Hoe maak je een website met WordPress in 2021?

Gratis stap voor stap "WordPress website maken" handleiding met video- en tekstuitleg voor beginners

Hoe maak je een website met WordPress

Ben je op zoek naar informatie om je eigen website te maken? Een website maken kan eng zijn, zeker wanneer je niet heel technisch aangelegd bent.

Maak je geen zorgen, je bent niet alleen. Ik heb met mijn artikelen al honderden mensen geholpen bij het maken van een WordPress website. Ik heb daarom besloten om de meest uitgebreide stap voor stap handleiding te maken voor het maken een website. Je hoeft hiervoor niet te kunnen coderen.

Voor wie is deze handleiding?
Deze handleiding is geschikt voor iedereen die een eigen WordPress website wilt maken. Het is voor alle leeftijden en je hebt geen technische kennis nodig.

Ben je benieuwd wat je allemaal kunt leren in deze handleiding? Hier is een kort overzicht van begin tot eind met alle stappen waar ik je mee zal helpen.

 • Stap 1: Domeinnaam en hosting
 • Stap 2: WordPress installeren
 • Stap 3: Beveiligde verbinding (SSL / HTTPS)
 • Stap 4: WordPress instellen
 • Stap 5: Astra thema en plugins (Beaver builder en meer) installeren
 • Stap 6: WordPress website maken en inrichten
 • Stap 7: Blogpagina maken op je WordPress website

Je krijgt in dit artikel de keuze. Je kunt de uitleg volgen in een video of je kunt de uitleg volgen in tekst met bijbehorende afbeeldingen. Kies wat het fijnste voor jou persoonlijk werkt.

Videohandleiding: WordPress website maken 2021

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Belangrijke links naar onderdelen waar we gebruik van maken in de video tijdens het maken van een WordPress website.

Wil je meer uitleg dan die je in de video krijgt?  Je kunt de WordPress website maken handleiding ook met tekstuitleg bekijken. Ga hieronder verder voor de uitleg in tekst.

Stap voor stap een WordPress website maken

Dit is een stap voor stap handleiding over hoe je een website kunt maken met WordPress. Ik heb alles verdeeld in verschillende stappen. Ik zal je meenemen vanaf het begin tot het einde.

Het enige wat je hoeft te doen is de instructies volgen en je hebt als eindresultaat een professionele goed uitziende website.

Ik zal je daarnaast ook tips geven over hoe je jouw website naar het volgende niveau kunt tillen.

Heel veel plezier met een eigen WordPress website maken! Mocht je ergens vragen over hebben, dan kun je altijd contact met mij opnemen.

Ben je er klaar voor? Laten we nu direct starten met het maken van een website! Hieronder volgt de inhoudsopgave, zodat je direct naar een onderdeel kunt die je wilt bekijken.

Je kunt de inhoudsopgave ook gebruiken om op een later moment verder te gaan met waar je gebleven was tijdens het maken van je website.

Inhoudsopgave: Hoe maak je een WordPress website?
  Add a header to begin generating the table of contents

  Stap 1: Domeinnaam en hosting - het fundament

  Eén van de meest gemaakte fouten bij beginners is het kiezen van een verkeerde website platform. Gelukkig ben je hier en zal je deze fout niet maken.

  Wanneer het aankomt op het maken van een goede professionele website, dan is de zelf-gehoste WordPress.org de beste keuze. Je kunt hier kiezen uit duizenden designs en extra functionaliteiten, waardoor een website maken in allerlei varianten mogelijk is.

  De software WordPress is gratis en voor iedereen te downloaden. Toch kun je niet volledig gratis een website maken. Je hebt namelijk wel een domeinnaam en hosting nodig.

  Wat is een domeinnaam en webhosting?

  Een domeinnaam is een webadres op het internet. Dit is wat gebruikers moeten invoeren om je website te bereiken. Voor deze website is de domeinnaam webtalis.nl. Als je naar Google wilt gaan, dan ga je naar de domeinnaam google.nl. In je browser ziet dit er als volgt uit:

  Domeinnaam webtalis.nl

  Naast een domeinnaam hebben we ook nog website hosting nodig. Alle, maar dan ook echt alle websites op internet hebben hosting nodig. Dit is het fundament van een website. Op hosting wordt alles wat op een website komt te staan geplaatst. Denk hierbij aan alle bestanden, afbeeldingen, teksten en alles wat er maar op een website te zien is. Je zou deze tekst niet kunnen lezen als ik geen hosting zou hebben.

  De kosten van een domeinnaam en hosting verschillen per hosting provider echt enorm. Een domeinnaam kost rond de €8 - €15 per jaar en sommige bedrijven geven het eerste jaar extreme korting om je binnen te halen. Hosting is wat duurder en kost gemiddeld rond de €10 euro per maand wanneer je start.

  Gelukkig heb ik een mooie aanbieding voor je. SiteGround geeft 60% korting op de 1e contractduur. Hierdoor kun je hosting krijgen vanaf €5,99 per maand.

  Domeinnaam en webhosting aanschaffen

  Wanneer je een eigen domeinnaam wilt met webhosting, dan kun je op onderstaande knop klikken. Je komt dan op de hosting provider SiteGround terecht. Webtalis host ik hier ook op en bij Siteground heb je een mooie aanbieding.

  Zoals ik zei heb ik zelf ook Webtalis bij SiteGround gehost. De reden hiervan is simpel. SiteGround is internationaal één van de grootste en best beoordeelde hosting providers. Er is 24/7 support via een live chat, snelle hosting met een ingebouwde WP cache, gratis HTTPS (beveiligde verbinding) en nog heel veel meer. SiteGround wordt daarnaast ook officieel aanbevolen door WordPress.org zelf.

  Het enige nadeel is misschien dat het volledig Engelstalig is, maar dit is voor de meeste mensen geen probleem. SiteGround is dan wel Engelstalig, maar er staan gewoon servers in Nederland en via iDEAL betalen is ook mogelijk. In mijn ogen is SiteGround op dit moment de beste hosting keuze die je kunt maken qua prijs-kwaliteitsverhouding, daarom host ik Webtalis ook hier.

  Mocht je alles volledig in het Nederlands willen, bekijk dan het artikel WordPress hosting vergelijken voor een aantal andere goede WordPress hosting providers waar je terecht kunt.

  Hostingpakket uitzoeken bij SiteGround

  Wanneer je op de SiteGround knop hebt geklikt, kom je op de volgende pagina terecht:

  siteground-hostingpakketten-webtalis

  SiteGround heeft drie verschillende hostingpakketten. De pakketten heten StartUp, GrowBig en GoGeek.

  Het StartUp pakket kost €5,99 per maand en je kunt er 1 website op plaatsen, je hebt 10GB aan webruimte (dit is meer dan genoeg) en je kunt 10.000 bezoekers per maand krijgen.

  Wil je één website maken? Dit pakket is dan perfect om mee te beginnen.

  Het GrowBig pakket kost €9,99 per maand en je kunt zoveel websites op dit pakket plaatsen als je maar wilt. Handig wanneer je van plan bent meerdere websites te maken of ook websites voor klanten wilt bouwen en de hosting op je wilt nemen. Verder heb je hier 20GB aan webruimte en kun je 25.000 bezoekers per maand ontvangen. Je krijgt ook nog ingebouwde WP caching en de mogelijkheid om testomgevingen te maken met een druk op de knop.

  Dit pakket is perfect wanneer je net begint en plannen hebt om meerdere website te maken of verder te groeien en het serieus aan wilt pakken. Een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding.

  Tot slot is er ook het GoGeek pakket. Dit pakket kost €13,99 per maand. Je krijgt hier 30GB webruimte en kunt 100.000 maandelijkse bezoekers ontvangen. Verder kun je gebruik maken van Git (voor de techneuten) en kun je gebruikers toevoegen om een website te laten beheren.

  Wanneer je start is dit pakket wat overdreven, maar wanneer je een grote webshop wilt maken of een groot aantal websites hebt, dan is dit pakket met meer ruimte en serververmogen ideaal.

  Wat je bij alle pakketten krijgt
  Los van de verschillen per pakket zijn er ook een aantal basis features die je bij ieder pakket van SiteGround krijgt. Zo krijg je:

  • Gratis eenvoudige WordPress installatie;
  • Automatische updates voor WordPress;
  • Gratis SSL (veilige https verbinding);
  • Gratis CDN (Content Delivery Network);
  • Dagelijkse back-ups, super handig voor als er iets fout gaat;
  • Gratis professionele e-mailadressen met je domeinnaam;
  • WP-CLI en SSH (voor de techneuten);
  • Ongelimiteerd aantal databases;

  Je hoeft alles hierboven niet direct te snappen, maar het zijn meerdere handige features die je graag bij ieder hostingbedrijf zou willen krijgen.

  Maak je hostingpakket keuze
  Ik hoop dat bovenstaande informatie je heeft geholpen om een keuze te maken. Kies voor het pakket dat het beste bij jou past. Klik op "Get plan" bij het pakket dat je wilt hebben. Wees niet bang dat je een pakket neemt die te klein voor jou is. Je kunt altijd upgraden naar een hoger pakket.

  Domeinnaam registreren bij SiteGround

  Zodra je een pakket hebt uitgekozen kom je op een pagina terecht waar je een eigen domeinnaam kunt laten registeren. Het webadres waarop je gevonden kunt worden.

  Domeinnaam registreren bij SiteGround

  Mocht je al een domeinnaam hebben, dan kun je op "I already have a domain" klikken. Heb je nog geen domeinnaam, dan kun je jouw gewenste domeinnaam invullen.

  In het kolom naast "www." kun je de naam invoeren van de domeinnaam die je wilt hebben. In het kolom ".nl" kun je de extensie van je domeinnaam uitkiezen.

  Ik zou voor een Nederlandstalige website altijd voor .nl gaan. Ga je internationaal met je website, kies dan voor de .com extensie.

  Het bedenken van een domeinnaam kan lastig zijn, maar moet geen obsessie worden. Er bestaat namelijk geen perfecte domeinnaam. Het succes van je website is afhankelijk van wat jij van jouw website maakt.

  Vul de domeinnaam die je wilt hebben in en klik op "Proceed".

  Weet je niet of de domeinnaam die jij wilt vrij is? Wanneer een domeinnaam bezet is krijg je onderstaande melding te zien:

  Domeinnaam is al bezet

  Je zal een andere domeinnaam moeten verzinnen, want er kan maar één persoon gebruik maken van een bepaalde naam en extensie op het internet.

  Heb je een domeinnaam gekozen die nog vrij is? Mooi, je zal nu naar de volgende pagina worden gebracht.

  Bestelling afronden en optimaal korting pakken

  Je bent nu op de laatste pagina aangekomen waar je jouw bestelling kunt afronden en optimaal korting kunt pakken op je bestelling. Ik zal je zo vertellen hoe dit moet. Nu eerst even de pagina die je in beeld krijgt:

  Siteground account aanmaken en factuurgegevens invoeren

  Het spreekt best voor zich wat je hier allemaal kunt doen. Bij Account information kun je de gegevens invullen die je in de toekomst wilt gebruiken voor jouw SiteGround account.

  Vervolgens kun je bij Client Information de factuurgegevens invullen. Heb je een eigen bedrijf en dus ook een btw-nummer, dan hoef je geen btw te betalen voor je hosting en domeinnaam.

  Bij Payment information kun je aangeven van welke betaalmethode je gebruik wilt maken. Standaard staat het ingesteld op Credit card, maar met een simpele druk op de knop kun je aangeven dat je met iDEAL wilt betalen. Je zal worden doorgestuurd zodra je verderop de pagina op "Pay now" klikt.

  Siteground besteloverzicht en kortingen

  Bij Purchase information begint het interessant te worden. Hier zie je het pakket dat je gekozen hebt om straks een WordPress website op te maken.

  Bij Plan zie je het gekozen pakket. Wanneer je tevreden bent met je keuze hoef je hier niets te wijzigen.

  Bij Data Center staat standaard "Europe" geselecteerd. Dit houdt in dat de server in Europa staat. SiteGround heeft in Europa op het moment van schrijven alleen in Nederland servers staan, dus dat is perfect als jij je met jouw website wilt richten op Nederland. Verder heb je ook nog de keuze uit data centers in het Verenigd Koninkrijk, Singapore en de Verenigde staten. Mocht jij je bijvoorbeeld met jouw website willen richten op Amerikaans publiek, dan zou je de data center kunnen aanpassen en voor de optie USA kunnen kiezen.

  Bij Period kun je aangeven hoelang je hosting wilt afnemen. Dit is mega interessant als het om de 60% korting gaat. De korting bij SiteGround is namelijk alleen geldig tijdens de eerste contractperiode. Daarna wijzigt dit naar €12,99 voor StartUp, €22,99 voor GrowBig en €34,99 voor GoGeek.

  Om op termijn zoveel mogelijk geld te besparen met hosting, kun je een lange contractperiode selecteren. Je hebt de optie uit 1, 2 of 3 jaar. Met 3 jaar 60% korting bespaar je natuurlijk het meeste geld. Maak voor jezelf de beslissing of je een website wilt maken voor een lange, korte of onbekende tijd niet en baseer daarop de keuze van de duur.

  Bij Extra services zal je "Domain registration" zien staan als je een domeinnaam hebt uitgekozen. Dit is helemaal goed.

