Inloggen:

Hoe kun je een WordPress website maken in 2024?

Gratis stap voor stap “WordPress website maken” handleiding met video- en tekstuitleg voor beginners

WordPress website maken

Ben je op zoek naar informatie om je eigen website te maken? Een WordPress website maken kan eng zijn, zeker wanneer je niet heel technisch aangelegd bent.

Maak je geen zorgen, je bent niet alleen. Ik heb met mijn artikelen al honderden mensen geholpen bij het maken van een WordPress website. Ik heb daarom besloten om de meest uitgebreide stap voor stap handleiding te maken voor het maken een website. Je hoeft hiervoor niet te kunnen coderen.

Voor wie is deze handleiding?
Deze handleiding is geschikt voor iedereen die een eigen WordPress website wilt maken. Voor een WooCommerce webshop maken met WooCommerce heb ik een andere handleiding. De handleiding is verder voor iedereen geschikt om te volgen, want je hebt geen enkele technische kennis nodig.

Ben je benieuwd wat je allemaal kunt leren in deze handleiding? Hier is een kort overzicht van begin tot eind met alle stappen waar ik je mee zal helpen.

 • Stap 1: Domeinnaam en hosting
 • Stap 2: WordPress installeren
 • Stap 3: Beveiligde verbinding (SSL / HTTPS)
 • Stap 4: WordPress instellen
 • Stap 5: Starter templates, Elementor en het Astra thema installeren
 • Stap 6: WordPress website maken en inrichten
 • Stap 7: Blogpagina maken op je WordPress website

Je krijgt in dit artikel de keuze. Je kunt de uitleg volgen met behulp van een video of je kunt de uitleg in tekst volgen met uiteraard ook afbeeldingen om je te laten zien hoe het eruit kan komen te zien. Bepaal dus lekker voor jezelf wat je voorkeur heeft en start met het maken van je eigen WordPress website.

Videohandleiding: WordPress website maken 2024

Belangrijke links naar onderdelen waar we gebruik van maken in de video tijdens het maken van een WordPress website.

Wil je liever de tekstuitleg met afbeeldingen van de WordPress website maken handleiding bekijken? Je kunt dan hieronder verder gaan.

Eigen WordPress website maken stappenplan

Dit is een stap voor stap handleiding over hoe je een website kunt maken met WordPress. Ik heb alles verdeeld in verschillende stappen, zodat ik je vanaf het begin tot het einde goed kan begeleiden.

Het enige wat je hoeft te doen is de instructies volgen en je hebt als eindresultaat een professionele goed uitziende website.

Ik zal je daarnaast ook tips geven over hoe je jouw website naar het volgende niveau kunt tillen.

Vergeet ook niet van het proces te genieten. Heel veel plezier dus met een eigen WordPress website maken!

Ben je er klaar voor? Laten we direct starten met het maken van een website! Hieronder volgt de inhoudsopgave, zodat je direct naar een onderdeel kunt waar je meer informatie over wil hebben.

Je kunt de inhoudsopgave ook gebruiken om op een later moment verder te gaan met waar je gebleven was tijdens het maken van je website.

Inhoudsopgave: Hoe een WordPress website maken?

Stap 1: Domeinnaam en Hosting - Je kunt niet zonder

Eén van de meest gemaakte fouten bij beginners is het kiezen van een verkeerde platform om een website te bouwen.

Gelukkig ben je hier en zal je deze fout niet maken.

Wanneer het aankomt op het maken van een goede professionele website, dan is de zelf-gehoste WordPress.org de beste keuze. Je kunt met dit platform kiezen uit duizenden designs en functionaliteiten, waardoor je allerlei verschillende type websites kunt maken.

De software WordPress is gratis en voor iedereen te downloaden. Toch kun je niet volledig gratis een website maken, want je hebt wel een domeinnaam en hosting nodig om je website bereikbaar te maken voor de wereld.

Wat is een domeinnaam en webhosting?

Een domeinnaam is een webadres op het internet. Dit is wat gebruikers moeten invoeren om je website te bereiken. Voor deze website is de domeinnaam webtalis.nl. In je browser ziet dit er als volgt uit:

Domeinnaam webtalis.nl

Een ander voorbeeld is wanneer je naar Google wil gaan. Je vult dan de domeinnaam google.nl in.

Naast een domeinnaam heb je ook webhosting nodig. Alle, maar dan ook echt alle, websites op internet hebben hosting nodig. Dit is het fundament van een website. Op hosting wordt alles wat op een website komt te staan geplaatst.  Denk hierbij aan alle bestanden, afbeeldingen, teksten en alles wat er maar op een website te zien is. Je zou deze tekst niet kunnen lezen als ik geen hosting zou hebben. Het is dus een soort van opslagruimte voor je website, maar dan wel bereikbaar voor je bezoekers.

De kosten van een domeinnaam en hosting verschillen per hosting provider enorm. Een domeinnaam kost al snel rond de €8 – €20 per jaar. Sommige bedrijven geven het eerste jaar extreme korting om je binnen te halen, maar weet dat de prijs het jaar daarna een stuk zal stijgen. 

Hosting is wat duurder en kost gemiddeld rond de €10 per maand wanneer je start, maar het kan ook goedkoper of duurder.

Gelukkig heb ik een mooie aanbieding voor je. Cloud86 geeft tot wel 58% korting op de eerste contractsduur. Hierdoor kun je al hosting krijgen vanaf €1,95 per maand.

Domeinnaam en webhosting aanschaffen

Wanneer je een eigen domeinnaam wilt met webhosting, dan kun je op onderstaande knop klikken. Je komt dan op de hosting provider Cloud86 terecht. Webtalis host ik hier ook op en bij Cloud86 loopt op dit moment een hele mooie aanbieding.

Zoals ik al zei heb ik Webtalis ook bij Cloud86 gehost staan, dus ik raad deze hosting provider niet zomaar aan. Cloud86 is één van de best beoordeelde hosting providers. Er is telefonische ondersteuning beschikbaar, snelle hosting, gratis HTTPS (versleutelde verbinding) en nog heel veel meer. In mijn ogen is Cloud86 op dit moment de beste hostingkeuze die je kunt maken qua prijs-kwaliteitsverhouding, daarom host ik Webtalis ook hier.

Mocht je meer informatie willen hebben over verschillende providers, bekijk dan ook zeker het artikel WordPress hosting vergelijken voor een aantal andere goede WordPress hosting providers waar je terecht kunt.

Hostingpakket uitzoeken bij Cloud86

Wanneer je op de Cloud86 knop hebt geklikt, kun je bovenaan in het menu op Hosting → Webhosting klikken om de hostingpakketten te bekijken.

Cloud86 hostingpakket selecteren

Cloud86 heeft drie verschillende hostingpakketten. De pakketten heten Start, Medium en Power.

Het Start pakket heeft verschillende prijzen afhankelijk van de looptijd. zo kost het €1,95 per maand als je het voor 3 jaar afneemt. Wil je dit pakket per jaar afnemen? Dan kost het €2,95 per maand en na de eerste looptijd kost het €3,45 per maand. Je kunt op dit pakket 2 websites plaatsen en je hebt 5GB aan webruimte (dit is meer dan genoeg).

Wil je één website maken? Het Start pakket is ideaal om mee te beginnen.

Het Medium pakket kost €2,95 per maand bij afname van 3 jaar en €3,95 bij afname van 1 jaar. Na je contractsduur zal de prijs stijgen naar €6,95 per maand. Op dit pakket kun je 5 websites plaatsen. Dit is een handige optie wanneer je van plan bent meerdere websites te maken of ook websites voor klanten wilt bouwen en de hosting op je wil nemen (zie het een beetje als reseller hosting). Verder heb je hier 50GB aan webruimte.

Het medium pakket is perfect wanneer je net begint en plannen hebt om meerdere website te maken of verder wil groeien met je website en het direct serieus aan wil pakken. De prijs-kwaliteitsverhouding is bij dit pakket perfect vanwege de mooie korting tijdens je eerste contractsduur. Een goede snelle WordPress website maken is met dit pakket dus geen enkel probleem.

Tot slot is er ook het Power pakket. Dit pakket kost tijdens je eerste contractsperiode €5,95 per maand als je het voor 3 jaar afneemt. Ga je voor 1 jaar, dan kost het €7,95 per maand. Je krijgt bij dit pakket 100GB webruimte en kunt 10 websites op dit pakket plaatsen.

Wanneer je start is dit pakket wat overdreven, maar wanneer je een webshop wil maken of een groot aantal websites hebt, dan is dit pakket met meer webruimte en serververmogen ideaal. Na de eerste contractsduur kost het €13,95 per maand.

Wat je bij alle pakketten krijgt
Los van de verschillen per pakket zijn er ook een aantal basis features die je bij ieder pakket van Cloud86 krijgt. Zo krijg je:

 • Gratis eenvoudige WordPress installatie;
 • Automatische updates voor WordPress;
 • Gratis SSL (veilige https verbinding);
 • Litespeed cache;
 • Dagelijkse back-ups, super handig voor als er iets fout gaat;
 • Gratis professionele e-mailadressen met je domeinnaam;
 • HTTP/2 & HTTP/3;

Je hoeft alles hierboven niet direct te snappen, maar het zijn meerdere handige features die je graag bij ieder hostingbedrijf zou willen krijgen.

Bespaartip
Bij Cloud86 is het zo dat je meer korting krijgt als je een pakket voor een langere periode afneemt. Mocht je dus zeker zijn van je zaak en meerdere jaren een website willen behouden, kun je het beste een zo lang mogelijke looptijd kiezen. Je besparing is dan het grootst. Desalniettemin krijg je ook bij een abonnement van 1 jaar direct een leuke korting.

Extra korting na eerste contractsduur
Na je eerste contractsduur wordt je abonnement automatisch omgezet naar een maandabonnement voor een hogere prijs. Er is echter nog een mogelijkheid om ook hier weer korting te krijgen. Wanneer je jouw contract op dat moment direct met 1 of 3 jaar wil verlengen, krijg je loyaliteitskorting. Het gaat om de volgende percentages:

 • 1 jaar: 10% korting
 • 3 jaar: 25% korting

Maak je hostingpakket keuze
Ik hoop dat bovenstaande informatie je heeft geholpen om een keuze te maken voor het juiste hostingpakket. Mocht dit nog niet zo zijn, kun je altijd onderstaande hosting kieswijzer doorlopen om achter het juiste pakket voor jouw situatie te komen.

Wanneer je alle stappen hebt doorlopen kun je het pakket kiezen dat het beste bij jouw situatie past. Klik hiervoor simpelweg op Selecteren bij het pakket dat je wilt afnemen. Wees overigens niet bang dat je een pakket neemt die te klein voor jou is. Je kunt namelijk altijd upgraden naar een hoger pakket.

Domeinnaam registreren bij Cloud86

Zodra je een pakket hebt uitgekozen kom je op een pagina terecht waar je een eigen domeinnaam kunt uitkiezen en registeren. De domeinnaam is jouw webadres waarop bezoekers je website kunnen vinden.

Domeinnaam kiezen bij Cloud86

Mocht je al een domeinnaam hebben, kun je op Gebruik je eigen domein klikken. Heb je nog geen domeinnaam, dan kun je jouw gewenste domeinnaam invullen en controleren of deze beschikbaar is.

In het kolom “voorbeeld” kun je de naam invoeren van de domeinnaam die je in gedachten hebt. In het kolom “.nl” kun je de extensie van je domeinnaam uitkiezen.

Ik zou voor een Nederlandstalige website altijd voor .nl gaan. Ga je internationaal met je website, kies dan voor de .com extensie.

Het bedenken van een domeinnaam kan lastig zijn, maar het moet geen obsessie worden. Er bestaat namelijk geen perfecte domeinnaam. Het succes van je website is afhankelijk van wat jij van jouw website maakt.

Vul de domeinnaam in die je wilt hebben en klik op Controleer beschikbaarheid om te controleren of de domeinnaam nog vrij is.

Domein beschikbaarheid controleren bij Cloud86

Wanneer je domeinnaam beschikbaar is kun je deze direct bestellen door op de knop toevoegen te klikken.

Is de domeinnaam die je wil hebben bezet? Je zal dan een andere domeinnaam moeten verzinnen, want er kan maar één persoon gebruik maken van een bepaalde naam en extensie op het internet.

Bestelling afronden en optimaal korting pakken

Je bent nu op een pagina aangekomen waar je jouw contractsperiode kunt kiezen. Drie jaar is wellicht wat lang meteen, maar dan krijg je wel de meeste korting. Één jaar is echter gebruikelijker en op die manier profiteer je ook al van een mooie korting.

Cloud86 hostingpakket samenstellen

Maak een keuze wat voor contractperiode je aan wil gaan en klik vervolgens op de knop Volgende stap om door te gaan.

Mocht je overigens al ergens anders een website hebben en een andere hostingprovider zoeken, dan kun je aangeven dat Cloud86 je website mag verhuizen. Scheelt jou weer mooi wat technische handelingen.

