Inloggen:

Wat is reseller hosting? Ontdek het verschil met webhosting

Wat is reseller hosting

Reseller hosting is een type hosting dat je regelmatig tegenkomt als je informatie zoekt over hosting.

Ik ga er vanuit dat je de betekenis van hosting voor websites al kent. In dit artikel ga ik dieper in op reseller hosting. Wat is het verschil met ‘normale’ webhosting, hoe werkt het en wanneer kun je voor dit type hosting gaan?

Wat is het verschil tussen webhosting en reseller hosting?

Wanneer je ‘normale’ webhosting afneemt kun je een website op het hostingpakket plaatsen voor jezelf. Hetzelfde is het geval bij WordPress hosting. Je kunt dit zien als hosting wat direct aan de klant wordt verkocht door een hosting provider.

Kijken we naar reseller hosting, dan ligt dit iets anders. Bij reseller hosting is de reseller (dit kun jij zijn) een tussenpersoon die hostingdiensten inkoopt en weer doorverkoopt. Je kunt dus zonder technisch te zijn toch nog verdienen aan hosting door dit aan je klanten door te verkopen.

Bij reseller hosting krijg je een account waarbij je meerdere gebruikers (je klanten) kunt aanmaken. Dit is altijd een white-label omgeving dat je klanten niet daadwerkelijk zien waar de website gehost staat. Wel kan het zijn dat er gebruikgemaakt wordt van populaire controlepanelen als cPanel, DirectAdmin of Plesk en je hier het logo van ziet. Dit is echter vrij normaal en zie je ook altijd als je ‘normale’ webhosting afneemt.

Wat je verder niet moet vergeten is dat je klanten niet direct naar je hosting provider zullen gaan bij problemen. Jij bent verantwoordelijk en zal hier dus meer tijd en aandacht aan moeten besteden.

Wanneer is het handig om voor reseller hosting te gaan?

Nu je weet dat reseller hosting een type hosting is dat je kunt doorverkopen, kun je natuurlijk eigenlijk wel raden wanneer het handig is om voor reseller hosting te gaan. Wanneer je het aan klanten wil verkopen.

Wanneer je echter liever nog wat situaties hoort waarbij reseller hosting handig is, dan kan ik je vertellen dat het in de volgende situaties een goede keuze kan zijn:

 • Website bouwer: Maak je websites voor klanten, dan kan het een goed idee zijn om alles wat hierbij komt kijken op je te nemen. Hosting hoort hier ook bij. Je klant heeft hier geen verstand van, dus het is een mooie aanvullende service waar je extra geld mee kunt verdienen. Met reseller hosting kun je de website van je klant op een aparte omgeving zeggen.
 • Eigen hostingbedrijf: Wil je een hostingbedrijf starten zonder de technische moeilijkheden? Reseller hosting is in dit geval een prima mogelijkheid. Je kunt dan reseller hosting inkopen bij een grotere hosting provider die alle technische zorg voor je uit handen neemt. Vervolgens kun je hier pakketten op maken en verkopen aan klanten onder je eigen bedrijfsnaam.
 • Meerdere websites: Niet alle hosting providers staan het toe dat je meer dan één website op een ‘normaal’ hostingpakket plaatst. Als er reseller hosting aangeboden wordt is dit een goede uitkomst en vaak goedkoper dan voor iedere website een apart hostingpakket aanschaffen.

Dit waren slechts een aantal voorbeelden waarvoor je reseller hosting kunt aanschaffen, maar ik hoop dat je zo een goed idee hebt gekregen waarvoor het geschikt is.

Hoe werkt reseller hosting?

Wanneer je aan de slag wil met reseller hosting, dan wil je natuurlijk ook graag weten hoe het precies werkt. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van bij welke hosting provider je reseller hosting afneemt, maar over het algemeen gaat het overal redelijk hetzelfde.

Jij als reseller koopt een reseller hostingpakket in van een hosting provider. Dit pakket bevat een x aantal webruimte, serververmogen en gebruikers die je mag toevoegen.

Je kunt vervolgens inloggen op een controlepaneel waar je zelf verschillende hostingpakketten kunt samenstellen gebaseerd op de hostingpakketten (specificaties) die je wilt gaan verkopen. Wanneer de hostingpakketten in je reseller account zijn aangemaakt kun je hier klanten aan gaan koppelen.

Nadat je de eerste klanten op je reseller hosting account hebt geplaatst is het aan jou te taak om jouw klanten netjes te helpen en ondersteuning waar dit nodig is. Dit is tenslotte niet de taak van jouw hosting provider, omdat jij er tussenzit als reseller. Wel kun je natuurlijk altijd bij problemen ook nog even zelf de hosting provider benaderen mocht dit een keer nodig zijn.

Wat zijn de voordelen van reseller hosting?

Reseller hosting heeft verschillende voordelen als je hosting wil verkopen. Hieronder volgen een aantal van deze voordelen:

 • Je kunt er geld mee verdienen: Met reseller hosting kun je extra inkomsten genereren. Dit komt omdat je als tussenpersoon zelf de prijs mag bepalen wat je voor het hostingpakket vraagt. Wel zal je dus ondersteuning moeten bieden, maar je hebt in ieder geval niet de kosten die bij een eigen serverinfrastructuur zit.
 • Je kunt je eigen merk opbouwen: Reseller is vrijwel altijd white-label, waardoor klanten niet direct kunnen zien wie jouw hosting provider is. Je kunt hierdoor je eigen merk opbouwen op het gebied van hosting.
 • Geen hoge opstartkosten: Wanneer je zelf een serverinfrastructuur moet opzetten dan ben je al direct best wat geld kwijt. Met reseller hosting kun je veel gemakkelijker hosting gaan verkopen zonder al die extra kosten.
 • Geen technische kennis nodig: De hosting provider regelt alle technische zaken voor je. Jij hoeft dus helemaal niks te doen aan technisch beheer en onderhoud van de servers.
 • Makkelijk schaalbaar: Krijg je meer en meer klanten? Geen enkel probleem. vaak kun je jouw reseller hostingpakket upgraden naar een beter pakket of je kunt altijd een extra pakket afnemen zodra het nodig is.

Stuk voor stuk zijn het mooie voordelen. Waar je echter wel op moet letten is dat je in zee gaat met een goede betrouwbare reseller hosting provider. Verderop in dit artikel vertel ik je welke providers in mijn ogen het overwegen waard zijn.

Wat zijn de nadelen van Reseller hosting?

Reseller heeft genoeg voordelen, maar net als met alles zijn er ook diverse nadelen te verzinnen. Hieronder volgen daarom een aantal nadelen met betrekking tot reseller hosting.

 • Klanten kloppen bij jou aan: Bij problemen kloppen klanten bij jou aan. Het is dan aan jou om je klanten te woord te staan en te zorgen dat de problemen opgelost worden. Uiteraard kun je bij technische problemen je hosting provider contacteren, maar je bent altijd een tussenpersoon die de klachten krijgt. Het is daarom verstandig om altijd voor een goede hosting partner te kiezen.
 • Weinig controle over serverconfiguratie: Ten opzichte van een dedicated server of VPS hosting heb je weinig controle over de serverconfiguratie en instellingen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk om in je hoofd te houden.
 • Risico dat je pakketten te vol stopt: Wanneer je veel gebruikers toevoegt aan je reseller hostingpakket, dan is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat je voldoende serververmogen tot je beschikking hebt voor alle websites. Is dit niet het geval, dan zullen de websites trager worden en daar zitten je klanten niet op te wachten.
 • Veel concurrentie: Op de hostingmarkt is veel concurrentie. Reseller hosting maakt het ook nog eens een stuk makkelijker om nog meer concurrentie te krijgen. Je zal dus je best moeten doen om uniek te zijn in deze markt en klanten te werven.

Bij welke provider kan ik terecht voor reseller hosting?

Nu je weet wat reseller hosting is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn, ben je wellicht benieuwd bij welke hosting providers je terecht kunt om reseller hosting af te nemen.

Zelf kan ik je uit eigen ervaring de volgende Nederlandse hosting provider aanbevelen.

Mijn.host Reseller Hosting

Mijn.host reseller hosting

Mijn.host is een betrouwbare Nederlandse hosting provider met reseller hosting mogelijkheden. Het mooie aan deze optie is dat het ook nog eens groene hosting is. Dit houdt in dat de server volledig op hernieuwbare energie draait. Dit is goed voor het milieu en ook nog eens mooi om te kunnen benoemen tegen je klanten. Verder draait de server op het populaire LiteSpeed en heb je de mogelijkheid om Redis caching in te schakelen om de website zo snel mogelijk te maken.

Er zijn drie verschillende reseller hostingpakketten beschikbaar, zodat je klein kunt beginnen en steeds verder door kunt groeien.

Zo krijg je bij het .business pakket 5GB webruimte en de mogelijkheid om maximaal 10 gebruikers toe te voegen. De gebruikers krijgen qua serververmogen 2 cores CPU en 2GB ram en verder is het mogelijk om WordPress eenvoudig te installeren via een 1-klik installatiesysteem.

Groei je hieruit, dan kun je doorstromen naar het .professional pakket. Hierin is alles gelijk, behalve dat je 25GB webruimte krijgt en maximaal 50 gebruikers op dit pakket kunt plaatsen.

Ben je echt lekker bezig met reseller hosting, dan kun je voor het .enterprise pakket gaan. Je krijgt hier 100GB webruimte en ook de mogelijkheid om maximaal 100 gebruikers toe te voegen.