Beste Goedkope Hosting Vergelijken: Top 5 Van 2024

Beste goedkope hosting 2024

Goedkope hosting, sommige mensen willen hosting het liefst zo goedkoop mogelijk, terwijl andere goedkope hosting niet willen aanraken.

Het ding met goedkope hosting is dat er heel veel slechte opties zijn waar je liever uit de buurt van wil blijven. Er zijn echter ook hosting providers die goedkope hosting aanbieden die wel gewoon van goede kwaliteit is.

Dit is ideaal wanneer je voor het eerst een website wil maken, niet veel bezoekers krijgt of gewoonweg geen budget hebt voor duurdere hosting.

Om je goed op weg te helpen richting een hosting provider die goedkoop en betrouwbaar is, heb ik een overzicht van 5 hosting providers voor je gemaakt.

Heb je haast? Hieronder volgt een opsomming van de providers die in dit artikel voorbij komen. Ik zal deze providers uitgebreid voor je beschrijven.

Mijn.host logo

Mijn.host

 • Vanaf € 1,99 (1 jaar)
 • Website(s): 3
 • Opslag: 5 GB
 • Dataverkeer: onbeperkt

Lees meer →

Cloud86 logo

Cloud86

 • Vanaf € 1,95 (3 jaar)
 • Website(s): 2
 • Opslag: 5 GB
 • Dataverkeer: 250 GB

Lees meer →

Hostinger

Hostinger

 • Vanaf € 2,99 (4 jaar)
 • Website(s): 100
 • Opslag: 100 GB
 • Dataverkeer: 100 GB

Lees meer →

Junda goedkope hosting

Junda

 • Vanaf € 1,99 (1 jaar)
 • Website(s): 1
 • Opslag: 50 GB
 • Dataverkeer: onbeperkt

Lees meer →

SiteGround

SiteGround

 • Vanaf € 2,99 (1 jaar)
 • Website(s): 1
 • Opslag: 10 GB
 • Dataverkeer: 10k bzk.

Lees meer →

Inhoudsopgave: Beste Goedkope Hosting Nederland 2024

Goedkope hosting vergelijken 2024

Voor genoeg website projecten heb je helemaal geen dure hosting nodig en kun je prima voor goedkope hosting gaan. Zeker wanneer je net start met het maken van je eigen website is dit het geval, want je kunt later altijd doorgroeien naar een duurder pakket.

Ik kan mij dus heel goed voorstellen dat je niet direct een fortuin uit wil geven en het liefst start met goedkope hosting.

Goedkope hosting klinkt alleen wel te mooi om waar te zijn. Toch? Gelukkig zijn er meerdere goedkope hosting providers die je de mogelijkheid geven om tegen een goedkoop tarief jouw website te hosten. Het is alleen wel belangrijk om goedkope hosting te vergelijken met elkaar, want niet alle providers zijn even goed en goedkoop mag niet ten koste gaan van de kwaliteit.

Hieronder zal ik daarom uitgebreid meerdere hosting providers met je behandelen, zodat je deze met elkaar kunt vergelijken en een keuze kunt maken voor jezelf welke het beste bij jouw situatie en website past.

Hoe kun je de beste goedkope hosting uitkiezen?

Laten we eerst even starten met wat basisinfo. Hosting is de woning voor jouw website. Een domeinnaam is het adres om jouw website te vinden. Zonder hosting, geen website. Goedkope hostingproviders bieden je ruimte op een server aan, zodat je website 24/7 beschikbaar is voor iedereen op het internet.

Bij goedkoop denk je wellicht dat het een krot van een woning is. Dit is gelukkig niet altijd waar. Ja natuurlijk snijden sommige providers in de performance. Denk aan trage laadtijden of slechte klantenservice, maar er zijn ook providers die het goed aanpakken en wel waarde leveren zodat jij probleemloos jouw website kunt hosten.

Waar moet je dan op letten bij het kiezen van goedkope hosting?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om een goede hosting provider voor je website te vinden. Dit zijn de meest essentiële punten:

Waarde boven prijs: Goedkoop is leuk, maar wat krijg je voor je geld? Zoek naar providers die, naast lage kosten, ook essentiële functies bieden zoals gratis SSL-certificaten, dagelijkse back-ups, 1-klik WordPress installatie en goede klantenservice.

