Inloggen:

Beste e-mail hosting vergelijken met eigen domein 2024

Ontdek welke e-mail hosting bij jou past

Beste e-mail hosting 2024

E-mail hosting geeft je de mogelijkheid om persoonlijke of zakelijke e-mails te versturen via een e-mailadres met je eigen domeinnaam.

Je hebt geen website nodig op je domein (het kan wel), maar je komt wel professioneel over omdat je niet met een standaard @gmail.com of @hotmail.com e-mailadres mailt.

Wanneer je een e-mail hosting provider zoekt, dan zie je vermoedelijk door de bomen het bos niet meer. Je vraagt jezelf af Wat is nou de beste e-mail hosting provider van Nederland?

In dit artikel ga ik je hierbij helpen. Ik heb al direct een selectie voor je gemaakt en laat je maximaal 5 e-mail hosting opties zien, met ieder zo zijn plus- en minpunten.

Kun je niet wachten om te zien welke providers dit zijn? Hieronder zie je direct de 5 beste e-mail hosting providers. Daarna volgt echter nog veel meer uitgebreidere informatie, zodat je de juiste keuze kunt maken en niet op een later moment hoeft over te stappen omdat je ontevreden bent.

Cloud86 logo
Cloud86

De absolute nummer 1 en daarom ook mijn hosting provider. E-mail hosting draait als een zonnetje.

Mijn.host logo
Mijn.host

Goedkope e-mail hosting vanaf Nederlandse bodem en 7 dagen per week klantenservice.

Google Workspace
Google Workspace

Ideaal voor extra business tools en video vergaderingen wil houden voor je bedrijf.

Hostinger
Hostinger

Goedkope hosting voor zowel e-mail als websites. Gratis domeinnaam mogelijk.

SiteGround
SiteGround

Webhosting inclusief e-mail mogelijkheden. 24/7 klantenservice en hoog aangeschreven.

Inhoudsopgave: Beste e-mail hosting Nederland 2024

E-mail hosting vergelijken 2024

Wanneer je geen WordPress hosting of andere type hosting hebt, is het nog altijd mogelijk om een betrouwbare partij te vinden voor je e-mailaccount door te gaan voor een goede e-mail hosting provider.

Wat je precies allemaal krijgt bij je e-mail hostingpakket hangt helemaal af van je gekozen provider. Zo kan het zijn dat je ondersteuning krijgt voor grote bijlages (tot 50MB), schrijfruimte van 5GB tot 2TB voor je mails, online opslagruimte om eenvoudig dingen te delen, ondersteuning als er iets fout gaat met je mail en ga zo maar door. Van alles is mogelijk.

Met e-mail hosting zal je mail werken met een eigen domein (adres@jedomeinnaam.nl) en dit is vrij eenvoudig in te stellen met e-mail hosting.

Hoe kun je de beste e-mail hosting uitkiezen?

Over het algemeen zijn er een aantal factoren om waar je op kunt letten om het beste e-mail hostingpakket voor je eigen situatie te vinden. Zo kun je letten op:

Eigen domein: Controleer altijd of je een eigen domeinnaam kunt gebruiken of niet. Dit is eigenlijk een absolute must, want alleen op deze manier kun je professioneel overkomen. Met een domeinnaam kun je een e-mail versturen en ontvangen op een mailadres als adres@jedomeinnaam.nl, in plaats van een standaard persoonlijke @gmail.com adres.

Ondersteuning: Het grote voordeel van e-mail hosting is dat je ook ondersteuning krijgt. Dit zal je bij gratis e-mail services niet hebben. Mocht je dus ooit in de problemen komen, kun je contact opnemen. Wat echter wel verstandig is om op te letten, is hoe de klantenservice te bereiken is. Kun je alleen mailen of kun je ook bellen en is dit alleen op werkdagen mogelijk of 24/7?

Verstuur limieten: Controleer of de e-mail hosting provider je de mogelijkheid geeft om grote bijlages te versturen vanaf je account (mocht je dit nodig hebben). Hoe hoger de bestandsgrootte mag zijn, hoe beter.

Uptime: Het heeft geen nut om een e-mail hosting provider uit te kiezen als er niet eens een garantie is van een uptime van 99.9%.

