetten, aangezien dan elk willekeurig persoon zich kan registreren en de website kan bezoeken.

Wanneer je bijvoorbeeld een familiewebsite aan het maken bent, kun je er wel voor kiezen om dit tijdelijk aan te zetten tot iedereen zich registreert heeft. Je hoeft dan zelf niet handmatig alle gebruikersaccounts aan te maken.

Geavanceerde inlogpagina instellingen

Wanneer je naar het tabblad Advanced gaat kom je terecht bij instellen met betrekking tot de inlogpagina.

Wanneer je op een bepaalde manier ervoor hebt gezorgd dat de inlogpagina van je website niet te bereiken is via de standaard WordPress inlogpagina URL, dan kun je bij Custom login page een vinkje zetten en bij Custom Login URL de aangepaste inlogpagina aangeven.

Bij “Advanced settings” heb je tot slot ook nog de mogelijkheid om de locatie aan te passen waar de bezoeker op terechtkomt wanneer hij inlogt vanaf een aangepaste inlogpagina.

In bijna alle gevallen zal je niet naar deze instellingen hoeven om te kijken, maar indien je een aangepaste inlogpagina hebt kan het de moeite zijn om dit in te schakelen.

Let er wel op dat deze instelling helaas niet altijd werkt en de mogelijkheid bestaat dat je buitengesloten wordt en niet meer kunt inloggen. Je moet dan tijdelijk via FTP de map van de plugin anders noemen om weer in te kunnen loggen op je website. Indien je niet weet hoe je dit moet doen, dan kun je beter niet aan deze instelling komen.

Waarom wil jij je website privé maken?

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft om ervoor te zorgen dat je WordPress site privé is gemaakt en normale bezoekers niets van je website kunnen zien.

Naast de redenen die ik aan het begin van dit artikel heb genoemd zijn er natuurlijk nog allerlei andere redenen te verzinnen waarom je jouw website wilt afschermen voor de buitenwereld.

Laat gerust in de reacties hieronder weten waarom jij dit wilt doen of hebt gedaan bij een website. Het is altijd leuk om te horen in welke situaties het handig is om te doen.

WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab MockupHeb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

44 reacties

 1. Domme vraag wellicht, maar kan ik met deze plugin ook voorkomen dat Google (en andere zoekmachines) de website indexeren? Ik wil namelijk ook niet dat het tekst van pagina’s (in ieder geval niet alle pagina’s ) op internet te vinden zijn in zoekprogramma’s

  1. Het is maar net hoe je het voor ogen hebt. Wil je dat de website zonder login wel zichtbaar is, maar niet in de zoekmachines, dan kun je bij ‘Instellingen -> Lezen’ bij zoekmachine zichtbaarheid de optie ‘Zoekmachines ontmoedigen om deze site te indexeren’ aanvinken. Je geeft dan heel je website een noindex wat zoekmachines vertelt dat het niet geïndexeerd hoeft te worden.

   Wil je dat niemand de website kan bekijken zonder in te loggen, dan kun je deze plugin gebruiken.

 2. Goedemiddag,

  Bedankt voor de heldere uitleg!
  Ik ben vandaag begonnen met wordpress en ik heb precies gedaan wat je vertelde om mijn site prive te maken. Er staat nu ook dat mijn site prive is.
  Alleen als ik het aan anderen vraag of het inderdaad zo is kunnen zij nog steeds bij de site. Zij hoeven dus niet in te loggen en ik snap niet hoe dat kan.

  1. Ik heb helaas geen antwoord aangezien ik de instellingen niet kan zien, maar er zal toch iets niet helemaal goed staan. Het is ook mogelijk om pagina’s uit te sluiten, wellicht is bijvoorbeeld de homepage bij jou uitgesloten, waardoor die voor iedereen te zien is.

 3. Ter vervanging van Joomla ben ik op advies van iemand bezig over te stappen naar WordPress. Voor deze eenvoudige WordPress website zoek ik een (als het kan) gratis plugin om buurtbewoners op eenvoudige manier te kunnen laten in- en uitloggen als Abonnee. Alleen de homepage moet dan openbaar; het zijn allemaal “Pagina’s” (dus geen blogs). Bestaat een dergelijke plugin of moet het persé een betaalde versie worden (niet te duur)? Wordt daar dan een simpele handleiding bij geleverd en heb ik de zekerheid dat de plugin goed werkt?

 4. Hallo Maikel,
  Ik heb de plugin My Private Site geïnstalleerd en een testaccount als abonnee aangemaakt. Werkt allemaal prima, maar als ik inlog, kom ik terecht op het Gebruikersprofiel. Dat wil ik eigenlijk niet. Hoe kan ik na het inloggen iemand direct doorsturen naar de homepage van de website?