  Verder heb je de optie om de "SG Site Scanner" service te gebruiken. Dit is een scanner die kijkt of je website is gehackt of dat er malware opstaat. Deze optie schakel ik zelf persoonlijk nooit in en is vaak genoeg niet nodig.

  Tot slot zal je nog even akkoord moeten gaan met de algemene voorwaarden en privacy policy van SiteGround. Je hebt ook nog de optie om aan te geven dat je nieuws en speciale aanbiedingen van SiteGround wilt ontvangen in je e-mail, maar dit hoef je niet verplicht aan te vinken.

  Je bestelling is nu helemaal in orde. Klik op "Pay now" om de betaling te verrichten, zodat jij zo dadelijk kunt beginnen met een eigen WordPress website maken.

  Nog heel even wachten tot je een website kunt maken

  Zodra je de betaling hebt verricht krijg je onderstaande pagina te zien.

  Siteground bedankpagina, nog even geduld voor je aan de slag kunt gaan

  Alles is succesvol gelukt en je bestelling is in behandeling. Het kan maximaal een uur duren voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt. Deze tijd is nodig om je domeinnaam te registeren, zichtbaar te krijgen en goed te koppelen aan SiteGround.

  Je krijgt van SiteGround vanzelf een welkomstmail met informatie over je account en een link dat je een website kunt starten. Deze mail ziet er als volgt uit:

  SiteGround welkomstmail

  Hoe weet ik of mijn domeinnaam actief is?

  Los van bovenstaande mail die je meestal krijgt als alles goed werkt, kun je ook zelf controleren of jouw domeinnaam actief is. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is jouw domeinnaam invoeren in de browser.

  Op de afbeelding hieronder zie je aan de linkerkant de pagina die je te zien krijgt als de domeinnaam actief is en werkt. Aan de rechterkant zie je hoe het er ongeveer uitziet (is afhankelijk van je browser) als de domeinnaam nog niet actief is.

  Is mijn domeinnaam actief?

  Zodra jouw domeinnaam actief is kan er eindelijk begonnen worden aan het echte werk. Het maken van een website! Het is dan ook tijd voor stap 2, WordPress installeren zodat we een WordPress website maken.

  Stap 2: WordPress installeren

  Super je domeinnaam is actief. Je eigen website maken kan nu beginnen. Om te starten kun je WordPress installeren via SiteGround. Ga naar de website van SiteGround en log in op je account.

  Inloggen op SiteGround

  Vul de gebruikersnaam (je e-mailadres) en wachtwoord in die je hebt aangemaakt tijdens je bestelling. Zodra je bent ingelogd kom je op onderstaande pagina uit:

  SiteGround website maken

  Klik hier op de oranje knop Set Up Site om een website te maken. Een andere optie is dat je bovenaan op "Websites" klikt en dan doorklikt naar je domeinnaam.

  We krijgen nu de mogelijkheid om WordPress te installeren met een paar simpele klikken.

  WordPress installeren via SiteGround

  Wanneer we WordPress willen installeren klikken we hier als eerst op "Start New Website". Vervolgens kun je bij "Choose Application" kiezen voor WordPress.

  Bij "Installation details" kun je vervolgens jouw e-mailadres invullen en een wachtwoord genereren. Dit worden de inloggegevens voor jouw WordPress website.

  Wanneer je alles hebt ingevuld kun je op Continue klikken. De software "WordPress", waar we gebruik van maken om een website te bouwen wordt nu geïnstalleerd.

  SiteGround Scanner

  Je krijgt nu de optie om de SiteGround Site Scanner toe te voegen aan de website. Dit is niet nodig, dus we doen hier helemaal niks mee en klikken gewoon op de knop Finish.

  Je website wordt gemaakt

  SiteGround gaat nu voor je aan de slag en zal WordPress installeren met de inloggegevens die jij hebt aangegeven. Je hoeft zelf dus helemaal geen technische handelingen te verrichten om de software te installeren die je nodig hebt om een website te maken. Dit is natuurlijk ideaal.

  WordPress installatie kan ietsjes langer duren

  Het komt weleens voor dat je een melding krijgt dat de installatie iets langer duurt. Meestal is dit dan alsnog binnen een minuut of 5 geregeld.

  Het enige wat je hoeft te doen is even geduld hebben en daarna kun je probleemloos aan de slag. Je ontvangt een e-mail zodra de automatische WordPress installatie door SiteGround is voltooid. Je hoeft dus niet te blijven opletten.

  Mocht de installatie om de een of andere reden helemaal niet werken, dan wordt er automatisch een ticket ingeschoten naar het support team van SiteGround. De installatie zal dan handmatig voor jou gedaan worden. Je zal dus nooit WordPress zelf hoeven te installeren.

  Stap 3: Beveiligde verbinding website (SSL / HTTPS)

  Een beveiligde verbinding is tegenwoordig super belangrijk om te hebben. Het is zelfs verplicht geworden door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wanneer er persoonsgegevens via je website worden ingevuld of bewaard worden.

  Met een beveiligde verbinding voorkom je namelijk dat kwaadwillende mee kunnen lezen met het verkeer van je website. Dit komt omdat een verbinding via HTTPS gaat, wat een versleutelde verbinding is. Bij een HTTP verbinding kan alles wat verzonden wordt tussen de browser en een bezoeker gelezen worden door derden. Natuurlijk kan dit niet zomaar, maar met bepaalde trucjes is dit mogelijk.

  We hebben dus een versleutelde verbinding nodig. Zelfs wanneer je geen persoonsgegevens verwerkt en alleen een formulier op je website hebt staan kan ik het je alleen maar aanraden.

  Het is overigens ondertussen zelfs een rankingsfactor geworden in Google. Het loont dus van alle kanten om alles via een veilige verbinding te laten verlopen.

  Waar het bij sommige providers geld kost om een SSL-certificaat aan te schaffen, is dit bij SiteGround volledig gratis.

  SSL-certificaat installeren op een domeinnaam

  Om HTTPS in te stellen op je nieuwe WordPress website, zal je eerst een SSL-certificaat moeten activeren. Via SiteGround gaat dit gelukkig heel eenvoudig.

  Ga naar je SiteGround account en dan het tabblad "Websites". Je kunt hier naar de Site Tools van de domeinnaam van je website gaan.

  SiteGround site tools

  Je zal nu op een overzichtspagina terecht komen. In het menu links kun je naar het kopje Security en dan het menu-item SSL Manager.

  SSL installeren op je website via SiteGround

  Op de pagina SSL Manager kun je een gratis SSL-certificaat installeren voor je domeinnaam. Selecteer als eerste bij "Select domain" je domeinnaam.

  Bij "Select SSL" krijg je vervolgens de opties Let's Encrypt, Let's Encrypt Wildcard of Premium Wildcard. Je kunt hier voor Let's Encrypt kiezen.

  Mocht je subdomeinen willen gebruiken, dan is de Let's Encrypt Wildcard ook een goede optie. De wildcard variant activeert SSL namelijk ook direct op subdomeinen. De Premium Wildcard is een betaalde versie. Bij dit certificaat krijg je een verzekerde garantie van $10,000. In veel gevallen is dit echter niet nodig. Ik zou dus voor de gratis variant gaan.

  Wanneer je jouw SSL type hebt gekozen, kun je op GET klikken om het SSL-certificaat te laten installeren. Het is nu een kwestie van even wachten tot de installatie voltooid is. Dit duurt maximaal slechts enkele minuten. Je zal daarna op de pagina zien dat het certificaat actief staat.

  Actieve SSL-certificaat

  Het is nu mooi dat we een SSL-certificaat hebben, maar onze website doet hier nog niks mee. We moeten nog twee dingen doen. We moeten aangeven dat alles via een HTTPS verbinding moet lopen en het zou fijn zijn als alles in de database van WordPress ook direct goed staat met HTTPS in de URL.

  HTTPS-verbinding forceren

  Om te forceren dat alle verbindingen via HTTPS verlopen kunnen we nog iets in SiteGround instellen. Ga onder het kopje Security naar HTTPS Enforce.

  HTTPS verbinding forceren

  Op deze pagina kun je op serverniveau aangeven dat alles via een HTTPS-verbinding moet lopen. Deze instelling overruled je website. Het enige wat je hoeft te doen is zorgen dat dit aan staat. Je doet dit door net als hierboven op de afbeelding de optie op "blauw" te zetten onder HTTPS Enforce.

  HTTPS instellen op je nieuwe WordPress website

  Om alles helemaal perfect ingesteld te hebben staan, moeten we nog een kleine wijziging doen op onze gloednieuwe WordPress website. Je kunt dit het best direct doen, omdat je anders nog technische handelingen moet doen in de database om echt alle URL's over te zetten op HTTPS. Wanneer je het nu direct doet is dit gelukkig niet nodig.

  Met andere woorden, het is tijd om eindelijk in te loggen op onze website. Yes!

  Je kunt op twee manieren inloggen op WordPress. De standaard manier is om naar jouwdomeinnaam.nl/wp-login.php te gaan. Je kunt hier je e-mailadres en wachtwoord invoeren om in te loggen.

  Inloggen in WordPress

  Een andere manier is om via je SiteGround account in te loggen. Ga naar "WordPress" en vervolgens Install & Manage.

  Inloggen op je WordPress website via SiteGround

  Je kunt hier je WordPress installatie beheren. Aan de rechterzijde zie je een icoontje waarmee je kunt inloggen. Klik hierop om automatisch in te loggen op je WordPress website. De stap om je inloggegevens in te voeren wordt overgeslagen.

  Let op: Wanneer je echt voor het eerst inlogt op je website, dan kan het heel goed zijn dat je eerst op de WordPress starter pagina uitkomt. Deze pagina behandel ik in het stukje hieronder (WordPress instellen). Je kunt het eventueel overslaan door op "Exit" te klikken.

  Eenmaal ingelogd op je WordPress website gaan we er direct voor zorgen dat we HTTPS instellen voor je domeinnaam. Om dit in te stellen kunnen we naar Instellingen -> Algemeen gaan.

  HTTPS instellen in WordPress

  Je ziet op de algemene instellingen pagina WordPress-adres (URL) en Siteadres (URL) staan. In beide URL's zie je http:// staan. Wijzig dit naar https://. Scrol vervolgens naar beneden op de pagina en klik op Wijzigingen opslaan.

  Je zal nu uitgelogd worden van je website omdat de URL is gewijzigd. Dit geeft eigenlijk aan dat je het goed hebt gedaan. Log opnieuw in om verder te gaan. We gaan nu naar stap 4. Alle WordPress dingen instellen. Een website maken is in het begin nou eenmaal veel instelwerk.

  Stap 4: WordPress instellen

  Het instellen van je WordPress website kun je het best meteen doen. Je hoeft op een later moment dan niks meer te veranderen of dingen te herstellen omdat het niet helemaal goed stond.

  SiteGround WordPress Starter

  Laten we eerst gaan naar het moment dat je voor het eerst inlogt op je WordPress website. Je komt nu op de pagina WordPress Starter uit waarmee SiteGround je direct probeert te helpen tijdens het begin van het maken van je website.

  SiteGround WordPress Starter Wizard

  Je hoeft hier niet verplicht aan de slag mee te gaan, maar je kunt er wel op een eenvoudige manier een aantal belangrijke plugins mee installeren.

  Klik op "Exit" als je geen behoefte hebt aan deze setup wizard. Klik op Start now als je verder wilt gaan. Wanneer je op Start now klikt krijg je de mogelijkheid om een thema te installeren.

  SiteGround thema kiezen

  Het thema dat wij gaan gebruiken staat hier helaas niet bij. Je kunt dus simpelweg op het standaard thema klikken dat al geselecteerd staat.

  SiteGround continue met thema selectie

  Klik vervolgens rechtsboven op Continue om verder te gaan naar de volgende stap in deze setup wizard. We krijgen nu een overzicht met functionaliteiten die wellicht handig kunnen zijn voor jouw website.

  SiteGround aanbevolen functies

  Ik weet natuurlijk niet precies wat voor website je wilt maken en welke functionaliteiten daar precies handig voor kunnen zijn. Wat ik je wel kan vertellen is dat een contactformulier op iedere website van toepassing is. Selecteer dus Contact Form en eventuele extra plugins die je wilt gebruiken en klik op "Continue".

  SiteGround marketing plugins om te installeren

  Je krijgt nu de mogelijkheid om diverse "marketing" plugins te installeren. Wanneer je de statistieken wilt bijhouden van je website, dan is Google Analytics vaak de beste keuze. Deze kun je hier dan ook selecteren. Voor de zoekmachine optimalisatie (SEO) van je website is de Yoast SEO uitstekend geschikt. Van deze plugin maak ik zelf ook gebruik.

  De derde optie die je hier krijgt is OptinMonster. Een betaalde plugin die je 30 dagen gratis kunt gebruiken. Ik zou deze nog niet direct inschakelen. In de toekomst is deze plugin wel zeer handig om je mailinglijst op te bouwen voor je nieuwsbrief.

  Wanneer je jouw keuze hebt gemaakt, kun je op "Complete" klikken om de WordPress starter te voltooien en de plugins te laten installeren. Je komt vervolgens uit in het dashboard van WordPress.

  WordPress Dashboard (SiteGround)

  WordPress instellingen: Algemeen

  In eerste instantie zal alles in het Engels staan, maar we gaan dit uiteraard direct omzetten naar de Nederlandse taal.

