Inloggen:

SiteGround Review: Ervaring en Snelheidstest

Overweeg je SiteGround als hostingprovider? Trek je conclusies na deze review.

De video hieronder dateert uit 2021. Ondertussen heeft SiteGround de prijzen aangepast en is het design van SiteGround ook anders geworden. De tekst in dit artikel is wel up-to-date gebracht (laatste update juli 2023) met de meest actuele informatie.

Ben je op zoek naar een goede hostingbedrijf voor jouw (toekomstige) website of webshop? SiteGround is internationaal gezien één van de grootste spelers. Zeker op WordPress gebied.

SiteGround heeft hostingpakketten vanaf €2,49 per maand, wat prima is om mee te beginnen. Heb je al een grotere website, wil je meer snelheid of draai je een webshop, dan kun je naar een hoger pakket kijken.

In deze uitgebreide SiteGround review zal ik je meenemen langs alle punten die belangrijk zijn als het om hosting gaat. Denk aan:

 • Performance
 • Klantenservice (Support)
 • Mogelijkheden
 • Betrouwbaarheid
 • Snelheid

In tegenstelling tot veel andere reviews die je over SiteGround kunt lezen, gaan we hier echt uitgebreid in op de mogelijkheden die SiteGround met zich meebrengt en laat ik een snelheidstest zien, zodat je een goed idee hebt hoe dit in elkaar steekt.

Wanneer je geen tijd (of zin) hebt om de volledige review te lezen, dan kun je onder de inhoudsopgave een kort overzicht zien met scores en de voor- en nadelen van SiteGround en aan de hand daarvan je keuze maken.

Inhoudsopgave: SiteGround review

SiteGround Review Nederland

Hosting aangeraden door WordPress zelf

SiteGround is op dit moment internationaal één van de beste WordPress hosting providers waar je gebruik van kunt maken. Het is zelfs een hostingprovider die door WordPress en WooCommerce zelf wordt aangeraden en dit kunnen maar heel weinig partijen zeggen.

Ik heb sinds begin 2020 ervaring met SiteGround door klanten en dit werkt allemaal uitstekend. De websites zijn snel, de omgeving van SiteGround vind ik zeer prettig en de klantenservice is goed en 24/7 bereikbaar. Heb je om 22:00 een probleem, dan kan dit gewoon opgelost worden en hoef je niet te wachten tot de volgende dag. Het mooie aan SiteGround is dat je ook gewoon met iDEAL kunt betalen.

Verder is er out-of-the-box caching, kun je automatische updates inschakelen, worden er back-ups gemaakt, heb je een gratis SSL-certificaat en nog wel een aantal dingen meer.

SiteGround review overzicht in het kort

 • Performance: A+
 • Gemiddelde laadtijd: 575ms
 • Gemiddelde laadtijd geoptimaliseerd: 308ms
 • Gratis domeinnaam: Nee (.nl kost 15,99)
 • Gratis SSL: Ja
 • 1-klik WordPress installatie: Ja
 • Gratis verhuisservice: Nee, wel verhuissoftware
 • Klantenservice: 24/7 bereikbaar per telefoon, chat, ticketsysteem en e-mail.

Wat kan ik op de verschillende pakketten?

Laat je niet in de war brengen door de verschillende hostingnamen, Web hosting, WordPress hosting en WooCommerce hosting. Dit is enkel marketing, de verschillende pakketten zijn overal hetzelfde.

SiteGround heeft drie verschillende hostingpakketten waar je gebruik van kunt maken: StartUp, GrowBig en GoGeek. StartUp is voor als je net start. Daarna kun je doorgroeien naar GrowBig of GoGeek. Maak je een webshop of online leeromgeving? Neem dan op zijn minst GrowBig voor de beste prestaties.

Naast de shared hostingpakketten kun je ook voor Cloud hosting gaan, dan krijg je een eigen VPS tot je beschikking.

Wat als ik over het aantal bezoekers per maand ga?

Bij SiteGround zie je bij de hostingpakketten +/- een x aantal bezoekers per maand staan. Wat goed is om te weten is dat dit een richtlijn is om de prestatie optimaal te houden. Het is dus geen limiet, je mag zoveel bezoekers ontvangen als je wilt. Het aantal bezoekers kan alleen een negatief effect hebben als je eroverheen gaat op de prestaties.

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat zelfs als je eroverheen gaat je niet direct in de problemen komt met je prestaties. Ik heb dit zelf regelmatig zien gebeuren en heb vooralsnog geen negatieve effecten geconstateerd.