Domeinnaam en hosting bestelling afronden bij Cloud86

We zijn nu op de laatste pagina aangekomen in het bestelproces. Je kunt hier je bestelling nog een keer controleren en vervolgens kun je bij contactgegevens al jouw gegevens invullen en een wachtwoord maken voor je Cloud86 account. De gebruikersnaam zal je e-mailadres zijn.

Nadat je jouw contactgegevens hebt ingevuld kun je akkoord gaan met de algemene voorwaarden en een betaalmethode selecteren. De betaalmethoden die beschikbaar zijn bij Cloud86 zijn iDEAL, Bancontact / MisterCash, Sofort, Giropay, Creditcard en Apple pay.

Je bestelling is nu helemaal in orde. Klik op Afrekenen om de betaling te verrichten, zodat jij zo dadelijk kunt beginnen met een eigen WordPress website maken.

Je krijgt na jouw betaling van Cloud86 een welkomstmail met informatie over je account.

Nog heel even wachten tot je een website kunt maken

Zodra je de betaling hebt verricht kun je al wel starten met het maken van een website, maar je zal nog niet direct iets op de domeinnaam zien staan. Het heeft even tijd nodig voordat er een connectie is gemaakt met alle servers op de wereld en de domeinnaam zichtbaar is geworden.

Hoe weet ik of mijn domeinnaam actief is?

Los van dat je kunt starten zonder dat je iets ziet, kun je ook zelf controleren of jouw domeinnaam actief is. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is jouw domeinnaam invoeren in de browser.

Op de afbeelding hieronder zie je aan de linkerkant een pagina die je zou kunnen zien als de domeinnaam actief is en dus werkt. Dit kan er bij jou anders uitzien, maar zo krijg je wel een idee wat je ongeveer kunt verwachten. Aan de rechterkant zie je hoe het er ongeveer uitziet (is afhankelijk van je browser) als de domeinnaam nog niet actief is. Je krijgt dan dus een melding dat er geen verbinding te maken is met de server.

Is mijn domeinnaam actief?

Zodra jouw domeinnaam actief is kan er eindelijk begonnen worden aan het echte werk. Het maken van een website! Het is dan ook tijd voor stap 2, WordPress installeren zodat we een WordPress website maken.

Stap 2: WordPress installeren

Super je domeinnaam is actief. Je eigen website maken kan nu beginnen. Om te starten kun je WordPress installeren via Cloud86. Ga naar de website van Cloud86 en log in op je account.

Inloggen op je cloud86 account

Vul de gebruikersnaam (je e-mailadres) en wachtwoord in die je hebt aangemaakt tijdens het bestelproces. Zodra je bent ingelogd kun je naar Mijn Diensten → Je websitenaam gaan. Je komt nu op een pagina uit waar je kunt inloggen op het controlepaneel Plesk. Hiermee kun je WordPress installeren, e-mailadressen aanmaken en dat soort dingen.

Inloggen op Plesk via Cloud86

Klik hier in het linkermenu op Inloggen op Plesk om in de omgeving te komen waar je WordPress kunt installeren om jouw eigen website te maken.

WordPress site aanmaken in Plesk

Wanneer je een WordPress site wil aanmaken, kun je op Site aanmaken klikken of op WordPress aan de rechterkant.

Site aanmaken in Plesk

Eenmaal op Site aanmaken geklikt kun je op WordPress klikken om WordPress te gaan installeren en je website te maken. Je krijgt de volgende opties te zien:

WordPress installeren voor je website

Je kunt bij Zoekpad van installatie alles hetzelfde laten staan. Https kun je dus ingevuld houden en bij zoekpad van installatie vullen we niks in. Op deze manier komt je website op de domeinnaam te staan en niet in een submap.

Bij Titel van website kun je de naam invullen die je voor je website wilt gaan gebruiken, dit zal ongetwijfeld de naam van je domeinnaam zijn.

Plugin- of themaset kun je op geen ingesteld houden. Plugins en thema’s kunnen we prima zelf installeren.

Taal van website kun je instellen op Nederlands, dit werkt tenslotte wel zo prettig.

Bij Versie kun je altijd voor de versie gaan waar ‘huidig’ bijstaat, want dat is de meest up-to-date versie.

Bij WordPress-beheerder kun je een gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres invullen. Dit zullen de inloggegevens worden voor je website.

Wanneer je alles hebt ingesteld zoals je het hebben wilt, kun je klikken op de knop Installeren om WordPress daadwerkelijk te installeren en te zien zal zijn via jouw gekozen domeinnaam.

Plesk gaat nu voor je aan de slag en zal alles installeren zoals jij het hebt ingesteld. Je hoeft zelf dus helemaal geen technische handelingen te verrichten om de software te installeren waarmee jij een website kunt maken. Ideaal natuurlijk.

Stap 3: versleutelde verbinding website (SSL / HTTPS)

Een versleutelde verbinding is tegenwoordig super belangrijk om te hebben. Het is zelfs verplicht geworden door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wanneer er persoonsgegevens via je website bewaard of ingevuld worden.

Met een versleutelde verbinding voorkom je namelijk dat kwaadwillende mee zouden kunnen lezen met het verkeer van je website. Dit komt omdat een verbinding via HTTPS gaat, wat een versleutelde verbinding is. Bij een HTTP verbinding kan alles wat verzonden wordt tussen de browser en een bezoeker gelezen worden door derden. Natuurlijk kan dit niet zomaar, maar met bepaalde trucjes is dit mogelijk.

Het is dus eigenlijk altijd verstandig om een versleutelde verbinding in te schakelen voor je website. Zelfs wanneer je geen persoonsgegevens verwerkt en alleen een formulier op je website hebt staan kan ik het je alsnog alleen maar aanraden.

Wist je trouwens dat dit zelfs een rankingsfactor van Google is geworden? Google wil dat websites zo veilig mogelijk zijn en wil dat op deze manier stimuleren. Uiteraard zijn er nog veel meer rankingsfactoren, maar het loont dus van alle kanten om alles via een versleutelde verbinding te laten lopen.

Waar het bij sommige providers nog steeds geld kost om een SSL-certificaat aan te schaffen, is bij Cloud86 een volledig gratis mogelijkheid hiervoor ingebouwd met Let’s Encrypt.

SSL-certificaat installeren op een domeinnaam

Als het goed is zal dit automatisch voor je geregeld worden bij de WordPress installatie en kun je dit overslaan. Mocht dit bij jou echter niet het geval zijn, dan kun je onderstaande stappen doorlopen.

Om HTTPS in te stellen op je nieuwe WordPress website, zal je eerst een SSL-certificaat moeten activeren. Via Cloud86 gaat dit heel eenvoudig.

Ga naar je Cloud86 account, log in op Plesk en klik dan op SSL/TLS-certificaten.

Plesk SSL/TLS instellen

Op de pagina waar je nu op uitkomt kun je een SSL certificaat uploaden of je kunt ervoor kiezen om voor een gratis Let’s Encrypt SSL certificaat te gaan. Zelf ga ik altijd voor het let’s encrypt certificaat. Klik op de knop Installeren.

Plesk let's encrypt SSL certificaat installeren

Je krijgt nu een drietal opties te zien. Zo kun je een www-subdomein toevoegen aan het certificaat, webmail en IMAP, POP, SMTP.

Selecteer hier alle opties. Je kunt nooit voor teveel opties gaan.

Let's encrypt SSL certificaat installeren

Wanneer je alle opties hebt geselecteerd kun je op de knop Gratis ophalen klikken. Plesk doet nu de rest voor je en het certificaat zal altijd automatisch verlengd worden, dus hier hoef je verder nooit meer naar om te kijken.

Zodra het allemaal goed is gegaan zie je het volgende:

SSL certificaat controleren

HTTPS instellen op je nieuwe WordPress website

Tijdens het installeren heb je als het goed is al gekozen voor https, dus wat dat betreft zou je niks meer hoeven te doen.

Mocht je dit toch niet gedaan hebben, dan kun je een kleine wijziging doen op je gloednieuwe WordPress website. Je kunt dit het best direct doen, omdat je anders nog technische handelingen moet doen in de database om echt alle URL’s over te zetten op HTTPS. Wanneer je het nu direct doet is dit gelukkig niet nodig.

Met andere woorden, het is tijd om eindelijk in te loggen op onze website. Yes!

Je kunt op twee manieren inloggen op WordPress. Het kan via Plesk, maar dat is wat mij betreft een omweg. De standaard manier is om naar jouwdomeinnaam.nl/wp-admin te gaan. Je kunt hier je e-mailadres en wachtwoord invoeren om in te loggen.

Inloggen in WordPress

Eenmaal ingelogd op je WordPress website gaan we er direct voor zorgen dat we HTTPS instellen voor je domeinnaam. Om dit in te stellen kunnen we naar Instellingen → Algemeen gaan.

HTTPS instellen in WordPress

Je ziet op de algemene instellingen pagina WordPress adres (URL) en Site adres (URL) staan. In beide URL’s zie je http:// staan. Wijzig dit naar https://. Scrol vervolgens naar beneden op de pagina en klik op Wijzigingen opslaan.

Je zal nu uitgelogd worden van je website omdat de URL is gewijzigd. Dit geeft eigenlijk aan dat je het goed hebt gedaan. Log opnieuw in om verder te gaan. We gaan nu naar stap 4. Alle WordPress instellingen goed instellen. Een website maken is in het begin nou eenmaal veel instelwerk.

Stap 4: WordPress instellen

Het instellen van je WordPress website kun je het best meteen doen. Je hoeft op een later moment dan niks meer te veranderen of dingen te herstellen omdat het niet helemaal goed stond. Ik weet dat het een saai werkje is en je liever echt je website gaat maken en vormgeven, maar laten we er meteen doorheen gaan.

WordPress instellingen: Algemeen

Als het goed is staat de taal van je website al direct in het Nederlands. Is dit niet het geval? Je kunt dit wijzigen door naar General → Settings en dan bij Site language voor Nederlands te kiezen.

Hieronder zie je de pagina met de algemene instellingen van WordPress in het Nederlands. Op de afbeelding kun je zien hoe ik het heb ingesteld. Onder de afbeelding zal ik precies uitleggen hoe jij dit kunt instellen en wat het doet.

WordPress algemene instellingen

Sitetitel: Hier kun je de titel van je website invullen. Deze titel wordt links bovenaan getoond als je bent ingelogd. Tevens kan dit gebruikt worden door Yoast SEO als sitetitel. De sitetitel is eigenlijk gewoonweg de naam van je website.

Ondertitel: Bij de ondertitel kun je jouw website in een paar woorden beschrijven. Het kan zijn dat de ondertitel ergens getoond zal worden op je website, maar bij veel thema’s is dit eigenlijk niet het geval.

WordPress-adres (URL): Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zou je hier ervoor kunnen zorgen dat de domeinnaam in de database ook altijd HTTPS is. Bij de WordPress-adres zie je altijd de de locatie waar WordPress op geïnstalleerd staat. Wijzig dit dus niet zomaar, dan kom je in de problemen.

Siteadres (URL): De siteadres is net iets anders dan een WordPress-adres. De siteadres is het adres waar bezoekers je op kunnen vinden. In dit geval (en in bijna alle andere gevallen) is het adres dus wel hetzelfde, want de WordPress installatie staat op dezelfde locatie.

Administratie e-mailadres: Hier zal het e-mailadres staan die je hebt ingevoerd bij het maken van je inloggegevens voor WordPress. Je zal op dit e-mailadres notificaties ontvangen van WordPress. Denk bijvoorbeeld aan mails wanneer een nieuwe gebruiker is aangemaakt, een automatische update is geïnstalleerd, of er een reactie staat te wachten om beoordeeld te worden en dat soort dingen. Het is dus belangrijk om hier je beste e-mailadres in te voeren. Zie ook het artikel Administratie e-mailadres wijzigen.

Lidmaatschap: Hier kun je aangeven of bezoekers van je website zich kunnen registreren. Dit is standaard vaak niet de bedoeling, dus let goed op dat dit uitgeschakeld staat.

Standaard rol voor nieuwe gebruikers: Mogen bezoekers zich op jouw website wel registreren? Geef hier aan wat voor gebruikersrol je mensen wilt geven. Abonnee is de rol met de minste rechten en meestal de juiste. Op een later moment kun je overigens altijd nog de rol per gebruiken aanpassen. Zie voor meer informatie het artikel Wat zijn gebruikersrollen in WordPress.

Site taal: Op welke taal richt jij je met jouw website? Dit is de taal die je bij site taal moet invoeren. Selecteer je hier Nederlands, dan maken plugins, thema’s en ook WordPress gebruik van Nederlandstalige vertalingen indien deze beschikbaar zijn.

