Zoekmachine vriendelijke permalinks (URL’s)

Zodra je WordPress hebt geïnstalleerd is het verstandig om wat aandacht te besteden aan de permalinks van je website.

De URL’s van elke WordPress site worden standaard na de installatie weergegeven als http://www.voorbeeld.nl/?p=123, dit zegt echter niets over de pagina zelf.

Het is beter om de titel van de pagina in de URL te verwerken of een aantal belangrijke sleutelwoorden uit de titel. Je krijgt URL’s die echt beschrijven waar het artikel over gaat.

Neem bijvoorbeeld het artikel WordPress tabel maken in invoegen, de URL van deze pagina bestaat uit de titel (https://webtalis.nl/wordpress-tabel-maken-en-invoegen/), wanneer iemand deze link krijgt doorgestuurd weet hij of zij direct waar het artikel over gaat.

Op deze manier geef je jouw bezoekers en natuurlijk ook de zoekmachines veel meer informatie waar de pagina over gaat en dit is alleen maar goed.

Permalink structuur in WordPress veranderen

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je liever de tekstuitleg lezen? Lees dan hieronder verder.

Om de permalink structuur in WordPress te veranderen moet je inloggen op je WordPress website en in het dashboard naar “Instellingen -> Permalinks” gaan. Wanneer je dit gedaan hebt krijg je onderstaande opties te zien.

Zoekmachine vriendelijke URL's in WordPress

Om de URL’s van je website zoekmachine vriendelijk te maken kies ik altijd voor berichtnaam, deze optie is beschikbaar sinds WordPress versie 3.3. De opties “Jaar, maand, dag en naam” en “Jaar, maand en naam” zijn ook niet slecht, maar alleen het berichtnaam is het “schoonste”.

Indien je graag de categorie, waar het desbetreffende artikel in staat, in de URL wilt hebben, dan kun je bij “Aangepaste structuur” het volgende invullen: /%category%/%postname%/

Wil je helemaal zelf bepalen hoe je de URL’s van je WordPress instelt? Bekijk dan in de WordPress Codex welke tags je kunt gebruiken.

Help, de nieuwe permalinks doen het niet

Om de nieuwe permalinks werkend te krijgen moet er een aanpassing gedaan worden in het “.htaccess” bestand. Als deze schrijfbaar is past WordPress het zelf aan, maar indien dit niet het geval is moet je het zelf handmatig aanpassen. De code die je moet invullen staat onderaan de pagina nadat je de wijzigingen hebt opgeslagen.

 1. Hoi Maikel,
  Ik kijk altijd via Youtube als ik iets niet weet hoe te doen.
  Nu heb ik ook mijn pagina’s aangepast middels thema’s. Wanneer ik het checkte ging het allemaal goed. Maar blijkbaar toch iets niet goed gedaan. Want als ik nu naar mijn site ga staat er
  Not Found
  Apologies, but no results were found for the requested archive. Perhaps searching will help find a related post.
  Ik weet niet meer wat te doen. Heb permalink aangepast. Maar ook dat werkt niet.
  Help!

 2. Hoi Maikel,

  Voor mijn website wil ik graag de categorieën in mijn URL’s tonen. Ik heb gebruik gemaakt van /%category%/%postname%/. Het werkte meteen alleen alle links die ik op social media heb geplaatst, zoals op Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn, doen het ineens niet meer. Hoe kan ik er voor zorgen dat die links toch blijven werken?

  Ik heb overigens nu (tijdelijk) de permalinks weer aangepast naar /%postname%/ zodat de links op mijn social media pagina’s het weer doen.

  Groet,

  Thijs

  • Ik weet niet of je de Yoast SEO plugin gebruikt? Je kunt het hier namelijk eenvoudig instellen door naar SEO -> Geavanceerd -> Permalinks” te gaan en dan te kiezen voor categoriebasis verwijderen (bovenste instelling meteen).

 3. Hoe krijg ik subcategorieën in mijn url? De permalinks instelling staat op /%category%/%postname%
  Pfff hier gaat joomla toch echt even veel handiger mee om!

  • /%category%/%postname%/ (met slash op het eind) zou voldoende moeten zijn indien alles goed is gegaan, dit kan ik vanaf hier echter niet zien. Deze permalink structuur geldt dan voor alle berichten (niet voor pagina’s).

 4. Hey,

  Nog een vraagje over urls die zichtbaar zijn in de adres balk; ik heb zonet opgemerkt dat dat bij jou ook zo is dat als je op de “lees verder – continue reading” knop drukt om een artikel helemaal te lezen, je naar een andere url gaat dan daar waar eigenlijk het artikel op staat. vb momenteel op je home-page: als ik “lees verder” klik bij het eerste artikel kom je op https://webtalis.nl/blogberichten-intern-linken/#more-3921 uit, terwijl het waarschijnlijk https://webtalis.nl/blogberichten-intern-linken/ zou moeten zijn.

  Mijn vraag was eigenlijk of dit een probleem is om je eventuele reacties nog mooi te ordenen en of SEO dan nog wel goed werkt aangezien een deel van de mensen naar de 1e link gaan en een ander deel naar de 2e. Dit lijk dan een gedeelde belangstelling te geven (i.v.m. SEO) voor beide links terwijl het eigenlijk om dezelfde “pagina” gaat… is dit zo?

  Groetjes

  • Het is goed zoals de links worden weergegeven. Het #more-3921 stukje zorgt ervoor dat de lezer uitkomt bij het stuk dat hij of zij nog moet lezen en zorgt dat je het eerste stuk dat al wel gelezen hebt al voorbij is.

   Het maakt verder voor SEO ook niet uit omdat Google & co snapt dat # los van de url zelf staat. Tevens zorgt de WordPress SEO plugin van Yoast er ook voor dat er een canonical url in de code staat, hierdoor wordt nogmaals bevestigd wat de originele link is van het artikel.

   Neem ook Wikipedia als voorbeeld (staat vaak hoog in Google). Op alle pagina’s staat een inhoudsopgave en wanneer je op een link in de inhoudsopgave klikt kom je bij het juiste stukje tekst terecht. Dit werkt precies op dezelfde manier.

 5. hallo,

  Als je de permalinks handmatig verandert (op je pagina zelf of in afbeelding (bij media)) geeft dit toch hetzelfde resultaat of is dit een nadeel kwa optimalisatie van je site als je het zo doet? Momenteel heb ik de optie /%category%/%postname%/ aan staan maar ik zie niet veel verandering op de site wat betreft url. voor de pagina about staat er nu “naamsite/about-2/”. Is het ok als ik dit handmatig verander? Dit lijkt mij het handigste

  groeten

   • Ik heb dit ondertussen met succes handmatig verandert, eerst gaf hij nog dat hij de pagina niet vond maar nu lijkt het in orde. vind het alleen een beetje raar naar seo toe. Dit is dus geen enkel probleem (voor seo) zeg je?

    heel erg bedankt!

     • ja of dat als ik het handmatig aanpas van about-2 naar about een probleem vormt met de vindbaarheid voor zoekmachines. Want weet geen andere manier dan het handmatig te veranderen voor het menu. Heb de naam aangepast bij paginas –> about –> en dan de permalink simpelweg edit bij de permalink (bovenaan scherm, onder titel)

      • Dat heb je goed gedaan. Dit is nog de enige manier om het aan te passen nadat het bericht al gepubliceerd is.

       Met een 301 redirect kun je vervolgens de oude url naar de nieuwe doorverwijzen.

Geef een reactie