Inloggen:

WordPress menu maken en aanpassen in 2023

WordPress menu maken en aanpassen

Een WordPress menu aanpassen is iets wat je regelmatig zal doen, aangezien het menu een onderdeel is van iedere pagina op een website.

Sterker nog, het is een super belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat je bezoekers kunnen navigeren naar de juiste plekken op je website.

In dit artikel zal ik je uitleggen hoe je een menu in WordPress kunt maken en hoe je het menu kunt aanpassen.

WordPress menu maken en aanpassen (video)

In onderstaande video laat ik je zien hoe je een WordPress menu kunt maken en wijzigingen kunt aanbrengen aan het menu.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je liever de tekstvariant lezen of meer instructies en informatie? Je kunt hieronder verder lezen voor meer informatie.

Hoe de hele oude standaard WordPress menu’s werken

Wanneer je WordPress installeert staat direct het standaard WordPress thema voor je ingesteld. Het menu in dit thema werkt in het begin altijd op “de oude manier”.

De oude manier is dat alle pagina’s die je aanmaakt automatisch in het menu komen te staan op alfabetische volgorde.

Het nadeel van dit is dat je totaal geen controle hebt over je menu. Zo kun je niet de volgorde bepalen, pagina’s uitsluiten of andere dingen dan pagina’s toevoegen.

Gelukkig hebben we hedendaags de mogelijkheid om zelf een menu aan te maken en dus ook de volledige controle over welke links erin moeten staan en in welke volgorde.

We hebben hier geen WordPress menu plugin voor nodig, het is gewoon een standaard functionaliteit in WordPress en zo goed als alle thema’s ondersteunen deze functie.

Hoe kan ik een WordPress menu maken of aanpassen?

Er zijn diverse manieren om een menu te maken in WordPress. Het ligt er maar net aan welk thema je gebruikt.

Gebruik je bijvoorbeeld het standaard WordPress thema (raad ik niet aan), dan kun je via de site editor (Weergave → Editor) het menu maken en aanpassen.

Wanneer je een ander thema hebt uitgekozen, bijvoorbeeld het Astra WordPress thema, dan kun je in het WordPress dashboard naar de menu-instellingen.

Ik zal hieronder eerst de meest voorkomende manier behandelen als het gaat om het maken en aanpassen van een menu.

WordPress menu aanmaken via het dashboard

Wanneer je zelf de volledige controle over je navigatiemenu wilt hebben in WordPress kun je een eigen menu maken. Je kunt dit doen door in te loggen op je website en naar naar Weergave → Menu’s te gaan.

Weergave - Menu's in WordPress

Eenmaal op de pagina kun je direct een WordPress menu aanmaken door in het veld Menunaam een naam in te vullen. Dit is een naam voor intern gebruik, zodat je zelf kunt herkennen om wat voor menu het gaat.

WordPress menu aanmaken

Bij de menu-instellingen kun je eventueel ook al aangeven op welke locatie het menu mag worden weergegeven. In veel gevallen staat direct het hoofdmenu ingesteld. Het kan per thema een andere naam hebben. Zo kan het bijvoorbeeld ook header menu heten.

Klik vervolgens op Menu aanmaken om het menu daadwerkelijk aan te maken.

Menu-items toevoegen aan het menu

Wanneer je een menu hebt aangemaakt kun je aan de linkerkant pagina’s, categorieën, tags en berichten selecteren of een aangepaste link invoeren om aan je menu toe te voegen.

Heb je bijvoorbeeld een contactpagina op je website die je aan je menu wil toevoegen, dan kun je bij Pagina’s zoeken naar “Contact”.

Plaats vervolgens een vinkje bij deze pagina en klik op Aan menu toevoegen. Hetzelfde kun je ook doen voor je berichten, categorieën en tags.

Tip: Kun je bepaalde dingen niet toevoegen, bijvoorbeeld berichten of tags, Bekijk dan de schermopties en zet een vinkje bij Berichten en Tags. Deze opties zullen dan zichtbaar worden.

Bij het tabje Aangepaste links kun je niets selecteren. Het is hier mogelijk om zelf een URL in te vullen. Dit kan naar een andere website zijn (extern), maar ook naar een pagina van je eigen website.