Snelheid en uptime: Je wilt natuurlijk een website hebben die snel geladen wordt en altijd online is. Kies voor hostingproviders die een uptime garantie van 99.9% beloven en investeren in moderne servertechnologie.

Klantenservice die je rug dekt: Als er iets fout gaat met je website, wil je niet in de kou staan. Bedenk daarom goed voor jezelf wat voor type klantenservice je wilt hebben. Wil je 24/7 support, dan kom je bij een internationale provider uit. Wil je 7 dagen in de week overdag support, dan kan je ook nog bij een Nederlandse provider terecht. Bedenk ook goed via welke kanalen je ondersteuning wilt hebben. Dit kan vaak via live chat, e-mail en telefoon. De reactiesnelheid van een provider zie je natuurlijk het liefst ook zo snel mogelijk. Het is daarom geen verkeerd idee om dit vooraf uit te testen met een simpele vraag.

Back-ups zijn belangrijk: Er kan altijd van alles gebeuren met je website. Dagelijkse back-ups zijn dan ook zeker noodzakelijk. Geloof het of niet, maar er zijn providers die wekelijks back-ups maken bij de goedkope hostingpakketten en dat is niet wat je wil. In een week kan je al een hoop gesleuteld hebben aan je website en dat werk ben je dan allemaal weer kwijt.

Opslagruimte en dataverkeer: Het is ook belangrijk om de resources te controleren. Wanneer je bijvoorbeeld te weinig opslagruimte hebt, dan zal je dit extra moeten bijkopen wat dus extra kosten zijn. Hetzelfde is voor de hoeveelheid dataverkeer, hoewel je hier tegenwoordig nooit heel snel tegen de limieten zal aanlopen.

Gebruiksgemak: Een intuïtief controlepaneel maakt je leven gemakkelijker. Zoek naar hostingproviders die een gebruiksvriendelijke interface bieden, waarmee je gemakkelijk je website kunt beheren, installaties kunt uitvoeren en toegang hebt tot support. Vaak kun je in de documentatie al vinden hoe het er ongeveer uitziet, waardoor je kunt bepalen of dit je bevalt.

Klaar voor jouw groei: Je website zal groeien, tenminste dat is ongetwijfeld de bedoeling, en het zou fijn zijn als je hosting mee kan groeien. Kies daarom voor een provider die het gemakkelijk maakt om je hostingpakket te upgraden zonder downtime.

Kijk naar de extraatjes: Sommige providers strooien met extraatjes en dat is natuurlijk nooit verkeerd. Denk bijvoorbeeld aan een gratis domeinnaam voor het eerste jaar, ingebouwde performance boosts zoals caching en andere zaken. Dit kan je weer net wat schelen in de kosten en je website beter maken.

Luister naar de menigte: Als je enkel reviews ziet bij een hosting provider dat de klantenservice slecht is, de website traag en dat soort dingen weet je dat je verder moet kijken. Recensies en ervaringen van anderen zijn wat dat betreft goud waard. Zoek daarom altijd naar reviews van bestaande gebruikers om een beeld te krijgen van de betrouwbaarheid en service van de provider.

Vergelijk de opties: Zet je opties naast elkaar en vergelijk wat elk pakket biedt. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de inbegrepen functies, de kwaliteit van de support, en de flexibiliteit van het pakket.

Om het je makkelijk te maken gaan we hieronder 5 goedkope hosting providers vergelijken.

De 5 beste goedkope hosting providers zijn:

1. mijn.host

Mijn.host goedkope hosting

Bovenaan deze lijst staat mijn.host. Mijn.host is een Nederlandse hosting provider die sinds 2016 bestaat. Het is een onafhankelijke hosting provider die zich richt op betaalbare en duurzame hosting. Het is mijn.host dan ook gelukt om 100% gebruik te maken van hernieuwbare energie en dit is geverifieerd door The Green Web Foundation. Op Trustpilot wordt mijn.host met 4.8 / 5 sterren beoordeeld, wat natuurlijk aangeeft dat de klanten ook tevreden zijn.

Mijn.host heeft verschillende type hostingpakketten. Aangezien jij op zoek bent naar goedkope hosting zal VPS hosting en Dedicated hosting voor je afvallen, hoewel deze ook scherp in de markt geprijsd zijn als je dat soort type hosting zoek.

