Inloggen:

Wat is Managed hosting?

Wanneer je in combinatie met hosting termen als Shared, VPS, Dedicated en Managed hoort, dan vraag je je waarschijnlijk af wat het nou precies is en wat handig is voor jouw (toekomstige) website.

Ik ga mijn best doen om het je zo makkelijk mogelijk uit te leggen zonder allerlei technische details.

Laten we in het kort beginnen met shared hosting en langzaam opbouwen naar wat managed hosting is.

Shared hosting

ik ga er een beetje vanuit dat je de betekenis van hosting kent. Het is ruimte op een webserver voor je website.

Wanneer we dit gaan vertalen naar shared hosting, dan kun je het zien als dat je samen met meerdere studenten in een huis woont. Je hebt wel allemaal je eigen kamer, maar je leven wordt wel beïnvloed door je huisgenoten.

Dit is eigenlijk hoe je shared hosting moet zien. Bij shared hosting kun je vaak heel veel, maar wanneer iedere gebruiker op de server alles wilt gebruiken kom je in de knoop te zitten en zal de performance verslechteren.

Wanneer er 10 kamers zijn in een gebouw en 10 parkeerplekken in de buurt en jij gebruikt er 2, dan kan het inhouden dat iemand anders verderop moet parkeren. Dit is niet fijn, maar als iedereen zich netjes gedraagt hoeft het geen probleem te zijn.

VPS Hosting

Het kan ook zijn dat je een appartement hebt. Je leeft op jezelf, maar je zit waarschijnlijk wel in een VVE omdat er regels zijn waar iedereen zich aan moet houden en om het onderhoud en dergelijke te regelen.

Dit is eigenlijk wat VPS hosting ongeveer is. VPS staat voor virtuele privé server. Een beter alternatief dan shared hosting, omdat je minder last hebt van anderen websites. Je krijgt je eigen deel op een server met toegekende serververmogen, maar er kunnen nog wel meerdere VPSen ingesteld staan op één server.

Dedicated Server

Wellicht heb jij een vrijstaand huis. Je hoeft je bijna nergens zorgen over te maken. Je hebt je eigen parkeerplek en je buren wonen een eindje verderop, dus die kunnen ook niet voor overlast zorgen.

Wat je in je eigen huis doet heeft verder ook geen invloed op anderen. Je snapt dat dit natuurlijk wel een hogere prijskaartje heeft dan de rest. Dit is ook zo met een dedicated server.

Met een dedicated server heb jij jouw eigen server op een serverlocatie staan in een datacenter. Alle serververmogen is van jou en van de rest zal je geen last hebben.

Managed hosting

Nou kun met managed hosting nog een stapje verder denken. Je hebt een huis gekocht en wilt het verhuren, maar niet de zorgen als het gaat om het onderhoud en allerlei andere zaken van het huis zoals je bij je eigen huis hebt.

Je hebt dan iemand nodig die dit soort taken van je overneemt, een vastgoedbeheerder. Zo kun je managed hosting zien.

Ik moet je alleen nog iets vertellen. Managed hosting is niet alleen voor dedicated servers. Managed hosting bestaat ook voor VPSen en shared hosting. Je hebt dan iemand die de lastige taken op zich neemt met betrekking tot het onderhouden van de servers en je helpt bij problemen.

Is managed hosting overal hetzelfde?

Nee, dit is zeker niet het geval. Hostingproviders kunnen zelf invullen wat voor service aangeboden wordt bij managed hosting. Het kan dus ook marketingtechnisch genoemd worden, zonder dat er ook echt veel extra service bijzit ten opzichte van “normale” hosting.

Managed bij shared hosting gaat meestal over de software die op de server draait. Zo heb je hostingproviders met Managed WordPress hosting. Met managed wordt dan vaak aangegeven dat alles automatisch up-to-date wordt gehouden en je bij WordPress gerelateerde problemen je jouw hostingprovider kunt inschakelen om je te ondersteunen.

Wanneer je shared hosting hebt zonder een “managed” oplossing, dan krijg je vaak minder ondersteuning en wordt de versie niet voor je up-to-date gehouden. Bij een goede hostingprovider wordt de server uiteraard nog wel goed onderhouden, maar je bent verder zelf verantwoordelijk voor alles met betrekking tot je website.

Wanneer je VPS hosting of voor een dedicated server gaat, dan kan “managed” inhouden dat de server volledig voor je wordt ingesteld aan de hand van wat jij nodig hebt voor je website. Serverupdates en de software die op de server draait wordt allemaal voor je up-to-date gehouden, back-ups worden gemaakt en alles wordt netjes voor je in de gaten gehouden.

Klinkt leuk, maar kan ik dit niet zelf?

Veel mensen doen alles graag zelf omdat dit gewoonweg goedkoper is. Het is mijn inziens een beetje afhankelijk van wat voor hosting je precies neemt.

Managed shared hosting kan je inderdaad prima zelf. Wanneer je veel van WordPress weet, dan heb je geen extra ondersteuning of iets dergelijks nodig en kan het managed gedeelte achterwegen blijven. Zit je bij een echte Managed WordPress hosting provider, dan zou je nog wel het voordeel hebben dat de servers volledig voor WordPress geoptimaliseerd zijn.

Praat je echter over VPS hosting of een Dedicated server, dan is het een heel ander verhaal. In dit geval zal je zelf jouw server moeten beheren. Je zal dus technisch aangelegd moeten zijn en je hier ook in willen verdiepen.

Wanneer alles draait zal het nog geen groot probleem zijn, maar zodra dingen foutlopen kan het een ander verhaal worden. Dan is het toch fijn als je managed hosting hebt en dit niet zelf hoeft te doen.

Je kunt je beter richten op dingen waar jij goed in bent. Managed hosting staat eigenlijk gelijk aan het uitbesteden van de technische taken die bij hosting komt kijken. Dit kan je dan ook beter aan je hostingprovider overlaten, de medewerkers van je hostingbedrijf doen niets anders dan dit.

Zijn alle managed hostingproviders hetzelfde?

We weten allebei dat het antwoord “Nee” is. Er zijn hostingproviders die zich specifiek op Managed WordPress hosting richten, terwijl een andere zich juist richt op Managed VPS hosting.

Wanneer je op zoek bent naar managed hosting, dan kun je het best goed onderzoek doen naar wat er precies onder managed valt. Is dit niet duidelijk, dan kun je het altijd navragen bij de desbetreffende hostingprovider.

Mocht je op zoek zijn naar hosting voor je WordPress-website, bekijk dan zeker ook het artikel WordPress Hosting Nederland.