Trustpilot:
4.7/5 (12.538 reviews)
(laatste update 02-08-2023)

SiteGround Voordelen

SiteGround Nadelen

Over SiteGround

SiteGround is in 2004 opgericht door een groep universiteitsstudenten. Ondertussen heeft SiteGround kantoren in 5 verschillende landen (Spanje, Bulgarije, Cyprus, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten).

SiteGround heeft een eigen gemaakte interface wat erg prettig werkt. Daarnaast gaan ze vaak verder waar een ander stopt. Zo hebben ze een unieke UltraFastPHP configuratie, aangepaste MySQL setup, dynamische caching en er is een speciale WordPress plugin (SiteGround Optimizer) beschikbaar om de snelheid van je website te optimaliseren.

Qua serverlocaties is het ook zeker niet mis. Er wordt gebruikgemaakt van het Google Cloud Platform. Er staan servers in 7 verschillende landen. Nederland (Eemshaven) behoort ook tot de mogelijkheden als je een server uitkiest om je website op te hosten.

De klantenservice van SiteGround is 24/7 beschikbaar, wat natuurlijk erg uitzonderlijk is. Heb je buiten werktijd een probleem, dan kan je direct je vraag stellen aan de klantenservice. Dit kan via chat, e-mail of telefoon.

Door alle bovenstaande punten staat SiteGround internationaal goed op de kaart. Dit kun je ook zien aan dat WordPress zelf SiteGround aanbeveelt als goede hostingprovider. Voor WordPress hosting zit je hier dus zeker goed.

SiteGround biedt verschillende hostingpakketten aan. Er zijn drie verschillende shared hostingpakketten en daarnaast kun je ook voor Cloud hosting afnemen. De prijs / kwaliteit verhouding is bij SiteGround uitstekend te noemen.

SiteGround

Waarom SiteGround?

Ik ga er vanuit dat deze review je genoeg redenen zal geven om SiteGround serieus te overwegen als hostingprovider. Om je in het kort te vertellen waarom je voor SiteGround kunt gaan kan ik het volgende zeggen.

Bij SiteGround kan je terecht met ieder type website. Het maakt dus niet uit of je WordPress website wil maken, een webshop of iets anders. Je kunt bij het aanschaffen van een hostingpakket zelf een serverlocatie kiezen. Mocht je je alleen op Nederland willen richten, dan kies je natuurlijk voor een Nederlandse server. Wil je internationaal met je website, dan is een server op een andere locatie wellicht handiger.

Bij veel hostingproviders worden servers compleet volgegooid om zoveel mogelijk websites te hosten en er zoveel mogelijk aan te verdienen. Bij SiteGround zit dit iets anders. Per pakket zijn er bepaalde limieten aanwezig en worden er niet meer websites op toegestaan, zodat de server optimaal blijft presteren en de snelheid niet minder zal worden.

Verder vind ik het met name super fijn dat SiteGround constant blijft ontwikkelen en pushen om beter te worden. Denk aan de eigen interface met super veel mogelijkheden, de SiteGround Optimizer plugin, Ultrafast PHP en meer.

Klantenservice is en blijft belangrijk. Hoe fijn is het dan dat je 24 uur, 7 dagen per week terecht kunt bij de klantenservice met je vragen. Het enige ding is wel dat het internationaal is, waardoor de klantenservice Engelstalig is, maar de bereikbaarheid is natuurlijk ontzettend veel waard.

Voor- en nadelen van SiteGround

Ieder hostingbedrijf heeft voor- en nadelen. Het zal je dan ook niet verbazen dat SiteGround hier geen uitzondering op is. Sommige voordelen kunnen de nadelen volledig overschaduwen, terwijl andere nadelen juist zorgen dat je bij een hostingbedrijf weg wilt blijven. Van dat laatste is mijn inziens gelukkig geen sprake bij SiteGround.

Voordat je een beslissing maakt bij welk hostingbedrijf je jouw website wil laten hosten, wil ik je aanraden om altijd de voor- en nadelen te beoordelen van het desbetreffende bedrijf.

Wat zijn de voordelen van SiteGround?

Hieronder volgen een aantal voordelen die ervoor zorgen dat SiteGround internationaal een hoog aangeschreven hostingbedrijf is en zelfs aangeraden wordt door WordPress zelf.

24/7 klantenservice (live chat, mail en telefoon): Heb je een probleem, dan wil je dit zo snel mogelijk opgelost hebben. We weten allemaal dat problemen vaak voorkomen op ongunstige tijdstippen. Hoe fijn is het dan dat je een hostingbedrijf ieder moment van de dag 24/7 kan bereiken? Je hebt zelf de keuze of je dit via een live chat, mail of telefonisch doet.