  Algemene instellingen

  Om dit te doen moeten we naar "General -> Settings" (in het Nederlands Instellingen -> algemeen).

  Hieronder zie je de pagina met de algemene instellingen van WordPress alvast in het Nederlands. Op de afbeelding kun je zien hoe ik het heb ingesteld. Onder de afbeelding zal ik precies uitleggen hoe jij dit kunt instellen en wat het doet.

  Algemene instellingen in WordPress

  Sitetitel: Hier kun je de titel van je website invullen. Deze titel wordt links bovenaan getoond als je bent ingelogd. Tevens kan dit gebruikt worden door Yoast SEO als sitetitel. De sitetitel is eigenlijk gewoonweg de naam van je website.

  Ondertitel: Bij de ondertitel kun je jouw website in een paar woorden beschrijven. Het kan zijn dat de ondertitel ergens getoond zal worden op je website, maar bij veel thema's is dit eigenlijk niet het geval.

  WordPress-adres (URL): Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zou je hier ervoor kunnen zorgen dat de domeinnaam in de database ook altijd HTTPS is. Bij de WordPress-adres zie je altijd de de locatie waar WordPress op geïnstalleerd staat. Wijzig dit dus niet zomaar, dan kom je in de problemen.

  Siteadres (URL): De siteadres is net iets anders dan een WordPress-adres. De siteadres is het adres waar bezoekers je op kunnen vinden. In dit geval (en in bijna alle andere gevallen) is het adres dus wel hetzelfde, want de WordPress installatie staat op dezelfde locatie.

  Administratie e-mailadres: Hier zal het e-mailadres staan die je hebt ingevoerd bij het maken van je inloggegevens voor WordPress. Je zal op dit e-mailadres notificaties ontvangen van WordPress. Denk bijvoorbeeld aan mails wanneer een nieuwe gebruiker is aangemaakt, een automatische update is geïnstalleerd, of er een reactie staat te wachten om beoordeeld te worden en dat soort dingen. Het is dus belangrijk om hier je beste e-mailadres in te voeren.

  Lidmaatschap: Hier kun je aangeven of bezoekers van je website zich kunnen registreren. Standaard is dit meestal niet de bedoeling.

  Standaard rol voor nieuwe gebruikers: Mogen bezoekers zich op jouw website registreren? Geef hier aan wat voor gebruikersrol je mensen wilt geven. Abonnee is de rol met de minste rechten en meestal de juiste. Op een later moment kun je overigens altijd nog de rol per gebruiken aanpassen.

  Websitetaal: Op welke taal richt jij je met jouw website? Dit is de taal die je bij websitetaal moet invoeren. Selecteer je hier Nederlands, dan maken plugins, thema's en ook WordPress gebruik van Nederlandstalige vertalingen indien deze beschikbaar zijn.

  Tijdzone: Wanneer je berichten publiceert of wilt inplannen op jouw WordPress website, dan houdt WordPress zich aan de tijdzone die jij hebt ingesteld. Kies hier dus de tijdzone van de doelgroep waar jij je op richt. Je hoeft niet moeilijk te doen met UTC+0 of iets dergelijks, je kunt gewoon een stad selecteren die de juiste tijdzone heeft.

  Datumnotatie: Hier kun je aangeven hoe de datum getoond moet worden op je website. Richt jij je op Nederland, dan is "dag maand jaar" het mooist.

  Week begint op: Je kunt hier aangeven op welke dag je de week wilt laten beginnen. Wat je hier instelt wordt meestal gebruikt door kalender/evenementen plugins.

  Klik tot slot op Wijzigingen opslaan om al je wijzigingen door te voeren.

  WordPress instellingen: Schrijven

  Wanneer je klaar bent met de algemene instellingen, kunnen we door naar de instellingen voor het schrijven. Ga naar Instellingen -> Schrijven.

  Je krijgt nu de volgende pagina te zien.

  WordPress instellingen voor Schrijven

  Standaard berichtcategorie: Je kunt bij dit kopje aangeven welke categorie op je website je als standaard berichtcategorie wilt gebruiken. Dit is alleen van toepassing als je wilt gaan bloggen, want anders maak je geen gebruik van categorieën.

  Categorieën aanmaken in WordPress

  Berichten - CategorieenWe hebben nog geen categorieën aangemaakt, dus ik zal je direct uitleggen hoe je dit kunt doen. Ga hiervoor naar "Berichten -> Categorieën.

  Je komt nu op een pagina terecht met aan de rechterkant een overzicht van je categorieën en aan de linkerkant heb je de mogelijkheid om een categorie toe te voegen.

  Categorie toevoegen in WordPress

  Het enige wat je hier hoeft in te vullen is de naam van de categorie. Wanneer je niks invult bij Slug, dan zal er automatisch een slug gemaakt worden gebaseerd op de naam van de categorie.

  Mocht het om een subcategorie gaan, dan kun je bij Hoofdcategorie kiezen voor de categorie waarvan dit een subcategorie is.

  De Omschijving is simpelweg een korte beschrijving waar de categorie over gaat. De omschrijving wordt bij veel thema's niet getoond, dus het is niet altijd de moeite om het in te vullen. Wanneer je alles hebt ingevuld kun je op Nieuwe categorie toevoegen klikken om de categorie aan te maken.

  Oké, terug naar de Standaard berichtcategorie. Je kunt hier een categorie invullen die je standaard wilt gebruiken. Wanneer dit is? Zodra je een bericht voor je blog aanmaakt en je een categorie vergeet in te stellen, dan wordt gebruik gemaakt van de standaard berichtcategorie.

  Standaard berichtformaat: Het verschilt per thema welke berichtformaten beschikbaar zijn. Over het algemeen is het verstandig om dit op "Standaard" te houden, want zo is het op bijna alle websites.

  Bericht via e-mail: Om berichten via e-mail toe te voegen op je WordPress website, kun je een geheim e-mailaccount instellen met toegang via een POP3-server. Iedere e-mail die via dit e-mailadres binnenkomt zal worden geplaatst als bericht. Het is dus heel belangrijk om dit e-mailadres geheim te houden. Het mailadres moet verbinding maken met de POP3-server van je hosting provider. De inlognaam en wachtwoord zal je ook via je hosting provider moeten aanmaken.

  Deze optie hoef je alleen maar in te stellen als je via jouw e-mailadres berichten wilt plaatsen. Ik ken persoonlijk niemand die dit doet, maar wellicht is het voor jou een handige optie.

  Update services: Zodra je een nieuw bericht publiceert op jouw website zal WordPress automatisch site update services informeren. Standaard staat pingomatic ingesteld. Dit is een service die ervoor zorgt dat verschillende zoekmachines worden ingelicht. Zelf voeg ik hier nooit iets extra's aan toe.

  Wanneer je echter op de link "Update Services" klikt, kom je op een pagina van WordPress terecht met meer URL's die je zou kunnen toevoegen.

  WordPress instellingen: Lezen

  We zijn nu bij de "Lezen" instellingen van WordPress aangekomen. Je hoeft hier niet heel veel aan te passen, maar het is wel belangrijk dat je weet wat het allemaal voor je kan doen.

  WordPress instellingen lezen

  Je homepage toont: Hier stel je in hoe de homepage van je website eruit moet komen te zien. Je kunt kiezen of je de laatste berichten wilt tonen op de homepage of dat je een statische pagina wilt hebben als homepage.

  Bij "Homepagina" kun je vervolgens selecteren welke statische pagina de homepage moet zijn. Bij "Berichtpagina" kun je aangeven welke pagina je wilt gebruiken om je laatste berichten te tonen.

  Het kan overigens zijn dat je thema deze instellingen overschrijft, maar in veel gevallen is het leidend wat je hier aangeeft.

  Startpagina's tonen maximaal: Je kunt hier instellen hoeveel berichten je maximaal op een blog- en categoriepagina wilt tonen. Wanneer je meer of minder blogberichten wilt tonen zal je dit dus hier moeten wijzigen.

  RSS-feeds tonen de meest recente: Voor RSS-feeds is het eigenlijk hetzelfde verhaal als hierboven. Het gaat nu alleen om het aantal van de onderwerpen (dit zijn je artikelen) die je in de RSS-feed wilt tonen.

  Voor elk bericht in een feed, voeg toe: Hier kun je instellen hoeveel van de tekst getoond wordt in de feed van je website. Je kunt kiezen voor volledige tekst of een samenvatting. De optie die je hier instelt maakt op zich niet heel veel uit. Tegenwoordig worden feeds niet heel veel meer gebruikt.

  Zoekmachine zichtbaarheid: Dit is een belangrijke optie waar je eigenlijk vanaf moet blijven! Wanneer je dit inschakelt geef je namelijk aan dat zoekmachine zoals Google jouw website niet mogen bekijken en indexeren. Je zal dus niet in de zoekresultaten komen.

  Deze optie is alleen handig wanneer je jouw website verborgen wilt houden of als je nog in de ontwikkelfase bent van je website. Wel is het belangrijk dat je dan niet vergeet om de optie uit te schakelen als je uit de ontwikkelfase bent en met je website live gaat.

  WordPress instellingen: Discussie

  Op een website is het super handig om reacties ingeschakeld te hebben staan als je blogberichten schrijft. Zo kan je met jouw bezoekers communiceren. Onder een bericht kan je een reactieveld zien staan zoals deze hieronder op de afbeelding.

  Reactie functionaliteit in WordPress

  Alle instellingen die met dit reactieformulier en de geplaatste reacties te maken hebben, kun je vinden bij de Discussie instellingen. Ik zal de instellingen in 2 delen plaatsen, aangezien het om erg veel instellingen gaat.

  WordPress discussie instellingen

  Standaard bericht-instellingen: Hier staan meteen 3 opties die je kunt aan- en uitvinken. De optie "Probeer elk ander blog gelinkt in dit bericht een melding te sturen" zorgt ervoor dat wanneer je een ander blog noemt in een artikel, WordPress dit blog probeert te benaderen en een notificatie probeert achter te laten.

  De optie "Sta linkmeldingen van andere blogs (pingbacks en trackbacks) op nieuwe berichten toe" doet het tegenovergestelde als de optie hiervoor. Jouw WordPress website houdt zijn oren open voor vermeldingen van jouw blog op andere websites en maakt dan een notificatie op je website aan.

  Beide opties zijn verouderd, voegen bijna niks toe en worden bijna niet meer gebruikt. Het is wel een populair middel onder spammers. Ik raad je dan ook aan om beide opties uit te schakelen.

  De optie "Sta toe dat mensen kunnen reageren op nieuwe berichten" geeft jou de mogelijkheid om voor heel je website te bepalen of reacties vanaf nu wel of niet toegestaan zijn. Wanneer je reacties wilt ontvangen kun je deze optie aangevinkt laten. Wil je geen reacties ontvangen, dan kun je deze optie uitvinken.

  Let op: deze instelling is alleen geldig voor nieuwe berichten. Voor alle oude berichten zal je nog handmatig de WordPress reacties nog uit moeten schakelen. Een ideaal moment om dit meteen vanaf het begin goed in te stellen nu je gestart bent met het maken van een WordPress website.

  Wanneer je ervoor kiest om geen reacties te ontvangen, hoef je alle andere instellingen ook niet meer te bekijken. Heb je gekozen om reacties wel te ontvangen op jouw website, lees dan verder.

  Overige reactie-instellingen: Met de mogelijkheid "Schrijvers van reacties moeten naam en e-mailadres opgeven" kun je verplichten dat reactieschrijvers een naam en e-mailadres moeten achterlaten als zij een reactie willen plaatsen.

  Wil je dat alleen ingelogde gebruikers een reactie kunnen plaatsen? Schakel dan de optie "Gebruikers moeten ingelogd zijn om te kunnen reageren".

  Mocht je ervoor willen kiezen dat bezoekers maar een bepaalde tijd na de publicatiedatum een reactie kunnen achterlaten, dan kun je een vinkje zetten bij "Automatisch reacties uitschakelen bij berichten ouder dan XX dagen". Vul ook direct het aantal dagen in.

  Bij de optie "Toon reactie cookie opt-in selectievakje, om toe te staan dat reactieschrijvers cookies kunnen accepteren." kun je aangeven of reactieschrijvers iets aan moeten vinken om cookies te accepteren met betrekking tot de reacties.

  De volgende optie "Geneste reacties toestaan tot x niveaus diep" heeft te maken met de weergave. Geneste reacties zijn reacties op reacties. Uiteindelijk kan er in dit geval 5x op elkaar gereageerd worden. Een prima aantal wat mij betreft. Meer maakt het vaak niet mooier, omdat thema's er over het algemeen voor zorgen dat alle reacties per niveau net iets smaller worden.

  Wanneer je ontzettend veel reacties krijgt kan de instelling "Reacties over meerdere pagina's verdelen met XX reacties per pagina en de laatste/eerste pagina standaard getoond" handig zijn. Je kunt hier aangeven vanaf hoeveel reacties je het wilt verdelen over meerdere pagina's. Dit kan een kleine snelheidswinst opleveren. Daarnaast kun je ook aangeven of je de laatste of eerste pagina als eerst wilt tonen in het bericht.