Tijdzone: Wanneer je berichten publiceert of wilt inplannen op jouw WordPress website, dan houdt WordPress zich aan de tijdzone die jij hebt ingesteld. Kies hier dus de tijdzone van de doelgroep waar jij je op richt. Je hoeft niet moeilijk te doen met UTC+1 of iets dergelijks, je kunt gewoon een stad selecteren die de juiste tijdzone heeft, zodoende dat ik voor Amsterdam heb gekozen als tijdzone.

Datumnotatie: Hier kun je aangeven hoe de datum getoond moet worden op je website. Richt jij je op Nederland, dan is “dag maand jaar” het mooist.

Week begint op: Je kunt hier aangeven op welke dag je de week wilt laten beginnen. Wat je hier instelt wordt meestal gebruikt door kalender/evenementen plugins.

Klik tot slot op Wijzigingen opslaan om al je wijzigingen door te voeren.

WordPress instellingen: Schrijven

Wanneer je klaar bent met de algemene instellingen, kunnen we door naar de instellingen voor het schrijven. Ga naar Instellingen → Schrijven.

Je krijgt nu de volgende pagina te zien.

WordPress "schrijven " instellingen

Standaard berichtcategorie: Je kunt bij dit kopje aangeven welke categorie op je website je als standaard berichtcategorie wilt gebruiken. Dit is alleen van toepassing als je wilt gaan bloggen, want anders maak je geen gebruik van categorieën.

Categorieën aanmaken in WordPress

Berichten - CategorieenWe hebben nog geen categorieën aangemaakt, dus ik zal je direct uitleggen hoe je dit kunt doen. Ga hiervoor naar Berichten → Categorieën.

Je komt nu op een pagina terecht met aan de rechterkant een overzicht van je categorieën en aan de linkerkant heb je de mogelijkheid om een categorie toe te voegen.

Categorie toevoegen in WordPress

Het enige wat je hier hoeft in te vullen is de naam van de categorie. Wanneer je niks invult bij Slug, dan zal er automatisch een slug gemaakt worden gebaseerd op de naam van de categorie.

Mocht het om een subcategorie gaan, dan kun je bij Hoofdcategorie kiezen voor de categorie waarvan dit een subcategorie is.

De Omschijving is simpelweg een korte beschrijving waar de categorie over gaat. De omschrijving wordt bij veel thema’s niet getoond, dus het is niet altijd de moeite om het in te vullen. Wanneer je alles hebt ingevuld kun je op Nieuwe categorie toevoegen klikken om de categorie aan te maken.

Oké, terug naar de Standaard berichtcategorie. Je kunt hier een categorie invullen die je standaard wilt gebruiken. Wanneer dit is? Zodra je een bericht voor je blog aanmaakt en je een categorie vergeet in te stellen, dan wordt gebruik gemaakt van de standaard berichtcategorie.

Standaard berichtformaat: Het verschilt per thema welke berichtformaten beschikbaar zijn. Over het algemeen is het verstandig om dit op “Standaard” te houden, want zo is het op bijna alle websites.

Bericht via e-mail: Om berichten via e-mail toe te voegen op je WordPress website, kun je een geheim e-mailaccount instellen met toegang via een POP3-server. Iedere e-mail die via dit e-mailadres binnenkomt zal worden geplaatst als bericht. Het is dus heel belangrijk om dit e-mailadres geheim te houden. Het mailadres moet verbinding maken met de POP3-server van je hosting provider. De inlognaam en wachtwoord zal je ook via je hosting provider moeten aanmaken.

Deze optie hoef je alleen maar in te stellen als je via jouw e-mailadres berichten wilt plaatsen. Ik ken persoonlijk niemand die dit doet, maar wellicht is het voor jou een handige optie.

Update diensten: Zodra je een nieuw bericht publiceert op jouw website zal WordPress automatisch site update services informeren. Standaard staat pingomatic ingesteld. Dit is een service die ervoor zorgt dat verschillende zoekmachines worden ingelicht. Zelf voeg ik hier nooit iets extra’s aan toe.

Wanneer je echter op de link “Update Services” klikt, kom je op een pagina van WordPress terecht met meer URL’s die je zou kunnen toevoegen.

WordPress instellingen: Lezen

We zijn nu bij de “Lezen” instellingen van WordPress aangekomen. Je hoeft hier niet heel veel aan te passen, maar het is wel belangrijk dat je weet wat het allemaal voor je kan doen.

WordPress instellingen Lezen

Je homepage toont: Hier stel je in hoe de homepage van je website eruit moet komen te zien. Je kunt kiezen of je de laatste berichten wilt tonen op de homepage of dat je een statische pagina wilt hebben als homepage.

Bij “Homepagina” kun je vervolgens selecteren welke statische pagina de homepage moet zijn. Bij “Berichtpagina” kun je aangeven welke pagina je wilt gebruiken om je laatste berichten te tonen.

Het kan overigens zijn dat je thema deze instellingen overschrijft, maar in veel gevallen is het leidend wat je hier aangeeft.

Blog pagina’s tonen maximaal: Je kunt hier instellen hoeveel berichten je maximaal op een blog- en categoriepagina wilt tonen. Wanneer je meer of minder blogberichten wilt tonen zal je dit dus hier moeten wijzigen.

RSS-feeds tonen de meest recente: Voor RSS-feeds is het eigenlijk hetzelfde verhaal als hierboven. Het gaat nu alleen om het aantal van de onderwerpen (dit zijn je artikelen) die je in de RSS-feed wilt tonen.

Voor elk bericht in een feed, voeg toe: Hier kun je instellen hoeveel van de tekst getoond wordt in de feed van je website. Je kunt kiezen voor volledige tekst of een samenvatting. De optie die je hier instelt maakt op zich niet heel veel uit. Tegenwoordig worden feeds niet heel veel meer gebruikt.

Zoekmachine zichtbaarheid: Dit is een belangrijke optie waar je eigenlijk vanaf moet blijven! Wanneer je dit inschakelt geef je namelijk aan dat zoekmachine zoals Google jouw website niet mogen bekijken en indexeren. Je zal dus niet in de zoekresultaten komen.

Deze optie is alleen handig wanneer je jouw website verborgen wilt houden of als je nog in de ontwikkelfase bent van je website. Wel is het belangrijk dat je dan niet vergeet om de optie uit te schakelen als je uit de ontwikkelfase bent en met je website live gaat.

WordPress instellingen: Discussie

Op een website is het super handig om reacties ingeschakeld te hebben staan als je blogberichten schrijft. Zo kan je met jouw bezoekers communiceren. Onder een bericht kan je een reactieveld zien staan zoals deze hieronder op de afbeelding.

Reactie functionaliteit in WordPress

Alle instellingen die met dit reactieformulier en de geplaatste reacties te maken hebben, kun je vinden bij de Discussie instellingen. Ik zal de instellingen in 2 delen plaatsen, aangezien het om erg veel instellingen gaat.

WordPress Discussie-instellingen

Standaard bericht-instellingen: Hier staan meteen 3 opties die je kunt aan- en uitvinken. De optie “Probeer elk ander blog gelinkt in dit bericht een melding te sturen” zorgt ervoor dat wanneer je een ander blog noemt in een artikel, WordPress dit blog probeert te benaderen en een notificatie probeert achter te laten.

De optie “Sta link meldingen van andere blogs (pingbacks en trackbacks) op nieuwe berichten toe” doet het tegenovergestelde als de optie hiervoor. Jouw WordPress website houdt zijn oren open voor vermeldingen van jouw blog op andere websites en maakt dan een notificatie op je website aan.

Beide opties zijn verouderd, voegen bijna niks toe en worden bijna niet meer gebruikt. Het is wel een populair middel onder spammers. Ik raad je dan ook aan om beide opties uit te schakelen.

De optie “Sta mensen toe reactie te geven op nieuwe berichten” geeft jou de mogelijkheid om voor heel je website te bepalen of reacties vanaf nu wel of niet toegestaan zijn. Wanneer je reacties wilt ontvangen kun je deze optie aangevinkt laten. Wil je geen reacties ontvangen, dan kun je deze optie uitvinken.

Let op: deze instelling is alleen geldig voor nieuwe berichten. Voor alle oude berichten zal je nog handmatig de WordPress reacties nog uit moeten schakelen. Een ideaal moment om dit meteen vanaf het begin goed in te stellen nu je gestart bent met het maken van een WordPress website.

Wanneer je ervoor kiest om geen reacties te ontvangen, hoef je alle andere instellingen ook niet meer te bekijken. Heb je gekozen om reacties wel te ontvangen op jouw website, lees dan verder.

Overige reactie-instellingen: Met de mogelijkheid “Schrijvers van reacties moeten naam en e-mailadres opgeven” kun je verplichten dat reactieschrijvers een naam en e-mailadres moeten achterlaten als zij een reactie willen plaatsen.

Wil je dat alleen ingelogde gebruikers een reactie kunnen plaatsen? Schakel dan de optie “Gebruikers moeten ingelogd zijn om te kunnen reageren“.

Mocht je ervoor willen kiezen dat bezoekers maar een bepaalde tijd na de publicatiedatum een reactie kunnen achterlaten, dan kun je een vinkje zetten bij “Automatisch reacties uitschakelen bij berichten ouder dan XX dagen“. Vul ook direct het aantal dagen in.

Bij de optie “Toon reactie cookie opt-in selectievakje, zodat de reactie auteur kan accepteren dat cookies ingesteld kunnen worden.” kun je aangeven of reactieschrijvers iets aan moeten vinken om cookies te accepteren met betrekking tot de reacties.

De volgende optie “Geneste reacties toestaan tot x niveaus diep” heeft te maken met de weergave. Geneste reacties zijn reacties op reacties. Uiteindelijk kan er in dit geval 5x op elkaar gereageerd worden. Een prima aantal wat mij betreft. Meer maakt het vaak niet mooier, omdat thema’s er over het algemeen voor zorgen dat alle reacties per niveau net iets smaller worden.

Wanneer je ontzettend veel reacties krijgt kan de instelling “Reacties over meerdere pagina’s verdelen met XX reacties per pagina en de laatste/eerste pagina standaard getoond” handig zijn. Je kunt hier aangeven vanaf hoeveel reacties je het wilt verdelen over meerdere pagina’s. Dit kan een kleine snelheidswinst opleveren. Daarnaast kun je ook aangeven of je de laatste of eerste pagina als eerst wilt tonen in het bericht.

Je hebt verder ook nog een andere handige optie. Zo kun je bij “Reacties tonen met de nieuwere/oudere reacties bovenin elke pagina” bepalen of je de nieuwste of juist oudste reactie als eerste wilt tonen. Per type website kun je hier een verschillende keuze in maken. Zelf toon ik op Webtalis de nieuwste reacties als eerst.

Stuur mij een e-mail wanneer: Geeft je de mogelijkheid om te bepalen wanneer je een e-mail van WordPress ontvangt. Wil je een mail wanneer “Iemand een reactie plaatst” op je website, dan kun je een vinkje zetten bij deze optie.

Wanneer je een reactie moet goedkeuren voordat deze op je website komt, dan komt de reactie in de wachtrij te staan voor moderatie. Wanneer je een e-mail wilt ontvangen wanneer een reactie in deze wachtrij staat kun je een vinkje zetten bij “Een reactie wacht op moderatie“.

Voor een reactie verschijnt: Nu zijn we bij de instellingen die met bovenstaande optie te maken hadden. Wil je alle reacties handmatig goedkeuren voordat deze op de website zichtbaar zijn? Je kunt dan een vinkje zetten bij “Reactie moet handmatig worden goedgekeurd“. Dit kan veel werk worden als je veel reacties ontvangt op je website.

De optie “De afzender moet een eerder toegelaten reactie geplaatst hebben” kan het je al iets makkelijker maken. Je kunt de eerste reactie van een reactieschrijver keuren. Wanneer jij deze reactie goedkeurt zullen de reacties van deze bezoeker in het vervolg automatisch zonder keuring op je website worden geplaatst.

Reacties modereren: Wanneer je de optie om reacties te modereren uitgeschakeld hebt staan, kun je dankzij deze optie toch nog iets invloed uitoefenen. Zo kun je aangeven dat als er meer dan 2 links in een reactie staan, een typische kenmerk van spamreacties, deze alsnog in de wachtrij om te beoordelen terechtkomt.

Je kunt ook woorden invoeren die niet gebruikt mogen worden op jouw website voordat jij de reactie goedgekeurd hebt.

Dit was het eerste deel van de Discussie-instellingen in WordPress. Op naar het vervolg.

WordPress discussie-instellingen deel 2

Niet toegestane reactie toetsen: Wil je reacties direct naar de prullenbak verplaatsen wanneer het één of meer woorden bevat die niet op jouw website genoemd mogen worden? Je kunt de woorden die niet gebruikt mogen worden hier plaatsen. Let op dat het één woord per regel is.

Wanneer je last hebt van veel spam via een bepaald IP-adres, kun je het IP-adres ook op deze zwarte lijst zetten om te zorgen dat alle reacties de prullenbak in gaan.

