WordPress widgets die je niet gebruikt deactiveren

WordPress widgets deactiveren

In WordPress zijn widgets niet meer weg te denken. Er zijn alleen ook genoeg widgets die je nooit gebruikt.

WordPress komt zelf al met meer dan 15 widgets en daarnaast zorgen plugins vaak ook voor extra widgets.

Hoe fijn zou het dan zijn dat je op de widgets-pagina alle widgets die je toch nooit meer gebruikt kunt deactiveren, waardoor deze niet meer zichtbaar zijn?

In dit artikel kun je lezen hoe je dit kunt bereiken op jouw WordPress-website.

Waarom widgets deactiveren uit het overzicht?

Wanneer je extra widgets wilt toevoegen aan de sidebar van je website of een ander widget-gebied, kun je dit doen via Weergave -> Widgets. Alle beschikbare widgets zijn op deze pagina te vinden en je zal deze zeker niet allemaal gebruiken.

Doordat alle widgets op deze pagina verschijnen, kan het heel goed zijn dat je op een gegeven moment goed moet zoeken naar de juiste widget die je wilt hebben. Het overzicht raak je vanzelf kwijt als er teveel widgets te zien zijn.

Om het jezelf makkelijk te maken kun je er daarom voor kiezen om alle widgets die je toch nooit gaat gebruiken te deactiveren op je website.

Hoe kun je widgets uit het overzicht halen?

Om widgets te deactiveren, en daardoor niet meer zichtbaar te maken, kun je een extra plugin installeren. De plugin die je hiervoor kunt gebruiken het WP Widget Disable.

Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, kun je naar “Weergave -> Disable Widgets” gaan om in te stellen welke widgets wel en niet zichtbaar mogen zijn.

WP Widget Disable opties

Het is een kwestie van alle widgets die je niet meer wilt zien selecteren op deze pagina en vervolgens onderaan op de pagina op “Save changes” klikken.

Wanneer je nu opnieuw “Weergave -> Widget” bekijkt, zal je zien dat alle widgets die je hebt geselecteerd niet meer zichtbaar zijn in het overzicht met beschikbare widgets.

Het is een eenvoudig trucje om het beheerdersgedeelte van WordPress net wat meer naar je eigen wens te krijgen.

2 reacties

 1. Interesant, maar…..

  Als de site eenmaal draait kijk je daar vaak niet meer, tenzij je iets wilt uitbreiden?

  Wat weegt zwaarder, deze gewoon laten staan of nog een plug-in er bij om ze te forceren?

  Ik ben er nog niet helemaal uit, maar mooi dat het kan en dat jij ons daar van op de hoogte brengt!

  1. Hangt helemaal van je website af. Ik ken websites die per pagina een verschillende sidebar willen instellen. Je blijft dan altijd bezig met je widgets.

   Verder kun je de plugin natuurlijk altijd even aanzetten op het moment dat je veel met widgets wilt doen en deze vervolgens uitschakelen. De plugin hoeft verder niks op de front-end te laden, dus wat dat betreft maakt het niks uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *