Waar slaat WordPress afbeeldingen op?

Wil je weten waar WordPress de afbeeldingen en andere bestanden die je toevoegt in WordPress opslaat?

Wanneer je veel afbeeldingen uploadt is dit handige informatie om te weten en of er wellicht een manier is om alles goed op orde te houden.

In dit artikel kun je lezen waar WordPress afbeeldingen opslaat op jouw website en hoe je het eventueel beter kunt ordenen in de WordPress mediabibliotheek.

Hoe WordPress geüploade afbeeldingen opslaat

WordPress komt met een ingebouwd systeem om mediabestanden als afbeeldingen, video’s en andere documenten te uploaden, beheren, bewerken en te verwijderen. Dit gaat allemaal via de WordPress mediabibliotheek, die je kunt vinden door naar “Media -> Mediabibliotheek” te gaan.

Mediabibliotheek in WordPress

Alle afbeelding en andere mediabestanden die je via de mediabibliotheek of in een artikel toevoegt aan je website, worden standaard door WordPress opgeslagen in de de /wp-content/uploads/ map op de server. In deze map staan alle uploads geordend op jaar en maand. Wanneer je bijvoorbeeld in februari 2017 een afbeelding uploadt naar je website, dan komt deze in de map /wp-content/uploads/2017/02/ te staan.

Wanneer je met een FTP programma verbinding maakt met de server waar je website opstaat, zal het er als volgt uitzien:

WordPress uploads-map in ftp op jaar en maand basis

Zodra een afbeelding is geüpload wordt dit ook in de database opgeslagen. Dit zorgt er onder andere voor dat jij eenvoudig de mogelijkheid hebt om de afbeelding te selecteren en toe te voegen in een artikel.

Wanneer je een afbeelding uploadt tijdens het bewerken van een bericht of pagina, zal WordPress onthouden dat dit de uploadlocatie is en de afbeelding koppelen aan dit bericht of pagina. Achteraf kun je dus nog nagaan waar je de afbeelding op de website gebruikt.

Mocht je afbeeldingen willen verwijderen, dan kun je dit het beste doen via de mediabibliotheek in WordPress om alles te verwijderen. Wanneer je de afbeeldingen namelijk weggooit via FTP, zal de WordPress database nog denken dat deze afbeelding bestaat, terwijl dit natuurlijk niet zo is. Verwijder je de afbeelding alleen via de database, dan zullen de bestanden nog op de server achterblijven.

Afbeeldingen los opslaan in de uploads-map

Standaard is het niet mogelijk om vanuit het WordPress beheerdersgedeelte de uploadlocatie te wijzigen. De enige verandering die je kunt doorvoeren, is dat je kunt uitschakelen dat afbeeldingen in mappen komen die op jaar en maand zijn gebaseerd.

Indien je dit wilt wijzigen kun je naar “Instellingen -> Media” gaan. Het enige wat je hier nog hoeft te doen, is het vinkje weghalen naast “Uploads bewaren in mappen op basis van maand en jaar”.

WordPress bestanden uploadsmap op jaar en maandbasis

Zodra je dit gedaan hebt worden alle afbeeldingen vanaf dat moment los opgeslagen in de uploads-map.

Afbeeldingen ordenen in WordPress

Wanneer je veel afbeeldingen hebt wil je het misschien op een bepaalde manier ordenen. WordPress heeft hier standaard geen mogelijkheid voor en laat de afbeeldingen zien op basis van wanneer de afbeeldingen zijn geüpload. De nieuwste afbeeldingen staan direct in je beeld, terwijl je voor oudere afbeeldingen wat verder moet zoeken.

Om meer overzicht te krijgen zou het in sommige gevallen handig zijn om afbeeldingen te kunnen categoriseren. Een handige plugin die je hierbij kan helpen is Enhanced Media Library.

Met behulp van deze plugin krijg je de mogelijkheid om bij “Media -> Media categories” categorieën te maken, die je vervolgens bij de afbeelding kunt selecteren. Via de mediabibliotheek kun je dan ook zoeken op categorie.

13 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Hoi Maikel,
  Goed om te lezen.
  Waar ik tegenaan loop is dat wordpress allerlei verschillende formaten van mijn media bewaard. Hierdoor heb ik giga veel verschillende afbeeldingen (die ik overigens niet allemaal zie in de bibliotheek, want daar zie ik er maar één) maar het heeft wel effect op de snelheid van mijn website en grootte van mijn database.
  Hoe kan ik dit oplossen?
  Alvast bedankt!

  Groet Sandra

  • Dit zorgt er niet voor dat je website trager wordt. Het vult alleen meer schijfruimte. Sterker nog, de meeste formaten die worden aangemaakt, worden aangemaakt omdat het thema waar je gebruik van maakt aangeeft dat deze formaten nodig zijn. Deze afbeeldingen zijn vaak nodig om te zorgen dat een kleiner formaat wordt weergegeven in bijvoorbeeld de sidebar, zodat niet de grootste afbeelding gepakt wordt en hierdoor de laadtijd slechter wordt.