Veiligheid: Het is belangrijk dat je e-mails altijd veilig zijn. Ik heb het dan ook over de mails die je ontvangt. Je wil niet op een link of bijlage klikken die een virus met zich meebrengt. Bekijk daarom ook eens wat er aan de veiligheid gedaan wordt.

Bonus tools: Het hangt een beetje af van de e-mail provider waar je voor kiest, maar bepaalde bedrijven geven je ook nog bonus tools. Google Workspace is hier het perfecte voorbeeld van. Hier krijg je onder andere de mogelijkheid om videovergaderingen te starten met maximaal 100 deelnemers en krijg je toegang tot alle bekende tools als Google Drive voor opslagruimte, Google Chat en ga zo maar door. Dit kan super handig zijn voor je werknemers.

Prijs: Het moet niet het allerbelangrijkst zijn, maar de prijs (per gebruiker) is en blijft natuurlijk ook een ding. Je wil de juiste prijs-kwaliteitsverhouding hebben en het moet binnen je budget passen.

Nu de punten bekend zijn waar je op kunt letten, is het tijd om de 5 beste e-mail hosting providers erbij te pakken.

Cloud86

Cloud86 is absoluut de beste keuze als je voor een Nederlandse partij wil gaan. Ik roep dit niet alleen, zoals sommige website wel doen zonder het te gebruiken, Webtalis draait ook daadwerkelijk op Cloud86. Wanneer je een pakket afneemt bij Cloud86, heb je zowel e-mail hosting als normale webhosting. Je kunt dus op hetzelfde pakket je e-mail en website regelen.

Het is Cloud86 gelukt om in een aantal jaar razendpopulair te worden op de Nederlandse en België markt. Dit komt omdat de hosting stabiel en snel is en je daarnaast de klantenservice ook gewoon kunt bellen zonder wachttijden.

Cloud86 draait op Plesk als beheersoftware en daarmee is het super eenvoudig om je eigen e-mailadressen aan te maken op je e-mail hosting pakket. Je kunt zowel mails ontvangen en versturen via webmail, e-mail software of via je smartphone.

Om te voorkomen dat je e-mailadres in de problemen komt, kun je tijdens het aanmaken aangeven hoeveel schijfruimte het e-mailadres heeft en hoeveel uitgaande e-mailberichten verzonden mogen worden. Standaard staat het altijd op onbeperkt, maar je hebt dus de ruimte om dit aan te passen om problemen te voorkomen. Wil je meer leren over Cloud86, dan kun je ook altijd mijn Cloud86 review bekijken.

Enkele belangrijke punten

 • Mails via je eigen domein (meerdere domeinen mogelijk)
 • 99,98% uptime
 • Klantenservice via telefoon en e-mail
 • Ingebouwde beveiliging en virus bescherming
 • E-mail in te stellen op allerlei soorten e-mail clients (smartphone, Gmail, Outlook, Thunderbird, etc.)
 • 5 GB tot 100 GB opslagruimte

Cloud86 e-mail hosting Prijs

Mocht je interesse hebben in Cloud86, dan ben je wellicht benieuwd naar de prijs en het aantal e-mailadressen dat je kunt aanmaken. Wat in ieder geval goed is om te weten, is dat je naast e-mail hosting bij al deze pakketten ook je website kunt hosten.

 • E-mail Start: 10 e-mailadressen – € 1,95 per maand bij afname 3 jaar. Bij afname 1 jaar € 2,95. Daarna is het € 3,45 per maand.
 • E-mail Medium: 50 e-mailadressen – € 2,95 per maand bij afname 3 jaar. Bij afname 1 jaar is de prijs € 3,95 per maand. Daarna is het € 6,95 per maand.
 • E-mail Power: onbeperkt e-mailadressen – € 5,95 per maand bij afname 3 jaar. Bij afname 1 jaar € 7,95. Daarna is het € 13,95 per maand.

Cloud86 voordelen

Cloud86 Nadelen

Mijn.host

Mijn.host is ook een Nederlandse provider waar je uitstekende e-mail hosting zou kunnen afnemen. Wat uniek is aan Mijn.host, voor een Nederlandse hosting provider, is dat de klantenservice 7 dagen per week bereikbaar is. Helaas niet telefonisch, maar je kunt wel een ticket indienen die vaak redelijk snel beantwoord wordt.