  Je hebt verder ook nog een andere handige optie. Zo kun je bij "Reacties tonen met de nieuwere/oudere reacties bovenin elke pagina" bepalen of je de nieuwste of juist oudste reactie als eerste wilt tonen. Per type website kun je hier een verschillende keuze in maken. Zelf toon ik op Webtalis de nieuwste reacties als eerst.

  Stuur mij een e-mail wanneer: Geeft je de mogelijkheid om te bepalen wanneer je een e-mail van WordPress ontvangt. Wil je een mail wanneer "iemand een reactie plaatst" op je website, dan kun je een vinkje zetten bij deze optie.

  Wanneer je een reactie moet goedkeuren voordat deze op je website komt, dan komt de reactie in de wachtrij te staan voor moderatie. Wanneer je een e-mail wilt ontvangen wanneer een reactie in deze wachtrij staat kun je een vinkje zetten bij "Een reactie wacht op moderatie".

  Voor een reactie verschijnt: Nu zijn we bij de instellingen die met bovenstaande optie te maken hadden. Wil je alle reacties handmatig goedkeuren voordat deze op de website zichtbaar zijn? Je kunt dan een vinkje zetten bij "Reactie moet handmatig worden goedgekeurd". Dit kan veel werk worden als je veel reacties ontvangt op je website.

  De optie "De afzender moet een eerder toegelaten reactie geplaatst hebben" kan het je al iets makkelijker maken. Je kunt de eerste reactie van een reactieschrijver keuren. Wanneer jij deze reactie goedkeurt zullen de reacties van deze bezoeker in het vervolg automatisch zonder keuring op je website worden geplaatst.

  Reacties modereren: Wanneer je de optie om reacties te modereren uitgeschakeld hebt staan, kun je dankzij deze optie toch nog iets invloed uitoefenen. Zo kun je aangeven dat als er meer dan 2 links in een reactie staan, een typische kenmerk van spamreacties, deze alsnog in de wachtrij om te beoordelen terechtkomt.

  Je kunt ook woorden invoeren die niet gebruikt mogen worden op jouw website voordat jij de reactie goedgekeurd hebt.

  Dit was het eerste deel van de Discussie instellingen in WordPress. Op naar het vervolg.

  Tweede gedeelte van de Discussie instellingen in WordPress

  Zwarte lijst: Wil je reacties direct naar de prullenbak verplaatsen wanneer het één of meer woorden bevat die niet op jouw website genoemd mogen worden? Je kunt de woorden die niet gebruikt mogen worden hier plaatsen. Let op dat het één woord per regel is.

  Wanneer je last hebt van veel spam via een bepaald IP-adres, kun je het IP-adres ook op deze zwarte lijst zetten om te zorgen dat alle reacties de prullenbak in gaan.

  Avatars

  Op veel WordPress websites zie je avatars in de reacties. Een avatar is een kleine afbeelding die een reactieschrijver heeft gekoppeld aan zijn of haar e-mailadres. Bekijk de reactie hieronder als voorbeeld. De afbeelding van mij is een zogenoemde avatar.

  Avatar bij een reactie in WordPress

  Deze afbeelding staat dus gekoppeld aan mijn e-mailadres en zal op alle WordPress-websites tevoorschijn komen. Wil je ook een avatar instellen die je bij de reacties kunt zien bij jouw e-mailadres? Je kunt dit instellen via de dienst Gravatar.com.

  Avatarweergave: Hier kun je aangeven of je avatars überhaupt wilt weergeven bij de reacties op je website. Zo kan het zijn dat het niet echt van toepassing is om weer te geven of heb je een website waar het fijner is dat mensen privé blijven. In dit geval kun je de avatars beter uitschakelen.

  Je weet vaak zelf het best wat voor jouw website van toepassing is.

  Maximum waardering: Tijdens het instellen van een Gravatar kan een reactieschrijver aangeven wat de waardering is van zijn of haar afbeelding. Zo kan de avatar geschikt zijn voor iedere bezoeker, voor 18 jaar en ouder en nog een aantal andere dingen. Je kunt hier aangeven welke avatars jij toestaat. Voor veel websites zal dit "G - Geschikt voor elke bezoeker" zijn.

  Standaard avatar: De standaard avatar zal getoond worden wanneer een reactieschrijver geen Gravatar heeft ingesteld voor het e-mailadres waarmee de reactie geschreven wordt.

  Zo kun je kiezen voor Mysterieus persoon, helemaal geen afbeelding, het Gravatar logo of vier andere avatars die gegenereerd worden.

  WordPress instellingen: Media

  WordPress maakt automatisch verschillende afbeeldingen aan wanneer je een afbeelding toevoegt op je website. Bij de WordPress Media-instellingen heb je invloed op hoe groot de formaten worden en in welke map de uploads die je doet worden geplaatst.

  WordPress instellingen Media

  Afmetingen van afbeeldingen: Wanneer je een afbeelding toevoegt aan je website, dan maakt WordPress er ook een thumbnail, gemiddelde en grote afbeelding van. Welke groottes er precies aangemaakt worden is afhankelijk van hoe groot de afbeeldingen zijn die je uploadt naar jouw website.

  Wanneer je bijvoorbeeld een afbeelding uploadt die kleiner is dan het formaat van de grote afmeting, dan zal de grote afmeting niet gemaakt worden.

  Deze instellingen hoef je vrijwel nooit aan te passen. Het thema waar je gebruik van maakt, maakt namelijk ook altijd afbeeldingen aan die voor verschillende doeleinde in het thema gebruikt kunnen worden.

  Pas deze instellingen dus alleen aan als je deze afbeeldingsformaten zelf om een specifieke reden wilt gebruiken.

  Bestanden uploaden: Onder dit kopje zie je standaard de optie "Uploads bewaren in mappen op basis van maand en jaar" aangevinkt staan. Dit zorgt ervoor dat alle uploads worden gesorteerd op uploaddatum. Dit maakt het een stuk overzichtelijker dan wanneer alles los in één map komt te staan. Ik zou deze optie daarom dus aangevinkt laten.

  Leestip, bekijk ook het artikel: Waar slaat WordPress afbeeldingen op?

  WordPress instellingen: Permalinks

  We zijn nu bij de permalink-instellingen van WordPress aangekomen. Hier staan enkele belangrijke instellingen die betrekking hebben op de URL's van je website. Je kunt namelijk instellen hoe de URL gestructureerd wordt. Met andere woorden, met wat voor soort URL's je bezoeker op een pagina van jouw website kan komen.

  Een eigen WordPress website maken heeft pas nut als je uiteindelijk goed gevonden kan worden. Het is dus erg belangrijk om de permalinks direct goed ingesteld te hebben staan.

  WordPress permalink instellingen

  Algemene instellingen: Bij de algemene instellingen voor de permalinks kun je bepalen wat de opbouw wordt van de URL's op jouw WordPress website.

  Zelf zou ik altijd voor berichtnaam gaan. Dit is het meest gebruiksvriendelijk en goed voor de zoekmachine optimalisatie van jouw website. Wanneer je de datum er graag in wilt hebben staan, dan kun je kiezen voor "Jaar, maand, dag en naam" of "Jaar, maand en naam".

  Bij aangepaste structuur kun je er eventueel ook nog voor kiezen om de categorie toe te voegen aan de URL. Je kunt dan het volgende invoeren: /%category%/%postname%/.

  De andere twee opties zou ik sowieso niet aanraden om in te stellen gezien deze slecht zijn voor de zoekmachine optimalisatie en de bezoeker ook niet vertellen waar het artikel over gaat.

  Optioneel: Bij de optionele instellingen heb je nog een aantal mogelijkheden waar je eventueel gebruik van kunt maken. Zo kun je de categoriebasis URL wijzigen. Standaard is dit /categorie/categorienaam/. Mocht je dit niet mooi vinden, zou je bij Categoriebasis iets kunnen invullen als "onderwerp". De nieuwe URL wordt dan /onderwerp/categorienaam/.

  In principe kun je dit gewoon op de standaard laten, het is dan ook een optioneel veld. De standaard is prima.

  Voor Tagbasis is het hetzelfde verhaal. Je kunt het aanpassen, maar het is niet noodzakelijk.

  WordPress instellingen: Privacy

  Een website maken komt tegenwoordig helaas toch met een paar regels. Wanneer je een website hebt moet je voldoen aan de privacy wetgeving. Op deze pagina kun je aangeven wat je Privacybeleidspagina is of je kunt hier een nieuwe pagina maken.

  WordPress instellingen Privacy

  Iedere website heeft een privacybeleid nodig waarin aangegeven wordt welke cookies er gebruikt worden en wat er allemaal precies met de gegevens gebeurd.

  Wanneer je net begint met je website zal je niet heel veel doen. Wellicht dat je Google Analytics installeert of dat je een Facebook vind ik leuk knop op de pagina van je website plaatst en dat soort dingen. Hier zal je ook al informatie over moeten geven op een privacypagina.

  Wanneer je alles al geregeld hebt en hier al een pagina voor hebt aangemaakt, dan kun je instellen dat WordPress dit ziet als jouw privacy-pagina.

  Heb je nog geen pagina? Klik dan op Een nieuwe pagina maken. WordPress maakt dan automatisch een pagina aan met standaard informatie wat je als basis kunt gebruiken. Wanneer je op "Bekijk onze gids" klikt krijg je nog meer informatie over dit onderwerp van WordPress.

  Dit waren alle instellingen van WordPress zelf. Als het goed is hoef je hier vanaf nu nooit meer naar om te kijken.

  Stap 5: Beaver Builder (plugin) en het Astra thema installeren

  Nu we de instellingen achter de rug hebben kunnen we gaan beginnen met belangrijkere onderdelen. Je zal nu echt het gevoel krijgen dat je een WordPress website aan het maken bent. We gaan namelijk aan de slag met het design en de functionaliteiten van je website.

  Zo gaan we de plugin Beaver Builder en het WordPress thema Astra downloaden en installeren op onze website. Met de plugin Beaver Builder kunnen we mooie pagina's in elkaar zetten en indelen en het Astra thema zorgt voor het design.

  Beaver Builder (lite) plugin installeren

  Beaver Builder logo

  Laten we beginnen met de plugin Beaver Builder die we gaan gebruiken als page builder, oftewel pagina bouwer. Er is een betaalde variant die ik je zeker kan aanraden. Je krijgt hier een stuk meer mogelijkheden bij en kunt er echt schitterende pagina's mee maken. Deze pagina is hier ook mee gemaakt.

  Je kunt echter in eerste instantie ook voor de gratis variant gaan, namelijk Beaver Builder Lite. Dit is ook een prima startpunt wanneer je net start met het maken van WordPress websites.

  Om Beaver Builder Lite te installeren gaan we naar "Plugins -> Nieuwe plugin".

  WordPress nieuwe plugin

  Je komt nu op een pagina terecht waar je plugins kunt zoeken in de officiele WordPress plugin directory. Alle plugins die je hier kunt vinden zijn gratis. Wel kan het zijn dat een plugin de betaalde variant promoot waar extra functionaliteiten inzitten.

  Beaver Builder lite installeren

  Om Beaver Builder te installeren kun je in het vak rechtsboven zoeken naar "Beaver Builder". Zodra je dit gedaan hebt zal er voor je gezocht worden en zal je de plugin als eerste resultaat zien staan.

  Klik op de knop Nu installeren om de plugin te installeren. Vervolgens krijg je de optie om de plugin te activeren.

  Builder Builder activeren

  Activeer de plugin door op de knop Activeren te klikken. Je komt nu op een welkomstpagina van Beaver Builder uit. Je kunt de verschillende tabbladen bekijken met informatie en keuzes. Ik pas zelf op de meeste pagina's niets aan.

  De enige pagina die ik interessant vind is het tabblad "Post Types".

  Beaver Builder post types

  Je kunt hier aangeven voor welke post types je Beaver Builder wilt activeren. Standaard staat alleen pagina's geactiveerd, maar mocht je Beaver Builder ook voor berichten willen gebruiken, dan kun je het hier aanvinken om het in te schakelen.

  Verder kan het zijn dat jij hier meer verschillende post types ziet staan. Dit is afhankelijk van de plugins die je hebt geïnstalleerd en het thema waar je gebruik van maakt.

  Mocht je op een later moment bepaalde dingen willen wijzigen, dan kun je altijd naar de instellingen van Beaver Builder gaan door naar "Instellingen -> Beaver Builder" in het menu in het beheerdersgedeelte te gaan.

  Tot zover de eerste kleine stappen met Beaver Builder. Nu we deze plugin hebben geïnstalleerd, kunnen we het thema Astra installeren en een gratis template uitkiezen die goed met Beaver Builder samenwerkt.

  Astra Thema installeren

  In WordPress maak je gebruik van thema's om het design van je website aan te passen. Wij gaan het gratis Astra WordPress thema gebruiken om een website te bouwen.

  Klik hier om het Astra thema te downloaden

  Eenmaal op de website van het Astra thema kun je op de knop "Download now" klikken.

  Je komt nu op pagina uit met verschillende prijzen. Hier hoeven we niets mee te doen, want we willen het gratis thema downloaden. Scrol iets verder naar beneden tot je het onderstaande ziet staan.

  Gratis Astra thema downloaden

  Klik hier op de tekst "Download Free Astra Theme". Je kunt dan je naam en e-mailadres achterlaten om op de hoogte te blijven van nieuws en kortingscodes, maar je kunt er ook voor kiezen om het thema direct te downloaden. Kies waar jij je prettig bij voelt.

