Inloggen:

Wat is een dedicated server?

Wat is een dedicated server?

Heb je geen idee wat een dedicated server is en of je dit nodig hebt voor je website?

Net als ieder andere nieuwe website-eigenaar die een WordPress website maakt heb je waarschijnlijk gehoord van shared hosting. Dit wordt gezien als “normale” webhosting. Het is de goedkoopste variant en wanneer je start let je vaak op je budget.

Zodra je website groeit is het belangrijk om te weten wanneer je uit je hostingpakket groeit en een upgrade nodig is naar iets beters. Er zijn diverse opties en een dedicated server is er één van. Je hebt je daarom wellicht al eens afgevraagd wat een dedicated server is en of jij zelf ook zo’n server nodig hebt.

Het antwoord op deze vraagt hangt er natuurlijk helemaal vanaf waarom je zou willen upgraden. Krijg je bijvoorbeeld ontzettend veel bezoekers of wil je juist anticiperen op toekomstige groei en alles alvast gereed hebben? Een dedicated server kan je in deze situaties goed helpen. Je hebt alle invloed op de server, de veiligheid en de performance zal zeker vooruit gaan als alles goed staat ingesteld.

Voordat je een dedicated server neemt is wat extra informatie handiger. Dit zal ik je nu geven.

Wat is een dedicated server?

De vertaling van dedicated is “toegewijd”. Met een dedicated server heb je dan ook een server die volledig toegewijd is aan jou, want de volledige server is helemaal van jou en zal nooit gedeeld worden met andere websites. Je kunt tevens helemaal zelf bepalen welk besturingssysteem en software op de server draait.

Dit geeft je ontzettend veel kracht en flexibiliteit, maar dit heeft natuurlijk ook zijn prijs. Het is daarom verstandig om goed research te doen voordat je een dedicated server neemt.

De meeste websites draaien op een shared hostingpakket. Je kan hier soms al snel uitgroeien, aangezien het zo zijn limieten heeft. De tweede keuze is dan vaak een upgrade naar VPS hosting, een Virtuele Privé Server of direct door naar een dedicated server. Het is helemaal aan jou om een keuze te maken tussen deze twee opties.

Met shared hosting draai je soms wel met honderden websites op dezelfde server. Het is goedkoop en daarom worden er door hostingproviders vaak veel websites op een server geplaatst. Gelukkig zijn er ook goede shared WordPress hosting providers die dit niet doen. Voor persoonlijke blogs of kleine bedrijven is dit prima en ook als je start kan het een prima startpunt zijn. Deze optie is echter niet de beste optie als het gaat om performance en flexibiliteit. Je moet tenslotte alles delen met andere websites.

Een VPS geeft je jouw eigen ruimte op een server gescheiden van andere websites, terwijl je nog wel degelijk een server deelt. Doordat je websites gescheiden zijn van de rest, is de performance een stuk beter en consistenter. Je krijgt ook iets meer flexibiliteit omdat je jouw eigen VPS kunt inrichten zoals je zelf zou willen.

Een VPS kan je dezelfde snelheid en performance geven als een dedicated server, maar dan voor een goedkoper tarief. Het is een mooie middenweg totdat je ook uit dit pakket groeit.

Dan hebben we dus een dedicated server. Dit is een hostingpakket wanneer je alles volledig in eigen hand wilt hebben, je ontzettend veel bezoekers krijgt of de performance zo hoog mogelijk wilt krijgen. Het kost het meeste geld, maar daar krijg je ook wat voor terug. Wanneer je een dedicated server nodig hebt vanwege alle bezoekers op je website, dan draait je website echter ook al heel goed.

Waarom voor een dedicated server gaan?

Dedicated hosting is enorm krachtig. De server is volledig van jou en je kunt er op doen en laten wat je zelf wilt zonder dat een andere website voor overlast zorgt.

Ik snap dat dit soms niet genoeg reden is om over te gaan op dit type hosting en de volle pond te betalen, dus ik zal je nog een aantal redenen geven waarom je voor een dedicated server kunt gaan.