Bij normale webhosting of WP start kom je bij het goedkoopste pakket terecht. Met €1,99 per maand voor het eerste jaar is dit de goedkoopste hosting provider uit deze lijst als je 1 jaar hosting wil afnemen. Na het eerste jaar betaal je €3,99 per maand wat nog steeds niet veel is voor wat je hier krijgt. Daarnaast is een .nl domeinnaam hier slechts €4,99, terwijl dit bij andere providers al rustig tussen de €10-15 kost. Ook hier kun je dus mooi geld op besparen.

Op het goedkoopste pakket kun je 1 website plaatsen, krijg je 5GB webruimte, onbeperkt dataverkeer, kun je 5 mailadressen aanmaken en kun je gebruikmaken van LiteSpeed en Redis caching om je website zo snel mogelijk te houden. Qua vermogen krijg je 2 CPU cores en 2GB ram geheugen. Dit is serververmogen die je niet snel bij andere hosting providers voor deze prijs zal krijgen. Bij de meeste providers zie je hier namelijk niks over staan en vaak is het geval dan dat je een stuk minder krijgt. Wil je meer weten over mijn.host? Ik heb ook een uitgebreide review inclusief snelheidstest gedaan. Bekijk hier mijn mijn.host review.

 • Klantenservice is 7 dagen per week beschikbaar
 • 100% groene hosting (geverifieerd)
 • Beste prijs/kwaliteit qua serververmogen
 • Hele goedkope .nl domeinnaam (€4,99)
 • Automatische updates voor je WordPress website
 • Dagelijks goede back-ups van je website
 • Gratis SSL (https) en CDN
 • 50% korting op het eerste jaar
 • Hogere prijs voor hosting bij verlenging. (Niet heel erg als je dit weet)
 • klantenservice enkel per e-mail (helaas geen telefoon)

2. Cloud86

Cloud86 website

Cloud86 is de hosting provider die ik zelf gebruik op Webtalis. Deze website draait niet op het goedkoopste pakket, maar ik weet wel dat Cloud86 het goed voor elkaar heeft en goede kwaliteit hosting en klantenservice levert. een onafhankelijke hosting provider die niet is overgenomen door een groot extern bedrijf (met veel prijsverhogingen tot gevolg).

Cloud86 bestaat sinds mei 2019 en is een onafhankelijke hosting provider die niet is overgenomen door een groot extern bedrijf (met veel prijsverhogingen tot gevolg) en zelf langzaam internationale stappen zet. Naast dat ik zelf tevreden ben over deze hosting provider scoort Cloud86 ook op Trustpilot een goede score van 4.8 / 5 sterren.

Bij Cloud86 kun je terecht voor webhosting, managed WordPress hosting en managed VPS hosting. De normale webhosting zijn uiteraard het voordeligst. Zo kun je het goedkoopste pakket al afnemen voor €1,95 per maand als je voor een tijdsduur van 3 jaar gaat. Ga je voor een tijdsduur van 1 jaar, dan kost het €2,95 per maand. Na je contractperiode betaal je €3,45 per maand.

Op het goedkoopste webhosting start pakket van Cloud86 kun je 2 websites plaatsen, krijg je 5GB webruimte, 250 GB dataverkeer, 10 e-mailadressen die je kunt maken en kun je gebruikmaken van LiteSpeed caching. Qua serververmogen geeft Cloud86 helaas geen informatie op de website, maar ik kan je vertellen dat je bij het webhosting Start pakket 512mb aan geheugen krijgt en ik vermoed 1 CPU core. Dit is voldoende voor een kleine simpele website, maar als je een webshop met WooCommerce wilt starten zal je voor een duurder pakket moeten gaan. Wil je meer informatie over Cloud86? Bekijk mijn uitgebreide Cloud86 review die ik heb geschreven.

 • Zowel budget pakketten als duurdere varianten beschikbaar
 • Klantenservice is via telefoon en mail bereikbaar
 • Automatische updates voor je WordPress website
 • Dagelijks goede back-ups van je website
 • Een test website met een simpele druk op de knop
 • Gratis SSL
 • Bij je eerste contractperiode tot 58% korting
 • Hogere prijs voor hosting bij verlenging. (Niet heel erg als je dit weet)
 • klantenservice is alleen beschikbaar op werkdagen

3. Hostinger

Hostinger goedkope webhosting

Hostinger is in tegenstelling tot de twee voorgaande partijen een internationale hosting provider. Er worden meer dan 2 miljoen websites gehost, dus je kunt wel stellen dat Hostinger er verstand van heeft. Ondanks dat het een internationale partij is kun je gewoon kiezen voor een server in Nederland wat goed is voor de snelheid als je op Nederlandstalige bezoekers richt.

