Inloggen:

Wat is een widget in WordPress?

Wat is een widget in WordPress?

“Wat is een widget in WordPress?” is een vraag die regelmatig gesteld wordt en ik je graag in dit artikel wel uitleggen.

Aan het einde van het artikel kun je ook lezen hoe je een widget kunt toevoegen aan een widget-gebied op je website.

Wat is een WordPress widget?

Een widget in WordPress is een kleine blok op je website die een specifieke functie uitvoert. In de meeste gevallen komen widgets in de sidebar (zijbalk) te staan, maar het is ook mogelijk om het in een ander “widget-ready” gebied te plaatsen.

Een widget zorgt er dus simpel gezegd voor dat er content tevoorschijn komt op een bepaalde plek op je website.

Een kleine blok die een specifieke functie uitvoert

Met een widget kun je op jouw WordPress website een kleine blok toevoegen die een specifieke functie uitvoert. Wat deze functie is hangt van de widget af, want er zijn echt allerlei verschillende soorten widgets.

WordPress zelf komt standaard al met widgets waarmee je onder andere categorieën, recente reacties en een aangepaste menu weer kunt geven. Weer een heel ander voorbeeld is een widget waarmee je een zoekveld kunt toevoegen om bezoekers gebruik te laten maken van de zoek functionaliteit binnen WordPress.

Het zijn allemaal functies die terechtkomen in een klein blokje op je website. Groot hoeft het niet te zijn omdat het een extra toevoeging is naast het artikel zelf. Vaak wil je met widgets mensen ergens anders naartoe begeleiden.

Naast alle standaard widgets krijg je bij diverse plugins ook extra widgets die je kunt gebruiken. Zo heb ik hiernaast in de sidebar een widget waarmee ik kon instellen dat het aantal Facebook en YouTube fans zichtbaar staan. Deze widget heb ik erbij gekregen dankzij een plugin.

Waar komen widgets op de website te staan?

Zoals ik al zei komen widgets over het algemeen in de sidebar te staan, maar is dit ook weer niet altijd het geval. Thema ontwikkelaars kunnen speciale gebieden voor widgets maken en dit hoeft dus niet alleen in de sidebar te zijn.

Het kan dus ook zijn dat je een widget-gebied hebt in de header, boven of onder een artikel, in de footer en eigenlijk elk gebied op je website die je maar kunt bedenken.

Tegenwoordig hebben zo goed als alle thema’s wel één of meerdere gebieden waarin je een widget kunt plaatsen, terwijl dit niet verplicht is voor een thema. Mocht je dus een thema hebben zonder widget gebied, dan heeft de ontwikkelaar het nagelaten om hier ondersteuning aan te geven (is heel zeldzaam).

Hoe kun je een widget plaatsen op je website?

Een widget kun je toevoegen door naar “Weergave -> Widgets” te gaan in het beheerdersgedeelte van WordPress. Een andere optie is om een widget toe te voegen via de Customizer.

Widgets in WordPress

Op deze widget pagina zie je aan de linkerkant de widgets staan die je kunt toevoegen en aan de rechterkant zie je de widget gebieden waarin je de widget kunt plaatsen. De widget gebieden hebben zoals je ziet een naam waardoor je weet waar op de website de widget zichtbaar wordt.

Om een widget toe te voegen hoef je eigenlijk alleen maar een widget te slepen met je muis naar het widget-gebied waarin de widget moet komen te staan.

Je kunt een widget overigens ook nog op een andere manier toevoegen op deze pagina. Wanneer je op een widget klikt krijg je het volgende te zien:

WordPress widget toevoegen aan een widget-gebied

Je hebt hier de mogelijkheid om aan te geven in welk widget-gebied je de widget wilt hebben en hoeft daarna alleen nog maar op “Widget toevoegen” te klikken.

Conclusie

Widgets zijn eenvoudig toe te voegen door deze naar de juiste widget-gebied te slepen. Het is binnen WordPress eigenlijk gewoon een eenvoudige manier om je als gebruiker controle te geven over wat voor content je in bepaalde gebieden op je website wilt hebben staan.