Aangepaste link toevoegen aan menu in WordPress

Bij URL vul je de link in waar bezoekers van je website op terecht moeten komen. Bij Linktekst voer je de tekst in die je wilt gebruiken voor je menu-item.

WordPress menu volgorde aanpassen

Wil je de volgorde van de links van je WordPress menu aanpassen? Dit is eenvoudig te doen door simpelweg de menu-items te slepen naar boven of beneden naar de juiste positie.

WordPress menu volgorde aanpassen

Wanneer je een menu-item ingedrukt houdt met je muis en naar boven of beneden beweegt zal je stippellijntjes zien wat de nieuwe positie van het menu-item zal worden.

Kun je ook een dropdown menu maken?

Een dropdown menu is een menu dat uitrolt wanneer je er met de muis overheen beweegt. De menu-items in het dropdown menu zijn meestal subpagina’s, categorieën en dat soort dingen.

Zelf maak ik ook gebruik van een dropdown menu, bijvoorbeeld bij het menu-item WordPress Training, dit ziet er als volgt uit:

Dropdown menu voorbeeld

Het is mogelijk om een dropdown menu te maken in WordPress als je thema hier ondersteuning voor heeft. Hedendaags is dit gelukkig vrijwel altijd het geval.

Het is wederom weer een kwestie van slepen om een dropdown menu te maken. In plaats van naar boven of beneden slepen moet je nu ietsjes naar rechts slepen. Je ziet dan vanzelf een kader verschijnen die wat meer naar rechts staat en dan kun je loslaten. Ik bedoel dus het volgende:

Dropdown menu maken in WordPress

Wanneer je het goed hebt ingesteld zie je tevens “subitem” staan bij het menu-item dat in het dropdown menu moet komen.

Bepaal de positie van je gemaakte menu

Wanneer je tevreden bent over je net gemaakte menu zal je alleen nog moeten bepalen waar het menu op je website komt te staan. Tenminste als je dit nog niet hebt gedaan aan het begin. Je kunt de positie onderaan de pagina bepalen bij de menu instellingen.

Het enige wat je hoeft te doen is een vinkje te zetten bij de optie bij Locatie tonen en op menu opslaan te klikken. Het ziet er als volgt uit:

Menu locatie selecteren in WordPress

Het is van je thema afhankelijk of je meerdere plekken hebt waar je het menu kunt laten weergeven of dat je keuze hebt uit 1 plek.

Op Webtalis heb ik bijvoorbeeld de keuze om het menu rechtsboven te tonen (naast het logo) of in een balk onder het logo. Ik kan ook kiezen dat ik beide wil.

Heb je geen idee waar je menu precies terecht komt? De enige manier om dit te ontdekken is door het te testen. Selecteer een locatie, klik op “Menu opslaan” en bekijk je website. Is de positie goed? Mooi. Is de positie fout? Probeer een andere optie.

Meer werk dan dit was het niet. Je hebt nu een menu aangemaakt in WordPress waar je zelf de volledige controle over hebt. Je kunt op een later moment het menu ook aanpassen mocht je hier behoefte aan hebben.

Hoe je menu-items of het complete menu kunt verwijderen

Ondanks dat dit artikel gaat over hoe je een menu kunt aanmaken, kan het natuurlijk ook zijn dat je een menu-item of het hele menu wil verwijderen van je website.

Om een menu-item te verwijderen kun je op het pijltje naar beneden klikken bij het desbetreffende menu-item. Er klapt vervolgens een menu open waar je het een en ander kunt instellen. Linksonder staat de optie om een menu-item te verwijderen.

Menu-item verwijderen in WordPress

Het is ook mogelijk om het complete menu in één keer te verwijderen. Kijk onderaan de pagina bij Menu instellingen en je zal al snel de rode tekst “Menu verwijderen” zien staan. Klik hierop om je menu volledig te verwijderen van je website.

WordPress menu verwijderen

Je hoeft dit niet te doen als je het menu wil aanpassen. Een menu aanpassen kan ook gewoon door de menu-items te verwijderen en te vervangen voor nieuwe menu-items die je wel op je website wil tonen.

Overige menu mogelijkheden uitgelegd

Je weet nu hoe je een menu kunt maken in WordPress. Er zijn echter ook nog allerlei extra mogelijkheden waar je wellicht gebruik van wilt maken.

Weet jij bijvoorbeeld hoe je een menu-item niet klikbaar maakt of een link laat openen in een nieuw tabblad? Dit en nog een aantal andere dingen zal ik hieronder behandelen.

