Home / WordPress Woordenlijst / Wat is VPS hosting?

Wat is VPS hosting?

Op het internet kom je verschillende manieren van hosting tegen. Een van de mogelijkheden waar je voor kunt kiezen als je jouw website online wilt laten komen voor een breed publiek, is VPS hosting. De afkorting VPS staat voor Virtual Private Server. Deze manier van hosten kan je voordelen bieden ten opzichte van shared hosting.

Een Virtual Private Server is onderdeel van een fysieke server, die met een virtuele machine in verschillende gedeeltes opgedeeld kan worden. Met een VPS kunnen meerdere mensen gebruik maken van een fysieke server.

Je krijgt met een VPS dus je eigen plekje op de server, met een bepaalde hoeveelheid RAM, CPU cores en ruimte toegewezen waar alleen jij gebruik van kunt maken. Je kunt hierdoor gegarandeerd een bepaalde performance verwachten, wat bij shared hosting niet het geval is.

Verder kun je jouw VPS server naar eigen wens optimaliseren, kun je zelf bepalen welke software erop draait en je kunt alles instellen hoe je het maar wilt hebben.

Een groot voordeel is dat bij een VPS de hosting eenvoudig mee kan groeien bij een website. Zo kun je bij je hostingprovider vaak de capaciteit eenvoudig laten opkrikken. Het is overigens niet zo dat je maar 1 website op een VPS kunt plaatsen. Je kunt er eigenlijk zoveel websites op plaatsen als de VPS aan kan.

Een ander voordeel is dat de server door meerdere partijen betaald wordt, waardoor je minder geld kwijt bent dan als de complete fysieke server slechts door één iemand gebruikt zou worden. Hoewel het duurder is dan shared hosting, is het zeker niet de duurste optie wat hosting betreft.

Ben je op zoek naar een hosting provider voor je WordPress webiste? Bekijk dan zeker het artikel Hoe je de beste WordPress Hosting kunt uitkiezen (vergelijkingen).


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.