Servers in Nederland: SiteGround mag dan wel een internationaal bedrijf zijn. Er staan gewoon servers in Nederland (en in 4 andere landen). Hierdoor profiteer je van een locatie dichtbij en dus een snellere laadtijd. Verder houdt SiteGround rekening met de limieten van een server. De pakketten bestaan daarom uit een gemiddeld aantal bezoekers die je +/- kunt ontvangen per maand zonder dat de performance slechter wordt. Per server wordt gekeken dat de prestaties optimaal blijven.

UltraFast PHP en caching: Zoals ik al zei gaat SiteGround een stapje verder. Zo ook met de UltraFast PHP setup die beschikbaar is en wordt aangeraden voor goed bezochte websites. Dit is tot wel 30% sneller dan de normale PHP setup en daarnaast net zo veilig. Verder is er ook ingebouwde caching voor alle websites, wat ook de laadtijd ten goede komt. In combinatie met de SiteGround Optimizer (WordPress plugin) kun je vanuit je WordPress website alles naar wens instellen.

Gratis CDN en SSL (https): Het is tegenwoordig een vereiste dat je een versleutelde verbinding hebt. Hiervoor heb je een SSL-certificaat nodig. Bij SiteGround krijg je dit volledig gratis via Let’s Encrypt. Mocht je internationaal actief zijn met je website, dan is het ook fijn om een CDN te hebben. Bij SiteGround kun je gratis de Cloudflare CDN gebruiken.

1-klik testomgeving (GrowBig of hoger): Het hebben van een testwebsite kan ik iedereen aanbevelen, zo komt je live website tenslotte niet in gevaar. Bij SiteGround hoef je geen technische handelingen te verrichten om een testwebsite te maken. Vanaf het GrowBig pakket heb je de mogelijkheid om met een druk op de knop een testomgeving op te zetten.

Gratis Website Verhuissoftware: Wil je jouw website verhuizen naar SiteGround? SiteGround heeft een gratis WordPress plugin waardoor je jouw website kunt verhuizen. Dit scheelt je weer technische handelingen. Wel zal je zelf je e-mail moeten overzetten.

Wat zijn de nadelen van SiteGround?

SiteGround heeft ook nadelen, daar ben ik gewoon eerlijk over. Deze zijn mijn inziens echter niet heel groot, maar hier mag je natuurlijk zelf over beslissen. Bij SiteGround kun je rekening houden met de volgende nadelen.

Klantenservice is Engelstalig: Het is handig om te weten dat de klantenservice en beheerdersgedeelte van SiteGround volledig Engelstalig zijn. Wanneer je dit liever in het Nederlands hebt, kan je beter bij een Nederlandstalige hostingprovider terecht. Doordat de klantenservice Engelstalig is, is het wel 24/7 beschikbaar.

Hogere prijs voor hosting bij verlenging: Bij je eerste contractsperiode krijg je maar liefst 80% korting als je voor 12 maanden hosting neemt. Het is echter een nadeel als je dit niet weet en je bij een verlenging schrikt dat het meer dan dubbel zo duur is geworden. Houdt hier dus rekening mee.

Performance en Snelheidtest

Prijs speelt vaak een belangrijke rol bij het uitkiezen van een hostingprovider. Eerlijk gezegd vind ik dat de prijs te belangrijk wordt gemaakt. Je moet kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding, want je kunt geen genoegen nemen met een server die slecht presteert.

Met een goede server kun je bouwen op een goede performance en een snelle website. Laat snelheid nou net een super belangrijk onderdeel zijn voor de zoekmachine optimalisatie (SEO) van je website. Daarnaast is snelheid ook van groot belang voor de conversie en gebruiksvriendelijkheid. Een slecht presterende server kost je dus eigenlijk geld.

Voor mij is dit reden genoeg om mijn eigen snelheidstesten te doen om te bekijken wat voor resultaat SiteGround neerzet. Zo krijg je in deze SiteGround review ook echt een goed beeld van de prestaties, in plaats van dat je alleen leest dat het “Snel” is. Snel is relatief, de cijfers tellen.

Ben je benieuwd naar de resultaten van mijn SiteGround snelheidstest? Laten we dan maar snel naar de resultaten gaan.

Met wat voor website ik de snelheid test

Om de snelheid van SiteGround te testen heb ik een WordPress website aangemaakt en gevuld met wat standaard content en afbeeldingen. De website is hetzelfde op alle hostingproviders die ik test, zodat het wel eerlijk blijft.