  WordPress thema installeren

  Weergave thema'sNu we het thema op onze computer hebben staan is het zaak om deze op onze website te krijgen. We gaan in WordPress naar "Weergave -> Thema's" en klikken vervolgens op Nieuwe toevoegen.

  Nieuw WordPress thema toevoegen

  Je komt nu op een pagina van WordPress terecht waar je thema's kunt uitzoeken die in de WordPress Directory staat. Het thema Astra staat hier ook bij, maar aangezien we het bestand al hebben kunnen we op "Thema uploaden" klikken.

  WordPress thema uploaden

  Zodra je hierop geklikt hebt komt er een nieuw veld tevoorschijn.

  WordPress thema nu installeren

  Je kunt nu op bladeren klikken, het .zip-bestand selecteren die je van het Astra thema hebt en op Nu installeren klikken.

  Het is nu even wachten totdat de installatie voltooid is.

  Klik tot slot op Activeren om het Astra thema succesvol te activeren. Wanneer je nu je website bekijkt zal je het standaard Astra thema design zien staan. Niet heel spannend, dus tijd om een design uit te kiezen.

  Design (template) kiezen voor jouw nieuwe website

  We hebben in het Astra thema opties waarmee we allerlei verschillende designs kunnen uitkiezen en importeren in onze WordPress website. Dit zorgt ervoor dat een WordPress website maken een eitje is voor jou en mij.

  Om een mooi design te kiezen voor je website in Astra kunnen we naar Weergave -> Opties gaan.

  Weergave Astra opties

  Op deze pagina waar je nu op uit komt kun je op een eenvoudige manier bij verschillende onderdelen van Astra komen.

  Astra importer installeren

  Aan de rechterkant zie je een box "Import Starter Template" staan. Klik hier op Installeer import plugin om de importeer plugin op jouw website te installeren.

  Tijdens de installatie zal je doorgestuurd worden naar een pagina waar je een page builder kunt selecteren. We kiezen hier voor de page builder Beaver Builder, die we zojuist al hadden geïnstalleerd.

  Astra Thema en Beaver Builder

  Je komt nu direct op een pagina terecht waar we een template (design) kunnen gaan uitkiezen die we mooi vinden en willen gebruiken om onze WordPress website te maken.

  Gratis Astra templates (design)

  Scrol door de templates heen en klik er gerust op. In dit voorbeeld ga ik voor de template "Lawyer", oftewel het advocaten thema. Bij deze template krijg je een homepage en pagina's als over mij, diensten, FAQ en contact. Allemaal hele handige pagina's wanneer je een WordPress website wilt maken.

  Je kunt deze template uiteraard ook voor andere doeleinde gebruiken, want we kunnen ervan maken wat we willen. Het gaat erom dat het design je aanstaat.

  Template importeren in het Astra thema

  Voordat je de template importeert voor op jouw website, kun je voorbeelden van verschillende pagina's bekijken die bij de template zitten. Het is simpelweg op de pagina klikken en dan kun je aan de linkerkant de pagina als voorbeeld zien en ook naar beneden scrollen om de gehele pagina te bekijken.

  Wanneer je tevreden bent over het design dat je wilt gebruiken tijdens het maken van je website in WordPress, kun je rechtsonder op Import Complete Site klikken. Je importeert dan alle pagina's in jouw WordPress website.

  Astra template importeren

  Je krijgt nu de mogelijkheid om de customizer, widgets en content instellingen te importeren. Als ik jou was zou ik dit allemaal aangevinkt houden, zodat je een handige demo website hebt die je naar wens kunt aanpassen.

  Mocht je een eerdere template hebben geïmporteerd waar je toch niet tevreden over bent, dan kun je de optie "Delete Previously Imported Site" aanvinken. Op deze manier verwijder je alles wat met de andere template te maken heeft en kun je fris opnieuw beginnen met je WordPress website maken.

  Wanneer je alle opties hebt aangevinkt die je wilt hebben, kun je op Import klikken. Tijdens het importeren worden er naast een nieuw template vaak ook nog extra plugins geïnstalleerd. De plugins zijn in dit geval:

  Website resultaat bekijken

  Zodra de import is geslaagd krijg je bovenstaand scherm te zien. Je kunt nu op View Site klikken om te bekijken hoe je website er nu uitziet. Je zal dan uiteraard gewoon de template zien die je net gekozen hebt.

  Je start nu eindelijk met het daadwerkelijk maken van je website. Je gaat nu aan de slag met hoe het er precies uit komt te zien en kunt inhoud toevoegen. De echte dingen die bij het maken van en website met WordPress horen.

  Bij mij ziet het er nu als volgt uit. Dit is het punt vanaf waar we nu gaan werken.

  Demo template om te gebruiken met het maken van een website

  Stap 6: WordPress website maken en inrichten

  Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien hebben we echt al een website. Het ziet er super netjes en professioneel uit. We hebben al direct diverse pagina's en een menu dat ingesteld staat. We kunnen al deze pagina's bewerken om ervoor te zorgen dat de website helemaal naar wens en in de Nederlandse taal is.

  Paginatitels van bestaande pagina's wijzigen

  We starten met de paginatitels. De demo versie heeft deze allemaal in het Engels neergezet, maar op een Nederlandstalige website willen we dit natuurlijk niet.

  Alle pagina'sGa naar het beheerdersgedeelte van WordPress en klik vervolgens op Pagina's -> Alle pagina's in het menu aan de linker zijkant.

  Je komt nu op de pagina met het overzicht van alle pagina's terecht.

  Pagina snel bewerken

  Ga nu met je muis over een pagina heen en klik op Snel bewerken. Dit is de snelste manier om een paginatitel te kunnen wijzigen.

  Paginatitel wijzigen

  Bij Titel kun je nu de naam van de pagina invoeren en bij Slug kun je de URL invoeren die je wilt gebruiken voor deze pagina. Wanneer je dit hebt gewijzigd kun je rechts (valt helaas net buiten de afbeelding) op Bijwerken klikken.

  Herhaal vervolgens dit proces voor alle pagina's van je website, zodat alles in het Nederlands is.

  Menu wijzigen in WordPress

  Doordat je de paginatitels hebt aangepast, zal je zien dat de namen van het menu ook zijn aangepast. Je kunt echter nog het een en ander aanpassen in het menu. Zoals de volgorde van de pagina's en je kunt eventueel ook een submenu aanmaken.

  Weergave Menu'sOm het menu van je WordPress website aan te passen kun je naar "Weergave -> Menu" gaan in het WordPress beheerdersgedeelte.

  Je komt nu op een pagina uit die er ongeveer zo uitziet als op de pagina hieronder. Je kunt er verschillende dingen aanpassen. Ik zal je uiteraard uitleggen hoe het werkt.

  WordPress menu aanpassen

  Aan de linkerkant kun je pagina's toevoegen aan het menu. In eerste instantie zie je de meest recente pagina's. Je kunt echter ook op het tabblad "Alles tonen" of "zoeken" klikken om een andere pagina op te zoeken. Een pagina toevoegen gaat verder eenvoudig. Je kunt dit eenvoudig doen door een vinkje te zetten bij een pagina en dan op de knop "Aan menu toevoegen" te klikken.

  Verder heb je ook nog Berichten, Aangepaste links en categorieën. Bij Berichten kun je WordPress berichten toevoegen. Bij Aangepaste links kun je zelf een link creëren. Dit kan bijvoorbeeld naar een andere website zijn. Bij Categorieën kun je ervoor zorgen dat je een categoriepagina in het menu kunt plaatsen.

  Wanneer je eenmaal menu-items hebt toegevoegd, dan komen deze aan de rechterkant van de pagina te staan. Het is hier een kwestie van slepen om de menu-items in de juiste volgorde te plaatsen.

  Wil je echter voor een bepaald menu-item een submenu maken, dan zal je de subitems onder het menu-item moeten plaatsen en dan ietsjes meer naar rechts. Het resultaat op de website zal er als volgt uitzien.

  Submenu in WordPress

  Onderaan de pagina met menu-instellingen kun je de locatie aangeven waar je het menu wilt tonen op je website. Het hoofdmenu zal in dit geval voor het menu bovenaan de website zijn. Het Footer menu is voor onderaan op de website, deze zal je niet snel gebruiken.

  Wil je meer leren over het maken en beheren van menu's in WordPress? Bekijk dan het artikel WordPress menu maken en beheren.

  Customizer instellingen in WordPress

  Om bepaalde dingen aan te passen, zoals het logo, het lettertype, de lettergrootte en de hoofdkleuren die je wilt gebruiken op je website, zal je naar de Customizer van WordPress moeten gaan.

  Het voordeel van aanpassingen doen in de Customizer instellingen is dat je de wijzigingen direct live kunt bekijken.

  Weergave CustomizerOm bij de Customizer te komen kun je op de voorkant van je website boven in het menu op "Customizer" klikken. In het beheerdersgedeelte kun je naar "Weergave -> Customizer" gaan om er te komen.

  Ik zal de belangrijkste Customizer instellingen met je doornemen. Klik vooral ook de andere dingen aan die jij tegenkomt en stel het naar wens in.

  Naast een aantal standaard opties in de customizer is het van het thema afhankelijk welke instellingen je precies te zien krijgt. Bij het Astra thema krijg je de volgende instellingen in de Customizer te zien.

  Customizer instellingen in WordPress

  Wereldwijd: Bij Wereldwijd kun je dingen wijzigen als het lettertype en de grootte, de kleuren, de breedte van de website en de kleur en lettertype welke gebruikt wordt voor de knoppen op de website.

  Header: Bij Header kunnen we een logo toevoegen, een favicon instellen, kiezen uit verschillende header varianten en hebben we invloed op een aantal dingen in het menu.

  Breadcrumb: Bij Breadcrumb kun je de positie voor de broodkruimels op je website instellen mocht je die willen gebruiken.

  Blog: Mocht je een blog willen hebben op je website, dan kun je hier het een en ander instellen. Zo kun je onder andere instellen of je de datum, auteur en dat soort dingen wilt tonen en de volgorde hiervan.

  Sidebar: Bij de Sidebar instellingen kun je aangeven bij welke soort pagina's je een sidebar zou willen weergeven en hoe breed de sidebar mag zijn.

  Footer: Bij Footer kun je de onderkant van je website regelen. Zo kun je bepalen of je widgets wilt plaatsen (met bijvoorbeeld links naar pagina's), de kleur van de footer en nog een aantal dingen meer.

  Menu's: Menu's is een standaard onderdeel van de customizer. Je hoeft hier in principe niks te doen, aangezien we dit al gedaan hebben via "Weergave -> Menu's". Je hebt hier dus gewoon weer invloed op het menu.

  Widgets: Hier kun je widgets toevoegen aan onder andere de footer van je website.

  Homepage-instellingen: Hier kun je de pagina bepalen die je als homepage wilt gebruiken, wat je bij "Algemeen -> Lezen" al gedaan hebt.

  Extra CSS: Dit is voor de mensen met enige technische kennis. Je kunt hier CSS code toevoegen om onderdelen van je website anders vorm te geven.

  Lettertype instellen via de Customizer

  Zoals je hierboven hebt kunnen lezen moeten we naar Wereldwijd gaan om de lettertype van de website aan te passen.

  Zodra we op "Wereldwijd" klikken krijgen we de volgende mogelijkheden.

  Customizer wereldwijd

  Alles spreekt redelijk voor zich. Bij Typografie kunnen we de lettertype aanpassen, bij kleuren de kleuren, bij container gaat het over de breedte van de website en bij knoppen kun je de lettertype en kleuren van de knoppen aanpassen.

  Ik zal laten zien hoe eenvoudig het is om de lettertype aan te passen. Dit zijn de instellingen die je krijgt voor de lettertype van de normale teksten op je website.

  Lettertype aanpassen

  Bij Familie geef je aan welk lettertype je wilt gebruiken. Er zijn er echt meer dan genoeg uit te kiezen. Je kunt de lettertypes testen door een lettertype te selecteren en aan de rechterkant de live preview van je website te bekijken.

  Bij Varianten kun je aangeven welke versies van dit lettertype je eventueel wilt gebruiken op je website. Zo kun je aangeven dat je dik- en schuingedrukt wilt toevoegen en nog wel meer.

  Bij Afmeting kun je de lettergrootte selecteren. Ik heb hier 18 ingesteld, wat staat voor 18 pixels groot.

  Vervolgens hebben we nog een aantal opties waar ik de standaard instellingen zou laten staan. Puur omdat dit goed genoeg is en het aanpassen vaak niet ten goede komt. Dit is zo bij het gewicht (dikte) van de letters, Text Transform (altijd kleine letters, alleen hoofdletters, etc.), regelhoogte en marge (ruimte) onder paragraaf.

  Hoofd kleuren instellen voor je website

  Kleuren zijn heel belangrijk voor de uitstraling van je website en bezoekers herkennen je website hierdoor ook eenvoudig. Verder kun je rust en vertrouwen creëren voor je bezoekers. Ben je nog aan het overwegen welke kleuren mooi zijn voor jouw website? Je kunt een website als Coolers.co bekijken om kleurenpalet te maken voor jouw website. Ik raad je aan om niet meer dan 3 hoofdkleuren te nemen.