Avatars

Op veel WordPress websites zie je avatars in de reacties. Een avatar is een kleine afbeelding die een reactieschrijver heeft gekoppeld aan zijn of haar e-mailadres. Bekijk de reactie hieronder als voorbeeld. De afbeelding van mij is een zogenoemde avatar.

Avatar bij een reactie in WordPress

Deze afbeelding staat dus gekoppeld aan mijn e-mailadres en zal op alle WordPress-websites tevoorschijn komen. Wil je ook een avatar instellen die je bij de reacties kunt zien bij jouw e-mailadres? Je kunt dit instellen via de dienst Gravatar.com.

Avatarweergave: Hier kun je aangeven of je avatars überhaupt wilt weergeven bij de reacties op je website. Zo kan het zijn dat het niet echt van toepassing is om weer te geven of heb je een website waar het fijner is dat mensen privé blijven. In dit geval kun je de avatars beter uitschakelen.

Je weet vaak zelf het best wat voor jouw website van toepassing is.

Maximum waardering: Tijdens het instellen van een Gravatar kan een reactieschrijver aangeven wat de waardering is van zijn of haar afbeelding. Zo kan de avatar geschikt zijn voor iedere bezoeker, voor 18 jaar en ouder en nog een aantal andere dingen. Je kunt hier aangeven welke avatars jij toestaat. Voor veel websites zal dit “G – Geschikt voor elke bezoeker” zijn.

Standaard avatar: De standaard avatar zal getoond worden wanneer een reactieschrijver geen Gravatar heeft ingesteld voor het e-mailadres waarmee de reactie geschreven wordt.

Zo kun je kiezen voor Mysterieus persoon, helemaal geen afbeelding, het Gravatar logo of vier andere avatars die gegenereerd worden.

WordPress instellingen: Media

WordPress maakt automatisch verschillende afbeeldingen aan wanneer je een afbeelding toevoegt op je website. Bij de WordPress Media-instellingen heb je invloed op hoe groot de formaten worden en in welke map de uploads die je doet worden geplaatst.

WordPress media-instellingen

Afmetingen van afbeeldingen: Wanneer je een afbeelding toevoegt aan je website, dan maakt WordPress er ook een thumbnail, gemiddelde en grote afbeelding van. Welke groottes er precies aangemaakt worden is afhankelijk van hoe groot de afbeeldingen zijn die je uploadt naar jouw website.

Wanneer je bijvoorbeeld een afbeelding uploadt die kleiner is dan het formaat van de grote afmeting, dan zal de grote afmeting niet gemaakt worden.

Deze instellingen pas ik iets aan, want afbeeldingen van 150 bij 150 gebruik ik nooit en de gemiddelde afmeting mag ook wel iets groter. Zelf maak ik er daarom altijd 300×300 bij thumbnailgrootte en 700×700 bij gemiddelde afmeting.

Het thema waar je gebruik van maakt, kan verder ook altijd verschillende afmetingen van afbeeldingen aanmaken die voor verschillende doeleinde in het thema gebruikt kunnen worden.

Hoe dan ook hoef je deze instellingen enkel en alleen aan te passen wanneer je de afbeeldingsformaten zelf om een specifieke reden wilt gebruiken.

Bestanden uploaden: Onder dit kopje zie je standaard de optie “Uploads bewaren in mappen op basis van maand en jaar” aangevinkt staan. Dit zorgt ervoor dat alle uploads worden gesorteerd op uploaddatum. Dit maakt het een stuk overzichtelijker dan wanneer alles los in één map komt te staan. Ik zou deze optie daarom dus aangevinkt laten.

Leestip, bekijk ook het artikel: Waar slaat WordPress afbeeldingen op?

WordPress instellingen: Permalinks

We zijn nu bij de permalink-instellingen van WordPress aangekomen. Hier staan enkele belangrijke instellingen die betrekking hebben op de URL’s van je website. Je kunt namelijk instellen hoe de URL gestructureerd wordt. Met andere woorden, met wat voor soort URL’s je bezoeker op een pagina van jouw website kan komen.

Een eigen WordPress website maken heeft pas nut als je uiteindelijk goed gevonden kan worden. Het is dus erg belangrijk om de permalinks direct goed ingesteld te hebben staan.

WordPress Permalinks instellingen

Algemene instellingen: Bij de algemene instellingen voor de permalinks kun je bepalen wat de opbouw wordt van de URL’s op jouw WordPress website.

Zelf zou ik altijd voor berichtnaam gaan. Dit is het meest gebruiksvriendelijk en goed voor de zoekmachine optimalisatie van jouw website. Wanneer je de datum er graag in wilt hebben staan, dan kun je kiezen voor “Dag en naam” of “Maand en naam”.

Bij aangepaste structuur kun je er eventueel ook nog voor kiezen om de categorie toe te voegen aan de URL. Je kunt dan het volgende invoeren: /%category%/%postname%/.

De andere twee opties zou ik sowieso niet aanraden om in te stellen gezien deze slecht zijn voor de zoekmachine optimalisatie en de bezoeker ook niet vertellen waar het artikel over gaat.

Optioneel: Bij de optionele instellingen heb je nog een aantal mogelijkheden waar je eventueel gebruik van kunt maken. Zo kun je de categoriebasis URL wijzigen. Standaard is dit /categorie/categorienaam/. Mocht je dit niet mooi vinden, zou je bij Categoriebasis iets kunnen invullen als “onderwerp”. De nieuwe URL wordt dan /onderwerp/categorienaam/.

In principe kun je dit gewoon op de standaard laten, het is dan ook een optioneel veld. De standaard is prima.

Voor Tagbasis is het hetzelfde verhaal. Je kunt het aanpassen, maar het is niet noodzakelijk.

WordPress instellingen: Privacy

Een website maken komt tegenwoordig helaas toch met een paar regels. Wanneer je een website hebt moet je voldoen aan de privacy wetgeving. Op deze pagina kun je aangeven wat je Privacybeleidspagina is of je kunt hier een nieuwe pagina maken.

WordPress Privacy instellingen

Iedere website heeft een privacybeleid nodig waarin aangegeven wordt welke cookies er gebruikt worden en wat er allemaal precies met de gegevens gebeurd.

Wanneer je net begint met je website zal je niet heel veel doen. Wellicht dat je Google Analytics installeert of dat je een Facebook vind ik leuk knop op de pagina van je website plaatst en dat soort dingen. Hier zal je ook al informatie over moeten geven op een privacypagina.

Wanneer je alles al geregeld hebt en hier al een pagina voor hebt aangemaakt, dan kun je instellen dat WordPress dit ziet als jouw privacy-pagina.

Heb je nog geen pagina? Klik dan op de knop Maken. WordPress maakt dan automatisch een pagina aan met standaard informatie wat je als basis kunt gebruiken. Wanneer je op beleidsgids klikt krijg je nog meer informatie over dit onderwerp van WordPress en voorbeeld teksten om te gebruiken.

Dit waren alle instellingen van WordPress zelf. Als het goed is hoef je hier vanaf nu nooit meer naar om te kijken.

Stap 5: Starter templates, Elementor en het Astra thema

Nu we de instellingen achter de rug hebben kunnen we gaan beginnen met belangrijkere onderdelen. Je zal nu echt het gevoel krijgen dat je een WordPress website aan het maken bent. We gaan namelijk aan de slag met het design en de functionaliteiten van je website.

Zo gaan we de Starter Templates plugin gebruiken en voor je het weet staat dan ook de plugin Elementor en het WordPress thema Astra op je website. Met Elementor kunnen we mooie pagina’s in elkaar zetten en indelen en het Astra thema zorgt voor het design.

Starter templates plugin installeren

De Starter templates plugin is de basis waarmee je een design kunt kiezen voor je website en vervolgens de benodigde plugins en thema voor je wordt geïnstalleerd.

Om de Starter Templates plugin te installeren gaan we naar Plugins → Nieuwe plugin.

Nieuwe plugin WordPress
Je komt nu op een pagina terecht waar je plugins kunt zoeken in de officiële WordPress plugin directory. Alle plugins die je hier kunt vinden zijn gratis. Wel kan het zijn dat een plugin de betaalde variant promoot waar extra functionaliteiten inzitten.

Starter templates plugin installeren

Om de Starter Templates plugin te installeren kun je in het vak rechtsboven zoeken naar Starter Templates Brainstorm Force. Zodra je dit gedaan hebt zal er voor je gezocht worden en zal je de plugin als eerste resultaat zien staan.

Klik op de knop Nu installeren om de plugin te installeren. Vervolgens krijg je de optie om de plugin te activeren.

Starter Templates plugin activeren

Activeer de plugin door op de knop Activeren te klikken. Na het activeren gaan we direct verder met het kiezen van een page builder, design en het installeren van het thema. 

Je komt na het activeren namelijk automatisch op een pagina terecht waar je een page builder kunt selecteren om te gebruiken tijdens het maken van je WordPress website. 

Astra page builder kiezen

We kiezen hier voor de Elementor page builder. Dit werkt heel gebruiksvriendelijk en geeft je direct heel veel mogelijkheden. 

Design kiezen om je WordPress website mee te maken

Scrol door de templates heen en klik er gerust op om te bekijken wat de beste en mooiste template is voor jouw website. In dit voorbeeld ga ik voor de template Hope. Bij deze template krijg je een homepage en pagina’s als over mij, diensten en contact. Stuk voor stuk hele handige pagina’s bij het maken van een WordPress website. 

Bij de template zien we met name natuurfoto’s, maar dit maakt niet uit. Het gaat erom dat we een goed startpunt hebben en vanaf daar kun je er compleet je eigen website van maken. Bij het uitkiezen van een template is het met name belangrijk dat het design je aanstaat. 

Website logo uploaden en instellen

Wanneer je al een logo hebt voor jouw website, kun je dit logo direct uploaden en de breedte instellen. Heb je nog geen logo voor je website? Maak je geen zorgen, dit is altijd op een later moment nog in te stellen. 

Klik op Overslaan & verder gaan om naar de volgende stap te gaan.

Kleuren en lettertype instellen voor je website

Het is nu mogelijk om direct de standaard kleuren die je wil gebruiken op je website in te stellen. Zoals je kunt zien heb je direct keuze uit 10 verschillende kleurencombinaties.

Kies hier de kleurencombinatie die jij graag op je website zou willen gebruiken. Staat er niks bij? Je kunt in Elementor altijd nog de kleuren wijzigen van alle elementen, dus dat zit wel goed.

De volgende optie die ook op deze pagina staat is het lettertype. Ik zou zeggen, klik wat rond op de verschillende lettertypes en selecteer het mooiste lettertype om te gebruiken.

Heb je de kleuren en lettertypes gekozen, dan kun je weer op de knop Verder gaan klikken.

Astra template en instellingen importeren

We zijn nu bij de laatste fase aangekomen om te zorgen dat je een mooie start hebt met je website. Je kunt je hier inschrijven voor de nieuwsbrief (is optioneel), maar het gaat mij om de geavanceerde opties. 

Bij de geavanceerde opties geef je aan dat je het WordPress Astra Thema voor je laat installeren en activeren door de plugin. Je hoeft dit dus lekker niet zelf te doen. 

Verder kun je de customizer instellingen, widgets en inhoud (voor de demo content) laten importeren. Ik zorg zelf altijd dat hier overal een vinkje staat.

Niet-gevoelige gegevens delen is een vrije optie. Persoonlijk schakel ik dit altijd uit omdat ik het niet nodig vind om gegevens te delen, maar als je het ingeschakeld laat staan kun je wel de makers helpen.  

Zodra je alle opties hebt aangevinkt waar je gebruik van wil maken kun je op Verzend & bouw mijn site klikken. Tijdens het importeren worden er naast een nieuw template vaak ook nog extra plugins geïnstalleerd zoals Elementor als pagebuilder en WPForms voor het contactformulier op de contactpagina.

WordPress website bouwen met de Starter templates plugin

Je krijgt nu bovenstaand pagina te zien waarop je kunt zien hoever de plugin is met het bouwen van je WordPress website. Het thema en alle plugins, formulieren en demo content die je nodig hebt wordt op je website geladen.

Het installeren duurt vaak niet heel lang, bij mij duurde het maar 50 seconden en toen kwam de volgende verlossende melding in beeld. 

WordPress website is volledig ingeladen

Klik op de knop Je site bekijken om te zien hoe je website er vanaf nu al uitziet. Het is niet heel veel spannender dan dat de demo content is geladen en alles voor je is ingesteld, maar de basis van je website staat dus mooi zonder al teveel moeite. 

Astra demo template om website mee te maken

Stap 6: WordPress website maken en inrichten

Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien hebben we op dit moment gewoon echt al een website. Het ziet er super netjes en professioneel uit. We hebben al direct diverse pagina’s en een menu dat ingesteld staan.

Nu is het natuurlijk nog niet de website die je voor ogen hebt, dus vanaf nu gaan we de WordPress website maken en inrichten zoals we het zelf voor ogen hebben.