Ik heb op de testwebsite webtalis.nl gebruik gemaakt van het volgende:

 • WordPress thema: Astra
 • WordPress demo content / template: Mountain
 • WordPress plugins (6): Cookie notice, WPForms lite, Elementor, Elementor Header, Footer & Blocks, Redirection en Yoast SEO.

De website heb ik op meerdere manieren getest. In eerste instantie zonder optimalisatie en de tweede keer is het geoptimaliseerd aan de hand van de mogelijkheden die SiteGround met zich meebrengt. In dit geval doen we dit met de SiteGround Optimizer plugin.

SiteGround Resultaat Snelheidstest

Ik test de website als eerst zonder enige optimalisatie via Pingdom Tools. De server die ik heb uitgekozen om de snelheid mee te testen is een server in Londen (Engeland), aangezien er geen server in Nederland beschikbaar is bij Pingdom Tools.

Ik voer verschillende soorten testen uit. Zo voer ik testen uit waarbij de website helemaal niet is geoptimaliseerd op snelheid of iets dergelijks. Ik installeer dus simpelweg het thema, de plugins en ik importeer de demo content. Verder doe ik niks.

Bij de andere variant van de test optimaliseer ik de website aan de hand van het advies en tools van SiteGround. De optimalisatie wordt gedaan met behulp van de SiteGround Optimizer plugin.

Beide testvariaties van de website zijn 3 keer getest. Dit doe ik om het gemiddelde zo eerlijk mogelijk te krijgen. Per test kan het resultaat namelijk verschillen. Het blijven echter altijd momentopnames. Hieronder kun je het resultaat bekijken van de SiteGround Snelheidstest.

SiteGround snelheidstest

Zoals je kunt zien wordt de website in beide gevallen ruim onder de 1 seconde geladen. De gemiddelde snelheid is zonder optimalisatie 575ms en na optimalisatie 308ms.

Wat je wellicht gek vindt is dat de paginagrootte na de optimalisatie in dit geval groter is geworden, terwijl je kleiner zal verwachten. Dit komt vermoedelijk door hoe het is ingesteld door mij in combinatie met de SiteGround optimizer plugin. SiteGround heeft vanuit zichzelf namelijk ook al een soort ingebouwde caching aanstaan waar je van profiteert als je niks optimaliseert.

De snelheidsresultaten voor beide variaties zijn in ieder geval uitstekend te noemen.

SiteGround Time To First Byte (TTFB)

Ik weet dat veel mensen ook altijd benieuwd zijn naar de resultaten van de Time To First Byte (TTFB). Voor de snelheid van je website zegt dit niet direct iets. Het geeft echter wel aan hoe snel de connectie tussen de server en de browser van de bezoeker is.

Hoe belangrijk de TTFB echt is als rankingsfactor en dergelijke levert regelmatig discussies op. Ik zal mij buiten deze discussie houden en je de resultaten laten zien. Je kunt dan zelf bepalen hoe belangrijk het voor jou is.

Het is overigens wel goed om te weten dat alles boven de 600ms heel slecht is en verbetering nodig heeft. Tussen de 300 en 500ms is redelijk normaal. Onder de 300ms zit je al goed en onder de 200ms is heel goed.

Hieronder volgen de TTFB resultaten voor SiteGround vanuit verschillende landen.

SiteGround Time To First Byte (TTFB)

Zoals je hierboven kunt zien scoort SiteGround ontzettend goed in Nederland. Een resultaat van 165.03ms is echt heel goed. Aan de hand van dit resultaat zie je ook dat de server netjes in Nederland staat, wat ik ook had uitgekozen.

Londen en Frankfurt geven ook een uitstekend resultaat. Voor een Nederlandse website zit je dus helemaal prima bij SiteGround.

Met een internationale website overigens ook, alleen dan zal je een andere serverlocatie kunnen kiezen die centraler staat voor een groot deel van je publiek. Je kunt ook altijd van een CDN gebruikmaken (net als bij alle andere hostingproviders). Bij SiteGround kun je eenvoudig je website koppelen aan een Cloudflare CDN.

SiteGround uptime

Websites op een shared hosting account worden over het algemeen trager tijdens piekmomenten. Dit is omdat het vermogen van de server wordt gedeeld met andere websites op dezelfde server.

Zo kunnen er weleens processen worden afgebroken als een site teveel vermogen nodig heeft, wat weer voor downtime (dat je website offline is) zorgt.