   Wanneer je er toch vanaf wilt, zal je de formaten uit het thema moeten slopen (staat vaak in het functions.php bestand) en de paar formaten die WordPress aanmaakt, kun je op 0 zetten bij Instellingen -> Media.

 2. Goedemorgen Maikel, dank voor alle nuttige info. Ik ervaar een probleem waar ik de vinger niet achter kan krijgen. Als ik bestaande foto’s permanent verwijder, zijn die wel uit de bibliotheek verdwenen, maar er lijken sporen achter te blijven (in “cache”). Geef ik daarna eenzelfde naam aan een nieuwe foto, dan wordt die in de “cache” blijkbaar niet overschreven. Resultaat: je hebt een foto in je bibliotheek en als je ze in de tekst plaatst is het een andere foto (de oude)! Wat doe ik fout? Ik verneem het graag. Hartelijke groet

  • Je doet niks fout, dit komt inderdaad door de cache. Het is alleen wel zo dat wel degelijk de nieuwe foto op deze plek staat. Wat ik zelf altijd in dit geval doe, is de afbeeldingslocatie kopiëren en plakken in mijn browser om deze bezoeken. Vervolgens zie je de oude afbeelding en doe je een harde refresh (ctrl + r / CMD + r).

 3. Je zegt dat WP afbeeldingen koppelt die je tijdens het maken van het bericht uploadt. En dus niet de afbeeldingen uit de bibliotheek die je tijdens het schrijven toevoegt. In de map met media zie je dit verschil: gekoppeld of niet gekoppeld. Je kunt ook een losse afbeelding achteraf koppelen aan het bericht waarin je hem gebruikt. Heeft dat nog voordelen of maakt dat niet uit? Ik heb een aantal afbeeldingen dubbel staan in de bibliotheek, en ik wil eigenlijk opschonen.

  • Achteraf koppelen heeft alleen nut voor het overzicht dat je berichten en afbeeldingen gekoppeld zijn aan elkaar. Je zou dan beter kunnen zien welke afbeeldingen niet gebruikt worden.
   Pas op met opschonen, dat je geen afbeeldingen weggooit die ergens op de website staan.

 4. “Mocht je afbeeldingen willen verwijderen, dan kun je dit het beste doen via de mediabibliotheek in WordPress om alles te verwijderen. Wanneer je de afbeeldingen namelijk weggooit via FTP, zal de WordPress database nog denken dat deze afbeelding bestaat, terwijl dit natuurlijk niet zo is. Verwijder je de afbeelding alleen via de database, dan zullen de bestanden nog op de server achterblijven”

  Ik weet niet hoe, maar dit is mij overkomen. Als ik nu een nieuwe pagina aanmaak blijft er een afbeelding staan op de achtergrond. Ik heb geen idee hoe ik deze kan verwijderen. Ik heb de afbeelding verwijderd uit de mediabibliotheek in WordPress en hij is niet meer te zien via FTP. Echter als ik de website inspecteer vindt hij de afbeelding in een niet meer bestaande map. Wat kan ik doen?

  Alvast bedankt.

 5. Ik heb meerdere sites op een hosting, ik ben aan het experimenteren met verschillende templates, ik heb een site voor Nederlands winterhardecactussen.nl en daarnaast ook nog eens de domeinen hardycacti.eu en tephrocactus.eu op hardycacti probeer ik een template met automatische vertaling. Uiteindelijk gaan alle drie domeinen eigenlijk grotendeels dezelfde bestanden gebruiken. Vandaar mijn achterlijke vraag of ik niet een centraal gemaakte map kan gebruiken (die ook nog eens niet upload heet)

  • Nee, niet echt. De bestanden moeten uiteindelijk altijd zichtbaar zijn in de mediabibliotheek, tenminste als je het op die manier wilt gebruiken. Een andere manier is om inderdaad een centrale map te maken en de bestanden toe te voegen door de juiste URL in te voegen. Voor uitgelichte afbeeldingen werkt dit echter niet zo.

 6. Duidelijk artikel. Bedankt voor de tip van Enhanced Media Library. Lijkt me een handige plugin die mij zeker van pas zal komen.

 7. Hartelijk dank voor deze info! Tot nu toe had ik dit nog nergens anders gevonden, maar heb er wel behoefte aan om zelf foto’s een beetje bij elkaar te houden. Zo is het bv prettig dat ik nu alle foto’s van reisverslagen bij elkaar kan zetten.
  Ik kom nog uit een oude FrontPage-omgeving, dus er valt voor mij nog veel te leren.
  De plugin ga ik zeker gebruiken.

Geef een reactie