Inloggen:

Afbeeldingen standaard zonder link invoegen in WordPress

Afbeeldingen standaard zonder link invoegen in WordPress

Het is in WordPress super eenvoudig om afbeeldingen toe te voegen aan een artikel, maar ondanks dat is er ook nog een minpuntje te ontdekken.

Waar ik het over heb?

Wanneer je een afbeelding via de mediabibliotheek in een artikel plaatst en de instellingen niet aanpast, dan zorgt WordPress ervoor dat een afbeelding naar zichzelf linkt.

In dit artikel kun je lezen hoe je het voor elkaar kunt krijgen dat WordPress afbeeldingen standaard zonder link in een artikel zet, zonder dat je hier een extra handeling voor hoeft te verrichten.

Waarom je geen links naar afbeeldingen moet plaatsen

Standaard zorgt WordPress ervoor dat een afbeelding naar zichzelf linkt. Wanneer je hier niets aan doet en een bezoeker vervolgens op de afbeelding klikt, dan wordt hij of zij naar de locatie van het afbeeldingsbestand gebracht waar alleen de afbeelding te zien is. Bij sommige thema’s wordt de afbeelding in een lightbox getoond, maar meestal is dit niet het geval.

Door te klikken op een afbeelding verlaat de bezoeker dus in de meeste gevallen het artikel en zal vervolgens zelf actie moeten ondernemen om weer terug bij het artikel te komen om verder te lezen. De kans is hierdoor helaas aanwezig dat de bezoeker nooit meer terugkomt en naar een andere website gaat.

Verder heeft het ook weinig toegevoegde waarde om een afbeelding apart te bekijken terwijl de afbeelding al in het artikel te zien is.

Een link naar een afbeelding is alleen handig wanneer de afbeelding in het artikel klein is en je je bezoekers ook de grote versie wilt laten zien. Dit kan met een normale foto zijn, maar ook met een infographic waar je bezoekers net niet alles goed kunnen lezen omdat de content-kolom van je website hier net te smal voor is.

Hoe je standaard links op afbeeldingen kunt uitschakelen

Om te voorkomen dat een afbeelding standaard gelinkt wordt kun je handmatig bij het invoegen van een afbeelding “Link naar” aanpassen naar “Geen”. Dit blijft echter extra werk en kan een irritatiefactor worden als je veel afbeeldingen uploadt.

WordPress afbeelding zonder link invoegen

Gelukkig is er nog een andere oplossing waarmee je kunt zorgen dat “Link naar” standaard begint op “Geen”. Je kunt dit bereiken door “/wp-admin/options.php” achter de URL van je website te plaatsen. Je komt dan op een pagina in het WordPress beheerdersgedeelte terecht waar je niet via het normale menu bij kunt komen.

Wanneer je op deze pagina bent kun je zoeken naar “image_default_link_type” en moet je het woord “file” weghalen.

File weghalen bij image default link type

Je kunt dit invulveld verder gewoon leeg laten en onderaan de pagina op wijzigingen opslaan klikken. Top, vanaf nu zal “Link naar” standaard op “Geen” staan bij het invoegen van een afbeelding.

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft om ervoor te zorgen dat het invoegen van een afbeelding in een artikel minder irritant is geworden omdat je een handeling minder hoeft uit te voeren. Plaats jij links op je afbeeldingen of wil je dit ook altijd voorkomen? Laat het weten in de reacties hieronder.

WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab MockupHeb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

19 reacties

 1. Bij mij staat het standaard op ‘geen’ maar toch als ik afbeeldingen op Google bekijk van mijn eigen website dan zie je enkel de afbeelding, niet het daarbij behorende artikel. Wat gaat er mis?

 2. Ik heb een galerij gemaakt en wil net dat de afbeeldingen geen link hebben, is dat ook mogelijk? Nu kan ik op elke afbeeldingen klikken en wordt die vergroot weergegeven maar dat wil ik niet.

  1. Ik weet niet op welke manier je een galerij hebt gemaakt? Is dit met een plugin, dan zal je moeten kijken of dit met de mogelijkheden in de plugin uitgeschakeld kan worden.

 3. Beste Maikel van de Weerd,

  Ik heb een website die vastgoedobjecten automatisch inleest via FTP. Bij ieder object staan 1-100 foto’s. Voor iedere foto wordt nu een eigen URL aangemaakt.

  Als ik de bron van de 1e overzicht pagina bekijk (24 objecten per pagina) staan hier honderden URL’s op, omdat er dus voor iedere foto die bij de objecten horen een URL is aangemaakt.

  Tevens geven al deze URL’s een crawlafwijking in GWT. Zo heb ik nu 3900 crawlafwijkingen.