Automatisch pagina’s toevoegen

Bij de menu instellingen kun je ook kiezen dat WordPress automatisch nieuwe top-level pagina’s toevoegt aan je menu. Eerlijk gezegd is dit meer een optie die in het verleden gebruikt werd en nu slechts zelden.

Wat met automatisch nieuwe top-level pagina’s toevoegen bedoelt wordt, is dat wanneer je een normale pagina maakt deze automatisch aan het menu wordt toegevoegd. Indien je een pagina maakt en daarbij een hoofdpagina selecteert, dan zal deze subpagina niet in het menu komen te staan.

Wil je graag dat je pagina’s automatisch worden toegevoegd, dan kun je een vinkje zetten bij bij de menu instellingen bij Automatisch pagina’s toevoegen.

Automatisch pagina's toevoegen aan je menu

WordPress navigatiemenu widget

Naast dat je een locatie kunt kiezen voor je menu heb je ook de mogelijkheid om het menu met een widget op te roepen.

De widget die je hiervoor kunt gebruiken heet “Navigatiemenu”. Je kunt deze widget eenvoudig in de sidebar plaatsen of in andere widget-gebieden.

Wanneer je de widget hebt toegevoegd aan een widget locatie zie je het volgende:

Navigatiemenu widget

Bij Titel kun je een titel invullen die wordt weergegeven boven het menu en bij Menu selecteren kun je een keuze maken tussen alle menu’s die je hebt gemaakt. Tot slot hoef je alleen nog maar op Opslaan te klikken en je navigatiemenu is zichtbaar op je website.

Niet klikbare menu-item maken

Wanneer je een dropdown menu maakt wil je wellicht dat het menu-item op het hoogste niveau niet klikbaar is. Simpel gezegd kunnen we dit een WordPress menu-item zonder pagina noemen. Je kunt dit eenvoudig realiseren door een aangepaste link aan te maken en het juiste tekentje in te vullen bij URL.

Om te zorgen dat een menu-item niet klikbaar is kun je een hekje (#) bij de URL invullen.

Menu link niet klikbaar maken

Dit hekje zorgt ervoor dat de persoon op dezelfde pagina blijft zonder dat er iets gebeurd. Bij Linktekst kun je vervolgens de naam van het menu-item invullen en tot slot kun je op “Aan menu toevoegen” klikken.

Het kan zijn dat je een (externe) link in het menu wilt laten openen in een nieuw tabblad. Standaard zal je deze optie niet zien, maar wanneer je bij de schermopties kijkt kun je even een vinkje zetten bij Linkdoel.

Linkdoel schermopties

Je hebt nu de extra optie Open link in een nieuw tabblad gekregen wanneer je bij het menu-item kijkt. Je hoeft hier alleen maar een vinkje bij te zetten wanneer je een link wilt laten openen in een nieuw tabblad.

Het is overigens aan te raden om dit alleen bij externe links te doen. Het is niet gebruiksvriendelijk om links waarbij je op dezelfde website blijft te openen in een nieuw tabblad. Het heeft tenslotte weinig zin om een website meerdere malen geopend te hebben.

Menu-item anders stijlen met CSS

Wil je een menu-item een aparte CSS class geven om iets te doen met de opmaak? Je moet dan hetzelfde doen als wanneer je een link wilt openen in een nieuw tabblad. Ga naar de schermopties en zet een vinkje bij CSS classes.

Je krijgt vervolgens de optie CSS class te zien wanneer je op een menu-item klikt.

CSS class optie bij WordPress menu
Menuknop maken met CSS

Met behulp van CSS kun je dus jouw menu-items opmaken. Hier kun je mooi gebruik van maken als je een knop wilt maken in je menu. Ik heb een eenvoudige tip voor je die bij een groot aantal thema’s werkt, maar helaas niet bij alle.

De tip die ik je wil meegeven om te proberen is dat je het woord button toevoegt in het CSS class veld. Je zal zien dat in 9 van de 10 gevallen jouw menu-item nu is omgetoverd naar een opvallende knop.

Linkrelatie (XFN)

Linkrelatie is eigenlijk een optie dat volgens mij niet heel vaak gebruikt wordt. Deze optie kun je net als bovenstaande opties aanvinken bij de schermopties.