Hostinger is een goedkope hosting provider die opgericht is in 2004 en dus al een erg lange tijd meedoet op de markt. Hostinger is niet alleen vanwege hun scherpe prijzen bekend is, wat natuurlijk wel helpt, maar ook door de kwaliteit die geleverd wordt voor deze prijzen. Daarnaast profiteer je van 24/7 klantenservice. Ja, elk moment van de dag kun je terecht met je vragen. Wat mij verder opviel is dat alles erg gebruiksvriendelijk is ingericht. Ik heb het dan over het aanmeldproces tot en met het beheren van je hostingpakket. De weg zal je weten te vinden (ik vind het in ieder geval makkelijk). Op Trustpilot scoort Hostinger met meer dan 25.000 reviews een hele goede 4.6 / 5 sterren.

Bij Hostinger kun je terecht voor alle type hosting. Zo heb je normale webhosting, WordPress hosting, Cloud hosting, VPS hosting en zelfs e-mail hosting (bekijk hier de beste e-mail hosting providers).

Het goedkoopste hostingpakket bij Hostinger heet Premium (ja, echt waar). Bij een looptijd van 48 maanden kun je hosting krijgen voor €2,99 per maand. Ga je voor een looptijd van 12 maanden, dan kom je uit op €3,19 per maand. Op het moment van schrijven krijg je ook gratis een domeinnaam voor een jaar bij een contractperiode van 1 jaar. Na je eerste contractperiode betaal je €7,49 per maand voor je hosting tenzij je hosting voor een langere tijd neemt, dan zal het je €5,99 kosten.

Op het Premium hostingpakket van Hostinger kun je maar liefst 100 websites plaatsen, al zal dit in de praktijk niet ten goede komen van de performance. Het is in ieder geval prettig dat je er direct met meerdere sites terecht kan. Verder krijg je 100GB aan webruimte, wekelijkse back-ups, onbeperkte hoeveelheid dataverkeer, 100 e-mailadressen en kun je gebruikmaken van LiteSpeed caching. Als we naar serververmogen kijken, dan krijg je bij het goedkoopste pakket van Hostinger 1GB geheugen en 1 CPU core. Ruim voldoende dus voor de kleinere websites.

 • Budgetvriendelijk
 • 24/7 Klantenservice
 • Draait op LiteSpeed servers
 • Servers in 9 verschillende landen
 • Vaak acties zoals een gratis domein bij hosting
 • Eenvoudige installatie en gratis website migratie
 • Malware scanner + DDoS-bescherming
 • Engelstalige klantenservice
 • Hogere prijs voor hosting bij verlenging

4. Junda

Junda is een nieuwe speler op de hostingmarkt en pas sinds 2023 actief. De mensen achter Junda zijn echter al wel 20 jaar actief zijn in de hostingwereld, dus de kennis is zeker in huis. Het is een onafhankelijke hosting provider waar geen groot bedrijf achter zit.

Junda onderscheidt zich door zijn focus op snelheid, gebruiksvriendelijkheid, klantenservice en tevredenheid. Zo is er maar liefst een 100 dagen niet goed geld terug garantie en kun je 7 dagen per week terecht voor klantenservice via livechat of e-mail. Dit is niet iets wat je snel bij andere hosting providers zal zien. Verder kun je bij Junda op dit moment enkel en alleen terecht voor shared hosting pakketten. Dit is niet erg, want dit is juist de goedkoopste hosting die je kunt vinden.

Wanneer we naar de prijs van het goedkoopste hostingpakket van Junda kijken kan ik je vertellen dat je maar €1,99 per maand hoeft te betalen het eerste jaar. Na het eerste jaar zal het €3,99 per maand kosten wat nog steeds een prima prijs is. Er is ook nog een actie dat je bij afname van 3 jaar hosting voor €3,20 per maand krijgt alleen dat vind ik geen geweldig goede korting.

