XML Sitemap plugin voor WordPress

Als je een website hebt is het verstandig om een sitemap te hebben om je vindbaarheid te verbeter. Met een sitemap kunnen zoekmachinebots eenvoudiger alle pagina’s van je website doorzoeken. Eventueel kun je enkele pagina’s uit de sitemap filteren als je dit wilt.

Het voordeel van een XML sitemap ten opzichten van een HTML sitemap, is dat je de frequentie en prioriteit van de pagina’s kunt instellen, zodat de bots precies weten wanneer zij welke pagina moeten bezoeken en ze weten hoe belangrijk de pagina is.

Er zijn twee XML sitemap plugins waarvan ik zeker weet dat die zonder problemen hun werk goed doen. Ik raad je aan om 1 van deze plugins te gebruiken.

WordPress SEO By Yoast

WordPress SEO by Yoast

Ik maak zelf veel gebruik van de plugin WordPress SEO By Yoast. Het is een goede plugin voor de zoekmachine optimalisatie (SEO) van je website.

Bij een zoekmachine optimalisatie plugin hoort een sitemap functionaliteit er natuurlijk ook bij. Je moet de zoekmachine tenslotte op een eenvoudige manier kunnen vertellen uit welke pagina’s je website allemaal bestaat.

Als je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, moet je handmatig de XML sitemap functie activeren. Je kunt dit doen onder SEO -> Sitemaps. Meer informatie over hoe je de plugin WordPress SEO by Yoast kunt instellen lees je hier.

Het resultaat van deze plugin kun je zien door mijn sitemap te bekijken.

Google XML Sitemaps

Google XML Sitemaps

Voordat de plugin van Yoast bestond, maakte ik altijd gebruik van de plugin Google XML Sitemaps. Dit is nog steeds een prima plugin die goed zijn werk doet.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, moet je eenmalig zelf de XML sitemap genereren. De volgende keren zal dit automatisch gebeuren wanneer je een nieuw bericht of pagina plaatst.

Het verschil tussen beide plugins

Er zitten enkele verschillen tussen beide plugins. In Google XML sitemaps heb je bijvoorbeeld veel meer instellingen voor de XML sitemap dan in WordPress SEO by Yoast.

Dat je meer in kunt stellen is een voordeel als je weet waar je mee bezig bent. Voor beginnende gebruikers maakt dit het moeilijker.

Je kunt met de plugin Google XML Sitemaps ook de sitemap genereren in een gecomprimeerde versie (sitemap.xml.gz). Een gecomprimeerde versie zorgt ervoor dat de bots minder bandbreedte van je server gebruiken, met WordPress SEO by Yoast kan dit niet.

WordPress SEO by Yoast is erg gebruiksvriendelijk voor beginnende gebruikers. je hoeft niets in te stellen, het enige wat je moet doen is de XML sitemap inschakelen. De instellingen die deze plugin gebruikt zijn wat mij betreft perfect. Indien je er behoefte aan hebt kun je ook de prioriteit per pagina/bericht instellen.

Nog een voordeel is dat de plugin WordPress SEO by Yoast ook afbeeldingen in de sitemap weergeeft, zodat de bots ook jouw afbeeldingen eenvoudig kan vinden. Google XML Sitemaps doet dit helaas niet.

Beginnende gebruikers kunnen naar mijn mening het best de sitemap van de plugin WordPress SEO by Yoast gebruiken. Wanneer je veel verstand hebt van sitemaps is de plugin Google XML sitemaps beter.

Geef een reactie