We kunnen alle pagina’s bewerken om ervoor te zorgen dat de website helemaal naar wens is met de juiste afbeelding en Nederlandse teksten. Het staat je uiteraard ook vrij om meer content te plaatsen, want daar heb je meer aan dan aan een website van slechts een paar pagina’s. 

Paginatitels van bestaande pagina’s wijzigen

We starten met de paginatitels. De demo versie heeft deze allemaal in het Engels neergezet, maar op een Nederlandstalige website willen we dit natuurlijk niet.

Alle pagina'sGa naar het beheerdersgedeelte van WordPress en klik vervolgens op Pagina’s → Alle pagina’s in het menu aan de linkerkant.

Je komt nu op de pagina met het overzicht van alle pagina’s terecht.

Pagina snel bewerken

Beweeg nu met je muisaanwijzer over een pagina heen en klik op Snel bewerken. Dit is de snelste manier om een paginatitel te kunnen wijzigen.

Paginatitel wijzigen

Bij Titel kun je nu de naam van de pagina invoeren en bij Slug kun je de URL invoeren die je wilt gebruiken voor deze pagina. Wanneer je dit hebt gewijzigd kun je rechts (valt helaas net buiten de afbeelding) op Bijwerken klikken.

Herhaal vervolgens dit proces voor alle pagina’s van je website, zodat alles in het Nederlands is.

Menu wijzigen in WordPress

Doordat je de paginatitels hebt aangepast zal je zien dat de namen van de menu-items in het menu ook zijn aangepast. Het is echter mogelijk om meer aan te passen aan het menu. Denk bijvoorbeeld aan de volgorde van de pagina’s en je kunt ook nog een dropdown (submenu) aanmaken.

Weergave Menu'sOm het menu van je WordPress website aan te passen kun je naar Weergave → Menu gaan in het WordPress beheerdersgedeelte.

Je komt nu op een pagina uit die er ongeveer uitziet zoals op de afbeelding hieronder.

WordPress menu aanpassen

Aan de linkerkant kun je eenvoudig pagina’s toevoegen aan het menu, zodat direct juiste link is ingesteld. In eerste instantie zie je de meest recente pagina’s. Je kunt echter ook op het tabblad “Alles tonen” of “zoeken” klikken om een andere pagina op te zoeken. Een pagina toevoegen gaat verder eenvoudig. Je zet een vinkje bij de pagina(‘s) die je wil toevoegen aan het menu en klikt dan op de knop Aan menu toevoegen.

Onder de optie pagina’s heb je ook nog Berichten, Aangepaste links en categorieën staan.

 • Bij Berichten kun je WordPress berichten toevoegen, dit zijn je blogartikelen of nieuwsberichten.
 • Bij Aangepaste links kun je zelf een link creëren. Dit kan bijvoorbeeld naar een andere website zijn of gewoon je eigen website. 
 • Bij Categorieën kun je ervoor zorgen dat je een categoriepagina in het menu kunt plaatsen.

Wanneer je eenmaal menu-items hebt toegevoegd kunnen we naar de rechterkant van de menu-pagina kijken. Het is hier een kwestie van slepen om de menu-items in de juiste volgorde te plaatsen.

Wil je een dropdown menu maken, dan zal je de subitems onder het menu-item moeten plaatsen, alleen dan ietsjes meer naar rechts dan gebruikelijk is.

Het resultaat op de website kan er als volgt uitzien.

Submenu in WordPress

Onderaan de pagina met menu-instellingen kun je de locatie aangeven waar je het menu wilt tonen op je website. Het hoofdmenu zal in dit geval voor het menu bovenaan de website zijn in de header. Het Footer menu is voor onderaan op de website, deze zal je niet snel gebruiken.

Wil je meer leren over het maken en beheren van menu’s in WordPress? Bekijk dan zeker ook het artikel WordPress menu maken en beheren.

Customizer instellingen in WordPress

Wanneer je het Astra thema gebruikt en je wil dingen als het logo, het lettertype, de lettergrootte, header en footer aanpassen, dan zal je naar de Customizer van WordPress moeten gaan.

Het voordeel van aanpassingen doen in de Customizer instellingen is dat je de wijzigingen direct live kunt bekijken.

Weergave CustomizerOm bij de Customizer te komen kun je op de voorkant van je website boven in het menu op Customizer klikken. In het beheerdersgedeelte kun je naar Weergave → Customizer gaan om er te komen.

Ik zal hieronder de belangrijkste Customizer instellingen met je doornemen, zodat dit voor jou een eitje is. Ik raad je echter aan om ook vooral de overige instellingen te bekijken. Wie weet kom je iets tegen wat voor jouw website handig is om in te stellen en het is zonde als je dit niet zou doen.

Naast een aantal standaard opties in de customizer is het van het thema afhankelijk welke instellingen je precies te zien krijgt. Bij het Astra thema krijg je de volgende instellingen in de Customizer te zien.

Customizer instellingen in WordPress voor het Astra thema

Globaal: Bij Globaal kun je dingen wijzigen als het lettertype en de grootte, de kleuren, toegankelijkheid, de breedte van de website en de kleur en het lettertype wat gebruikt wordt voor de knoppen op de website.

Header bouwer: Bij de Header bouwer kunnen we een logo toevoegen, een favicon instellen, de header precies instellen hoe we hem hebben willen en tot slot hebben we ook invloed op een aantal dingen in het menu.

Kruimelpad: Bij kruimelpad (breadcrumbs) kun je de positie voor de broodkruimels op je website instellen mocht je die willen gebruiken.

Blog: Mocht je een WordPress blog willen maken, dan kun je hier het een en ander instellen. Zo kun je onder andere instellen of je de datum, auteur en dat soort dingen wilt tonen en de volgorde hiervan.

Pagina: Bij de optie Pagina kun je invloed uitoefenen op hoe je pagina’s standaard wil vormgeven. Denk aan het titel gebied, een zijbalk of geen zijbalk en de stijl van de container.

Zijbalk: Bij de zijbalk (ook wel sidebar genoemd) instellingen kun je de positie (link of rechts) van de zijbalk kiezen, de breedte aangeven en je kunt de zijbalk sticky maken, zodat de sidebar nooit uit het scherm verdwijnt voor desktop gebruikers.

Footer bouwer: Bij de Footer bouwer kun je de onderkant van je website regelen. Zo kun je bepalen of je widgets wilt plaatsen (met bijvoorbeeld links naar pagina’s), de kleur van de footer bepalen en nog een aantal dingen meer.

Site Identiteit: Vanaf Site Identiteit kun je naar de site titel en logo instellingen.

Menu’s: Menu’s is een standaard onderdeel van de customizer. Je hoeft hier in principe niks te doen, aangezien we dit al gedaan hebben via ‘Weergave → Menu’s’. Je hebt hier gewoon wederom invloed op het menu.

Widgets: Hier kun je widgets toevoegen aan de widget-gebieden van je website.

Homepage-instellingen: Hier kun je de pagina bepalen die je als homepage wilt gebruiken. Als het goed is heb je dit bij ‘Algemeen → Lezen’ al gedaan.

Extra CSS: Dit is voor de mensen met enige technische kennis. Je kunt hier CSS code toevoegen om onderdelen van je website anders vorm te geven.

Lettertype instellen via de Customizer

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen moeten we naar Globaal gaan om het lettertype van de website aan te passen.

Zodra we op Globaal klikken krijgen we de volgende mogelijkheden.

Globale instellingen in de customizer van het Astra thema

Alles spreekt redelijk voor zich. Bij Typografie kunnen we het lettertype aanpassen, bij kleuren de kleuren, bij container gaat het over de breedte van de website, bij knoppen kun je het lettertype en kleuren van de knoppen aanpassen en zo is er over ieder onderdeel wat eenvoudigs in te stellen. 

Ik zal voor het gemak even laten zien hoe eenvoudig het is om het lettertype aan te passen. Dit zijn de instellingen die je krijgt voor het lettertype voor de normale teksten op je website.

Typografie / lettertype instellingen in het Astra thema

Bij Voorinstellingen kun je eenvoudig een standaard lettertype uitkiezen voor de kopteksten en normale tekst van je website. Dit zijn lettertypes die het Astra thema goed bij elkaar vindt passen. 

Ga je echter iets verder naar onder bij de instellingen, dan kom je bij het kopje Basis lettertype. Door op het potloodje te klikken naast body lettertype of lettertype kopteksten krijg je de mogelijkheid om zelf uit 100en lettertypes te kiezen. Mocht je dus een specifiek lettertype willen gebruiken, dan is dit geen enkel probleem en is dit de plek om het in te stellen. 

Wanneer je het lettertype uitkiest heb je ook nog invloed op de lettergrootte, afstand, dikte en een aantal dingen meer.

Per koptekst, ook wel heading tag genoemd, heb je ook nog invloed op het lettertype en grootte. Ik zou persoonlijk nooit het lettertype per koptekst aanpassen, maar de grootte naar wens instellen is natuurlijk wel prettig.

Hoofdkleuren (primaire kleuren) instellen voor je website

Kleuren zijn heel belangrijk voor de uitstraling van je website en bezoekers kunnen jouw website vaak ook makkelijk herkennen aan je kleurgebruik als je dit overal structureel hetzelfde doet. Kleuren kunnen daarnaast ook rust en vertrouwen creëren voor je bezoekers.

Wanneer je nog aan het overwegen bent welke kleuren mooi zouden zijn voor je website, dan kun je een website als Coolers.co bekijken om een kleurenpalet te maken voor jouw website. Ik raad je aan om niet meer dan 3 hoofdkleuren te nemen.

De hoofd kleuren die je in het Astra thema gebruikt kun je via de customizer instellen. Je gaat hiervoor naar Globaal  Kleuren. Je krijgt dan de volgende instellingen te zien:

Kleuren instellingen in het Astra thema

Ik hoef je waarschijnlijk niet veel uitleg te geven over waar de kleuren voor zijn, aangezien dit er gewoon in het Nederlands staat. Je kunt hier de kleuren aanpassen voor de tekst, thema, link, link hover en achtergrond.

Globaal palet heeft wellicht nog wel wat extra uitleg nodig. Je kunt hier een stijl kiezen vanuit de voorinstellingen, maar je kunt ook zelf kleuren uitkiezen door simpelweg op een kleur te klikken en een kleurcode in te voeren. Zo kun je volledig je eigen kleurenpalet instellen en gebruiken op je website. 

Zodra je een kleur aanpast kun je dit direct aan de rechterzijde zien op je website via de live preview. Vergeet alleen niet om op Publiceren te klikken om je wijzigingen door te voeren.

Logo op je WordPress website instellen

Natuurlijk wil je een logo instellen op je website. Dit is het belangrijkste herkenningspunt van je website. Je kunt een logo instellen door naar Header bouwer → Site titel & logo te gaan.

Website logo instellen in het Astra thema

Je krijgt nu een aantal opties te zien. Je kunt op Logo wijzigen klikken om je eigen logo toe te voegen aan je website.

Wil je een ander logo gebruiken voor retina-apparaten, dan kun je dit aanzetten en een ander logo selecteren.

Je kunt verder ook nog de Logo Breedte aanpassen. Dit kun je doen door simpelweg de balk te slepen naar de gewenste breedte of je kunt direct invoeren hoeveel pixels breed het logo mag zijn. Wanneer je dit instelt kun je het logo direct zien veranderen aan de rechterkant in de live preview van je website.

Gebruik je een transparante header op je website? Klik op ‘Pas de transparante header’ aan om een andere logo in te stellen op pagina’s waar je een transparante header gebruikt. Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien gebruik ik daarvoor een wit logo in plaats van de standaard zwarte versie. Je kunt dit dus eenvoudig per situatie aanpassen.

Nu je toch op deze instelpagina bent kun je ook direct een favicon instellen voor je website door onderaan bij de instellingen op Site pictogram te klikken.

Je website op verschillende apparaten bekijken (responsive)

In de Customizer kun je op een eenvoudige manier bekijken hoe je website eruitziet op verschillende apparaten. Je hebt hiervoor onderaan in de customizer de volgende 3 iconen staan.

Website bekijken op andere apparaten via de customizer

Door op het linker icoontje te klikken kun je bekijken hoe je website eruitziet op een desktop. Het middelste icoon is voor tablets en met het rechter icoontje kun je bekijken hoe je website eruit zal zien op een smartphone.

Je kunt dit allemaal gewoon vanuit je eigen browser bekijken. Wanneer je bijvoorbeeld bekijkt hoe je website er op een smartphone uitziet, dan ziet dit er als volgt uit:

Mobiele weergave in de customizer van WordPress

Je kunt zoals je hierboven ziet de website bekijken zoals het op een smartphone eruit komt te zien. Zo zie je een menu die je ook op een smartphone zou zien en je kunt door heel de pagina scrollen.

Wat mij betreft is dit een prima methode om te bekijken hoe jouw website eruitziet op verschillende apparaten. Zo hoef je zelf in ieder geval niet alle apparaten bij de hand te hebben.