Wanneer we naar de e-mail pakketten kijken, dan kun je kiezen uit pakketten met 2 tot 50 mailboxen en e-mail opslagruimte van 2 tot 50 GB. Verder zit er ook verschil tussen het aantal domeinnamen waar je e-mailadressen voor kunt aanmaken. Dit zit tussen de 1 en 3 domeinnamen.

Wil je naast e-mail ook een website, dan kun je ook kijken naar de normale hostingpakketten. Deze pakketten zijn sowieso best interessant, omdat het tarief ook erg laag is en je veel mailboxen kunt aanmaken.

Het aanmaken van e-mailadressen is verder heel eenvoudig en je kunt verwachten wat je hoort te verwachten, zoals spamfilters, backups, afwezigheidsberichten en dat soort zaken. Mocht je meer over mijn.host willen weten, bekijk dan ook mijn uitgebreide mijn.host review.

Enkele belangrijke punten

 • Mails via je eigen domein (meerdere domeinen mogelijk)
 • 99,9% uptime garantie
 • Klantenservice 7 dagen per week aan het werk
 • Spamfilter
 • E-mail in te stellen op allerlei soorten e-mail clients (smartphone, Gmail, Outlook, Thunderbird, etc.)
 • 2 GB tot 50 GB opslagruimte

Mijn.host prijs voor e-mail pakketten

Mijn.host heeft zowel e-mail hosting als webhosting. Het is een beetje afhankelijk van wat je wil welk pakket het juiste voor jou is. Wil je een website, dan is normale webhosting de juiste keuze. Wil je enkel de focus op e-mail, dan zou een e-mail pakket de betere keuze zijn.

 • Personal: 2 mailboxen van 1 domeinnaam en 2 GB opslagruimte voor € 0,99 per maand het eerste jaar, daarna € 1,99.
 • Business: 10 mailboxen van maximaal 3 domeinnamen en 10 GB opslagruimte voor € 2,99 per maand het eerste jaar, daarna € 4,99.
 • Enterprise: 50 mailboxen van maximaal 10 domeinnamen en 50 GB opslagruimte voor € 4,99 per maand het eerste jaar, daarna € 9,99.

Mijn.host voordelen

Mijn.host Nadelen

Google Workspace

Google Workspace, voorheen Google Suite (G-Suite), is een van de meest populairste e-mail hosting oplossingen van dit moment. Google weet dankzij Gmail als geen ander hoe je e-mails in de inbox van mensen kunt krijgen.

Het is dan ook niet gek dat Google Workspace ontzettend populair is bij kleine en grote bedrijven, want als iemand alles op orde moet hebben online is het Google wel. Het is hierdoor een erg betrouwbare oplossing.

Google Workspace is verder niet alleen een e-mail hosting platform. Het is een complete business management tool, waardoor jij (en je werknemers) efficiënt en productief te werk kunnen gaan. Zo krijg je ook toegang tot Google Docs en Sheets, kun je video vergaderingen starten voor grote groepen deelnemers en nog een aantal dingen meer. Uiteraard is het niet volledig hetzelfde als bij de gratis versie, want je krijgt er ook nog handige premium functies bij. Wat dacht je bijvoorbeeld van door AI gegenereerde antwoorden, waardoor je sneller kunt werken?

Wat erg handig is aan Google Workspace is dat vrijwel iedereen al bekend is met gmail en andere Google producten, waardoor er geen leercurve is om het programma goed te beheersen.

Bij Google Workspace is het mogelijk om je eigen domeinnaam te koppelen, zodat je mails vanuit je eigen zakelijke e-mailadres kunt versturen. Helaas kun je de domeinnaam niet bij Google zelf kopen, maar dit heb je zo geregeld bij een andere provider, waarna je het kunt koppelen aan je Google Workspace account.

Enkele belangrijke punten

 • Mails via je eigen domein
 • 99,9% uptime garantie
 • 24/7 ondersteuning
 • Ingebouwde beveiliging en virus bescherming
 • Integratie met diverse Google programma’s
 • AI gegenereerde antwoorden
 • Werkt o.a. ook met Microsoft Outlook, Apple Mail en Mozilla Thunderbird
 • Gedeelde kalenders en intern chatten mogelijk.
 • 30 GB tot 5 TB cloud opslagruimte

Google Workspace Prijs

Een belangrijke vraag die jij jezelf misschien stel is ‘Wat kost Google Workspace?’. Dit is natuurlijk afhankelijk van het pakket dat je neemt, maar de prijzen zijn als volgt:

 • Starter: € 5,75 per gebruiker per maand
 • Standaard: € 11,50 per gebruiker per maand
 • Plus: € 17,25 per gebruiker per maand
 • Enterprise: Prijs op maat.

Google Workspace Voordelen

Google Workspace Nadelen

Hostinger

Hostinger is een internationale partij (servers zijn ook in Nederland) waar je veel kanten mee op kan. Zo is er e-mail hosting, maar ook normale hosting waar je automatisch ook toegang tot e-mail hosting krijgt.

Wanneer we naar de e-mail hosting pakketten kijken, dan is te zien dat Hostinger je 1 mailbox geeft en 50 e-mailaliassen, dit zijn e-mailadressen waarvan de mail allemaal in de mailbox zal komen.

Wil je liever meerdere mailboxen, dan kun je beter kijken naar de webhosting pakketten van Hostinger. Vanaf het premium webhosting pakket kun je onbeperkt aantal mailadressen en mailboxen aanmaken. Daarnaast kun je ook mooi jouw website hierop plaatsen.

Wat ook mogelijk is bij Hostinger, is dat je Google Workspace afneemt via Hostinger. Ik heb niet direct een verschil kunnen ontdekken tussen beide, dus als je hiervoor wil gaan zou ik het via Google zelf regelen.

Enkele belangrijke punten

 • Mails via je eigen domein (meerdere domeinen mogelijk)
 • 99,9% uptime garantie
 • Klantenservice 24/7 via livechat
 • Automatiseringen mogelijk
 • Ingebouwde beveiliging en virus bescherming
 • E-mail in te stellen op allerlei soorten e-mail clients (smartphone, Gmail, Outlook, Thunderbird, etc.)
 • 10 GB tot 30 GB opslagruimte

Hostinger prijs voor e-mail hosting

Hostinger heeft e-mail hosting en webhosting. Wil je 1 mailbox, dan is e-mail hosting de beste keuze. Wil je meerdere mailboxen aanmaken of ook een website maken en hosten, dan raad ik je ‘normale’ webhosting aan.

E-mail hosting bij Hostinger:

 • Business Starter: 1 mailbox en 10 GB opslagruimte voor € 0,99 per maand.
 • Business Premium: 1 mailbox en 30 GB opslagruimte voor € 2,49 per maand.

Normale webhosting met mail en website mogelijkheden:

 • Premium Webhosting: Gratis domeinnaam, 100 e-mailadressen en 100 GB opslagruimte (1 GB opslag per mailbox) voor €2,99 de eerste looptijd, daarna €5,99.
 • Business Webhosting: Gratis domeinnaam, 100 e-mailadressen en 200 GB opslagruimte (1 GB opslag per mailbox) voor €2,99 de eerste looptijd, daarna €5,99.

Tip: Aangezien er bij Hostinger een actie is op de eerste looptijd, loont het om te kiezen voor een lange looptijd.

Hostinger e-mail hosting voordelen

Hostinger e-mail hosting Nadelen

SiteGround

SiteGround staat er internationaal goed op als het om hosting gaat. Zo wordt SiteGround onder andere aanbevolen door WordPress zelf. SiteGround heeft geen aparte e-mail pakketten, maar komen toch in deze lijst naar voren omdat je bij de normale hostingpakketten al direct de mogelijkheid om een ongelimiteerd aantal e-mailadressen aan te maken. Tegelijkertijd kun je dus ook mooi je website hier hosten.

SiteGround heeft datacenters in allerlei verschillende landen, waaronder Nederland. Je kunt zelf kiezen van welke datacenter je gebruik wil maken, maar om alles in Europa te houden met je e-mail, zou ik natuurlijk gewoon voor de Nederlandse datacenter kiezen.

Qua pakketten zal er voor e-mail niet heel veel verschil zijn. Wanneer je echter ook je website wil hosten bij SiteGround, kan het wel lonen om naar het verschil per pakket te kijken. Het enige verschil voor e-mail is de hoeveelheid opslagruimte. Dit start vanaf 10 GB en loopt op tot 40 GB bij het hoogste pakket. E-mailadressen instellen is heel eenvoudig te realiseren en je kunt je mail bekijken via Roundcube of je kunt het laten binnenkomen op je smartphone, Gmail, Thunderbird of andere e-mail software. Meer over SiteGround kan ik je vertellen in mijn SiteGround review.

Enkele belangrijke punten

 • Mails via je eigen domein (meerdere domeinen mogelijk)
 • 99,9% uptime garantie
 • Klantenservice 24/7 via telefoon en live chat
 • Ingebouwde beveiliging en virus bescherming
 • E-mail in te stellen op allerlei soorten e-mail clients (smartphone, Gmail, Outlook, Thunderbird, etc.)
 • 10 GB tot 40 GB opslagruimte

SiteGround prijs

SiteGround heeft 3 verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen. Het enige verschil voor e-mail hosting is de opslagruimte.

 • StartUp: Onbeperkt aantal e-mailadressen en 10 GB opslagruimte voor € 2,99 per maand het eerste jaar, daarna € 15,99.
 • GrowBig: Onbeperkt aantal e-mailadressen en 20 GB opslagruimte voor € 3,99 per maand het eerste jaar, daarna € 27,99.
 • GoGeek: Onbeperkt aantal e-mailadressen en 40 GB opslagruimte voor € 5,99 per maand het eerste jaar, daarna € 39,99.

SiteGround voordelen

SiteGround Nadelen

Wat is e-mail hosting?

E-mail hosting is een dienst van een hosting provider waarbij een e-mailserver gehuurd kan worden aan jou als gebruiker. Op deze e-mailserver kun je e-mailadressen met daarin je eigen domeinnaam aanmaken en beheren en je kunt ook e-mails versturen en ontvangen.

Je kunt e-mail hosting vaak afnemen per maand of per jaar. Wanneer je normale webhosting afneemt krijg je e-mail hosting er vaak al direct bij. Toch zijn er ook losse e-mail hosting pakketten, voor als je geen website nodig hebt of je e-mail ergens anders wil hosten dan je website.

Over het algemeen maak je gebruik van e-mail hosting wanneer je geen gratis e-mailadres wil aanmaken via Gmail of Outlook. Dit is prima geschikt voor persoonlijke e-mail, maar niet voor je zakelijke mails of als je een professionele uitstraling wil hebben. Je kunt dan beter een e-mailadres met eigen domein aanmaken en dit kan dus als je e-mail hosting hebt.

E-mail hosting maakt gebruik van een aantal protocollen voor het verzenden, ontvangen en bewaren van e-mail berichten. Deze protocollen zijn:

 • SMTP (Simple Mail Transfer Protocol): Bepaalt hoe e-mails van je email hosting server naar de server van de ontvanger gaat.
 • POP (Post Office Protocol): Met POP kun je berichten van je e-mailserver ophalen lokaal naar je computer of in e-mail software. De mails kunnen ook van de server van je e-mail hosting provider verwijderd worden.
 • IMAP (Internet Message Access Protocol): Hiermee kun je jouw mails benaderen via elk apparaat of locatie. De mails blijven via IMAP altijd op de server staan. 

Mocht je meer informatie hierover willen kun je ook het artikel ‘Wat is e-mail hosting bekijken‘.

Los van e-mail kun je bij e-mail hosting soms ook andere dingen verwachten. Neem bijvoorbeeld Google Workspace. Los van e-mail kun je ook allerlei andere tools van Google gebruiken. Denk aan Google Drive, Sheets, Docs en ga zo maar door.

Verder krijg je bij hosting providers vaak de mogelijkheid om ook een website te hosten. Wat je verder ook kiest, het is belangrijk om altijd voldoende opslagruimte te hebben. 

Waarom betaalde e-mail hosting en niet gratis?

Het kan heel goed zijn dat je twijfelt om wel voor betaalde e-mail hosting te gaan, want je kunt toch ook gewoon een @gmail.com of @outlook.com e-mailadres maken en gebruiken?

Natuurlijk heb je dit als mogelijkheid, maar er zijn belangrijke verschillende tussen gratis diensen en betaalde diensten. Juist als je het zakelijk gebruikt wil je profiteren van de voordelen. Ik zal de verschillen hieronder voor je opnoemen. 