Zoals je hierboven kunt zien draait de website probleemloos en is de uptime afgelopen tijd 100%.

Ik host een aantal van mijn sites al meer dan twee jaar op SiteGround en ik kan je vertellen dat ik zo goed als geen downtime heb gehad. De paar keer dat het toch gebeurde was het altijd midden in de nacht en maximaal 4 minuten. Totaal geen overlast dus.

SiteGround hostingpakketten

SiteGround heeft drie verschillende hostingpakketten waar je uit kunt kiezen als je begint met een website. Heb je al meerdere websites of wil je een stap verder? Dan kun je een Cloud VPS nemen.

Wanneer je wilt starten met SiteGround zijn er verschillende pakketten te overwegen. De vraag is hoe goed je wilt starten en wat je budget is. Ik zal je vertellen wat je bij de verschillende hostingpakketten krijgt.

WebHosting Pakketten bij SiteGround

Bij SiteGround heb je verschillende benamingen voor de hostingpakketten die er zijn. Zo heb je Web hosting, Managed WordPress hosting en WooCommerce hosting.

Er staan overal altijd de pakketten StartUp, GrowBig en GoGeek. Het maakt niet uit bij welke benaming je kijkt. De pakketten zijn identiek. Er zit dus geen verschil tussen web hosting, WordPress hosting en WooCommerce hosting.

Siteground hostingpakketten

StartUp

Het StartUp pakket is een prima startpunt wanneer je wilt starten met een blog of website en je nog niet heel veel bezoekers verwacht. Je kunt op dit pakket één website plaatsen en de performance zal goed zijn tot +-/ 10.000 bezoekers per maand. Enkele fijne punten aan het StartUp pakket zijn:

 • Bij dit pakket wordt dagelijks een back-up voor je gemaakt.
 • Je krijgt 10GB webruimte wat zeker genoeg moet zijn voor een enkele website.
 • Je kunt de SG Optimizer WordPress plugin gebruiken en de cache vanuit daar instellen.
 • Gratis SSL certificaat en CDN.
 • E-mailadressen kun je ook in overvloed maken.

Het StartUp pakket kost €2,99 per maand als je het voor 12 maanden afneemt, daarna kost het €12,99 per maand.

GrowBig

Het GrowBig pakket is geschikt als je al een website of blog hebt en best wat bezoekers krijgt (+/- 100.000 per maand) of wanneer je een webshop of online leeromgeving wilt bouwen. Dit vereist namelijk net wat serververmogen, waardoor het GrowBig pakket beter zal renderen.

Je krijgt alles wat je bij het StartUp pakket krijgt en wat extra’s. De extra toevoegingen die je krijgt zijn:

 • Meer serververmogen dan bij het StartUp pakket.
 • Je kunt ongelimiteerd aantal websites op dit pakket plaatsen zolang je schijfruimte het toelaat (20GB).
 • Mogelijk om met 1-klik een testwebsite van je live website maken. Dit werkt echt ontzettend fijn.
 • Naast de automatische back-ups kun je 5 back-ups on-demand maken.
 • Je kunt personen toevoegen aan sites om bij de SiteGround tools te komen.

Het GrowBig pakket kost €5,49 per maand als je het voor 12 maanden afneemt, daarna kost het €22,99 per maand.

GoGeek

Het GoGeek pakket is geschikt als je +/- 400.000 bezoekers per maand krijgt. Het is dus voor de websites, webshops en online leeromgeving die al een trouw publiek hebben opgebouwd of voor als je meerdere websites hebt met een mooi aantal bezoekers.

Je krijgt bij het GoGeek alles wat je bij het StartUp en GrowBig pakket krijgt en extra’s. De extra toevoegingen zijn:

 • Meer serververmogen dan bij het GrowBig pakket.
 • Je kunt 10 websites op dit pakket plaatsen zolang je schijfruimte het toelaat (40GB).
 • Je kunt GIT gebruiken.
 • Je krijgt prioriteiten klantenservice, dus de ervaren experts bij je vragen.
 • White-label hosting. Je kunt klanten toevoegen aan hun website bij SiteGround zonder dat zij zien dat het om SiteGround gaat. Ideaal wanneer je hosting verkoopt aan je klanten.

Het GoGeek pakket kost €8,49 per maand als je het voor 12 maanden afneemt, daarna kost het €34,99 per maand.

Meer informatie over hosting bij SiteGround

Ieder hostingbedrijf is weer anders dan de ander. Hieronder volgt nog wat extra informatie over hosting bij SiteGround, zoals wat je er allemaal bij krijgt of wat wellicht niet helemaal duidelijk is.