Op het basic pakket van Junda kun je één website plaatsen. Verder krijg je 50GB aan opslagruimte, onbeperkte hoeveelheid dataverkeer, onbeperkt aantal e-mailadressen, dagelijkse backups (kunt tot 4 dagen terugzetten) en je draait op snelle LiteSpeed servers. Het serververmogen van dit pakket is 2GB met 2 CPU cores wat erg prettig is.

 • 7 dagen per week klantenservice
 • Gratis verhuisservice
 • Draait op LiteSpeed servers
 • 100 dagen niet goed geld terug garantie
 • Bij laagste pakket al veel serververmogen
 • Veel opslagruimte
 • Relatief nieuwe speler
 • Hogere prijs voor hosting bij verlenging

5. SiteGround

SiteGround goedkope webhosting

SiteGround wordt internationaal erg goed aangeschreven en wordt onder andere door WordPress aanbevolen als WordPress hosting provider. Dit internationale bedrijf is opgericht in 2004 en heeft zich daarna bewezen als goede hosting provider. Uiteraard kun je hier ook weer kiezen voor een server in Nederland.

Wanneer je 24/7 klantenservice wilt zit je bij SiteGround goed. Er is ondersteuning via livechat, mail en telefonisch. Helaas is de klantenservice wel in het Engels, maar anders zou je ook geen 24/7 klantenservice kunnen ontvangen. Het beheersysteem van SiteGround is erg gebruiksvriendelijk. SSL schakel je met een druk op de knop in, je kunt eenvoudig bij je back-ups en deze terugzetten en de klantenservice is ook erg fijn.

SiteGround heeft normale webhosting, VPS hosting en Cloud hosting. Wel is SiteGround ietsjes duurder dan de andere hosting providers op deze lijst. Zeker als je kijkt naar het bedrag na verlenging. Zo is het goedkoopste pakket, het StartUp pakket, af te nemen voor €2,99 per maand voor het eerste jaar. Bij verlenging ben je €15,99 per maand kwijt, een groot verschil. SiteGround ziet zichzelf dan ook als een premium hosting provider.

Op het StartUp pakket van Siteground kun je één website plaatsen, krijg je 10GB opslagruimte en kun je ongeveer 10.000 bezoekers per maand krijgen zonder performanceverlies. Verder worden er dagelijks back-ups gemaakt, kun je je website gratis koppelen aan een CDN en draait de server op 100% hernieuwbare energie. Qua serververmogen heb ik helaas niet kunnen ontdekken op hoeveel geheugen en CPU cores dit pakket draait.

 • 24/7 support (live chat, mail, telefoon)
 • Servers in 4 verschillende continenten
 • Automatische updates voor je WordPress website
 • Dagelijks goede back-ups van je website
 • Gratis website verhuisservice
 • Gratis SSL en Cloudflare CDN integratie
 • Servers draaien op hernieuwbare energie
 • Prijs voor hosting bij verlenging een STUK hoger
 • Klantenservice enkel in het Engels beschikbaar

Goedkope hosting providers die je beter kunt overslaan

Hierboven heb je in mijn ogen de 5 beste goedkope hosting providers van dit moment kunnen zien. Er zijn echter ook meerdere hosting providers waar je niet terecht wilt komen. De prestaties van de servers en klantenservice kunnen hier erg slecht zijn en dit zie je vaak ook terug aan de reviews. Enkele goedkope hosting providers die ik persoonlijk zou overslaan zijn:

 • Strato: Doet ontzettend veel aan marketing, maar kan zich beter meer richten op haar eigen prestaties. De servers staan in Duitsland en niet in Nederland en zijn over het algemeen traag. De klantenservice is erg belabberd te noemen. Er is zelfs een periode geweest waar je onderhand helemaal geen contact met iemand kon krijgen. Strato scoort bij trustpilot een 3.4 van de 5 sterren.
 • Neostrada: Vergane glorie. Vroeger was het een prima hosting provider maar ondertussen is het meermaals overgenomen en zijn de prijzen verdriedubbeld en de kwaliteit van de hosting en klantenservice ver onder niveau gedaald. Als je een ticket aanmaakt staat er al een aantal jaar “Op dit moment zijn onze afhandeltijden langer dan je van ons gewend bent”. Neostrada scoort een 1.3 van de 5 sterren op Trustpilot. Meer hoef ik er denk ik niet over te zeggen.
 • Argeweb: Starten drie maanden goedkoop en daarna betaal je stukken meer. Stel je een vraag aan de klantenservice, dan duurt het zo 5-7 werkdagen voordat je antwoord krijgt. Het scoort dan ook niet voor niks slechts een 1.9 van de 5 sterren op Trustpilot.
 • Bluehost + Hostgator: Waren beide in het verleden best prima, maar zijn overgenomen door Newfold Digital. Proberen met name zoveel mogelijk geld te verdienen en worden veel gepromoot door affiliates vanwege de hoge commissies.