 5. Beste Maikel

  Ik heb een website die ik eventjes op prive had staan en nu graag openbaar wil zetten. Moet ik dan gewoon de “protected url” verwijderen?

 6. Ik beheer een website voor een groep die een privé gedeelte op de website heeft. Maar de plugin is veranderd. Helaas kan ik nu – na een update – geen pagina’s meer openbaar zetten. Ik begrijp uit de instructies dat ik nu moet betalen voor een add-on om pagina’s openbaar te zetten. Heel vervelend omdat ik alleen een bepaald gedeelte privé wil houden en de rest openbaar. Kan ik een extra plugin erbij zetten of moet ik met een nieuwe plugin alle leden voor het privé gedeelte weer een nieuwe inlog gaan geven?

 7. Dit is niet hetzelfde als wanneer je een testomgeving wilt maken toch? Ik heb een huidige website maar wil een nieuwe website bouwen die uiteindelijk de oude gaat vervangen. Om deze eerst helemaal tot perfectie te bouwen en plugins te testen zou ik een testomgeving moeten creëren en dat is mij wel in het dashboard gelukt maar ik wil deze lokaal op mijn mac hebben zodat ik hier verder kan bouwen. Ik heb verschillende installaties geprobeerd maar kom er niet uit. Heb jij een gouden tool die hiervoor werkt?

  1. Nee, dit is niet voor als je een testomgeving wilt maken, maar je kunt je testomgeving (als deze online staat) er wel mee verbergen.

   Met MAMP zou je een lokale server kunnen draaien met WordPress op je Mac.

 8. Mag ik iets vragen? Ik heb jouw raad opgevolgd v.w.b een plug om in te loggen. My private visitors. Maar nu blijkt dat iedereen die heeft ingelogd ook gewoon mijn website kan aanpassen.

  Ik heb de plug verwijderd, maar dan nog kan iedereen gewoon inloggen. Hoe zit dat, en wat kan ik er tegen doen?

  gr
  Ella

  1. Dan heb je gebruikers vermoedelijk de verkeerde gebruikersrol gegeven (alles hoger dan abonnee). De plugin heeft hier geen invloed op, het gaat om de gebruikersaccounts…

 9. Mijn site is privé en ik heb nu een gebruiker toegevoegd met als rol abonnee. Dit is dan het inlogaccount dat mijn studiebegeleider kan gebruiken om mijn afstudeerwerk te zien, maar… ik zie dat diegene wel het e-mailadres te zien krijgt én de mogelijkheid heeft om een nieuw wachtwoord aan te maken. Ik wil niet dat dit kan. Is hier nog iets aan te doen?

  Gr Nadia

  1. Ja, met een plugin als “Plainview Password Protect” kun je uitschakelen dat het wachtwoord gereset kan worden. Om de balk bovenin helemaal uit te schakelen als de website bekeken wordt, kun je onderstaande code gebruiken in het functions.php-bestand van je thema.

   show_admin_bar(false);

 10. Hoi, het is allemaal gelukt om mijn site privé te maken, alleen wil ik een account aanmaken die ik aan mijn studiebegeleider wil geven. Dus diegene moet dan als bezoeker mijn site kunnen zien, maar hoe doe ik dit? Want nu kan alleen ik als beheerder inloggen en mijn site bekijken.

  Gr Nadia

 11. Voor een bepaalde pagina heb ik opgegeven dat deze pagina met een wachtwoord benaderd kan worden. Dit werkt goed, maar het is de bedoeling dat meerdere pagina’s alleen door bepaalde leden van het team bezocht mogen worden. Het leek me handig om dan de betreffende pagina’s privé te maken, dus alleen de personen toegang te geven die redacteur of beheerder zijn. Helaas werkt dat niet. Niemand kan dan de beveiligde pagina’s meer benaderen. Een plug-in heb ik niet geïnstalleerd. Die is zo te zien alleen te gebruiken voor een totale privé site. Hoor graag of het wel kan. Alvast bedankt.

 12. Hi Maikel,
  Dank voor deze tutorial, fijn! Wat ik mij afvraag. Zijn pdf bestanden die ik upload ook afgeschermd door deze plugin?
  Groeten, Esther

  1. Nee, niet per definitie. Google zal het niet snel uit zichzelf vinden en indexeren. Wanneer iemand anders echter op een website ernaar zou linken, dan zal iedereen gewoon op dit bestand kunnen komen. De link richting de PDF is dus niet afgeschermd, daar dit buiten WordPress omgaat.