SiteGround geeft korting bij de eerste 12 maanden

Wat goed is om te weten is dat je bij SiteGround voor de eerste 12 maanden maar liefst tot 75% korting op je webhosting krijgt. Bij een verlenging moet je dus niet raar opkijken dat de prijs een stuk hoger is. De prijs kwaliteitsverhouding is echter uitstekend als je het met andere hostingproviders bekijkt, dus het is het geld wel echt waard.

Wat doet SiteGround voor optimale snelheid?

SiteGround is altijd erg hard bezig om de hostingpakketten zo snel mogelijk te houden voor iedereen. Zo kun je tijdens het aanschaffen van een pakket al een serverlocatie kiezen. Wanneer je een Nederlandstalige website hebt, kun je voor de serverlocatie “Europe” gaan, want dan heb je een server in Nederland.

Verder heeft SiteGround een UltraFast PHP setup ontwikkelt waardoor PHP optimaal hoort te presteren zonder dat de veiligheid aangetast is. Verder hebben alle pakketten ingebouwde caching en wanneer je een WordPress website hebt kun je de SG Optimizer plugin gebruiken om de cache vanuit daar in te stellen.

HTTP/2 is uiteraard ook geactiveerd, je kunt de nieuwste PHP-versies gebruiken en het is mogelijk om gebruik te maken van een CDN. Je hoeft je dus geen zorgen te maken wat snelheid en optimalisatie betreft vanaf de kant van SiteGround.

Site Tools

SiteGround heeft een eigen controlepaneel (beheerdersomgeving) waar je gebruik van kunt maken. Het heet Site Tools en ik vind het persoonlijk super overzichtelijk en fijn werken. Je kunt alles binnen een paar klikken vinden.

Je kunt in de Site Tools van SiteGround WordPress installeren, e-mailadressen aanmaken, SSL certificaat activeren, back-ups maken of terugzetten, PHP-versies wijzigen, bestanden beheren en nog heel veel meer.

Klantenservice (Ondersteuning)

Bij SiteGround heb je Engelstalige klantenservice. Je kunt de klantenservice bereiken via chat, e-mail en telefoon. Met name dat je kunt bellen is natuurlijk zeer prettig, aangezien dit steeds minder vaak voorkomt bij hostingproviders.

De klantenservice is 24/7 bereikbaar. Het maakt dus niet uit of het 05:00, 14:00 of 23:00 uur is. Je kunt op alle tijden en dagen terecht.

De verhuissoftware van SiteGround

Ben je ontevreden over je huidige hostingprovider en wil je overstappen naar SiteGround? Wanneer je een WordPress website hebt kun je gratis de SiteGround migrator plugin gebruiken. Deze plugin kopieert je website naar SiteGround zonder dat je hier zelf technische handelingen voor hoeft te verrichten.

Wanneer de gegevens eenmaal zijn gekopieerd kun je overschakelen. Je moet nog wel je e-mailadressen overzetten.

Hoe werkt SiteGround?

Je bent al super ver gekomen in deze SiteGround Review. Waarschijnlijk heb je dan ook interesse om een beter beeld te krijgen hoe SiteGround ongeveer werkt. Wanneer je een hostingpakket hebt afgenomen, kun je inloggen en kom je bij je websites terecht.

Siteground website overzicht

Je ziet hier alle websites staan die je op jouw SiteGround pakket hebt staan. Wanneer je op “All site options” klikt kun je extra’s gebruikers toevoegen aan een website, server details bekijken, de website verwijderen en nog een aantal dingen meer.

Per website kun je ook op “Site Tools” klikken om bij het controlepaneel van je website te komen. Vanuit daar kun je jouw complete website beheren.

SiteGround Site Tools

Zoals je aan het menu kunt zien zijn de mogelijkheden enorm en dan heb je nog niet eens alles gezien. Je kunt in ieder geval WordPress installeren of beheren, een testomgeving maken met een druk op de knop, SSL-certificaat installeren en activeren, databases aanmaken en beheren, e-mailadressen aanmaken en nog heel wat dingen meer.

Technischere zaken als PHP-instellingen, FTP-toegang, GIT en dat soort dingen kun je ook allemaal vanuit de Site Tools van SiteGround regelen.

WordPress plugin: SiteGround Optimizer

Om jouw WordPress website zo goed mogelijk te optimaliseren heeft SiteGround een speciale plugin gemaakt. Deze plugin werkt alleen wanneer je ook hosting hebt bij SiteGround en wordt automatisch geïnstalleerd bij iedere WordPress website. Je kunt het eventueel verwijderen mocht je het niet willen, maar het is een bruikbare plugin. Zelf gebruik ik het ook.