Pagina’s aanpassen met Elementor

Alle pagina’s die je tijdens het maken van je WordPress website hebt aangemaakt via het Astra thema zijn gemaakt met Elementor.

Laten we een pagina erbij pakken en bekijken hoe Elementor werkt. 

Om te starten met het aanpassen van pagina’s met Elementor kun je naar een pagina van je website gaan die je wilt bewerken. Bovenaan zal je Bewerk met Elementor zien staan in de WordPress toolbar. Klik hierop om de pagina te kunnen bewerken.

Bewerken met Elementor in menu WordPress

Eenmaal op de knop gedrukt zal Elementor opstarten en kun je de pagina aanpassen. Vanuit de editor kun je uiteraard ook een pagina bewerken met Elementor. Wanneer je de editor van WordPress opent is het simpelweg op de knop Bewerk met Elementor klikken. 

Bewerk met Elementor

Elementen aanpassen in Elementor

We hebben tijdens het maken van onze WordPress website een template uitgekozen om gebruik van te maken als basis design. Hierdoor zijn er direct al een aantal mooie pagina’s op je website verschenen. 

Deze pagina’s wil je natuurlijk wel aanpassen om er echt je eigen website van te maken. Je zal dus moeten leren hoe je teksten, achtergronden, kleuren en andere dingen kunt veranderen in Elementor. In de Elementor handleiding vertel ik hier heel uitgebreid over, maar ook in deze WordPress website maken handleiding help ik je verder op weg. 

Om elementen op een pagina aan te passen hoef je alleen maar op het element te klikken. Vervolgens kun je het element naar wens wijzigen en ook de kleuren en andere dingen aanpassen. Bekijk hieronder een voorbeeld waarin ik de tekst van een koptekst element eenvoudig verander.

Tekst aanpassen in de editor van Elementor

Het enige wat ik hierboven doe is simpelweg op de tekst klikken. Vervolgens komt er aan de zijkant een scherm naar voren waar je aanpassingen in kunt doen. Je kunt eventueel ook ‘in de website’ typen om de tekst aan te passen.

Naast dat je de tekst kunt aanpassen zie je ook nog meer mogelijkheden qua instellingen. Zo kun je een link koppelen aan de tekst en bij het tabblad Stijl kun je onder andere de tekstkleur, lettertype en lettergrootte aanpassen of eventueel een rand of schaduw toevoegen rondom de tekst.

Bij Geavanceerd heb je nog invloed op de marge (ruimte) boven, onder en naast de tekst, kun je bewegingseffecten toevoegen en nog heel veel meer.

Ik kan je alleen maar aanraden om overal eens doorheen te bladeren, zodat je een goed idee krijgt wat er allemaal mogelijk is met Elementor. Ieder element kan weer net wat meer of minder instellingen hebben.

Container instellingen in Elementor

Nu zie je op de achtergrond van de tekst een afbeelding die over de gehele breedte getoond wordt. Je kunt hier niet simpel op klikken om het aan te passen. Je komt bij de container instellingen door met je muis over een container heen te bewegen en bovenaan op de 6 puntjes te klikken. Je ziet de container ook altijd omlijnt met een roze rand.

Container bewerken in Elementor

Vervolgens krijg je aan de linkerkant de container instellingen te zien. Je kunt de achtergrond afbeelding aanpassen door naar het tabblad Stijl te gaan en dan op de afbeelding te klikken. Je kunt dan een nieuwe achtergrondafbeelding selecteren.

Achtergrondafbeelding aanpassen in Elementor

Eventueel kun je ook nog voor een ander soort achtergrond gaan. Het is ook mogelijk om gradient kleuren in te stellen of een video als achtergrond te gebruiken. Bij Soort achtergrond kun je op een icoontje klikken om te wisselen naar een andere type achtergrond.

Mocht je een soort van overlay kleur willen instellen, dan kun je ook altijd naar het kopje Overlay achtergrond gaan.

Overlay achtergrond instellen in Elementor

Hier kun je eenvoudig een kleur selecteren en de doorzichtigheid instellen. Eventueel is het ook mogelijk om een overlay achtergrondafbeelding in te stellen, maar dit is niet noodzakelijk als je al voor een kleur kiest. Het is maar net voor welk type effect je wilt gaan.

Naast bovenstaande instellingen kun je bij de container instellingen ook dingen aanpassen als de breedte, hoogte, tekstkleuren en dat soort dingen. Bekijk alles dus zeker aandachtig.

Opgeslagen (thema) kleuren in Elementor

Bij een website maak je gebruik van een select aantal kleuren. De kleurcodes onthouden van je website is geen pretje. Persoonlijk vergeet ik het in ieder geval steeds en het kost elke keer weer een klein beetje tijd om de kleurcode weer op te zoeken. Met het Astra thema heb je natuurlijk al voor een kleurenpalet gekozen.

In de Elementor editor is hier ook iets op bedacht, waardoor je hier ook dezelfde standaard kleuren kunt instellen om eenvoudig te gebruiken op je website. Nog mooier is dat je los van deze kleuren ook nog extra kleuren kunt opslaan die je de volgende keer direct kunt gebruiken. Na eenmalig de kleuren instellen hoef je nooit meer na te denken wat nou ook alweer de kleurcode was voor de kleur die je regelmatig gebruikt op je website.

Om de standaard kleuren van de Elementor editor in te stellen kun je naar Site Instellingen → Globale kleuren gaan. De Site instellingen kun je boven in de topbalk vinden naast het plusje om nieuwe elementen toe te voegen.

Globale kleuren in Elementor instellen

Je kunt hier 4 basiskleuren invoeren die standaard gebruikt zullen worden in de editor. Verder kun je ook op de knop Kleur toevoegen klikken om extra kleuren toe te voegen die je snel kunt gebruiken.

Zodra je op de knop geklikt hebt kun je een naam geven aan de kleur en op het vierkantje met rode streep klikken om de kleur te selecteren. Meer werk dan dit is het niet.

Wanneer je nu bij een element een standaard kleur wilt gebruiken, kun je eenvoudig op het wereldbolletje klikken. Je krijgt dan alle thema en opgeslagen kleuren te zien.

Globale kleur selecteren

Zelf containers en elementen toevoegen

Ik hoop dat je de basis van Elementor een beetje door hebt en aan de slag kunt met het aanpassen van alle elementen op je website.

Ik kan mij alleen ook goed voorstellen dat je graag extra dingen wilt toevoegen aan een pagina. Je zal hiervoor extra containers moeten toevoegen, maar dit is gelukkig heel eenvoudig. Je kunt een extra container toevoegen door op het plusje te klikken bij een andere container, linksboven in de topbalk of helemaal onderaan de pagina. 

 De eenvoudigste manier om een sectie toe te voegen is door op het plusje te klikken bij een andere sectie of om helemaal onderaan op het plus icoontje te klikken.

Extra container toevoegen in de Elementor editor

Wanneer je eenmaal een nieuwe container toevoegt kun je de structuur bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je meerdere containers naast elkaar wilt hebben staan, zodat het eigenlijk kolommen zijn.

Container structuur kiezen

Zodra je een structuur hebt uitgekozen kun je eenvoudig elementen toevoegen aan de containers. De elementen staan altijd netjes aan de linkerkant in het Elementor menu. Zie je geen elementen om toe te voegen, dan kun je op het plusje klikken in de container of bovenaan in de topbalk. 

Ik hoop dat de basis van Elementor je zo duidelijk is geworden. Het is wat moeilijk uitleggen met alleen tekst en afbeeldingen, bekijk dus ook zeker de video bovenaan deze WordPress website maken artikel. Je leert dan nog beter hoe Elementor precies werkt.

Footer (onderkant) van je website wijzigen

Footer van website

Helemaal onderaan een pagina van een website staat altijd de footer van een website. Hier staan vaak nog wat nuttige links in en regelmatig kun je ook de adres- en contactgegevens van een bedrijf.

De footer kun je meestal vullen met widgets. Bij het Astra thema is dit deels ook het geval. Er is een speciale Footer bouwer in de customizer en daar kun je aangeven of je widgets in de footer wilt hebben of dat je HTML of een copyright tekst wilt plaatsen.

Je kunt de footer van je website aanpassen door naar de Customizer te gaan en vervolgens naar Footer Bouwer.

Footer bouwer van het Astra thema

Je ziet hier onderaan 3 verschillende balken. Een balk met 2 kolommen, een balk met 3 kolommen en een balk met 1 kolom. Super handig, want zo kun je direct zelf bepalen hoeveel kolommen de balk moet hebben die je wilt gebruiken in de footer.

Zelf vind ik in het fijn om 3 kolommen te gebruiken, maar bepaal voor jezelf hoeveel ruimte en kolommen je nodig hebt. Het is namelijk ook nog mogelijk om nog meer kolommen te gebruiken. Dankzij de verschillende balken kun je het in ieder geval helemaal opbouwen zoals je zelf zou willen.

Wanneer je het aantal kolommen hebt uitgekozen kun je simpel in een kolom klikken om een element toe te voegen.

Footer element toevoegen

Zoals je ziet heb je de mogelijkheid om widgets (maximaal 4), HTML, Social en een footer menu toe te voegen. Wanneer je een element hebt toegevoegd kun je er nog een keer op klikken in de balk om aan de linkerzijde inhoud toe te voegen aan het element.

Het ziet er als volgt uit als je bijvoorbeeld op het HTML element klikt.

Footer element wijzigen

Je kunt dan de visuele editor gebruiken of de HTML editor en hebt ook nog opties hoe het element uitgelijnd moet worden en op welke apparaten het element zichtbaar mag zijn (desktop, tablet, mobiel).

Mocht je een keer een element willen verwijderen, dan kun je dit simpel doen door op het kruisje te klikken naast het element.

Ben je klaar met het opbouwen van je footer? Vergeet dan zeker niet om op Publiceren te klikken in de customizer om het zichtbaar te maken op de voorkant van je website.

Contactformulier toevoegen aan je website

Iedere website heeft een contactpagina met een contactformulier. Dit is de makkelijkste methode voor bezoekers om met jou in contact te komen.

Wanneer je een template van het Astra thema hebt gebruikt, zal de plugin WPForms ook automatisch geïnstalleerd staan. Dit is de plugin die we dan ook gaan gebruiken om het contactformulier te plaatsen.

Het kan heel goed zijn dat jouw contactformulier al direct goed geplaatst staat tijdens het importeren van een template in jouw website. Een WordPress website maken moeilijk? Nee, zo makkelijk kan het je dus gemaakt worden tijdens het maken van een website in WordPress.

Hoe dan ook zal je het formulier verder wel altijd moeten aanpassen. WPforms - alle formulierenWe gaan hiervoor  naar het beheerdersgedeelte van WordPress en vervolgens naar het menu-item WPForms.

Je komt nu op een pagina uit waar je alle contactformulieren ziet staan die jouw website heeft.

Formulier bewerken - WPForms

Er zal al een standaard formulier aangemaakt zijn die we kunnen gebruiken. Beweeg je muis over het formulier en klik op Bewerken. Je komt nu bij de velden van het formulier terecht.

Formuliervelden aanpassen

Klik op de aangemaakte velden om de namen te vertalen naar het Nederlands bij Label. Je hebt hier tevens de mogelijkheid om per veld aan te geven of het om een verplicht veld gaat die altijd ingevuld moet worden door de bezoeker. Je kunt een vinkje zetten bij Vereist om dit te bewerkstelligen.

Mocht je extra velden toe willen voegen, dan kun je naar Velden → Velden toevoegen gaan.

Velden toevoegen aan contactformulier

Je krijgt nu alle standaard velden te zien die je kunt gebruiken. Er staat zelfs een reCAPTCHA veld bij voor als je jezelf wilt beschermen tegen spam dat via dit formulier binnenkomt.

Wanneer je een veld ziet staan die je wilt gebruiken in het formulier, dan kun je met je muis het veld slepen naar de positie in het formulier waar jij het wilt hebben staan. Vervolgens kun je het veld naar wens instellen.

Ben je tevreden over het formulier? Het is dan ook nog belangrijk dat jij inzendingen via dit formulier op een door jou gekozen e-mailadres ontvangt. Je kunt jouw e-mailadres instellen door naar Instellingen → Meldingen te gaan.

e-mailadres instellen voor het contactformulier

je kunt hier bij ‘Standaardmelding’ het Stuur naar e-mailadres wijzigen naar het e-mailadres waar jij alle inzendingen op wilt ontvangen.

Standaard staat hier een soort van code die aangeeft dat het naar het e-mailadres van de beheerder van de website wordt verzonden. Dit is het e-mailadres dat jij hebt ingevoerd tijdens het installeren van WordPress. Controleer of dit het e-mailadres is dat je wilt gebruiken. Is dit niet het geval? Vul dan het e-mailadres in dat je wel wilt gebruiken en klik rechtsboven op Opslaan.