Je wilt jouw website zo snel mogelijk hebben

De laadtijd van pagina’s op je websites zijn ontzettend belangrijk. Trage pagina’s zorgen voor een hogere bouncepercentage. Met behulp van een dedicated server kun je alles precies zo instellen dat jouw website optimaal kan draaien. Zowel op website als serverniveau. Wanneer je aan de server wilt sleutelen heb je hier echter wel verstand van nodig.

Bij normale webhosting heb je geen inzicht hoeveel vermogen de server gebruikt en door welke websites, waardoor je website traag kan laden zonder dat het de schuld is van jouw website. Met een dedicated server heb je de garantie dat al het vermogen voor jouw website wordt gebruikt, wat ten gunste komt voor je snelheid.

Je hebt alle invloed op de veiligheid

Dat alles veilig is op je website is altijd van belang. Zeker wanneer er gevoelige informatie verzonden wordt. Denk bijvoorbeeld aan vertrouwelijke e-mails, creditcard gegeven of andere gevoelige informatie. Je zal dit altijd goed moeten beschermen.

Met een dedicated server heb je de volledige controle over de veiligheid van je website. Je kunt de server tenslotte volledig instellen naar eigen wens. Hierdoor kun je je richten op specifieke functies die je nodig hebt voor je website of juist niet nodig hebt. Alle overbodige server functies kun je direct uitschakelen, wat het automatisch veiliger maakt.

Piekuren met bezoekers moet je aankunnen

Wanneer je website hard groeit en de bezoekersaantallen hoger en hoger worden, dan kan het een goed idee zijn om hierop te anticiperen. Wanneer je bijvoorbeeld op shared hosting draait en je bezoekersaantallen pieken met enige regelmaat, dan zal je al vrij snel merken dat je performance slecht wordt.

Dit zou zonde zijn want je zal er dan al snel achter komen dat bezoekers eerder je website verlaten en de conversie drastisch omlaag kan gaan. Dit zou zonde zijn voor je omzet.

Je hebt de volledige controle

Je hoeft geen controlefreak te zijn om van controle te houden over je server en website. Meer controle dan bij een dedicated server is niet mogelijk. Zoals je ondertussen wel door zal hebben kan je de server configureren zoals je het zelf wilt hebben.

Heb je bijvoorbeeld de voorkeur om een controlepaneel als Plesk te gebruiken om alles wat makkelijker te beheren, dan is dit mogelijk. Heb je liever NGINX of Apache? De keuzes liggen volledig bij jou.

Juist door deze flexibiliteit en controle kan een dedicated server voor grote websites of professionele ontwikkelaars een hele goede keuze zijn.

Wanneer overstappen naar een dedicated server?

Hopelijk heb je ondertussen een goed beeld gekregen van dedicated hosting. Laten we het nu nog eens in het kort hebben wanneer het handig is om over te stappen en wanneer het de juiste keuze voor je is.

Zoals je ziet promoot ik op deze pagina geen enkele hostingprovider om er geld aan te verdienen. Ik wil je gewoonweg de juiste informatie geven.

Je weet ondertussen de voordelen. Wanneer je een dedicated server overweegt, dan zou ik dit in eerste instantie alleen doen als je echt zoveel bezoekers hebt dat andere hostingtypes dit niet meer aankunnen.

In veel gevallen is VPS hosting of Cloud hosting een betere keuze, want je kunt hier vaak al ver genoeg in doorgroeien met bijna dezelfde mogelijkheden. Het is daarnaast ook nog goedkoper, hoewel prijs eigenlijk van ondergeschikt belang moet zijn.

Het grote voordeel van dedicated ten opzichte van een VPS is puur de veiligheid. Je hebt de absolute controle over hoe de server is geconfigureerd en wat erop draait. Dit keerzijde is echter wel dat je hier de technische kennis voor nodig hebt of een professional die alles naar wens voor je kan instellen.

Je keuze zal uiteindelijk moeten afhangen aan wat je nodig hebt voor je website en of het binnen je budget past. Met een dedicated server zit je natuurlijk altijd goed, maar het is zonde om dit te nemen als het overbodig is.

Heel veel succes met je besluit.