De plugin SiteGround Optimizer is een plugin die caching, systeeminstellingen en andere configuraties regelt in combinatie met SiteGround, waardoor je website een stuk sneller gemaakt kan worden. Bekijk hieronder een aantal instellingen van de plugin.

SiteGround Optimizer Instellingen - WordPress plugin

Zoals je ziet kun je HTML, JavaScript en CSS verkleinen en heb je ook nog de mogelijkheid om dingen uitgesteld te laden of te combineren. Los van deze frontend optimalisaties kun je ook nog dingen aanpassen bij de supercacher instellingen, omgeving optimalisatie en kun je media-bestanden optimaliseren.

Wanneer je eenmaal alles hebt ingesteld kun je ook nog een speed test doen om te kijken hoe goed je scoort. Deze plugin is een hele mooie toevoeging als je WordPress gebruikt.

SiteGround klantenservice

Op de klantenservice van een hostingbedrijf moet je kunnen rekenen. Je benadert deze tenslotte alleen als er iets gaande is wat niet goed is of als je ergens niet uitkomt. Bij SiteGround kun je met recht zeggen dat de klantenservice zich niet verborgen houdt, want de klantenservice is 24 uur, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar bereikbaar.

Geen enkele dag is een uitzondering en dat was voor mij ook één van de redenen om Webtalis bij SiteGround te hosten. Een website is 24/7 bereikbaar, dus als er iets is wil ik ook 24/7 iemand kunnen spreken om het opgelost te krijgen.

De klantenservice van SiteGround is te bereiken per chat, mail of telefoon. Voor ieder wat wils dus. Om bij de klantenservice terecht te komen kun je naar de contactpagina gaan. Hier kun je een categorie selecteren waar je vraag over gaat.

SiteGround contactpagina

Vervolgens kun je aangeven wat je probleem is en bij welke website je dit probleem hebt.

Wanneer je jouw vraag indient krijg je de optie om te kiezen tussen alle verschillende contactmogelijkheden. Dit kan via Chat of een Ticket (e-mail) of zoals je onderaan kunt zien ook telefonisch. Vaak zie je ook de tijden erbij staan hoe snel je antwoord kunt verwachten.

Siteground contactmogelijkheden

Vanaf hier zal je zo snel mogelijk geholpen worden, zodat jij weer verder kan of het probleem is opgelost.

Mocht je zelf op zoek zijn naar antwoorden of tutorials hoe je bepaalde dingen kunt doen, dan kun je ook de SiteGround Help Center bekijken. Dit staat boordevol artikelen waardoor je vaak vrij snel weer verder kunt met wat je wilt bewerkstelligen.

SiteGround Help Center

Conclusie: Is SiteGround een goede keuze voor jou?

Nu je mijn SiteGround review hebt gelezen vraag je je wellicht af of SiteGround ook een goede keuze is voor jouw website.

Wanneer jij ook op zoek bent naar snelle, stabiele en betrouwbare hosting waar je op elk moment van de dag terecht kunt met je vragen bij de klantenservice en Engels geen probleem voor je is, dan kan ik je SiteGround alleen maar aanraden. Is Engels wel een probleem, dan is Cloud86 een goed Nederlands alternatief.

Er zijn drie verschillende hostingpakketten waar je uit kunt kiezen. Hoe hoger het pakket hoe meer voordelen en serververmogen je krijgt, maar bij alle hostingpakketten krijg je al mooie functionaliteiten en opties die je bij veel andere hostingproviders niet eens ziet.

Hoewel het een internationale hostingprovider is, kun je gewoon voor een server in Nederland kiezen. Ideaal wanneer jij je richt op de Nederlandse markt.

Wanneer je op dit moment bij een andere hostingprovider zit met je WordPress-website, kun je met behulp van de SiteGround migrator plugin jouw website migreren naar SiteGround. Technische handelingen hoef je hier niet voor te doen.

Dit was nog niet alles, je hebt ook nog een UltraFast PHP setup, ingebouwde caching, de WordPress SG Optimizer plugin, volledige controle over je PHP-versies en kunt met een druk op de knop een testwebsite opzetten. De klantenservice is ook 24/7 te bereiken, wat SiteGround een uitstekende hostingprovider maakt. Dit is dan ook de reden dat WordPress zelf SiteGround ook aanbeveelt.