Zodra iemand het contactformulier op je website heeft ingevuld en verzonden, wil je natuurlijk wel kenbaar maken dat dit goed gelukt is. Je kunt daarom een melding weergeven dat het bericht goed is verzonden. Je kunt dit instellen door naar Instellingen → Bevestigingen te gaan.

Contactformulier bevestigingsmelding

Bij Bevestigingstype heb je drie opties. Je kunt een bericht laten zien, dit is wat ik altijd doe. Je kunt echter ook mensen doorsturen naar een andere pagina met de Toon pagina optie of je kunt mensen doorsturen naar een specifieke URL.

Bij Bevestigingsbericht kun je tekst toevoegen die mensen te zien krijgen zodra het formulier is ingevuld. De optie ‘Scroll automatisch naar het bevestigingsbericht’ zou ik aangevinkt laten. Hiermee zorg je ervoor dat het bericht altijd direct zichtbaar is. Klik tot slot rechtsboven op Opslaan om je wijzigingen door te voeren.

Wanneer je het contactformulier hebt ingesteld en opgeslagen, kun je rechtsboven op Insluiten klikken. Je krijgt dan zoiets als op onderstaande afbeelding te zien.

Insluitcode van het contactformulier

Kopieer de shortcode die je van WPForms krijgt en plaats het op de pagina. Een alternatief is om in Elementor het WPForms element te gebruiken. Hierin kun je ook het formulier selecteren, waarna het getoond zal worden op je website.

Het eindresultaat kan er ongeveer uitzien zoals het er hieronder uitziet:

Voorbeeld contactformulier

Dit ziet er natuurlijk helemaal prima en uit, dus laat de inzendingen via het contactformulier maar komen.

Ik hoop dat je nu weet dat een WordPress website maken met contactformulier vrij eenvoudig gaat, maar mocht iets je nog steeds niet helemaal duidelijk zijn over het contactformulier, bekijk dan zeker ook het artikel Contactformulier maken in WordPress. Hierin geef ik nog meer uitleg over de verschillende mogelijkheden.

Stap 7: Blogpagina maken op je WordPress website

Wil je ook gaan bloggen op jouw website? Wist je dan al dat je blogs moet schrijven via Berichten? Pagina’s zijn namelijk alleen voor de globale pagina’s van je website en Berichten zijn voor je blogartikelen.

Je kunt jouw geschreven blogs wel tonen op een speciale blogpagina. Op dit moment hebben we nog geen blogpagina, maar deze pagina is gelukkig wel eenvoudig aan te maken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is naar Pagina’s → Nieuwe pagina te gaan. Noem deze pagina simpelweg Blog of een andere benaming die je wilt gebruiken.

Blog pagina aanmaken

Klik vervolgens rechtsboven op de knop Publiceren om de pagina actief te maken. Het maakt niet uit dat er op de pagina enkel en alleen een titel is ingevuld. Het gaat erom dat de pagina gepubliceerd is, zodat we kunnen instellen dat dit de blogpagina van de website moet zijn en hierdoor alle berichten op deze pagina getoond worden.

Wanneer je pagina is gepubliceerd kun je naar Instellingen → Lezen gaan.

Berichtenpagina instellen in WordPress

Je kunt hier naast het kopje berichtenpagina op het dropdown menu klikken en je net aangemaakte pagina ‘Blog’ selecteren. Vergeet daarna niet onderaan op de pagina op de knop wijzigingen opslaan te klikken.

Vanaf dit moment zullen alle berichten op de pagina ‘Blog’ van je website komen te staan. Hier hoef je verder niks voor te doen. Het enige wat je natuurlijk wel moet doen is blogartikelen schrijven bij Berichten in WordPress.

Wellicht vraag je je af hoe de blogoverzichtspagina er precies uitziet. Ik zou zeggen bekijk het op je eigen website. Er zijn echter ook nog dingen aan te passen op deze pagina als je het Astra thema gebruikt. Je kunt dingen aanpassen door naar Customizer → Blog → Blog/archief te gaan.

Blog archief pagina aanpassen in WordPress

Standaard kun je al direct de layout bepalen en als je iets verder door de instellingen heen scrolt kun je ook de content breedte en berichtenstructuur aanpassen.

Mocht je meer opties nodig hebben, dan zal je moeten upgraden naar de Pro versie van het Astra thema. Je kunt dan extra kolommen maken en de layout van de berichten aanpassen. Dit is zeker geen verkeerde optie om te overwegen, aangezien het met de gratis versie redelijk beperkt is.

Ik denk dat de opties van de gratis versie van zichzelf al redelijk duidelijk zijn. Bij content breedte kun je aangeven hoe breed de berichten maximaal mogen worden weergegeven op de pagina.

Bij Berichtenstructuur en Meta kun je aangeven welke onderdelen van een bericht je zou willen weergeven. Zo heb ik op de afbeelding hierboven alleen de optie uitgelichte afbeelding en titel & blog meta geselecteerd. Je ziet dan enkel de afbeelding, titel en tekst die bij een bericht horen. Wil je ook nog het aantal reacties, categorie waarin het bericht geplaatst is, auteur van het bericht, publicatiedatum en tags weergeven? Dan kun je simpelweg op het doorgestreepte oogje klikken om dit ook zichtbaar te maken.

Meer opties dan dit zijn er niet. Vanaf nu kun je lekker artikelen gaan schrijven via Berichten in WordPress. Je hebt in de Customizer trouwens ook nog instellingen voor de berichtpagina zelf. Deze zijn echter bijna precies hetzelfde als voor de blog overzichtspagina, dus die zal je helemaal snappen als je bovenstaande tekst hebt gelezen.

De berichten zelf kun je schrijven met behulp van Elementor, maar ook met de standaard WordPress editor. Deze standaard editor is ook erg uitgebreid. Wil je meer over deze editor leren, dan raad ik je aan om het artikel WordPress Gutenberg editor uitgelegd te bekijken. Je leert dan echt alles over deze editor.

Vergeet overigens niet om je blogpagina ook toe te voegen aan het menu van je website.

Website maken - Extra tips die handig zijn om te weten

Ben je klaar met je eigen WordPress website maken? Waarschijnlijk niet, want een website is nooit af. Ik heb daarom meerdere tips voor je op een rijtje gezet waar jij wellicht iets aan hebt voor jouw website.

Denk hierbij aan hoe je titels en omschrijvingen kunt toevoegen en aanpassen voor in de zoekresultaten, hoe je een Google maps kaart kunt integreren, extra gebruikers kunt toevoegen, je schermnaam kunt wijzigen en waar je gratis afbeeldingen vandaan kunt halen die je op jouw website mag plaatsen.

Ben je er klaar voor om nog meer te leren? Hier gaan we.

Titels en omschrijvingen toevoegen aan je artikelen voor in de zoekresultaten

Om invloed te hebben op de zoekmachine optimalisatie van je website kunnen we een plugin als Yoast SEO installeren. Deze plugin is actief op meer dan 5 miljoen WordPress installaties, dus we kunnen wel stellen dat dit een uitstekende keuze is als je de zoekmachine optimalisatie van je website wilt verbeteren.

Je kunt op iedere pagina zelf de titel en omschrijving kiezen. Dit is zeker belangrijk om te bekijken aangezien we in het begin een Engelstalige template hebben geïnstalleerd en deze gegevens waarschijnlijk nog staan ingevuld.

Alle pagina'sOm de titels en omschrijvingen toe te voegen aan een pagina op je website, kunnen we naar Pagina’s → Alle pagina’s gaan. Bewerk vervolgens een pagina waar je een titel en omschrijving aan wilt toevoegen en scrol naar de Yoast SEO box.

Yoast SEO - titel en omschrijving toevoegen

Eenmaal bij Yoast SEO aangekomen zie je in eerste instantie alleen de preview. Klik hier op de titel of omschrijving om de SEO-titel en Meta-omschrijvingen velden tevoorschijn te toveren.

Je kunt nu een titel en omschrijving toevoegen en direct bekijken hoe dit eruit zal komen te zien in Google. De groene balk onder de velden geeft aan of de titel en omschrijving een goede lengte hebben voor Google.

Wil je controleren of jouw artikel goed is geoptimaliseerd, dan kun je bij Focus Keyphrase de zoekwoorden invoeren waar jij de pagina voor hebt geoptimaliseerd. Yoast SEO zal dan een check uitvoeren en aangeven of er nog verbeteringen zijn.

Google maps toevoegen aan je WordPress website

Ik heb al weleens een artikel geschreven over hoe je Google maps kunt toevoegen aan je website. Ik wil je alleen op deze pagina graag direct voorzien van alle tips, dus ik zal het ook hier behandelen.

Om een kaartje toe te voegen kun je naar de website van Google Maps gaan en de locatie invoeren die je wilt tonen op je website. In dit geval kies ik voor de plaats “Breda”. Je krijgt dan aan de linkerkant van de pagina het volgende te zien:

Breda Google maps delen

Wanneer je hier op Delen klikt zal je de mogelijkheid krijgen om de kaart in te sluiten op de website.

Google Maps deel iframe

Klik op Een kaart insluiten. Je krijgt nu een insluitcode te zien. Klik op HTML kopiëren om de insluitcode te kopiëren.

Je kunt het nu plakken op de locatie van je website waar je het wilt weergeven.

Een andere optie om een pagebuilder als Elementor te gebruiken om je pagina’s op te bouwen. Bij Elementor heb je standaard een Google Maps element die je kunt toevoegen.

Google maps element in Elementor

Vervolgens is het een kwestie van de locatie invoeren die je wil weergeven met Google maps.

Google maps toevoegen Elementor

Extra gebruikers toevoegen aan je website

Een WordPress website maken kun je helemaal alleen doen. Het schrijven van artikelen en het beheren van je website wil je misschien niet alleen. Het kan daarom handig zijn om extra gebruikers toe te voegen aan je website. Zo heeft iedere schrijver zijn of haar eigen account en kun je zonder problemen de correcte namen van schrijvers bij de artikelen weergeven.

Gebruikers - Nieuwe toevoegenOm een extra gebruiker toe te voegen aan een WordPress website kun je naar Gebruikers → Nieuwe toevoegen gaan. Je komt nu op onderstaande pagina terecht.

Nieuwe gebruiker toevoegen in WordPress

Ik zal hier niet veel uitleg over hoeven te geven, aangezien bijna alles voor zich spreekt. Het enige wat wel belangrijk is, is hoe de gebruikersrollen van WordPress in elkaar zitten.

Jij bent zelf een beheerder. Je kunt hierdoor echt alles aanpassen op je website. Iemand die voor je website schrijft heeft deze rechten niet nodig. Hij of zij zou veel beter een Auteur kunnen zijn. Met deze gebruikersrol kan de persoon die voor je schrijft berichten zelf maken, bewerken en publiceren. Wil je dat een schrijver ook berichten van andere kan beheren, dan is Redacteur de beste keuze.

Mocht je meer informatie willen hebben over alle gebruikersrollen, bekijk dan het artikel: Geef altijd de juiste gebruikersrol in WordPress.

Schermnaam wijzigen van een gebruiker

Wanneer je blogberichten publiceert op je website, zal je in veel gevallen ook de naam van de auteur zien staan die het bericht heeft geschreven. In eerste instantie is dit vaak de gebruikersnaam van een account. Wanneer de gebruikersnaam bijvoorbeeld je e-mailadres is, dan staat dit natuurlijk niet zo mooi.

Schermnaam in WordPress

Gebruikers - Je profielHierboven zie je dat de schermnaam van mijn demo website in eerste instantie mijn e-mailadres is. Om de schermnaam te wijzigen kun je naar Gebruikers → Je profiel gaan.

Schermnaam wijzigen van een gebruiker in WordPress

Wanneer je op je profielpagina naar beneden scrolt kom je op een gegeven moment het kopje “Naam” tegen. In dit gedeelte zie je ook Schermnaam (vereist) staan. Vul hier de auteursnaam in die je op de website wilt weergeven.

Vervolgens kun je bij Schermnaam (zoals getoond op de site) een keuze maken welke naam je op de website wilt laten weergeven. Je kunt hier onder andere kiezen uit je gebruikersnaam, voornaam en achternaam, schermnaam.

Klik tot slot helemaal onderaan op de pagina op Profiel bijwerken. Vanaf nu zal je auteursnaam op de website de naam zijn die je zelf hebt uitgekozen.

Waar je gratis foto’s vandaan kunt halen om te gebruiken voor op je website

Iedereen maakt gebruik van foto’s op zijn of haar website. Tijdens het maken van je WordPress website hebben we templates geïmporteerd die direct een aantal foto’s met zich mee brachten. Beeldmateriaal is belangrijk.

Het vinden van foto’s is niet moeilijk, maar wist je dat je niet zomaar afbeeldingen uit Google mag halen om op je website te plaatsen? Er zitten auteursrechten op foto’s.

Gelukkig zijn er websites te vinden waar foto’s beschikbaar zijn die je wel altijd mag gebruiken. Soms met bronvermelding en soms zelfs zonder enige vermelding.