 1. Je komt professioneel over: e-mail hosting met een eigen domein ziet er gewoonweg professioneler uit dan bijvoorbeeld een gmail of outlook account. Je klanten weten dan dat je er echt serieus mee bezig bent.  
 2. Klantenservice: Bij betaalde e-mail hosting kun je ook klantenservice verwachten. Dit is een stuk sneller en beter bereikbaar dan de klantenservice bij gratis diensten (als je de klantenservice daar al kunt vinden). 
 3. Opslag: Bij betaalde e-mail hosting heb je vaak de mogelijkheid om meer opslagruimte te nemen dan bij gratis e-mail diensten.
 4. Advertentievrij: Betaalde diensten zijn vrij van advertenties, terwijl  je bij gratis diensten regelmatig advertenties ziet staan.
 5. Back-ups: Bij betaalde e-mail hosting zullen ook regelmatig back-ups gemaakt worden die je zelf eenvoudig kunt herstellen mocht er iets misgaan.
 6. Extra mogelijkheden: Betaalde diensten kunnen je meer instelmogelijkheden geven wat betreft spamfilters en je kunt vaak ook autoresponders instellen en grotere bijlages versturen.

De keuze of je voor een gratis dienst of betaalde e-mail hosting gaat is afhankelijk van waar je naar op zoek bent en natuurlijk je budget, hoewel e-mail hosting gelukkig niet duur hoeft te zijn. Voor persoonlijk gebruik kun je jezelf prima aanmelden bij een gratis dienst, maar voor zakelijk gebruik zou ik persoonlijk altijd voor e-mail hosting met eigen domein gaan en dan kom je uit bij betaalde e-mail hosting.

Veelgestelde vragen over e-mail hosting

Hierboven in het artikel staat al ontzettend veel informatie over hosting voor e-mail. Toch kan ik mij heel goed voorstellen dat je met nog wat vragen zit. Hieronder zal ik daarom meerdere veelgestelde vragen beantwoorden.

Wil je weten welke e-mail hosting provider echt het aller- allerbeste is?

Er is geen antwoord die voor iedereen het juiste is. Het is maar net waar je naar op zoek bent.  De beste e-mail hosting provider moeten we daarom per situatie bekijken.

 1. Cloud86 - #1 Nederlandse e-mail hosting provider en daarom ook mijn provider met super snelle hosting, e-mail en telefonische ondersteuning en een goede prijs.
 2. Mijn.host - 7 dagen per week klantenservice en een fijne host uit Nederland waar je ook goede webhosting zou kunnen afnemen tegen uitstekende tarieven.
 3. Google Workspace - Beste Business optie voor als je meer wil dan alleen e-mail en ook wil profiteren van de zakelijke online vergaderingen, Google Drive, Sheets, Docs en meer.
 4. Hostinger - Beste internationale budget optie met 24/7 klantenservice (Engels) en uitstekende uptime. Is ook erg goed voor normale webhosting.

E-mail hosting heb je nodig als je de mogelijkheid wil hebben om e-mails te versturen en ontvangen op een e-mailadres gemaakt met jouw domeinnaam erin. Denk bijvoorbeeld aan adres@jedomeinnaam.nl.

Door voor e-mail met je eigen domein te gaan, creëer je een professionele uitstraling voor je bedrijf. Werken met @gmail.com en @hotmail.com en dergelijke komt tenslotte minder professioneel over en is meer voor privé gebruik. Daarnaast kunnen ontvangers van je e-mail jou ook stukken beter herkennen als je een e-mailadres met eigen domeinnaam hebt.

Verder heb je bij e-mail hosting natuurlijk geen last van reclames. Je kunt zelf bepalen wie toegang heeft tot welk e-mailaccount en er is uiteraard ook altijd een spamfilter, zodat je niet veel last hebt van spam.

Je e-mailaccounts kunt je altijd eenvoudig benaderen. Zo heb je altijd een webmail optie bij je e-mail hosting provider en is het mogelijk om in te stellen dat je jouw mails kunt ontvangen op je smartphone, e-mail software of via Gmail, Hotmail en ga zo maar door.

Simpel gezegd heb je e-mail hosting dus nodig om e-mailadressen met je eigen domeinnaam aan te kunnen maken en e-mails te versturen, ontvangen en beheren.

E-mail hosting en webhosting doen twee verschillende dingen.