Ben je klaar om met SiteGround aan de slag te gaan? Klik hier om vandaag nog jouw hostingpakket uit te kiezen bij SiteGround.

Veelgestelde vragen over hosting bij SiteGround

Er zijn bij SiteGround verschillende hostingpakketten waar je uit kunt kiezen. Bij alle pakketten kun je in ieder geval profiteren van de ingebouwde caching en 24/7 klantenservice.

Wanneer je net start en je allereerste website wilt maken, dan is het StartUp hostingpakket geschikt en kun je op een later moment doorgroeien in de andere pakketten.

Wanneer je al een wat grotere website hebt, meer websites op een hostingpakket wilt hebben, een webshop wilt maken of een online leeromgeving, dan kan ik je het GrowBig pakket aanraden. Bijkomend voordeel is dat je hier ook on-demand back-ups kunt maken en testwebsites.

Ontvang je al veel bezoekers per maand, heb je een zware webshop of online leeromgeving, wil je hosting verkopen zonder dat mensen weten dat dit via SiteGround gaat en wil je optimaal profiteren van het serververmogen wat je bij het hoogste pakket krijgt? Dan kun je voor het GoGeek pakket gaan. Webtalis draait ook op dit pakket.

Mocht je uiteindelijk uit deze pakketten groeien, dan kun je bij SiteGround ook altijd een Cloud VPS pakket nemen. Geloof mij, je kunt dan echt ontzettend ver doorgroeien en als je zelfs daar uitgroeit kun je SiteGround altijd benaderen voor een aangepaste server setup voor jouw website.

Ja, het is gelukkig weer mogelijk om met iDEAL te betalen bij SiteGround.

Het is een jaartje weggeweest tussen 2021 en 2022 bij SiteGround, maar daarna is het besef toch gekomen dat het weghalen van iDEAL een slecht idee was en Nederlanders een stuk minder happig waren om hosting af te nemen bij SiteGround. Hedendaags kun je dus gewoon weer betalen met iDEAL.

De servers van SiteGround staan op 4 verschillende continenten verdeeld over 6 landen. Zo heb je servers in Nederland, Duitsland, Engeland, Verenigde Staten, Singapore en Australië.

Wanneer jij je richt op de Nederlandse markt, is het dus aan te raden om voor een Nederlandse server te gaan. Richt je je echter op de internationale markt, dan kan een ander land weer aantrekkelijker zijn, hoewel je internationaal waarschijnlijk ook van de gratis Cloudflare CDN optie gebruik wilt maken.

Het is altijd bevorderlijk voor de snelheid van je website als het geladen wordt via een server dichtbij de bezoeker.

SiteGround heeft geoptimaliseerde servers waar je probleemloos je (WordPress) website op kunt draaien. Bij ieder pakket profiteer je van alle mogelijkheden die je hebt in de Site Tools van SiteGround en natuurlijk de ingebouwde cache.

De snelheid en performance van je website zullen geen probleem horen te zijn gezien SiteGround de server netjes houdt qua aantal sites.

Mocht je ooit ergens niet uitkomen of tegen problemen aanlopen, dan zit je met de klantenservice van SiteGround ook erg goed. Het is 24/7 bereikbaar, zodat jij weer snel verder kunt.

Het korte antwoord op deze vraag is: Ja.

Het lange antwoord: Ja, een WordPress webshop maken is geen enkel probleem voor SiteGround en het daarna draaiende ook niet. Vanaf het GrowBig pakket zit je goed qua serververmogen en zal jouw WooCommerce webshop snel geladen kunnen worden.

Nee, bij SiteGround krijg je niet een gratis domeinnaam bij je hostingpakket. Je kunt echter wel een nieuw domeinnaam afnemen bij het aanschaffen van een hostingpakket of je kunt ervoor kiezen dat je een bestaand domeinnaam wilt gebruiken.

Wanneer je een bestaand domeinnaam wilt gebruiken, die je uiteraard in bezit moet hebben, dan zal je de DNS-instellingen moeten wijzigen naar de nameservers van SiteGround. Je domeinnaam verhuizen naar SiteGround is ook een optie.

Bij SiteGround kun je gebruik maken van de "30 dagen niet goed, geld terug" garantie. Je loopt dus geen enkel risico als je wilt kijken of SiteGround iets voor jou is.

Mocht je ooit, om wat voor reden dan ook, in de toekomst willen stoppen met hosting bij SiteGround, dan kun je gewoon jouw hostingpakket annuleren en zal er geen verlenging volgen. Je hostingpakket blijft dan nog beschikbaar tot de einddatum van je abonnement.