  Los ik mijn probleem op door jouw tip te volgen: “Je kunt dit invulveld verder gewoon leeg laten en onderaan de pagina op wijzigingen opslaan klikken. Top, vanaf nu zal “Link naar” standaard op “Geen” staan bij het invoegen van een afbeelding.”?

  De foto’s moeten wel gewoon nog allemaal apart aangeklikt kunnen worden en dan moet de foto in een overlay getoond worden, zoals het nu ook is op http://www.eifelhome .

  Maar de foto’s hoeven niet geïndexeerd te worden, want de objecten zijn tijdelijk. (of heb jij een andere tip?)

  Verder zou ik de foto’s die ik zelf plaats in artikelen wel graag indexeerbaar maken, zodat mijn website ook op afbeeldingen wordt gevonden.

  Ik hoop dat je mij hiermee kunt helpen.
  Met vriendelijke groeten,

  1. Nee, dit zal niet de oplossing zijn. Dit zorgt er juist voor dat de foto’s niet meer aangeklikt kunnen worden. Ik heb verder ook niet zo 1,2,3 een tip helaas.

 4. Hi Maikel,

  Ik heb dit in het verleden zo gedaan en het werkte prima, alleen heb ik het net bij een website van een kennis doorgevoerd, en hier verandert het niks aan de default instelling. Heb je enig idee hoe dit kan en belangrijker nog: hoe ik het wel kan wijzigen?

  Groet, Verie

  1. Durf helaas niet te zeggen hoe dit komt. Nu ik er zo over denk heb ik tegenwoordig met een aantal websites wel gezien dat de laatst gebruikte instelling gehanteerd wordt. Wellicht is dit bij deze website ook het geval?

 5. Bedankt voor de tip! Ik blog over reizen en heb ook een tab Reisfotografie. Per land heb ik een pagina met foto’s in een gallerij geplaatst. Als je op een foto klikt kun je via een lightbox de foto’s bekijken, dat wil ik ook zo houden. Echter de foto’s die ik in mijn blogposts gebruik wil ik juist niet gelinkt hebben. Als ik bovenstaande uitvoer worden mijn foto’s in de gallerij dan ook niet langer naar zichzelf gelinkt via de lightbox of juist wel omdat ik ze in een gallerij geplaatst heb? Ik hoop dat je me kunt helpen.

  1. Een galerij hoort gewoon te werken ook al heb je het bovenstaande ingesteld. Deze instelling werkt alleen voor als je normaal een foto wilt toevoegen in een bericht. Wanneer je er een galerij van maakt wordt er nog altijd standaard gelinkt en zal de galerij prima werken.

   Mocht het toch verkeerd gaan, dan kun je dit altijd weer herstellen door het woordje “file” weer terug te plaatsen. Ik verwacht echter helemaal geen problemen.

 6. Bedankt! Super tip, begon me er al aan te irriteren om het telkens handmatig te veranderen. Zo nu en dan werd het zelfs ook vergeten. Super oplossing dus dit!

 7. Klik ik op plaatjes op mijn website, dan vergroten die zich. Een klik op het pijltje linksboven brengt je terug op betrokken webpagina. Toch staat er bij mij niets (had daar ‘file’ moeten staan?) in het invulveld rechts naast image_default_link_type. Wat vind je ervan?

  1. Wellicht helpt het als je voor even “file” plaatst bij image_default_link_type, de pagina opslaat en vervolgens file weer weghaalt en de pagina opnieuw opslaat. Bij plugins waar een instelling niet werkt helpt dit meestal.

 8. Wat moeten we toch zonder jou 😉 wat een geweldige tip!

  Maar….het kan toch nog makkelijker via FTP, regel aanpassen en terug zetten? Alleen zie ik betreffende regel niet zoals jij beschrijft:

  “image_default_link_type” en moet je het woord “file” weghalen.

  Ik vermoed dat je bedoelde dat je “link” weg moet halen? want de regel in combi met “file” zie ik niet (admin)options.php of ik begrijp er helemaal niks van, kan ook nog.

  Benieuwd naar je reactie!

  1. Nee, ik bedoelde daadwerkelijk dat je “file” kunt weghalen en image_default_link_type hoort op elke WordPress website te staan op de instellingenpagina waar ik het over heb. Om hier te komen moet je dus gewoon inloggen op je website en het volgende achter de URL plakken: /wp-admin/options.php.

   Wanneer image_default_link_type al leeg is zal het bij jou al goed staan door de code die je op je website hebt geplaatst. Wanneer je kennis hebt van FTP zou het inderdaad ook een optie zijn om hetzelfde te realiseren door een code te plaatsen in het functions.php bestand, maar dit is dus eigenlijk niet nodig omdat je het gewoon in WordPress zelf kunt instellen.

 9. Bedankt voor de tip! En wat gebeurt er na elke WP update? Moet je dan opnieuw dit doen?