Wat is er nieuw in WordPress 4.7

WordPress 4.7 Vaughan

De laatste grote WordPress update van het jaar 2016 is zojuist uitgebracht.

WordPress 4.7 is vernoemd naar jazz-zangeres Sarah “Sassy” Vaughan en brengt een aantal mooie nieuwe dingen met zich mee.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een Custom CSS box in de Customizer, een nieuw standaard thema en video headers? In dit artikel vertel ik je alles over wat er nieuw is in WordPress 4.7.

Video: Wat is nieuw in WordPress 4.7

Nieuw standaard WordPress thema: Twenty Seventeen

Traditioneel komt bij de laatste grote WordPress update van het jaar ook het nieuwe standaard thema. Het is dit keer een thema dat zich niet echt richt op bloggen en is beter geschikt voor bedrijvenwebsites.

Twenty seventeen

Het thema heeft een strak design en is overal voorzien van grote afbeeldingen. Daarnaast komt dit thema ook met voorbeeldcontent wanneer je een nieuwe website maakt.

Bewerk snelkoppeling

In de Customizer zie je nu iconen bij de gedeeltes van de website die je kunt aanpassen terwijl je het live ziet veranderen.

Bewerk snelkoppelingen

Wanneer je op het icoontje klikt opent meteen het juiste gedeelte in de customizer zodat je het kunt aanpassen. Zoeken tussen alle tabbladen hoeft dan dus niet meer.

Hoewel deze optie natuurlijk super handig is, moet er wel bijgezegd worden dat ontwikkelaars van thema’s dit moeten configureren. Zeker in het begin zal je dus helaas niet bij alle thema’s deze mogelijkheid hebben.

Video Headers

Veel premium WordPress thema’s hebben de mogelijkheid voor video headers al, maar Twenty Seventeen is het eerste thema dat ook ondersteuning heeft voor video headers.

Je kunt een video uploaden in mp4-formaat of je kunt de URL toevoegen van een YouTube of Vimeo video.

Om gebruik te kunnen maken van deze functie moet je thema hier wel ondersteuning voor hebben.

Aangepaste CSS in de customizer

Child themes zijn nog lang geen verleden tijd, maar met WordPress 4.7 krijg je wel de mogelijkheid om in de customizer aangepaste CSS codes toe te voegen.

Aangepaste CSS in de customizer van WordPress

Je ziet tevens direct het effect van de code die je toevoegt, wat natuurlijk ideaal is om snel te werken.

Voor CSS aanpassingen zal je dus niet direct meer een child theme nodig hebben, maar je hebt dit nog wel zeker nodig om aanpassingen te doen aan thema-bestanden.

Overige vernieuwingen in WordPress 4.7

Hierboven staan de grootste veranderingen, maar er zijn dus zeker nog een aantal andere handige veranderingen.

Nieuwe pagina’s maken via de customizer
Je kunt via de customizer nieuwe pagina’s aanmaken die je direct aan het menu toevoegt. Wat met name handig is wanneer je een nieuwe website start en de pagina’s en menu in een keer wilt maken.

PDF miniatuurvoorbeelden
PDF-bestanden hadden voorheen nooit een miniatuurvoorbeeld in de mediabibliotheek. In WordPress 4.7 heb je dit wel, zodat je de bestanden makkelijker van elkaar kunt onderscheiden.

Dashboard in een andere taal
Het maakt niet uit in welke taal de website is. Vanaf nu kun je per gebruiker zelf instellen in wat voor taal je het dashboard wilt hebben. Je kunt bijvoorbeeld een Duitstalige website hebben, dit wil nog niet zeggen dat je het beheerdersgedeelte niet in het Nederlands wilt hebben.

Tot slot zijn er voor ontwikkelaars natuurlijk ook nog allerlei verschillende verbeteringen doorgevoerd en daar profiteren wij als gebruiker uiteindelijk ook weer van.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *