Inloggen:

Wat is de WordPress Customizer?

De Customizer zit al sinds versie 3.4 verwerkt in WordPress, maar eigenlijk pas sinds de recente WordPress-updates kunnen we echt rekenen op de Customizer. Vooral sinds WordPress 4.5 kunnen we de customizer inzetten als een krachtige front-end editor die ervoor kan zorgen dat jouw website er binnen no-time uitziet zoals je graag wilde.

De WordPress Customizer maakt het zeer eenvoudig om jouw website naar jouw wensen aan te passen. In sommige thema’s is de Customizer zelfs zo erg ingeburgerd, dat je een icoontje kunt aanklikken waardoor je direct dat gedeelte aan kunt passen.

Door gebruik te maken van de Customizer hoef je overigens geeneens verstand te hebben van coderen om jouw site op orde te krijgen. Je kunt binnen no-time wijzigingen aanbrengen aan kleuren, titels, achtergrondfoto’s, logo’s en meer.

In dit artikel leggen we uit wat je zoal kunt doen met de WordPress Customizer en uiteraard hoe je de functie bereikt.

Hoe is de WordPress Customizer te bereiken?

wordpress-customizer

De WordPress Customizer is op meerdere manieren te benaderen. De eerste optie die je kunt raadplegen is door naar jouw admin-gedeelte te gaan en vervolgens in het linkermenu te zoeken naar Weergave -> Customizer te gaan.

De andere optie is door, terwijl je al ingelogd bent, de homepagina van jouw website te bezoeken en dan vervolgens linksbovenin te zoeken naar een kwastje met daarachter het woord Customizer. Zodra je daarop klikt, komt er aan de linkerkant een menu tevoorschijn.

wordpress-customizer-webtalis

Hoe gebruik je de Customizer?

Wat je tegenkomt in de Customizer, is afhankelijk van het thema dat jij op jouw website geïnstalleerd hebt staan. De handigheid van de functie is namelijk sterk afhankelijk van hoever het thema hiervoor is ontwikkeld.

In sommige thema’s kun je eigenlijk bijna alles aanpassen via de tool, terwijl je in andere thema’s maar een paar opties hebt. Wat gelukkig niet verschilt, is de manier waarop je de Customizer gebruikt.

Wij hebben voor dit artikel gebruik gemaakt van het thema dat op Webtalis.nl draait, namelijk Marketers Delight. Alhoewel jouw thema dus totaal andere opties kan hebben bij Customizer, krijg je met dit artikel wel alvast een overzicht van wat er zoal mogelijk is.

Over het algemeen heb je in elk geval de onderstaande opties, alhoewel dit bij bepaalde thema’s is vervangen voor de opties van het thema zelf.

  • Site-identiteit
  • Menu’s
  • Widgets
  • Statische startpagina
  • Extra CSS

Site-identiteit

Het eerste kopje dat we treffen in de Customizer bij ons thema en bij veel andere thema’s, is Site-identiteit. In dat kopje kunnen we de site een sitetitel, een ondertitel, een logo en een favicon meegeven. Dat zorgt er dus voor dat de site zijn identiteit krijgt en de bezoeker gauw kan zien waar jouw website precies om draait. Een extra voordeel daarbij is dat je precies krijgt te zien hoe groot zo’n favicon moet zijn om hem goed te kunnen tonen.

Menu’s

Een optie die je ook altijd wel tegen komt in de Customizer, is Menu’s. Dankzij deze optie hoef je tegenwoordig niet meer achter de schermen jouw menu’s op te stellen. Je kunt dat gewoon in de Customizer doen en ziet dan ook realtime de veranderingen die je doorvoert in je menu. Wil je bijvoorbeeld een menu-item weghalen? Dan zie je dat direct gebeuren. Zo hoef je niet meer constant van de ene pagina naar de andere pagina te switchen.

wordpress-customizer-menu

Widgets

In de WordPress Customizer kun je ook rekenen op het kopje Widgets. Daarmee kun je vaak zowel de widgets in je header, als in je sidebars en je footer op orde brengen. Het voordeel hieraan is ook weer dat je direct ziet gebeuren wat jij aan het veranderen bent.

Waar we vroeger nog weleens achter de schermen aan het veranderen waren en er vervolgens achterkwamen dat het op de website niet goed werd weergegeven, is met deze tool verleden tijd.

Statische Startpagina

De statische startpagina is normaliter een optie waar flink naar gezocht wordt. Waar de één op zijn homepage graag zijn laatste blogberichten plaatst, hebben anderen liever dat de voorpagina een statische pagina is. De Customizer is een makkelijke plek om dat in te stellen.

Extra CSS

De laatste functie die je sinds WordPress 4.7 Vaughan tegenkomt in de Customizer, is Extra CSS. Alhoewel child themes met de nieuwste optie nog lang geen verleden tijd zijn, is het in de tool nu wel mogelijk om aangepaste CSS codes toe te voegen.

Het voordeel aan deze functie is dat je direct ziet of jouw code wel effect heeft en wat het effect is. Wil je jouw achtergrond een ander kleurtje meegeven? Dat kan nu dus mooi door de code in te vullen in het Extra CSS-veld.

Ik raad je alleen nog wel altijd aan om een child theme te maken, want dit is in veel gevallen de betere oplossing.

Extra’s

In de meeste thema’s kom je naast bovengenoemde opties vaak nog wel andere opties tegen. Zo hebben veel thema’s het ook mogelijk gemaakt om vanuit de Customizer bijvoorbeeld het lettertype, de achtergrond of de kleuren van je website aan te passen.

Mocht je veranderingen hebben doorgevoerd in de tool die je graag wilt behouden, is het wel van groot belang dat je op ‘Opslaan en publiceren’ drukt. Doe je dat niet, dan worden jouw aanpassingen niet doorgevoerd en gaan ze verloren.

Overige functies

Mocht je niet precies weten in welk van bovengenoemde kopjes je terecht moet om bijvoorbeeld je social-links op orde te brengen, dan hebben de makers van WordPress het na de 4.7 Vaughan-update het zelfs zo gemakkelijk gemaakt dat je gewoon op een icoontje met een potlood kunt drukken. Op deze manier zit je niet uren te zoeken naar de juiste code of de juiste plek.

De functie is helaas nog niet in ieder thema doorgevoerd, maar als jouw thema er wel over beschikt, zie je onderstaande icoontjes.

Customizer ook voor mobiel en tablet

Wat misschien wel het allerhandigste is van de Customizer, is dat je rechts onderin ook aan kunt geven of je aan de rechterkant de desktop-uitvoering wilt zien, de tablet-uitvoering of de mobiele-uitvoering. Daardoor hoef je na het aanpassen van je site dus nooit meer je smartphone erbij te pakken om te kijken of alle wijzigingen wel goed zijn doorgevoerd.

Nu je dit allemaal gelezen hebt hoop ik dat het duidelijk is geworden wat de WordPress Customizer is en wat voor mogelijkheden je ermee hebt, alhoewel dit dus per thema kan verschillen.