Goedkope hosting is niet voor alle websites geschikt

Goedkope hosting is een prima optie voor diverse websites, maar het is lang niet voor alle websites geschikt. Goedkope hosting is met name geschikt voor als je net met een website begint of weinig bezoekers krijgt. Hieronder zal ik je vertellen voor welke websites goedkope hosting een goede optie is en wanneer goedkope hosting niet voor jouw website geschikt is.

 • Bloggers en hobbyisten: Wanneer je een blog of hobbywebsite start zal je nog niet direct veel serververmogen nodig hebben. Goedkope hosting is dan ook een prima optie.
 • Startende ondernemers en kleine bedrijven: Wanneer je nog een beperkt budget hebt kan goedkope hosting een prima keuze zijn om toch goed online aanwezig te zijn. Vanaf daar kun je altijd verder groeien en meer investeren in hosting zodra het moment daar is.
 • Studenten en educatieve projecten: Voor sommige studies heb je een website nodig. Er zullen niet al teveel bezoekers op de website komen, dus goedkope hosting is dan een uitstekende keuze als je van jouw opleiding geen geschikte plek krijgt om een website te beheren.
 • Non-profitorganisaties: Wanneer je een beperkt budget hebt kun je baat hebben bij goedkope hosting om toch je missie online te delen met de wereld en mensen te informeren.
 • Ontwikkelaars en testers: Je kunt natuurlijk een lokale testomgeving opzetten, maar soms is het fijner om dingen gewoon online te kunnen testen. Goedkope hosting is dan uitstekend om je websites en eventueel nieuwe functionaliteiten die je maakt op te testen.
 • Gebruikers van meerdere kleine sites: Heb je meerdere sites in je beheer die niet al te groot zijn? Vaak kun je dan ook prima terecht bij goedkope hosting. Je moet alleen wel opletten hoeveel domeinen je op een hostingpakket kunt plaatsen. Worden de websites toch traag, dan zal je wel een pakket hoger moeten.
 • Grote bedrijven: Wanneer je als bedrijf veel verkeer op je website krijgt, dan zal je bij goedkope hosting tegen beperkingen aanlopen. Tevens heb je wellicht behoefte aan meer geavanceerde beveiliging, serververmogen en betrouwbaarheid. Hiervoor zal je bij een duurdere hostingpakket terecht komen.
 • Websites met enorm veel verkeer: Dit is eigenlijk vrij logisch en zal weinig uitleg nodig hebben. Veel bezoekers staat gelijk aan dat de server meer aan moet kunnen. Wanneer je honderdduizenden bezoekers per maand krijgt kijk je al snel naar een VPS of cloud hosting.
 • Webshops: Met een webshop loop je vaak al snel tegen de limieten van de server aan als je voor goedkope hosting gaat. Een webshop heeft nou eenmaal meer serververmogen nodig. Kijk daarom niet naar het goedkoopste pakket en ga voor meer vermogen.
 • Sites met hoge resource-eisen: Diverse websites hebben veel vermogen nodig om goed te kunnen draaien. Denk aan online leeromgevingen, complexe applicaties, webshops en dat soort type websites. Je hebt dan gewoonweg duurdere hosting nodig omdat de performance anders te wensen over laat.
 • Gebruikers die de maximale controle willen hebben: Het kan zijn dat je om bepaalde redenen de volledige controle over de serveromgeving wilt hebben. Bijvoorbeeld omdat je alles zo snel mogelijk wil maken voor je websites. Shared hosting is dan veel te beperkend voor je. Je kunt je dan beter richten op een VPS of zelfs een eigen dedicated server.

