Hoe je een zoekfilter in WordPress krijgt

Hoe je een zoekfilter in WordPress krijgt

Wil je bezoekers van je website de mogelijkheid geven om je website te doorzoeken met behulp van een zoekfilter?

WordPress heeft van zichzelf geen filters, terwijl dit wel een goede toevoeging zou zijn. Gelukkig zijn er voor WordPress wel altijd andere manieren om iets te bereiken.

In dit artikel zal ik je laten zien hoe je jouw bezoekers een zoekfunctie met zoekfilter kunt geven op jouw WordPress-website.

Waarom een zoekfilter op je website?

Standaard is het in WordPress mogelijk om alle berichten te bekijken die in een bepaalde categorie of tag staan. Dit is eigenlijk ook meteen de enige manier om berichten over een bepaald onderwerp te filteren.

In sommige gevallen is dit niet genoeg en wil je bezoekers de mogelijkheid geven om artikelen te filteren in meer dan een categorie of tag en meerdere post types. Dit is met name handig wanneer je ontzettend veel artikelen op je website hebt staan, en je bezoekers wilt laten zoeken gebaseerd op hun eigen voorkeuren.

De zoekfunctie van WordPress draagt helaas niet van zichzelf een steentje bij om ervoor te zorgen dat je bezoekers zoekresultaten kunnen filteren. Dit is natuurlijk zonde.

Zoekfilter in WordPress inschakelen

Search & Filter

Om je bezoekers de mogelijkheid te geven om ergens op te kunnen filteren, zal je de plugin Search & Filter op je website moeten installeren en activeren.

Wanneer je dit eenmaal gedaan hebt, komt er in het beheerdersgedeelte een nieuw menu-item, genaamd Search & Filter. Als je hierop klikt kom je op een pagina met een uitgebreide beschrijving hoe je de plugin kunt gebruiken.

Er zijn verder geen instellingen, want je kunt alles aangeven met behulp van een shortcode. Het is daarom verstandig om te weten wat voor filters je wilt hebben op je website, zodat je de juiste parameters kunt aangeven in de shortcode.

Waar kun je de filter gebruiken?

Doordat de plugin met een shortcode werkt, kun je de filter eigenlijk overal op je website gebruiken. Zo kun je de shortcode in een bericht, pagina of tekst widget plakken. Dit is een voorbeeld van een shortcode die je kunt gebruiken.

[searchandfilter fields="search,category,post_tag"]

Een andere optie waar je gebruik van kunt maken, is om de shortcode als een template tag in je WordPress thema bestanden te plaatsen. Het liefst doe je dit natuurlijk wel in een child theme, want anders moet je het na elke update opnieuw doorvoeren. Zo zou je onderstaande code kunnen plaatsen in je thema bestanden.

<?php echo do_shortcode('[searchandfilter fields="search,category,post_tag"]'); ?>

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende mogelijkheden door de parameters die je kunt invullen in de shortcode. Zo kun je met de code die in de vorige twee voorbeelden stonden ervoor zorgen dat bezoekers een zoekveld hebben en de optie om te zoeken in een specifieke categorie of tag. Dit ziet er als volgt uit:

Zoeken met filters in WordPress

Wil je ervoor zorgen dat je bezoekers in een aantal specifieke categorieën kan zoeken, dan moet je de shortcode iets aanpassen. Je kunt dan onderstaande shortcode gebruiken.

[searchandfilter headings="Selecteer categorieën:" types="checkbox" fields="category,search"]

Zoeken in specifieke categorieën in WordPress

Wanneer je bezoekers de mogelijkheid wilt geven om te zoeken in berichten, pagina’s of een andere post type, dan is dit ook mogelijk. Je kunt dit met onderstaande shortcode bereiken.

[searchandfilter types="select" fields="search,post_types"]

Zoeken in post type

Dit waren slechts enkele voorbeelden, want er is natuurlijk nog heel veel meer mogelijk. Probeer het dus vooral zelf eens uit en bekijk de documentatie van de plugin goed, zodat je echt alle mogelijkheden weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *