Shared hosting is een term die je snel tegen kan komen wanneer je naar hosting zoekt voor je website. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je je afvraagt wat shared hosting nou precies is.

Simpel gezegd is het hosting waarbij je een server deelt met allerlei andere websites.

Doordat je de server met andere mensen deelt die ook een website hebben, kan een hosting provider je de hosting goedkoper aanbieden. Dit is dan ook de reden waarom shared hosting de populairste type hosting is. Zeker wanneer je net begint met het maken van een website.

In dit artikel zal ik wat uitgebreider ingaan op wat shared hosting is, wat voor andere type hosting er bestaan, wat de voor- en nadelen zijn en wat de beste hosting provider is.

Wat is Shared hosting?

Shared hosting is veruit de populairste vorm van hosting. Dit komt omdat het de goedkoopste optie is en daarom ook het eerste instappunt voor iedereen die een (WordPress) website maakt. Het wordt dan ook door veel mensen gezien als “normale” webhosting.

Shared, staat in het Nederlands voor “gedeeld”. Met shared hosting deel je dan ook een server. Jouw website deelt het vermogen van een server met andere klanten van de hosting provider. In technische termen deel je het RAM-geheugen en de CPU (processors).

Doordat een hosting provider dit op deze manier doet, kan de provider je voor een relatief goedkoop tarief hosting aanbieden voor je website.

Daarnaast wordt er vaak ook een controlepaneel op geplaatst als Plesk (of een andere variant), zodat jij via een gebruiksvriendelijke interface jouw websiteomgeving kunt beheren. Je hebt dus geen technische serverkennis nodig.

Shared hosting heeft echter ook dingen waar je op moet letten en rekening mee moet houden. Afhankelijk van je type shared hostingpakket, kan het zijn dat je website moeite heeft om veel bezoekers te ontvangen en je hebt natuurlijk niet de volledige controle over de server.

Verder is het ook belangrijk dat je bij een hosting provider zit waar met shared hosting niet zoveel mogelijk websites op een server worden geplaatst. Hoe voller de server, hoe slechter de performance zal zijn voor alle websites op de server.

Qua beveiliging moet een hosting provider ook zorgen dat websites elkaar niet kunnen besmetten op dezelfde server. Het kan tenslotte niet de bedoeling zijn dat als een andere website gehackt wordt, dat jij hier ook de dupe van moet zijn.

Voor wie is shared hosting geschikt?
Wanneer je start met het maken van een website of een blog of als je al een bestaande website hebt met niet super veel bezoekers, dan is shared hosting de perfecte instappunt. Het is betaalbaar en bij een goede hosting provider heb je ook gewoon al een goede performance.

Welke andere hostingtypes zijn er?

Je zal in bijna alle gevallen starten met shared hosting, maar er zijn ook andere opties waarmee je aan de slag kunt gaan. Shared hosting is voor veel hosting provider de normale hosting. Je kunt dit vaak zien staan als “shared hosting”, “webhosting” of “hosting”.

De andere type hostingpakketten hebben andere benamingen en doen iets anders. Dit zijn de hostingtypes die er nog meer zijn.

WordPress hosting: Wanneer je een WordPress website maakt, dan wil je goede hosting voor WordPress. Veel hosting providers hebben daarom WordPress hosting. Hoeveel dit verschilt met normale webhosting is echt per hosting provider verschillend.

Bij sommige hosting providers krijg je normale shared hosting en is het puur voor marketing. Bij andere hosting providers krijg je extra WordPress support en weer bij andere hosting providers is de server ook echt ingericht op alleen WordPress websites. Let dus altijd goed op als je WordPress hosting ziet staan. Zelf heb ik het overzicht “WordPress hosting vergelijken en reviews” gemaakt. Dit is zeker de moeite om te bekijken.

VPS – Virtuele Privé Server: Wanneer je uit shared hosting groeit, dan kom je al snel uit bij VPS hosting. Het is de ideale middenweg tussen shared hosting en een volledige eigen server. Bij een VPS wordt een server gesplitst in meerdere virtuele servers. Iedere virtuele server krijgt zijn eigen vermogen en functioneert als een dedicated server. Met dit type hosting heb je dan ook geen last van andere websites. Daarnaast heb je ook root-toegang (kun je zien als volledig toegang) tot je omgeving. Bekijk ook het artikel “Wat is VPS hosting“.

Dedicated server hosting: Bij dedicated server hosting huur je een jouw eigen server. Niemand anders kan iets met deze server doen behalve jij. Dit zorgt ervoor dat je website performance super stabiel is en je de volledige controle hebt over de server. Dedicated hosting is over het algemeen alleen voor de allergrootste partijen aan te raden. Het is een stukje duurder en er komen technische taken en meer verantwoording bij kijken om een server te beheren.

Managed hosting: Wanneer je een VPS of dedicated server hebt, dan komen er technische taken bij kijken om de server te onderhouden. Bij Managed hosting worden deze taken overgenomen door je hosting provider. Zo kan er onderhoud gepleegd worden voor de hardware, besturingssystemen en andere software. Je server kan ook voor je geconfigureerd worden.

Je hebt ook hosting providers die Managed WordPress hosting aanbieden. Dit zijn server die compleet geoptimaliseerd zijn om WordPress te draaien.

Cloud hosting: Cloud hosting is op zich niet heel anders dan een VPS of dedicated server. Met Cloud hosting heb je eenvoudig gezegd meerdere servers in je netwerk waar je gebruik van kunt maken. Het voordeel hiervan is dat het heel flexibel en goed schaalbaar is. Je kunt dan ook beter omgaan met piekuren waarbij een groot aantal bezoekers tegelijkertijd je website willen bezoeken.

Reseller hosting: Reseller hosting is niet voor iedereen. Dit is met name voor als je zelf hosting wilt gaan verkopen, bijvoorbeeld voor je klanten, maar niet zit te wachten op de technische lasten. Bij reseller hosting kun je meerdere websites op een pakket plaatsen. Je hebt regelmatig ook een controlepaneel die je aan je klanten kunt geven waarmee alleen de website van de klant te beheren is.

Waar moet shared hosting aan voldoen?

We weten ondertussen wat shared hosting is en wat voor andere hostingtypes er zijn. Wanneer je de beslissing hebt genomen om voor dit type hosting te gaan, dan kun je op de volgende punten letten:

Klantenservice: Wat voor klantenservice is er. Kun je alleen mailen of is er ook een chat? Nog beter… Kun je ook gewoon bellen? De klantenservice van een hosting provider is hoort van hoog niveau te zijn, want als er iets aan de hand is dan heeft dit meestal direct invloed op je website.

Steeds meer hosting providers verstoppen de klantenservice. Dit is echt niet oké. Controleer daarom altijd vooraf hoe de klantenservice is door contact op te nemen.

Opslagruimte: Opslagruimte is vaak beperkt. Dit is niet erg, want je krijgt bijna altijd wel genoeg opslagruimte voor je website. Wel is het belangrijk om op te letten hoeveel opslagruimte je krijgt. Minimaal 2.5GB per website vind ik vaak toch wel prettig. Dan kun je in ieder geval een stuk groeien.

Aantal websites: Bij shared hosting kun je soms één website plaatsen, maar soms ook meerdere websites. Bekijk voor jezelf hoeveel websites je wilt hebben en controleer of dit mogelijk is. Uiteraard kun je altijd meer pakketten aanschaffen, maar het is wel iets om vooraf rekening mee te houden.

Bandbreedte: De bandbreedte is de hoeveelheid data dat een bezoeker via je website kan uploaden en downloaden. Wanneer je over dit limiet gaat kan je account tijdelijk geblokkeerd worden of je zal moeten upgraden. De meeste hosting providers bieden ongelimiteerd aantal bandbreedte aan, maar bij de allergoedkoopste pakketten zie je soms nog limieten.

Uptime: De uptime van je website is natuurlijk enorm belangrijk. Je wilt met je website altijd bereikbaar zijn. Sommige hosting providers geven een uptime garantie. Wanneer je een garantie ziet van 99% zegt dit echter niks. Er zijn 365 dagen in het jaar. Je kunt dan 3 en een halve dag offline zijn binnen de garantie. Ga liever voor 99,9%+ als er een garantie gegeven wordt.

Controlepaneel: Van wat voor controlepaneel wordt gebruik gemaakt? Een zelf ontwikkelt programma of standaard software als Plesk, Directadmin of cPanel? Hoe dan ook is het handig als je bijvoorbeeld WordPress makkelijk kunt installeren, de PHP-versie kunt wijzigen en dat soort zaken.

Groeimogelijkheden: Wat voor hosting is er naast shared hosting beschikbaar bij de hosting provider? Het is wel zo prettig dat je door kunt gaan met je website als je uit het pakket groeit en niet direct weer van hosting provider moet wisselen om goed draaiende te blijven.

Beste shared hosting in Nederland

Ik hoop dat je een goed beeld hebt gekregen van shared hosting. Het uitzoeken van een goede hosting provider is ook lastig. Waarschijnlijk heb je er nog geen ervaring mee. Ik heb echter al diverse hosting providers getest en weet bij welke ik mijzelf zou aanmelden en bij welke niet.

Cloud86

Mijn absolute Nederlandse shared hosting favoriet is Cloud86. Bij Cloud86 kun je al starten vanaf €1,95 per maand en eenvoudig upgraden naar hogere pakketten. Bij het goedkoopst pakket krijg je 5GB opslagruimte en kun je al 2 websites plaatsen.

Mocht je meer ondersteuning willen hebben bij je website, dan kun je ook voor een wat duurdere WordPress hostingpakket gaat. Je krijgt dan ook ondersteuning als je ergens niet uitkomt met een plugin of als er een foutmelding is op je website.

Ben je op zoek naar meer informatie over Cloud86 inclusief snelheidstesten? Bekijk dan mijn Cloud86 review.

SiteGround

SiteGround is een internationale hosting provider, maar wel met servers in Nederland, waardoor je optimale snelheid hebt. SiteGround wordt officieel aangeraden door WordPress. Wat voor bijna geen hosting provider is weggelegd.

SiteGround heeft 3 verschillende pakketten. Het goedkoopste pakket kost €3,99 per maand. Je krijgt hier 10GB opslagruimte, kunt 1 website erop plaatsen en ongeveer 10.000 bezoekers per maand ontvangen zonder performance verlies. Daarna kun je beter upgraden. Op de hogere websites kun je ook meer websites plaatsen.

Wil je meer informatie over SiteGround? Bekijk dan mijn SiteGround review en snelheidstest.

Ik hoop dat dit artikel je op weg heeft geholpen om erachter te komen wat shared hosting is en dat je een keuze hebt kunnen maken of dit type hosting voor jou geschikt is.