Wanneer ik een website moet aanraden waar je het best foto’s vandaan kunt halen, dan kan ik je de website Pixabay.com aanraden.

Wanneer je op deze website een afbeelding hebt gevonden die je wilt gebruiken, kun je aan de rechterzijde bekijken hoe het zit met de licentie en wat je moet doen om de afbeelding te mogen gebruiken. Zie het voorbeeld hieronder:

Pixabay afbeelding en licentie

Links zie je de foto die ik wil gebruiken. Aan de rechterkant zie je de Pixabay licentie. Hier staat dat je deze foto gratis kunt gebruiken, zelfs voor commerciële doeleinde. Er is ook geen vermelding van de maker nodig.

Je kunt deze foto dus gewoon downloaden en zonder zorgen op jouw website gebruiken. Op Pixabay hebben veel foto’s deze licentie, maar het blijft altijd verstandig om dit goed te controleren voordat je een afbeelding download en gebruikt op je website.

Statistieken van je website bijhouden

Wanneer je website gemaakt is en online staat, wil je natuurlijk wel weten hoeveel bezoekers je ontvangt op je website. Ik maak altijd gebruik van Google Analytics om de statistieken bij te houden.

Ga naar de website van Google Analytics om een account aan te maken voor jouw WordPress website. Zodra je dit gedaan hebt kunnen we dit account koppelen.

Om vervolgens Analytics te koppelen aan je website kun je de plugin Google Analytics by MonsterInsights installeren.

Insights InstellingenWanneer de plugin actief staat kun je in het beheerdersgedeelte van WordPress naar Insights → Instellingen gaan.

Je komt nu op onderstaande pagina waar je een connectie met Analytics kunt maken.

Google Analytics MonsterInsights instellingen

Om een connectie te maken met je Google Analytics account en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat je de statistieken in je WordPress website kunt bekijken, kun je op Connect MonsterInsights klikken en de stappen doorlopen.

Wil je de statistieken via Google Analytics bekijken? Je kunt er dan voor kiezen om alleen de UA code van jouw website toe te voegen. Je kunt de UA code vinden door in Google Analytics naar Beheerder → Property instellingen te gaan. Het staat dan direct bovenaan als Tracking ID. Met behulp van deze UA Code kunnen de statistieken bijgehouden worden.

Wanneer je Google Analytics eenmaal hebt ingesteld, zal je binnen enkele uren resultaten moeten zien. Het beste kun je gewoon de volgende dag kijken of er al statistieken zijn om te bekijken.

E-mailadres met eigen domeinnaam aanmaken

Wanneer je een eigen domeinnaam hebt, wil je natuurlijk ook e-mails kunnen versturen via een e-mailadres waar je eigen domeinnaam in staat. Wanneer je hosting via Cloud86 hebt afgenomen, kun je inloggen op je Cloud86 account, naar Plesk gaan en dan naar Mail.

Je komt nu op een pagina uit waar je nieuwe e-mailadressen kunt aanmaken.

e-mail aanmaken in Plesk

Klik hier op knop E-mailadres aanmaken om je eigen professionele e-mailadres met je eigen domeinnaam aan te maken. Je komt vervolgens op deze pagina uit waar je alles naar wens kunt instellen en aanmaken.

E-mailadres met eigen domeinnaam aanmaken in Plesk

Vul hier bij E-mailadres het e-mailadres in die je wilt gaan gebruiken. Bij Wachtwoord kun je aangeven welk wachtwoord je wilt gebruiken of je kunt een wachtwoord laten genereren en tonen, zodat je weet welk wachtwoord gegenereerd is.

Verder doe ik nooit iets qua instellingen. Laat bij Postvak de standaard grootte ingesteld staan en hanteer bij het Maximaal aantal uitgaande e-mailberichten de standaard 250 uitgaande berichten per uur. Dit is een beveiliging om spam te voorkomen vanaf je eigen domein. Je zal hier namelijk zelf toch nooit overheen gaan en mocht je e-mailadres gekraakt zijn is de spammer beperkt tot 250 berichten per uur, wat dan helemaal niet zo interessant is.

Klik op Ok om je e-mailadres definitief aan te maken.

Eenmaal je e-mailadres aangemaakt wil je natuurlijk ook weten hoe je jouw mail via dit e-mailadres kunt bekijken.

Leer je mail instellen in software

Je kunt hier simpel op het info teken voor klikken. Waarna je kunt leren hoe je jouw e-mailaccount kunt instellen in mailprogramma’s als Microsoft Outlook, Thunderbird, Apple mail of iets anders.

Je krijgt nu informatie hoe je de e-mails die op dit e-mailadres binnenkomen kunt ophalen via een mailprogramma. Zo kun je alle e-mails bijvoorbeeld ook binnenhalen en versturen via Gmail als je dat zou willen.

Veelgestelde vragen over een WordPress website maken

Door duizenden mensen te helpen met een WordPress website maken, kom ik natuurlijk met enige regelmaat dezelfde vragen tegen.

Hieronder volgen een aantal antwoorden op veelgestelde vragen over het starten en maken van een website.

Nee, er zijn genoeg andere website builders waar je gebruik van kunt maken. Ik geloof echter dat WordPress de beste en eenvoudigste software is om een website mee te maken. Daarnaast heb je ook echt alles in eigen hand, omdat je jouw website op je eigen hostingomgeving hebt staan.

Het is vrij eenvoudig om van je WordPress website een webshop te maken. De plugin WooCommerce is de populairste plugin als het gaat om het maken van een webshop.

Bekijk de WooCommerce handleiding om te leren hoe je een complete WordPress webshop kunt maken.

Nee, je hebt geen enkele programmeerkennis nodig om een website te maken met WordPress. Er zijn diverse page builders waarmee het maken van mooie pagina's super eenvoudig wordt gemaakt.

In dit artikel maken we dan ook gebruik van Elementor. Het is allang verleden tijd dat je verplicht HTML en CSS moet kennen om dingen aan te passen.

Er zijn een aantal website builders online te vinden met gratis opties, maar ik kan je alleen maar afraden om hier gebruik van te maken. Vaak krijg je niet je eigen domeinnaam, is het logo van het desbetreffende bedrijf te zien op jouw website of wordt er reclame geplaatst. Dit ziet er natuurlijk niet professioneel uit.

Het is veel beter om een domeinnaam en hosting aan te schaffen, zodat je de volledige controle hebt over jouw eigen website. Je kunt al voor ongeveer €50,- per jaar klaar zijn.

Nadat ik mensen geholpen heb om een WordPress website te maken, komt de vraag "Hoe kan ik geld verdienen met mijn website?" heel vaak voor. Ik kan je vertellen dat er ontzettend veel manieren zijn om geld te verdienen met je website.

Je kunt geld verdienen door:

 • Je diensten te verkopen;
 • Google advertenties te tonen op je website;
 • Met affiliate marketing aan de slag te gaan;
 • Van je website een online leeromgeving te maken;
 • E-books te schijven en te verkopen;
 • Donaties te ontvangen;
 • Producten te verkopen via een webshop plugin.

Dit waren slechts een aantal manieren, er zijn er nog veel meer. Het is echter belangrijk om niet te vergeten dat je niet zomaar even snel rijk kunt worden met een website. Er zit altijd veel tijd en energie in.

Iedereen wilt bovenaan in de zoekresultaten van Google staan. Dit is helemaal niet eenvoudig en zeker geen druk op de knop werk.Je zal ervoor moeten zorgen dat jouw website de allerbeste is voor hetgeen waarvoor je wilt ranken.Ik wil bijvoorbeeld met dit artikel scoren op allerlei zoekwoorden die te maken hebben met een WordPress website maken. Ik heb geprobeerd het allerbeste artikel ooit hiervoor te schrijven, zodat Google niet om mij heen kan. Zelfs nu is het echter geen garantie dat ik dan ook daadwerkelijk bovenaan kom te staan.Jij moet dit ook gaan doen met jouw website. Zorg dat je de beste bent en dat Google niets anders kan dan jouw website hoog in de zoekresultaten te laten komen.Geef je website ook voldoende tijd. Nieuwe websites hebben nog geen reputatie in Google, waardoor je echt niet zomaar op nummer 1 komt te staan. Je zal langzaam groeien en groeien en uiteindelijk zal je zien dat je hoog kunt scoren in Google.Wil je meer weten over zoekmachine optimalisatie? Bekijk dan ook het artikel over WordPress SEO.

Ja, bij sommige hostingbedrijven krijg je een domeinnaam gratis (soms alleen het 1e jaar) bij je hostingpakket.

Een domeinnaam en hosting allebei gratis zie je bijna niet. Wanneer je dit wel tegenkomt heeft dit zo goed als altijd onaangename addertjes onder het gras. Niet aan beginnen dus.

Cloud86 is de hostingpartij die ik je kan aanbevelen, omdat de ondersteuning goed is en de website probleemloos zal werken. Je krijgt echter bij Cloud86 geen gratis domeinnaam. Wel krijg je tot 55% korting op de eerste contractsduur van je hostingpakket.

Wanneer je een website aan het maken bent met WordPress, wil je misschien nog niet direct pottenkijkers. Je website is tenslotte nog niet klaar, waardoor het niet altijd even handig is om al bezoekers te ontvangen. Je kunt er daarom voor kiezen om je website af te schermen met een wachtwoord.

In WordPress is dit vrij eenvoudig te doen, maar het is geen standaard functionaliteit. In het artikel WordPress website privé maken laat ik je stap voor stap zien hoe je jouw website kunt beschermen achter een inlog.

Heel goed dat je bezig bent met het willen maken van een back-up. Veel hosting providers maken automatisch dagelijks een back-up voor je. Uiteraard moet je wel controleren of dit ook bij jouw hosting provider het geval is.

Verder kun je altijd een stap verder gaan, iets wat ik je zeker kan aanraden, en zelf back-ups maken van je WordPress website.

Bekijk het artikel 'Hoe kun je een WordPress back-up maken' om precies te leren hoe je dit kunt doen.

Bij WordPress kun je met behulp van plugins extra functionaliteiten toevoegen aan je website.

Op je website kun je in het beheerdersgedeelte naar Plugins → Nieuwe plugin gaan en vervolgens zoeken naar een geschikte plugin voor de functionaliteit die jij graag op je website wil krijgen.

WordPress is van zichzelf veilig, maar de gebruiker kan ervoor zorgen dat de website toch kwetsbaar wordt.

Om je website goed beveiligd te houden is het zaak om altijd een sterk wachtwoord uit te kiezen. Daarnaast moet je ook regelmatig updates uitvoeren voor WordPress, thema's en plugins. De reden hiervan is dat er regelmatig beveiligingslekken gedicht worden en je op deze manier hier niet meer kwetsbaar voor bent.

Verder kun je ook een beveiligingsplugin installeren om bijvoorbeeld de inlogpogingen te limiteren die gedaan kunnen worden, zodat een brute force attack niet op jouw website zal werken

Ja, het is mogelijk om je website meertalig te maken, waardoor het bijvoorbeeld beschikbaar is in het Nederlands, Engels en Duits.

In WordPress zijn meerdere plugins beschikbaar waarmee je jouw website meertalig kunt maken.

Zo kun je kijken naar Polylang, WPML of een andere soortgelijke plugin.

Je website is gemaakt! Hoe nu verder?

Super goed dat je zover in dit artikel bent gekomen! Veel mensen zullen al afgehaakt zijn, maar jij bent een echte doorzetter die een website met WordPress heeft gemaakt. Dit doorzettingsvermogen is precies wat je nodig hebt om jouw website succesvol te maken.

Nu je een website hebt gemaakt ben je nog lang niet klaar. Je zal een plan van aanpak moeten maken met wat je wilt bereiken met jouw website en hoe je dit het best kunt aanpakken.

Van jouw website een succes maken is een lang proces, maar je bent al goed van start gegaan. Je zal nu verder kunnen gaan met artikelen schrijven, je verder verdiepen in WordPress, e-mail marketing, zoekmachine optimalisatie en dat soort dingen.

Verwacht niet binnen enkele weken de resultaten die je voor ogen hebt. Hier gaan vaak maanden overheen en regelmatig ook een langere periode.

Ik hoop dat deze uitgebreide handleiding over hoe je een website kunt maken zonder een ontwikkelaar in te huren of duizenden euro’s te spenderen je geholpen heeft.

Wanneer je meer wil leren over WordPress, dan zou ik zeker eens de WordPress handleiding bekijken. Op deze pagina kun je allerlei handige artikelen bekijken waar je meer leert over hoe je bepaalde dingen kunt doen in WordPress.

Mocht dit artikel je geholpen hebben met het maken van een website met WordPress, dan zou ik het enorm waarderen als je een vermelding wilt plaatsen of dit artikel deelt via sociale media.

Heb je interesse in meer WordPress video handleidingen? Vergeet je dan ook zeker niet te abonneren op mijn YouTube kanaal.

Ik wens je ontzettend veel succes met je WordPress website maken!