Inloggen:

Wat is e-mail hosting?

Wat is e-mail hosting?

E-mail hosting heb je nodig wanneer je via een eigen e-mailadres mails wil versturen. We weten dat iedereen al jarenlang e-mail gebruikt en het is ook gebleken dat het niet weggaat. WhatsApp en sociale media functioneren prima naast e-mail.

E-mail hosting is de technologie die nodig is om ervoor te zorgen dat je e-mails kunt versturen, ontvangen en kunt bewaren. Dit moet ook nog eens allemaal veilig en betrouwbaar gebeuren. Wanneer je e-mail wil versturen met daarin je eigen domeinnaam, kun je zelf e-mail hosting afnemen om ervoor te zorgen dat alles goed gaat met jouw e-mails.

In dit artikel ga ik met je behandelen wat e-mail hosting precies is, hoe het werkt en waar je de beste e-mail hosting kunt krijgen.

Wat is e-mail hosting?

E-mail hosting is een dienst die over het algemeen aangeboden wordt door hosting providers, waar je ook webhosting kunt afnemen. Simpel gezegd huur je een e-mailserver en met deze server kun je e-mailadressen met eigen domeinnaam aanmaken en beheren en je kunt via deze servers e-mails versturen, ontvangen en bewaren.

Het is over het algemeen vaak mogelijk om e-mail af te nemen per maand of per jaar en is dit los te verkrijgen. Mocht je je afvragen welke providers hier goed voor zijn, dan kan ik je aanraden om het artikel Beste e-mail hosting vergelijken te bekijken.

Neem je bij een hostingprovider webhosting af, dan krijg je vrijwel bijna altijd ook direct e-mail hosting erbij. Is dit niet het geval, dan zal dit aangegeven staan en zal je nog los een e-mail hostingpakket moeten afnemen bij een andere partij.

Wanneer we iets technischer kijken naar e-mail hosting, dan zal er gebruikgemaakt worden van verschillende protocollen voor het versturen, ontvangen en opslaan van mails. Het gaat om de volgende drie protocollen:

 • Simple Mail Transfer Protocal (SMTP): Regelt hoe jouw e-mails van de server van je e-mail hosting provider naar de server van de ontvanger gaat.
 • Post Office Protocol (POP): Dankzij dit protocol kun je e-mailberichten van je server ophalen, zodat deze lokaal op je computer komen of in je e-mail software. Eenmaal de berichten opgehaald, zullen de e-mails van de e-mailserver verdwijnen.
 • Internet Message Access Protocol (IMAP): Met IMAP kun je jouw e-mailberichten benaderen via iedere locatie en apparaat. Je kunt de e-mails bekijken zonder dat deze van de server verdwijnen zoals bij POP wel het geval is.

Voordelen van e-mail hosting

Wanneer je overweegt e-mail hosting te nemen, ben je vast ook benieuwd naar de voordelen. Om te beginnen krijg je met e-mail hosting een professionele uitstraling. Een e-mailadres met eigen domeinnaam staat tenslotte professioneler dan een e-mailadres met @gmail of @hotmail erin.

Wanneer we verder kijken krijg je bij e-mail hosting providers ook beveiligingsfuncties. Denk hierbij aan spamfilters (spam ontvangen is tenslotte nooit leuk), antivirusbescherming om bijlages te scannen en dat soort zaken.

Tot slot kun je eenvoudig op alle apparaten toegang krijgen tot je e-mails, dus ook wanneer je lekker lui op het strand ligt te zonnen en even een zakelijke mailtje wil beantwoorden.

Soorten e-mail hosting

E-mail hosting is er in verschillende soorten. Het is niet voor niets dat er goedkope en dure opties zijn. Bij goedkope e-mail hosting deel je een e-mailserver met anderen. Je kunt het zien als carpoolen om benzinekosten te besparen, alleen dan in dit geval dus voor een e-mailserver.

Wanneer je liever alleen met je eigen auto rijdt kun je in het geval van e-mail hosting voor een VPS (Virtuele Privé Server) gaan. Je hebt dan nog steeds auto’s om je heen rijden, maar bestuurt zelf je eigen auto en hebt zelf de controle over wie er bij je in de auto mag zitten. Ga je voor het ultieme en wil je met een privéjet over iedereen heen vliegen, dan ga je voor de allerduurste optie en dat is een eigen dedicated server.

Over het algemeen zullen de meeste ruim voldoende hebben aan een goedkope e-mailserver. Wil je toch iets meer controle, dan is een VPS uitstekend. Een dedicated server voor e-mail hosting is meer voor als het om gevoelige informatie gaat.

Hoe kies je de beste e-mail hosting provider?

Nu je weet wat e-mail hosting is, wil je vermoedelijk ook graag een e-mail hosting provider uitkiezen om je eigen e-mailadressen aan te maken en e-mails te versturen.

Bij het kiezen van een geschikte e-mail hosting provider kun je op verschillende dingen letten. Ik zou je met name aanraden om te letten op de hoeveelheid opslagruimte, beschikbaarheid (minimale uptime 99,9%), het aantal e-mailaccounts of mailboxen dat je mag hebben en dat soort zaken. Wanneer je ook nog webhosting zoekt voor bijvoorbeeld je WordPress website, dan kun je e-mail hosting meteen regelen via je webhosting. Bekijk hier de beste WordPress hosting providers.

Wanneer je enkel voor e-mail hosting wil gaan, dan zijn onderstaande twee providers de opties waar ik voor zou gaan.

Cloud86

Cloud86 logo

Cloud86 is een uitstekende webhosting provider (Webtalis draait er ook op) waarbij je voor een mooie prijs webhosting in combinatie met e-mail hosting kunt krijgen. Cloud86 heeft de volgende pakketten:

 • E-mail Start: 10 e-mailadressen – Vanaf € 1,95 per maand op eerste looptijd, daarna € 3,25.
 • E-mail Medium: 50 e-mailadressen – € 2,95 per maand op eerste looptijd, daarna € 6,55.
 • E-mail Unlimited: onbeperkt e-mailadressen – € 5,95 per maand op eerste looptijd, daarna € 13,15.

Mijn.host

Mijn.host logo

Mijn.host staat erg goed aangeschreven en is wederom een Nederlandse partij. Mijn.host heeft 100% groene hosting, wat aangeeft dat alles uit hernieuwbare energie komt. Verder kun je 7 dagen per week terecht bij de klantenservice, wat vrij uniek is in Nederland. Mocht je dus ooit problemen hebben met je e-mail hosting, dan kun je iedere dag contact opnemen. Mijn.host is de goedkoopste e-mail hosting die je kunt vinden. De pakketten zijn als volgt:

 • .personal: 2 mailboxen en 2 GB opslagruimte voor € 0,99 per maand.
 • .business: 10 mailboxen en 10 GB opslagruimte voor € 2,49 per maand.
 • .enterprise: 50 mailboxen en 50 GB opslagruimte voor € 4,99 per maand.

Google Workspace

Google Workspace

Google Workspace (voorheen G suite) is iets anders dan bovenstaande twee opties. Het is niet alleen een e-mail hosting platform waarbij je van het bekende gmail gebruik kunt maken (alleen dan de zakelijke versie). Het is een complete business management tool. Je krijgt namelijk ook de mogelijkheid om videovergadering te starten en kunt gebruikmaken van Docs, Sheets en andere programma’s van Google. Je krijgt in dit geval ook allerlei extra premium functies ten opzichte van de gratis versie.

 • Starter: € 5,75 per gebruiker per maand
 • Standaard: € 11,50 per gebruiker per maand
 • Plus: € 17,25 per gebruiker per maand
 • Enterprise: Prijs op maat.

Conclusie

E-mail hosting is super belangrijk wanneer je een professioneel e-mailadres met je eigen domeinnaam wil gebruiken voor je mails. Het geeft een betere indruk dan een @gmail of @hotmail e-mailaccount.

Qua keuzes kun je van goedkoop tot zo duur als je het zelf wil maken gaan. Het beste is om te starten met ‘normale’ goedkope e-mail hosting. Mocht je hieruit groeien kun je altijd door naar een VPS. Wordt er veel gevoelige informatie verzonden en zijn e-mails ontzettend belangrijk, dan is een dedicated server een goede optie, omdat je dan echt alles in eigen beheer hebt en niet met iemand anders te maken hebt.

Uiteindelijk heeft alles zo zijn voor en nadelen. Maak voor jezelf een keuze waar je je goed bij voelt en die bij je past.