Linkrelatie (XFN) instelling in WordPress menu

Met Linkrelatie (XFN) kun je aangeven wat voor relatie je hebt met de gelinkte websites. Je kunt tevens aangeven dat Google de link niet hoeft te volgen door er ‘nofollow’ aan toe te voegen. Dit zal de meest gebruikte optie zijn.

Verder kun je links bijvoorbeeld categoriseren op “acquaintance “, “contact” en “friend”. Meer informatie over Linkrelaties (XFN) kun je lezen op de officiële XHTML Friends Network Website.

Menu-items een beschrijving geven

Menu met beschrijving

Het menu systeem van WordPress heeft een ingebouwde functie om beschrijvingen toe te voegen aan je menu-items (zie afbeelding hierboven).

Je kunt dan onder de navigatielabel een beschrijving toevoegen die ook in het menu zichtbaar wordt. Het thema dat je gebruikt moet deze functie wel ondersteunen, want anders zal je de beschrijving helaas niet zien.

De beschrijving functie is wederom verstopt bij de schermopties van WordPress. Vergeet dus niet om een vinkje te zetten bij Beschrijving.

Je krijgt daarna een extra optie om een beschrijving in te vullen wanneer je op een menu-item klikt.

WordPress menu beschrijving

WordPress menu aanpassen via de Customizer

Los van dat je het menu kunt aanpassen via Weergave → Menu, kun je dit ook doen via de customizer. Hier kun je komen door naar Weergave → Customizer → Menu’s te gaan.

WordPress menu aanpassen via de Customizer

Het voordeel van een WordPress menu aanpassen via de customizer, is dat je op deze manier je veranderingen live kunt zien. Qua opties is het wel iets minder. Zo kun je niet zoeken door je pagina’s en berichten heen en kun je ook niet de opties tevoorschijn toveren waar je de schermopties voor nodig hebt.

Bekijk dus voor jezelf wat je prettig vindt werken. Persoonlijk pas ik altijd mijn menu’s aan via de traditionele manier via Weergave → Menu’s.

WordPress menu aanpassen via de Site Editor

Wanneer je een standaard thema als Twenty Twenty-Three gebruikt, krijg je te maken met de Site Editor van WordPress. Je kunt het menu dan niet meer aanpassen via Weergave → Menu’s. Je kunt dit enkel en alleen nog aanpassen door naar Weergave → Editor te gaan.

Om hier een menu te maken zal je het Navigatie blokje kunnen gebruiken.

WordPress navigatiemenu blok in de site editor

Wanneer je eenmaal het navigatiemenu blokje hebt toegevoegd aan de header, kun je op Navigatie klikken en vervolgens op het plusje om een menu-item toe te voegen.

Je kunt hier zoeken naar de pagina die je wil toevoegen of je kunt iets intypen en aangeven dat je hier alvast een conceptpagina voor wil maken, zodat je de pagina later kunt maken.

Het kan verder heel goed zijn dat je een submenu wil toevoegen aan het menu. Dit is ook gewoon nog mogelijk. Hiervoor kun je op het submenu icoontje klikken bij het menu-item waar je een submenu onder wil hebben.

Submenu toevoegen aan het WordPress menu dat gemaakt is via de site editor

Je kunt vervolgens op het plusje onder het menu-item klikken om extra menu-items aan te maken.

Mocht je overigens ooit een menu-item naar links of rechts willen verplaatsen, dan kun je het menu-item selecteren en op het naar links of rechts pijltje klikken. Bij een submenu werkt dit hetzelfde, alleen dan heb je de pijltjes naar boven en beneden.

Het kan even wennen zijn aan de manier van werken, vond ik zelf in ieder geval, maar alles wat je doet werkt in ieder geval wel goed.

Veelgestelde vragen over Menu’s in WordPress

In dit artikel heb je al ontzettend veel voorbij zien komen over menu’s aanmaken, aanpassen en instellen. Toch kan ik mij goed voorstellen dat je met nog een aantal vragen zit, want er zijn tenslotte zoveel mogelijkheden. Hieronder behandel ik daarom nog een aantal veelgestelde vragen over menu’s in WordPress.

Hoe kan ik de kleur van mijn menu aanpassen?