  De hoofd kleuren die je in het Astra thema gebruikt kun je via de customizer instellen. Je gaat hiervoor naar Wereldwijd en dan naar Kleuren. Je krijgt dan de volgende instellingen te zien:

  Kleuren instellen voor je website

  Ik hoef je waarschijnlijk niet veel uitleg te geven over waar de kleuren voor zijn, aangezien dit er gewoon in het Nederlands staat. Je kunt hier de kleuren aanpassen voor de tekst, thema, link, link hover, heading en achtergrond.

  De thema, hover en header kleur hebben misschien wat extra uitleg nodig. De thema kleur wordt gebruikt voor globale dingen in het thema die een kleur hebben om op te vallen. Dit moet dus je absolute hoofdkleur zijn.

  De link hover kleur wordt gebruikt voor als je met je muis over een link heen beweegt.

  De Heading Color is niet vertaald, maar is gewoonweg de kleur voor de titels/koppen op de pagina's van je website.

  Om een kleur aan te passen kun je op "Kleur selecteren" klikken en dan kun je een kleurcode invoeren of een kleur uitzoeken.

  Wanneer je een kleur aanpast, kun je dit direct aan de rechterzijde bekijken via de live preview. Vergeet niet om op "Publiceren" te klikken om je wijzigingen door te voeren.

  Logo op je WordPress website instellen

  Natuurlijk wil je een logo instellen op je website. Dit is het belangrijkste herkenningspunt van je website. Je kunt een logo instellen door naar "Header -> Site Identiteit" te gaan.

  Logo instellen op je website

  Je krijgt nu een aantal opties te zien. Je kunt op Logo veranderen klikken om je eigen logo toe te voegen aan je website.

  Wil je een ander logo gebruiken voor retina-apparaten, dan kun je dit aanvinken en een ander logo selecteren. Hetzelfde geldt voor mobiele apparaten. Vink "Ander logo voor mobiele apparaten" aan om een ander logo voor mobiel te selecteren.

  Je kunt verder ook nog de Logo Breedte aanpassen. Je kunt simpelweg de balk slepen naar de gewenste breedte. Je kunt aan de rechterzijde direct de breedte van je logo zien veranderen.

  Nu je toch op deze instelpagina bent kun je direct een favicon instellen voor je website.

  Je website op verschillende apparaten bekijken

  In de Customizer kun je op een eenvoudige manier bekijken hoe je website eruitziet op verschillende apparaten. Je hebt hiervoor onderaan customizer de volgende 3 knoppen staan.

  Website bekijken op andere apparaten via de customizer

  Door op de linkerknop te klikken kun je bekijken hoe je website eruitziet op een desktop. De middelste knop is voor tablets en met de rechterknop kun je bekijken hoe je website eruitziet op een smartphone.

  Je kunt dit allemaal gewoon vanuit je eigen browser bekijken. Wanneer je bijvoorbeeld bekijkt hoe jouw website er op een smartphone uitziet, dan ziet dit er als volgt uit:

  Mobiele weergave in de WordPress customizer

  Je kunt zoals je ziet de website nu volledig gebruiken zoals op een smartphone het geval is. Je ziet een menu die je ook op een smartphone zou zien en je kunt door heel de pagina scrollen.

  Wat mij betreft een prima methode om te bekijken hoe jouw website eruitziet op verschillende apparaten. Zo hoef je zelf in ieder geval niet alle apparaten bij de hand te hebben.

  Pagina's aanpassen met Beaver Builder

  Alle pagina's die je tijdens het maken van je WordPress website hebt aangemaakt via het Astra thema zijn gemaakt met Beaver Builder.

  Laten we een pagina erbij pakken en kijken hoe we dit kunnen aanpassen. Het is in dit geval wellicht handiger om ook de video erbij te pakken, zodat je een beter beeld krijgt hoe Beaver Builder precies werkt. Klik hier om naar het Beaver Builder gedeelte te gaan van de video: Hoe maak je een WordPress website in 2021?

  Om te starten met het aanpassen van pagina's met Beaver Builder kun je naar de pagina van je website gaan die je wilt bewerken. Bovenaan zal je Beaver Builder zien staan in het menu. Klik hierop om de pagina te kunnen bewerken.

  Beaver builder in menu

  Het groene stipje naast "Beaver Builder" geeft aan dat de pagina die je bekijkt gemaakt is met behulp van Beaver Builder.

  Eenmaal op de knop gedrukt kun je de pagina aanpassen. De eerste keer dat je een pagina wilt aanpassen in Beaver Builder zal je de vraag krijgen of je een rondleiding wilt starten.

  Beaver Builder rondleiding starten

  Het kan geen kwaad om deze rondleiding te starten. Je krijgt dan direct een goed beeld van wat Beaver Builder voor je kan betekenen.

  Elementen (modules) aanpassen in Beaver Builder

  We hebben templates geïnstalleerd waardoor we alles handig op de juiste plek hebben staan. Je zal in eerste instantie dus voornamelijk teksten, achtergronden en kleuren willen veranderen.

  Om elementen, wat in Beaver Builder modules heet, aan te passen hoef je er alleen maar op te klikken. Vervolgens kun je teksten wijzigen en ook de kleuren en andere dingen aanpassen. Bekijk hieronder een voorbeeld waarin ik de tekst van een heading module eenvoudig verander.

  Tekst aanpassen in de Heading module van Beaver Builder

  Het enige wat ik dus doe is simpelweg op de tekst klikken. Vervolgens komt er een scherm naar voren waar je aanpassingen in kunt doen. Zo veranderde ik in de afbeelding hierboven de grote witte tekst.

  Naast dat je de tekst kunt aanpassen zie je ook nog meer mogelijkheden qua instellingen. Bij Separator kun je eventueel een scheidingslijn toevoegen. Bij Typography kun je de lettertype, lettergrootte en kleur aanpassen. Bij Geavanceerd heb je nog invloed op de marge (ruimte) boven, onder en naast de tekst. Genoeg mogelijkheden dus.

  Ik kan je alleen maar aanraden om overal eens doorheen te bladeren, zodat je een goed idee krijgt wat Beaver Builder allemaal kan. Iedere module kan weer net wat meer of minder instellingen hebben.

  Rij instellingen aanpassen in Beaver Builder

  Nu zie je op de achtergrond van de tekst een afbeelding die over de gehele breedte getoond wordt. Je kunt hier niet simpel op klikken om het aan te passen. Dit is een rij instelling. Je komt bij de rij instellingen door met je muis over een rij heen te gaan en linksboven op het gereedschap icoontje (moersleutel) te klikken.

  Achtergrond afbeelding aanpassen in Beaver Builder

  Vervolgens is het naar beneden scrollen tot je de afbeelding ziet staan. Je kunt de achtergrond afbeelding aanpassen door op bewerken te klikken en een andere afbeelding te selecteren. In dit geval zie je ook een blauwe gloed op de afbeelding, terwijl dit niet op de originele afbeelding aanwezig is. Het gaat dan om een Overlay die gebruikt wordt.

  Je kunt de overlay aanpassen door iets verder naar beneden te gaan bij de instellingen. Je komt dan Achtergrond Overlay tegen.

  Achtergrond overlay aanpassen in Beaver Builder

  Wanneer je op Overlay Kleur klikt kun je een andere kleur uitzoeken of de kleurcode invoeren. Vervolgens kun je aan de rechterzijde aangeven hoe erg de kleur mag doorschijnen, zodat je de achtergrond afbeelding ook goed kunt zien.

  Naast bovenstaande instellingen kun je bij de rij instellingen ook dingen aanpassen als de breedte, hoogte, tekstkleuren en dat soort dingen. Bekijk alles dus zeker aandachtig.

  Opgeslagen kleuren in Beaver Builder

  Bij een website maak je gebruik van een select aantal kleuren. De kleurcodes onthouden van je kleuren is geen pretje. Persoonlijk vergeet ik het in ieder geval steeds en het kost toch weer een klein beetje tijd om het iedere keer weer op te zoeken.

  Beaver Builder heeft hier gelukkig iets op bedacht. Je kunt kleuren opslaan, waardoor je de kleuren de volgende keer direct kunt vinden en gebruiken. Ik zal je vertellen hoe je dit kunt doen.

  Pas een kleur aan van een onderdeel op je website. Het maakt niet uit welk onderdeel.

  Kleuren opslaan in Beaver Builder

  Je ziet nu naast de kleurcode een plus (+) teken staan. Klik hierop zodra je jouw gewenste kleur hebt ingevoerd. Je zal vervolgens een melding krijgen dat je kleurcode is toegevoegd aan de opgeslagen kleuren. Wanneer je nu op Opgeslagen kleuren klikt kun je jouw gekozen kleur eenvoudig selecteren. Je hoeft de kleurcode nu niet meer telkens op te zoeken. Super handig.

  Zelf rijen, kolommen en modules toevoegen

  Ik hoop dat je de basis van Beaver Builder een beetje door hebt en aan de slag kunt met het aanpassen van alle elementen op je website.

  Het kan echter ook zijn dat je graag dingen wilt toevoegen aan een pagina. Ik zal je uitleggen hoe je een extra rijen, kolommen en modules kunt toevoegen.

  Plus icoon in Beaver BuilderOm extra modules (elementen) toe te voegen aan een pagina, kun je rechtsboven op het plus (+) icoontje klikken naast de blauwe knop "Klaar".

  Je kunt hier kiezen of je een module of een extra rij wilt toevoegen. Een rij kan meer dan één kolom bevatten. Iedere kolom kan weer een eigen module hebben zoals een foto, tekst, een video en nog heel veel meer.

  Laten we zeggen dat ik een rij met twee kolommen wil toevoegen aan een pagina. Ik sleep een rij naar de plek waar ik het wil hebben staan op de pagina. Vervolgens sleep ik de modules in de kolommen waar ik het hebben wil. Bekijk hier hoe het werkt:

  Rij en modules toevoegen met Beaver Builder

  Vrij eenvoudig toch? Zodra je een module in een kolom sleept kun je direct aanpassingen doorvoeren.

  Waar staan de Ultimate Addons modules?

  We hebben natuurlijk ook de Ultimate Addons for Beaver Builder plugin geïnstalleerd. Je krijgt dankzij deze plugin extra modules die je kunt gebruiken.

  Wanneer je de modules zelf probeert te vinden is dit misschien een lastige opgave. Ik zal je daarom vertellen waar deze modules staan, zodat je de Ultimate Addons elementen ook zelf kunt toevoegen aan je pagina's.

  Klik op het plus (+) icoontje rechtsboven op de pagina. Klik vervolgens op Modules en dan op Standaard Modules. Je zal nu de mogelijkheden zien die je links op de afbeeldingen ziet staan.

  Ultimate addons for Beaver Builder modules

  Klik nu op UABB Modules om bij de juiste modules te komen. Je zal nu alle modules tevoorschijn zien komen die je op de rechterzijde van de afbeelding ziet staan.

  Ik hoop dat de basis van Beaver Builder je duidelijk is geworden. Het is wat moeilijk uitleggen met alleen tekst en afbeeldingen, zodoende haalde ik nog een keer aan om zeker de video die bij deze pagina hoort te bekijken. Je leert dan nog beter hoe Beaver Builder werkt.

  Footer (onderkant) van je website wijzigen

  Footer van een website

  Helemaal onderaan een pagina van een website staat altijd de footer van een website. Hier staan vaak nog wat nuttige links in en bijvoorbeeld de adres- en contactgegevens van een bedrijf.

  De footer kun je meestal vullen met widgets. Bij het Astra thema is dit ook het geval. Je kunt op een pagina met Widgets komen door naar "Weergave -> Widgets" te gaan of naar "Customizer -> Widgets". Aangezien de customizer de wijzigingen live laat zien, kies ik altijd om het aan te passen via de customizer.

  We hebben in dit thema 4 rijen in de footer. Dit zijn 4 verschillende widget-gebieden, zoals je ook bij de Widgets ziet staan.

  Footer widgets

  Het gaat op volgorde van links naar rechts. Footer widget blok 1 is de meest linkse rij en blok 4 is de meest rechtse rij.

  Om een widget toe te voegen of aan te passen kun je op één van de blokken klikken. Om een widget aan te passen kun je op de desbetreffende widget klikken.

  Widget toevoegen aan de footer

  Wil je een extra widget toevoegen, klik dan op Widget toevoegen. Je zal dan aan de rechterkant de mogelijkheid krijgen om uit alle widgets te kiezen. Zodra je een widget aanklikt zal de widget toegevoegd worden. Op deze manier kun je eenvoudig extra widgets aanmaken.

  Wil je een widget verwijderen? Klik op de desbetreffende widget om de widget open te klappen en te bewerken.

  Widget verwijderen

  Vervolgens hoef je alleen nog maar op de knop Verwijderen te klikken om van de widget af te zijn.

  Contactformulier toevoegen aan je website

  Iedere website heeft een contactpagina met een contactformulier. Dit is de makkelijkste methode voor bezoekers om met jou in contact te komen.

  Wanneer je een template van het Astra thema hebt geïnstalleerd, zal de plugin WPForms ook geïnstalleerd staan. Dit is de plugin die we dan ook gaan gebruiken om het contactformulier te plaatsen.