Wanneer we het over het verschil hebben, dan is het vrij simpel. E-mail hosting is puur het hosten van een e-mailserver. Op deze e-mailserver kun je e-mailadressen met je eigen domeinnaam aanmaken en je kunt e-mails ontvangen, versturen en bewaren.

Gaan we kijken naar webhosting, dan gaat het om het hosten van een website, webshop of online leeromgeving. Alle bestanden en data komen dan op de server van de host te staan en in combinatie met een domeinnaam wordt dit toegankelijk gemaakt voor heel de wereld. Bij webhosting krijg je dus simpel gezegd schrijfruimte om bestanden te plaatsen en databases om data op te slaan.

Nu je dit zo leest zal je denken dat je beide type hosting nodig hebt als je een website met e-mail wil. Dit is niet het geval. Bij zo goed als alle hosting provider krijg je in combinatie met webhosting, ook de mogelijkheid om je e-mails te hosten. Bij Hostinger krijg je er zelfs ook nog een gratis domeinnaam bij.

Wanneer we echter kijken naar pakketten met e-mail hosting, dan krijg je wel echt enkel hosting voor e-mail en heb je niet de mogelijkheid om ook je website hierop te plaatsen.

Laten we eerlijk zijn, de kosten van e-mail hosting zijn ook belangrijk. Het gaat allemaal om de juiste prijs-kwaliteitsverhouding. Het is alleen de vraag wat voor type e-mail hosting je wil.

Wanneer je bijvoorbeeld extra mogelijkheden als video vergaderen, dan kom je al snel uit bij Google Workspace waar je per gebruiker voor moet betalen en dan kun je al snel op een hoger bedrag uitkomen dan wanneer je enkel e-mail hosting afneemt of webhosting met daarbij e-mail hosting inbegrepen.

Om je toch een idee te geven zal ik hieronder de providers uit dit artikel op een rijtje zetten met de hoogste en laagste prijs.

Mijn.host: Vanaf € 0,99 tot en met € 9,99 per maand.

Cloud86: Vanaf € 1,95 tot en met 13,95 per maand als je een normaal webhosting pakket afneemt.

Google Workspace: Vanaf € 5,75 tot en met 17,25 per maand per gebruiker.

Hostinger: Vanaf € 0,99 tot en met €2,49 per maand per mailbox voor e-mail hosting. Webhosting vanaf € 2,99 tot en met € 16,99 per maand.

SiteGround: Webhosting met e-mail vanaf € 2,99 tot en met 39,99 per maand.

Je ziet dat de tarieven enorm kunnen verschillen en het ligt helemaal aan je behoefte hoeveel je echt kwijt hoeft te zijn. Wanneer je start kun je in ieder geval al voor maximaal een euro of twee per maand klaar zijn. Wil je meer opslag of een website hosten, dan kan het al snel oplopen. Wil je ook extra business tools, zoals bij Google Workspace kan, dan ligt het ook aan het aantal gebruikers.

Wanneer je e-mail hosting afneemt, dan zal je inderdaad ook een eigen domeinnaam nodig hebben. Wanneer je dit niet wil, dan kun je beter bekende opties als Gmail, Outlook, etc. gebruiken. Je krijgt dan een e-mailadres met een domeinnaam die iedereen heeft (bijv. adres@gmail.com).

Dit is een gratis optie en e-mail hosting kost natuurlijk geld, maar met een e-mailadres met je eigen domeinnaam erin kom je een stuk professioneler over. Daarnaast beheer je ook alle e-mailadressen van je eigen domeinnaam en kun je dus ook e-mailadressen voor je werknemers (als je die hebt) aanmaken.

Er zijn niet veel providers waar je een gratis domeinnaam krijgt, maar er soms zijn mooie aanbiedingen waarbij dit wel het geval is. Dit gratis domeinnaam is vaak wel enkel een jaar goed. Wanneer je het na een jaar wil houden zal je de domeinnaam moeten verlengen voor het normale tarief.

Desalniettemin is het natuurlijk mooi meegenomen als je kunt starten met een gratis domeinnaam. In dit artikel is de enige hosting provider die een gratis domeinnaam aanbiedt Hostinger. Je zal dan een webhosting pakket moeten afnemen voor een jaar, maar krijgt daar ook direct e-mail hosting bij. Bekijk de deal hier.