Helaas kun je dit niet met de standaard instellingen van WordPress doen. Je zal dus moeten kijken naar de opmaak instellingen van het thema (of WordPress page builder) waar je gebruik van maakt. Staat echt nergens een optie om het makkelijk in te stellen? Gelukkig komt dit niet vaak meer voor, maar dan zal je helaas aan de slag moeten gaan met de opmaakcode CSS.

Kan ik een WordPress menu voor mobiel maken?

Het thema speelt hier een rol in. Over het algemeen wordt het standaard menu ook op mobiel weergegeven, alleen dan op een responsive manier, zodat het op mobiel ook goed te zien. Wanneer dit niet is wat je wil, dan heb je bij sommige thema’s bij de menu-instellingen bij ‘locatie’ de mogelijkheid om aan te geven dat je een menu voor mobiel maakt. Een andere optie is een plugin als WP Mobile menu.

Hoe maak ik een mega menu in WordPress?

Het best kun je als eerst kijken naar de mogelijkheden van jouw thema. Zit deze functionaliteit erin? Mooi, dan kun je de documentatie van je thema bekijken om precies te zien hoe dit ingesteld kan worden. Heeft jouw thema deze mogelijkheid niet, dan kun je naar een plugin als Max Mega Menu kijken om de mega menu functionaliteit in je website te krijgen.

Waarom krijg ik een foutmelding bij het opslaan van mijn menu?

Dat is voor mij vanaf hier moeilijk te zeggen. Over het algemeen komen de meeste problemen door conflicten met plugins. Controleer dus eerst of dit bij jou ook het geval is. Een totaal andere optie kan zijn dat je schijfruimte helemaal vol zit en je gewoonweg geen ruimte meer hebt om iets nieuws op te slaan. Verder kan het ook komen door problemen in de database. Hoe dan ook is het niet leuk en zal de exacte oorzaak onderzocht moeten worden.

Ik hoop dat je nu alles van menu’s af weet

Na het lezen van dit artikel hoop ik dat al je vragen over WordPress menu’s aanmaken en aanpassen zijn beantwoord en dat het geen probleem meer voor je is om het menu van je website te beheren.

Laat hieronder in de reacties gerust weten of dit artikel je geholpen heeft en wat je van dit artikel vindt en stel ook gerust een vraag als er iets niet helemaal duidelijk is.

WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab MockupHeb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

156 reacties

 1. Hi Maikel,

  Ik wil graag dat mijn menu de hoofdcategorieën onder elkaar toont en dan als ik hover dat de subcategorieën te zien zijn. Ik heb al veel geprobeerd en filmpjes gezocht etc maar nog niet de oplossing tegen gekomen. Kan jij me helpen?

 2. Wat een fijne uitleg! Toch heb ik nog een vraag: ik heb een menu gemaakt op mijn homepage. Als ik via het menu naar een andere pagina ga, zie ik daar het menu niet. Hoe zorg ik ervoor dat het menu op iedere pagina zichtbaar is?
  Alvast bedankt! Groetjes, Laura

 3. Hoi maikel,

  ik heb een tijdje geleden een website gebouwd en dat ging heel goed en alles werkte na behoren. sinds kort kreeg ik een bericht dat mijn menu het gehele beeld in beslag neemt. Ik heb dit getest en het klopte. op een tablet en mobiel ziet het menu er anders uit als deze op liggende stand staat. op de pc is hiervan niets te zien. de menubalk hoort netjes naast elkaar te staan zoals op de pc weergegeven. op de tablet, ipad en mobiel is er een dropdown. alleen als je deze apparaten dus draait neemt dit het scherm in beslag en is ook niet weg te krijgen.
  ik heb gekeken bij de menu’s maar kan hier niets van vinden. ik heb ook een backup terug gezet zonder succes.
  hopelijk kan jij me helpen dit op te lossen.
  al vast bedankt
  mvg Bas Krijnen

  1. Dit zal vermoedelijk een foutje van het thema zijn. Het kan zijn dat dit met een thema update weer is opgelost. Anders zal je de code in moeten duiken om het op te lossen als er geen instellingen voor zijn.

 4. He Maikel,

  Op mijn website (www.rosahmoda.nl) heb ik een dropdown menu. In de desktopversie wordt het dropdown menu niet goed weergegeven. De menu-items die over een ander contentblok vallen zijn niet aanklikbaar.
  Heb jij een idee waar dit aan zou kunnen liggen?