  Het kan heel goed zijn dat jouw contactformulier al direct goed geplaatst staat tijdens het importeren van de templates in jouw website. Een WordPress website maken moeilijk? Nee, zo makkelijk kan het je dus gemaakt worden tijdens het maken van een website in WordPress.

  Hoe dan ook zal je het formulier verder wel altijd moeten aanpassen. WPforms - alle formulierenWe gaan hiervoor  naar het beheerdersgedeelte van WordPress en vervolgens naar het menu-item WPForms.

  Je komt nu op een pagina uit waar je alle contactformulieren ziet staan die jouw website heeft.

  Formulier bewerken - WPForms

  Er zal al een standaard formulier aangemaakt zijn die we kunnen gebruiken. Beweeg je muis over het formulier en klik op Bewerken. Je komt nu bij de velden van het formulier terecht.

  Formuliervelden aanpassen

  Klik op de aangemaakte velden om de namen te vertalen naar het Nederlands bij Label. Je hebt hier tevens de mogelijkheid om per veld aan te geven of het om een verplicht veld gaat die altijd ingevuld moet worden door de bezoeker. Je kunt een vinkje zetten bij Vereist om dit te bewerkstelligen.

  Mocht je extra velden toe willen voegen, dan is dit geen enkel probleem. Ga naar "Velden -> Velden toevoegen".

  Velden toevoegen aan contactformulier

  Je krijgt nu alle standaard velden te zien die je kunt gebruiken. Er staat zelfs een reCAPTCHA veld bij voor als je jezelf wilt beschermen tegen spam dat via dit formulier binnenkomt.

  Wanneer je een veld ziet staan die je wilt gebruiken in het formulier, dan kun je met je muis het veld slepen naar de positie in het formulier waar jij het hebben wilt. Vervolgens kun je het veld naar wens instellen.

  Verder is het belangrijk dat jij het formulier op een door jou gekozen e-mailadres ontvangt. Je kunt jouw e-mailadres instellen door naar "Instellingen -> Meldingen" te gaan.

  e-mailadres instellen voor het contactformulier

  je kunt hier bij "Standaardmelding" het Stuur naar e-mailadres wijzigen naar het e-mailadres waar jij alle inzendingen op wilt ontvangen.

  Standaard staat hier een soort van code die aangeeft dat het naar het e-mailadres van de beheerder van de website wordt verzonden. Dit is het e-mailadres dat jij hebt ingevoerd tijdens het installeren van WordPress. Controleer of dit het e-mailadres is dat je wilt gebruiken. Is dit niet het geval? Vul dan het e-mailadres in dat je wel wilt gebruiken en klik rechtsboven op Opslaan.

  Zodra iemand het contactformulier op je website heeft ingevuld en verzonden, wil je natuurlijk wel kenbaar maken dat dit goed gelukt is. Je kunt daarom een melding weergeven dat het bericht goed is verzonden. Je kunt dit instellen door naar "Instellingen -> Bevestigingen" te gaan.

  Contactformulier bevestigingsmelding

  Bij Bevestigingstype heb je drie opties. Je kunt een bericht laten zien, dit is wat ik altijd doe. Je kunt echter ook mensen doorsturen naar een andere pagina met de Toon pagina optie of je kunt mensen doorsturen naar een specifieke URL.

  Bij Bevestigingsbericht kun je tekst toevoegen die mensen te zien krijgen zodra het formulier is ingevuld. De optie "Scroll automatisch naar het bevestigingsbericht" zou ik aangevinkt laten. Hiermee zorg je ervoor dat het bericht altijd direct zichtbaar is. Klik tot slot rechtsboven op Opslaan om je wijzigingen door te voeren.

  Wanneer je het contactformulier hebt ingesteld en opgeslagen, kun je rechtsboven op Insluiten klikken. Je krijgt dan zoiets als op onderstaande afbeelding te zien.

  Insluitcode van het contactformulier

  Kopieer de shortcode die je van WPForms krijgt. Je kunt deze plakken op de locatie waar je het contactformulier wilt tonen. Je hoeft hier geen speciale module voor toe te voegen. Je kunt deze shortcode gebruiken in een normale tekst module. Het enige waar je op moet letten is dat het op een eigen regel staat en dan werkt het al.

  Het eindresultaat kan er ongeveer uitzien zoals het er hieronder uitziet:

  Contactformulier voorbeeld

  Een prima resultaat natuurlijk. Laat de inzendingen via het contactformulier maar komen.

  Stap 7: Blogpagina maken op je WordPress website

  Wil je ook gaan bloggen op jouw website? Wist je dan al dat je blogs moet schrijven via Berichten? Pagina's zijn namelijk alleen voor de globale pagina's van je website en Berichten voor je blogartikelen.

  Je kunt jouw geschreven blogs vervolgens wel weer tonen op een blogpagina. Op dit moment hebben we nog geen blogpagina, maar deze pagina is uiteraard wel aan te maken.

  Het mooiste is om wederom van een template gebruik te maken. Het hoeft niet het huidige template te zijn waar je voor gekozen hebt, want deze bevat misschien geen blogpagina.

  We kunnen daarom weer naar "Weergave -> Starter Template" gaan om ook nog een blog template uit te zoeken. Je kunt in het zoekveld "Blog" invoeren om alle blog templates te zien te krijgen. Bij "All" kun je aangeven dat je alleen de gratis templates wilt bekijken.

  Blog template in het Astra thema

  Op het moment van schrijven is er op dit moment maar één gratis blog template te vinden. Klik op de template. Je kunt nu de pagina blog selecteren om hier een goed voorbeeld van te bekijken.

  Blog template importeren

  Wanneer je de blog template wilt importeren, kun je op Import "Blog" Template klikken. Je zal dan alleen deze pagina importeren en niet de overige pagina's, want die hebben we tenslotte ook niet nodig.

  Blog template import bevestigen

  Zoals je ziet hebben we in dit geval een extra plugin nodig om de blogpagina goed te laten functioneren. Het gaat om de gratis plugin Ultimate Addons for Gutenberg. Het is geen probleem dat deze plugin geïnstalleerd wordt op de website. Je kunt dus gewoon op Import klikken om de blog template te importeren.

  Eenmaal alles geïmporteerd kun je de template live op je website bekijken. Afhankelijk van het aantal berichten op je website kun je al het een en ander zien.

  Blogpagina voorbeeld

  Het design van de blogpagina die ik hier heb gekozen kan niet aangepast worden met Beaver Builder. Het kan aangepast worden met de standaard editor van WordPress. Ga naar je blogpagina en klik bovenaan op Pagina bewerken. Je kunt er ook komen door naar Pagina's -> Alle pagina's te gaan.

  Pagina bewerken

  Je komt nu op de normale editor van WordPress terecht. Het werkt eigenlijk ongeveer hetzelfde als Beaver Builder. Je kunt op de verschillende onderdelen klikken om de teksten en diverse instellingen aan te passen.

  Bewerkingsmogelijkheden in Gutenberg

  Aan de linkerkant kun je de positie op de pagina van alle rijen bepalen. Wil je dat een bepaald onderdeel bovenaan de pagina staat? Het is dan een kwestie van op het pijltje naar boven klikken of op de 6 stippen om het naar de juiste locatie te slepen.

  Bij deze template heb je 2 mogelijkheden hoe je de blogberichten op jouw website weergeeft. Kies de optie die het best bij jouw website past. Het andere blok kun je verwijderen door op Meer opties te klikken en vervolgens op Blok verwijderen.

  Wil je iets van een bepaald onderdeel aanpassen? Klik op het onderdeel. Aan de rechterzijde zal je dan diverse opties zien staan met betrekking tot het blok dat je geselecteerd hebt.

  De standaard editor van WordPress is erg uitgebreid. Wil je er meer over leren, dan raad ik je aan om het artikel WordPress Gutenberg editor uitgelegd te bekijken. Je leert dan echt alles over deze editor.

  Vergeet overigens niet om je blogpagina ook toe te voegen aan het menu van je website.

  Website maken - Extra tips die handig zijn om te weten

  Ben je klaar met je eigen WordPress website maken? Waarschijnlijk niet, want een website is nooit af. Ik heb daarom meerdere tips voor je op een rijtje gezet waar jij wellicht iets aan hebt voor jouw website.

  Denk hierbij aan hoe je titels en omschrijvingen kunt toevoegen en aanpassen voor in de zoekresultaten, hoe je een Google maps kaart kunt integreren, extra gebruikers kunt toevoegen, je schermnaam kunt wijzigen en waar je gratis afbeeldingen vandaan kunt halen die je op jouw website mag plaatsen.

  Ben je er klaar voor om nog meer te leren? Hier gaan we.

  Titels en omschrijvingen toevoegen aan je artikelen voor in de zoekresultaten

  Toen we eerder in dit artikel net begonnen met een WordPress website maken, hebben we ook de plugin Yoast SEO geïnstalleerd. Deze plugin is een uitstekende keuze als je de zoekmachine optimalisatie van je website wilt verbeteren.

  Je kunt op iedere pagina zelf de titel en omschrijving kiezen. Dit is zeker belangrijk om te bekijken aangezien we in het begin een Engelstalige template hebben geïnstalleerd en deze gegevens waarschijnlijk nog staan ingevuld.

  Alle pagina'sOm de titels en omschrijvingen toe te voegen aan een pagina op je website, kunnen we naar "Pagina's -> Alle pagina's" gaan. Bewerk vervolgens een pagina waar je een titel en omschrijving aan wilt toevoegen en scrol naar de Yoast SEO box.

  Yoast SEO - titel en omschrijving toevoegen

  Eenmaal bij Yoast SEO aangekomen zie je in eerste instantie alleen de preview. Klik hier op de titel of omschrijving om de SEO-titel en Meta-omschrijvingen velden tevoorschijn te toveren.

  Je kunt nu een titel en omschrijving toevoegen en direct bekijken hoe dit eruit zal komen te zien in Google. De groene balk onder de velden geeft aan of de titel en omschrijving een goede lengte hebben voor Google.

  Wil je controleren of jouw artikel goed is geoptimaliseerd, dan kun je bij Focus Keyphrase de zoekwoorden invoeren waar jij de pagina voor hebt geoptimaliseerd. Yoast SEO zal dan een check uitvoeren en aangeven of er nog verbeteringen zijn.

  Google maps toevoegen aan je WordPress website

  Ik heb al weleens een artikel geschreven over hoe je Google maps kunt toevoegen aan je website. Ik wil je alleen op deze pagina graag direct voorzien van alle tips, dus ik zal het ook hier behandelen.

  Om een kaartje toe te voegen kun je naar de website van Google Maps gaan en de locatie invoeren die je wilt tonen op je website. In dit geval kies ik voor de plaats "Breda". Je krijgt dan aan de linkerkant van de pagina het volgende te zien:

  Breda Google maps delen

  Wanneer je hier op Delen klikt zal je de mogelijkheid krijgen om de kaart in te sluiten op de website.

  Google Maps deel iframe

  Klik op Een kaart insluiten. Je krijgt nu een insluitcode te zien. Klik op HTML kopiëren om de insluitcode te kopiëren.

  Je kunt het nu plakken op de locatie van je website waar je het wilt weergeven. Ik zal het je laten zien. In mijn voorbeeld website staat op de contactpagina een Google maps kaart. Laten we deze kaart updaten met deze code.

  Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is Beaver Builder opstarten en op het Google maps kaartje te klikken.

  Insluitcode toevoegen in HTML module

  Je ziet nu de HTML module tevoorschijn komen. Vervang de bestaande insluitcode met de insluitcode die je hebt gekregen van Google.

  Op de contactpagina wordt het kaartje over de volledige breedte getoond. Het is daarom noodzakelijk om in de insluitcode nog een kleine aanpassing te doen. Zoek het woord "Width" op. Wijzig het aantal pixels naar 100%, zodat het kaartje de volledige breedte in beslag neemt. Klik tot slot op opslaan om je wijzigingen door te voeren.

  Wil je Google maps ergens anders tonen op je website? Met de HTML module van Beaver Builder is dit nooit een probleem en kun je zelf bepalen waar Google maps wordt weergegeven.

  Extra gebruikers toevoegen aan je website

  Een WordPress website maken kun je helemaal alleen doen. Het schrijven van artikelen en het beheren van je website wil je misschien niet alleen. Het kan daarom handig zijn om extra gebruikers toe te voegen aan je website. Zo heeft iedere schrijver zijn of haar eigen account en kun je zonder problemen de correcte namen van schrijvers bij de artikelen weergeven.

  Gebruikers - Nieuwe toevoegenOm een extra gebruiker toe te voegen aan een WordPress website kun je naar "Gebruikers -> Nieuwe toevoegen" gaan. Je komt nu op onderstaande pagina terecht.

  Nieuwe gebruiker toevoegen in WordPress

  Ik zal hier niet veel uitleg over hoeven te geven, aangezien bijna alles voor zich spreekt. Het enige wat wel belangrijk is, is hoe de gebruikersrollen van WordPress in elkaar zitten.

  Jij bent zelf een beheerder. Je kunt hierdoor echt alles aanpassen op je website. Iemand die voor je website schrijft heeft deze rechten niet nodig. Hij of zij zou veel beter een Auteur kunnen zijn. Met deze gebruikersrol kan de persoon die voor je schrijft berichten zelf maken, bewerken en publiceren. Wil je dat een schrijver ook berichten van andere kan beheren, dan is Redacteur de beste keuze.