 13. Maikel een perfecte uitleg ik heb het gedaan en het werkt fantastisch. Ik ben pas begonnen met wordpress. Alleen jammer dat het Logo van wordpress er staat. Of kan je deze ook veranderen. En zo ja waar moet ik dan zijn om dat in te kunnen stellen. Maar echt dit is netjes en vakkundig uitgelegd voor beginners.

  Johan

 14. Hoi Maikel,
  Bedankt voor de heldere uitleg!
  Ik wil graag een privé website bouwen met 2 verschillende inlogs (de ene groep gebruikers moet andere content te zien krijgen dan de andere groep gebruikers). Is dit ook mogelijk op deze manier? Of zou je daarvoor een andere methode adviseren?

 15. Is er ook een manier waarop je een nieuwe site kunt bouwen ‘achter de schermen’?
  De bedoeling is dus dat de huidige site blijft draaien, maar ik wel aan een nieuw thema/indeling etc kan werken.

 16. Bedankt voor je uitleg!
  Ik wil een subdomein aanmaken op mijn wordpress website om foto’s en andere bestanden voor een beperkt aantal mensen te tonen. Kun je er met deze plugin vanuit gaan dat deze foto’s niet op een andere manier op het internet te zien zijn? Want de ge-uploade foto’s en bestanden krijgen toch ook hun eigen url? Hoe sterk is deze manier van beveiligen van bestanden?

  Bedankt!

  1. Ik heb het even als volgt getest:

   Ik heb een foto geupload naar het subdomein waarop de afscherm-plugin is geactiveerd. Als ik de url van die foto nu plak in een prive venster (Dus ik ben niet ingelogd) dan krijg ik wel gewoon de foto te zien.

   Als ik via hetzelfde prive venster naar de homepage van het subdomein ga, krijg ik wel eerst een inlog scherm.

   Hoe weet ik nou zeker dat andere mensen die foto niet ook gaan vinden online? Ik kon hem ook gewoon zien met de bijbehorende url zonder ingelogd te zijn…

  2. Bestanden worden niet beveiligd en kunnen altijd via de directe URL benadert worden. Wanneer je niet wilt dat iets verspreidt wordt, dan kun je het beter niet online zetten. Dat is de enige manier om de kans echt op 0 te houden.

   Een optie als je het met een aantal mensen wilt delen, is gebruik maken van de cloud (dropbox, google drive, etc.) en dan een bepaalde map delen met mensen.

 17. Prachtige duidelijke video’s
  Bedankt.
  Als ik mijn website wil bekijken, als gewone bezoeker, komt er toch steeds dat inlogscherm. Hoe krijg ik dat weg?
  Als ik onderaan klik op terug naar de site, komt toch steeds weer het inlogscherm te voorschijn.

  1. Door de plugin uit te schakelen, de prive optie uit te zetten of door een bepaalde URL zichtbaar te maken bij het kopje “Visible Exclusions” op de instellingspagina van deze plugin.

 18. Dankjewel voor je video! Wordt de website dan ook niet meer geïndexeerd door Google?
  Dankjewel! Groetjes, Ria

   1. Hallo,

    De website waar ik aan werk blijft vindbaar in google na het installeren van de plugin. Met de juiste zoekwoorden komt hij toch naar boven. Enig idee hoe dit kan?

 19. Hoi Maikel,

  Bedankt voor de super duidelijk informatie! Het is mij met deze uitleg gelukt om mijn website (portfolio voor afstudeerzitting) op privé te zetten. Toch heb ik nog een vraag:
  Onder de knop ´Inloggen´ staat er een lange knop met ´Inloggen met WordPress.com´. Kan ik deze knop weghalen? Zo ja, op welke manier kan dat?

  Gr, Jorn

  1. Dit komt er volgens mij te staan wanneer je de plugin jetpack hebt geïnstalleerd. Je zou dus kunnen kijken of er ergens bij deze plugin een optie zit om dit uit te schakelen.

 20. Hoi Maikel,

  Ik ben bezig met een zakelijke (zzp) website, en ik wil de site idd graag privé zetten zodat ik er ‘onbegluurd’ aan kan werken. Ik wil ondertussen mijn webadres wel alvast publiceren (visitekaartjes, KvK, etc.)

  Maar ik vind het dan niet zo professioneel overkomen als de eventuele bezoekers een inlogpagina krijgen. Is er bij WordPress ook een mogelijkheid om een ‘under construction-pagina’ te maken? Ik kan dat niet via mijn homepage doen. Want daar heb ik juist het meeste werk aan op dit moment.

  Heb je toevallig nog andere tips?

  Dank voor je altijd nuttige tips en adviezen!

  Gr. Karin