Wat is VPS hosting?

Op het internet kom je verschillende manieren van hosting tegen. Een van de mogelijkheden waar je voor kunt kiezen als je jouw website online wilt laten komen voor een breed publiek, is VPS hosting. De afkorting VPS staat voor Virtual Private Server. Deze manier van hosten kan je voordelen bieden ten opzichte van shared hosting.

Een Virtual Private Server is onderdeel van een fysieke server, die in verschillende gedeeltes opgedeeld kan worden. Zo kunnen meerdere mensen gebruik maken van de server dankzij de VPS.

Je krijgt met een VPS dus je eigen plekje op de server, met een bepaalde hoeveelheid RAM, CPU cores en ruimte toegewezen waar alleen jij gebruik van kunt maken. Verder kun je jouw VPS server naar eigen wens optimaliseren, kun je zelf bepalen welke software erop draait en je kunt natuurlijk zelf alles instellen.

Een groot voordeel is dat bij een VPS de hosting eenvoudig mee kan groeien bij een website. Zo kun je bij je hostingprovider vaak de capaciteit eenvoudig laten opkrikken. Het is overigens niet zo dat je maar 1 website op een VPS kunt plaatsen. Je kunt er eigenlijk zoveel websites op plaatsen als de VPS aan kan. Een ander voordeel is dat de server door meerdere partijen betaald wordt, waardoor je minder geld kwijt bent dan als de complete fysieke server slechts door één iemand gebruikt zou worden.