Je leest het. Ondanks dat goedkope hosting veel waar voor zijn geld kan bieden, is het belangrijk om naar je eigen situatie te kijken. Voor sommige websites is het gewoonweg noodzakelijk om voor een duurder hostingpakket te gaan. Iedere seconde dat het langer duurt om je website te laden zal niet ten goede komen van de conversie van je website en dat is wellicht nog duurder dan besparen op hosting.

Veelgestelde vragen over goedkope hosting

Overweeg je om voor goedkope hosting te gaan voor je website, maar zit je nog met een aantal vragen? Het is altijd fijn om dan eerst antwoorden te krijgen op je vragen. Hieronder heb ik daarom een overzicht met veelgestelde vragen gemaakt over goedkope hosting. Lees het rustig door voordat je jouw keuze maakt.

Zijn er verborgen kosten bij goedkope hosting?

De prijs van goedkope hosting is waar je het natuurlijk voor wilt doen. Er kunnen echter altijd extra kosten zijn. Als basis heb je naast hosting ook een domeinnaam nodig en dit zal je dus al extra geld kosten. Verder kan het zijn dat je op een gegeven moment extra opslagruimte nodig hebt of tegen een of ander limiet aanloopt. Het kan dan zijn dat je meer moet betalen, maar vaak houdt dit ook in dat je website groeit en dat is dan wel weer positief. Controleer echter altijd wat je precies krijgt bij goedkope hosting en wat je potentieel meer geld kan gaan kosten.

Hoe zit het met de snelheid en betrouwbaarheid van goedkope hosting?

Dit is heel erg afhankelijk van de hosting provider waar je hosting afneemt. Bij de goede goedkope hosting providers zal je met een simpele website een prima snelheid hebben en een server die goed online blijft. Er zijn echter ook hosting providers die zoveel mogelijk websites op één server plaatsen, waardoor je last hebt van je ‘buren’ en je een tragere website krijgt. Zoek daarom altijd naar een goede hosting provider en kijk eventueel ook of er een uptime garantie is.

Kan ik mijn hostingpakket upgraden als mijn website groeit?

Ja, het is vrijwel bij alle hosting providers mogelijk om je hostingpakket te upgraden wanneer je uit jouw huidige pakket groeit. Zo kun je voor een hoger shared hosting pakket gaan en anders altijd nog doorgroeien naar VPS hosting of een dedicated server.

Bieden goedkope hostingproviders klantenservice?

Ja, alle hosting providers bieden klantenservice. Het ding is echter dat de kwaliteit enorm kan verschillen. Bij sommige hosting providers wacht je 5 dagen tot je antwoord hebt, nou als je website eruit ligt zit je daar niet op te wachten. Controleer daarom altijd de reviews hoe het met de klantenservice zit. Sommige goedkope hosting providers bieden zelfs 24/7 klantenservice.

Krijg ik een domeinnaam bij mijn goedkope hostingpakket?

In de meeste gevallen niet. Sommige hostingproviders bieden echter wel een gratis domeinnaam voor het eerste jaar als onderdeel van hun hostingpakket. Hostinger heeft op moment van schrijven zo’n actie (maar die kan natuurlijk ook weer verdwijnen).

Wat gebeurt er als ik de limieten van mijn hostingpakket overschrijd?

Groei je uit je hostingpakket en tik je de limieten aan dan kunnen er, afhankelijk van je hosting provider, verschillende dingen gebeuren. Zo kan het zijn dat de limieten automatisch opgehoogd worden maar er wel kosten in rekening worden gebracht. Een andere optie is dat je website trager wordt omdat de serververmogen meer tijd nodig heeft om alles te bolwerken en in enkele gevallen gooit je hosting provider je website zelfs offline. Het is daarom altijd belangrijk om te monitoren hoe het ervoor staat met je website en vooraf ook te controleren hoe jouw hosting provider hierin staat.

Bieden goedkope hosting providers een niet goed geld terug garantie?

De meeste hosting providers bieden een niet goed geld terug garantie. Dit is meestal 14 tot 30 dagen na aanschaf van een hostingpakket. Je krijgt op deze manier dus voldoende tijd om te beslissen of het hostingpakket aan je verwachtingen voldoen. Controleer wel altijd of de goedkope hosting provider waar je hosting bij wilt afnemen hieraan doet. Het staat vrijwel altijd duidelijk in beeld bij je hostingpakket, want het is ook een manier om je te overtuigen dat je het pakket prima kunt uittesten.