  Mocht je meer informatie willen hebben over alle gebruikersrollen, bekijk dan het artikel: Geef altijd de juiste gebruikersrol in WordPress.

  Schermnaam wijzigen van een gebruiker

  Wanneer je blogberichten publiceert op je website, zal je in veel gevallen ook de naam van de auteur zien staan die het bericht heeft geschreven. In eerste instantie is dit vaak de gebruikersnaam van een account. Wanneer de gebruikersnaam bijvoorbeeld je e-mailadres is, dan staat dit natuurlijk niet zo mooi.

  Schermnaam in WordPress

  Gebruikers - Je profielHierboven zie je dat de schermnaam van mijn demo website in eerste instantie mijn e-mailadres is. Om de schermnaam te wijzigen kun je naar "Gebruikers -> Je profiel" gaan.

  Schermnaam wijzigen van een gebruiker in WordPress

  Wanneer je op je profielpagina naar beneden scrolt kom je op een gegeven moment het kopje "Naam" tegen. In dit gedeelte zie je ook Schermnaam (vereist) staan. Vul hier de auteursnaam in die je op de website wilt weergeven.

  Vervolgens kun je bij Schermnaam (zoals getoond op de site) een keuze maken welke naam je op de website wilt laten weergeven. Je kunt hier onder andere kiezen uit je gebruikersnaam, voornaam en achternaam, schermnaam.

  Klik tot slot helemaal onderaan op de pagina op Profiel bijwerken. Vanaf nu zal je auteursnaam op de website de naam zijn die je zelf hebt uitgekozen.

  Waar je gratis foto's vandaan kunt halen om te gebruiken voor op je website

  Iedereen maakt gebruik van foto's op zijn of haar website. Tijdens het maken van je WordPress website hebben we templates geïmporteerd die direct een aantal foto's met zich mee brachten. Beeldmateriaal is belangrijk.

  Het vinden van foto's is niet moeilijk, maar wist je dat je niet zomaar afbeeldingen uit Google mag halen om op je website te plaatsen? Er zitten auteursrechten op foto's.

  Gelukkig zijn er websites te vinden waar foto's beschikbaar zijn die je wel altijd mag gebruiken. Soms met bronvermelding en soms zelfs zonder enige vermelding.

  Wanneer ik een website moet aanraden waar je het best foto's vandaan kunt halen, dan kan ik je de website Pixabay.com aanraden.

  Wanneer je op deze website een afbeelding hebt gevonden die je wilt gebruiken, kun je aan de rechterzijde bekijken hoe het zit met de licentie en wat je moet doen om de afbeelding te mogen gebruiken. Zie het voorbeeld hieronder:

  Pixabay afbeelding en licentie

  Links zie je de foto die ik wil gebruiken. Aan de rechterkant zie je de Pixabay licentie. Hier staat dat je deze foto gratis kunt gebruiken, zelfs voor commerciële doeleinde. Er is ook geen vermelding van de maker nodig.

  Je kunt deze foto dus gewoon downloaden en zonder zorgen op jouw website gebruiken. Op Pixabay hebben veel foto's deze licentie, maar het blijft altijd verstandig om dit goed te controleren voordat je een afbeelding download en gebruikt op je website.

  Statistieken van je website bijhouden

  Wanneer je website gemaakt is en online staat, wil je natuurlijk wel weten hoeveel bezoekers je ontvangt op je website. Ik maak altijd gebruik van Google Analytics om de statistieken bij te houden.

  Ga naar de website van Google Analytics om een account aan te maken voor jouw WordPress website. Zodra je dit gedaan hebt kunnen we dit account koppelen.

  We hebben in het begin van dit artikel al de plugin Google Analytics by MonsterInsights geïnstalleerd met de SiteGround WordPress Starter.

  Insights InstellingenWanneer je nu een Analytics account hebt aangemaakt, kun je in het beheerdersgedeelte van WordPress naar "Insights -> Instellingen" gaan.

  Je komt nu op onderstaande pagina waar je een connectie met Analytics kunt maken of een UA code kunt invoeren.

  Google Analytics MonsterInsights instellingen

  Om een connectie te maken met je Google Analytics account en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat je de statistieken in je WordPress website kunt bekijken, kun je op Connect MonsterInsights klikken en de stappen doorlopen.

  Wil je de statistieken via Google Analytics bekijken? Je kunt er dan voor kiezen om alleen de UA code van jouw website toe te voegen. Je kunt de UA code vinden door in Google Analytics naar "Beheerder -> Proterty instellingen" te gaan. Het staat dan direct bovenaan als Tracking ID. Met behulp van deze UA Code kunnen de statistieken bijgehouden worden.

  Wanneer je Google Analytics eenmaal hebt ingesteld, zal je binnen enkele uren resultaten moeten zien. Het beste kun je gewoon de volgende dag kijken of er al statistieken zijn om te bekijken.

  E-mailadres met eigen domeinnaam aanmaken

  Wanneer je een eigen domeinnaam hebt, wil je natuurlijk ook e-mails kunnen versturen via een e-mailadres waar je eigen domeinnaam in staat. Wanneer je hosting via SiteGround hebt genomen, Email - Accountskun je inloggen op je SiteGround account, naar Site Tools gaan en dan naar Email -> Accounts.

  Je komt nu op een pagina uit waar je nieuwe e-mailadressen kunt aanmaken.

  Professioneel e-mailadres aanmaken met eigen domeinnaam

  Het is hier een kwestie van aangeven welk e-mailadres je wilt hebben en je kunt een wachtwoord genereren voor je nieuwe e-mailadres. Klik vervolgens op Create om het e-mailadres daadwerkelijk aan te maken.

  Mailadres configureren

  Eenmaal je e-mailadres aangemaakt wil je natuurlijk ook weten hoe je jouw mail via dit e-mailadres kunt bekijken. Je hebt nu een optie "Manage Email Accounts" gekregen met aan de rechterzijde een kopje "Actions".

  Wanneer je op de acties klikt zie je dat je direct kunt inloggen op de webmail. Vanaf hier kun je altijd jouw e-mails bekijken. Natuurlijk snap ik dat dit een lange weg is om je e-mails te bekijken. Gelukkig zie je ook een menu-item Mail Configuration staan. Je krijgt hier informatie hoe je de e-mails die op dit e-mailadres binnenkomen kunt ophalen via een ander mailprogramma. Zo kun je alle e-mails bijvoorbeeld ook binnenhalen via Gmail.

  Veelgestelde vragen over een WordPress website maken

  Door honderden mensen te helpen met een WordPress website maken, kom ik natuurlijk met enige regelmaat dezelfde vragen tegen.

  Hieronder volgen een aantal antwoorden op veelgestelde vragen over het starten en maken van een website.

  Nee, er zijn genoeg andere website builders waar je gebruik van kunt maken. Ik geloof echter dat WordPress de beste en eenvoudigste software is om een website mee te maken. Daarnaast heb je ook echt alles in eigen hand, omdat je jouw website op je eigen hostingomgeving hebt staan.

  Het is vrij eenvoudig om van je WordPress website een webshop te maken. De plugin WooCommerce is de populairste plugin als het gaat om het maken van een webshop.

  Bekijk de WooCommerce handleiding als je hier meer informatie over wilt hebben.

  Nee, je hebt geen enkele programmeerkennis nodig om een website te maken met WordPress. Er zijn diverse page builders waarmee het maken van mooie pagina's super eenvoudig wordt gemaakt.

  In dit artikel maken we dan ook gebruik van Beaver Builder. Het is allang verleden tijd dat je verplicht HTML en CSS moet kennen om dingen aan te passen.

  Er zijn een aantal website builders online te vinden met gratis opties, maar ik kan je alleen maar afraden om hier gebruik van te maken. Vaak krijg je niet je eigen domeinnaam, is het logo van het desbetreffende bedrijf te zien op jouw website of wordt er reclame geplaatst. Dit ziet er natuurlijk niet professioneel uit.

  Het is veel beter om een domeinnaam en hosting aan te schaffen, zodat je de volledige controle hebt over jouw eigen website. Je kunt al voor ongeveer €60,- per jaar klaar zijn.

  Nadat ik mensen geholpen heb om een WordPress website te maken, komt de vraag "Hoe kan ik geld verdienen met mijn website?" heel vaak voor. Ik kan je vertellen dat er ontzettend veel manieren zijn om geld te verdienen met je website.

  Je kunt geld verdienen door:

  • Je diensten te verkopen;
  • Google advertenties te tonen op je website;
  • Met affiliate marketing aan de slag te gaan;
  • Van je website een online leeromgeving te maken;
  • E-books te schijven en te verkopen;
  • Donaties te ontvangen;
  • Producten te verkopen via een webshop plugin.

  Dit waren slechts een aantal manieren, er zijn er nog veel meer. Het is echter belangrijk om niet te vergeten dat je niet zomaar even snel rijk kunt worden met een website. Er zit altijd veel tijd en energie in.

  Iedereen wilt bovenaan in de zoekresultaten van Google staan. Dit is helemaal niet eenvoudig en zeker geen druk op de knop werk.

  Je zal ervoor moeten zorgen dat jouw website de allerbeste is voor hetgeen waarvoor je wilt ranken.

  Ik wil bijvoorbeeld met dit artikel scoren op allerlei zoekwoorden die te maken hebben met een WordPress website maken. Ik heb geprobeerd het allerbeste artikel ooit hiervoor te schrijven, zodat Google niet om mij heen kan. Zelfs nu is het echter geen garantie dat ik dan ook daadwerkelijk bovenaan kom te staan.

  Jij moet dit ook gaan doen met jouw website. Zorg dat je de beste bent en dat Google niets anders kan dan jouw website hoog in de zoekresultaten te laten komen.

  Geef je website ook voldoende tijd. Nieuwe websites hebben nog geen reputatie in Google, waardoor je echt niet zomaar op nummer 1 komt te staan. Je zal langzaam groeien en groeien en uiteindelijk zal je zien dat je hoog kunt scoren in Google.

  Wil je meer weten over zoekmachine optimalisatie? Bekijk dan ook het artikel over WordPress SEO.

  Ja, bij sommige hostingbedrijven krijg je een domeinnaam gratis (soms alleen het 1e jaar) bij je hostingpakket.

  Een domeinnaam en hosting allebei gratis zie je bijna niet. Wanneer je dit wel tegenkomt heeft dit zo goed als altijd onaangename addertjes onder het gras. Niet aan beginnen dus.

  SiteGround is een WordPress hosting provider die officieel door WordPress aanbevolen wordt. Je krijgt hier geen domeinnaam of hosting gratis, maar je krijgt wel 60% korting op de 1e contractperiode.

  Wanneer je een website aan het maken bent met WordPress, wil je misschien nog niet direct pottenkijkers. Je website is tenslotte nog niet klaar, waardoor het niet altijd even handig is om al bezoekers te ontvangen. Je kunt er daarom voor kiezen om je website af te schermen met een wachtwoord.

  In WordPress is dit vrij eenvoudig te doen, maar het is geen standaard functionaliteit. In het artikel WordPress website privé maken laat ik je stap voor stap zien hoe je jouw website kunt beschermen achter een inlog.

  Heel goed dat je bezig bent met het willen maken van een back-up. Veel hosting providers maken automatisch dagelijks een back-up voor je. Uiteraard moet je wel controleren of dit ook bij jouw hosting provider het geval is.

  Verder kun je altijd een stap verder gaan, iets wat ik je zeker kan aanraden, en zelf back-ups maken van je WordPress website.

  Bekijk het artikel Beste gratis back-up plugins voor WordPress om een goede plugin uit te zoeken waarmee jij back-ups kunt maken van jouw website.

  Je website is gemaakt! Hoe nu verder?

  Super goed dat je zover in dit artikel bent gekomen! Veel mensen zullen al afgehaakt zijn, maar jij bent een echte doorzetter. Precies wat je nodig hebt om jouw website succesvol te maken.

  Nu je een website hebt gemaakt ben je nog lang niet klaar. Je zal een plan van aanpak moeten maken met wat je wilt bereiken met jouw website en hoe je dit het best kunt aanpakken.

  Van jouw website een succes maken is een lang proces, maar je bent al goed van start gegaan. Je zal nu verder kunnen gaan met artikelen schrijven, je verder verdiepen in WordPress, e-mail marketing, zoekmachine optimalisatie en dat soort dingen.

  Verwacht niet binnen enkele weken de resultaten die je voor ogen hebt. Hier gaan vaak maanden of zelfs een langere tijd overheen.

  Ik hoop dat deze uitgebreide handleiding over hoe je een website kunt maken zonder een ontwikkelaar in te huren of duizenden euro's te spenderen je geholpen heeft.

  Wanneer je meer wilt leren over WordPress, dan zou ik zeker eens de WordPress handleiding bekijken. Op deze pagina kun je allerlei handige artikelen bekijken waar je meer leert over hoe je bepaalde dingen kunt doen in WordPress.

  Mocht dit artikel je geholpen hebben met het maken van een website met WordPress, dan zou ik het enorm waarderen als je een vermelding wilt plaatsen of dit artikel deelt via sociale media.

  Heb je interesse in meer WordPress video handleidingen? Vergeet je dan ook zeker niet te abonneren op mijn YouTube kanaal.

  Ik wens je ontzettend veel succes met jouw website! Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met mij opnemen.