 5. He Maikel

  Super dat je zoveel uitleg over menu’s geeft,
  ik kan enkel mijn probleempje nog niet vinden

  Ik krijg mijn laatste pagina niet in het menu op de homepage toegevoegd. Hij wil ook bij pagina attributen de home pagina niet als hoofdpagina nemen. Ik heb hem wel gepubliceerd, is het menu beperkt of iets in die pagina anders van instelling ?

  Groeten Katja

  1. Dat de homepage niet als hoofdpagina geselecteerd kan worden klopt. Alles is technisch gezien een sub van de homepage en het voegt niks toe om een pagina als subpagina van de homepage te maken.

   Wat het menu betreft. Dit hoort wel gewoon te kunnen. Wanneer je de pagina er niet bij ziet staan kun je er altijd nog naar zoeken om de pagina te vinden.

 6. Dag Maikel
  Dank voor de informatie. Ik zie bij jou niet staan hoe je de naam van een menu-item aan kunt passen. Ik ben alles aan het afzoeken, maar kan dat ik WordPress ook niet vinden.
  Hartelijke groet, Joke

 7. mijn menu blijft in 1 taal (nederlands) te zien, op alle pagina’s (dus ook op de engelstalige versie), hoe kan ik dit aanpassen ?

 8. Hallo Maikel,
  Bedankt voor al je informatie.
  Mijn vraag is nog kan het hoofdmenu ook horizontaal naar links verplaatst worden? Bijv, in het midden.

  Beste groet,
  André

 9. Hey
  Heel mooie uitleg. Alleen krijg ik mijn gemaakte categorieën niet te zien bij weergave -> menu. Hierdoor kan ik ze niet aanklikken om ze toe te voegen aan mijn menu.

  Hoe kan ik dit oplossen?

 10. Hoi, vraagje, ik heb een website gemaakt http://www.jdhospitality.nl en op mijn telefoon(android) werkt het menu prima maar op de telefoon van de klant (iphone) bedekt hij het hele scherm als hij gaat scrollen. Nu begreep ik dat dit vaker een probleem is bij iphone maar hoe kan ik dit oplossen?
  Groetjes Irene

 11. Goedemiddag,

  Bij mij in WordPress staat er alleen maar: Weergave -> Thema’s, Editor en Lightbox. Waar moet ik dan menu’s zoeken?

  1. Vermoedelijk maak je dan gebruik van een (standaard) thema waarbij de full site editor met blokken gebruikt wordt. Je zal het dan via de editor moeten aanpassen.

 12. Hoi Maikel,
  Bedankt voor al je tips. Ik heb ze al regelmatig geraadpleegd. Wel heb ik een vraag: ik heb een hoofdmenu, waarvan 2 pagina’s een dropdown-menu hebben. Bij het testen in het Incognito-venster en op mijn mobiel, werkt het menu op de 2 pagina’s met de dropdowns prima. Maar op de overige 3 pagina’s (dus die zonder dropdown-menu) geeft de pagina een dubbel menu aan en is het menu uitgeklapt. Ik heb maar één menu aangemaakt. Ik kom er niet achter waar de fout ligt. Ik maak gebruik van een Elementor-header. Ik vermoedde dat de fout daar ergens moest liggen, maar ook daar kom ik er niet uit. Misschien heb jij nog een idee?

 13. Hi, mooie tutorial. Heb een vraagje, wat voor css moet ik gebruiken om de subs bij een dropdown menu niet links te laten lijnen, maar rechts. Mijn rechter menu item valt nu namelijk buiten het beeld. Zie fitprogression.nl

 14. Hi Maikel,

  Is het ook mogelijk om je een drijvend menu te maken? Waarbij het menu mee gaat wanneer je naar beneden scrollt op de pagina? Zo ja, zou je kunnen vertellen hoe?

 15. Dag Maikel,
  Ik beheer een goed lopende website maar wil een nieuw menu uittesten. Dat menu heb ik gemaakt, maar hoe kan ik het eerst zichtbaar testen in een test-omgeving ?

  1. Daarvoor zal je dus eerst een testomgeving moeten maken. Afhankelijk van je hosting provider is dit een druk op de knop en anders moet je zelf handmatige de wordpress installatie dupliceren en op bijvoorbeeld een subdomein plaatsen.

 16. Hoi! Thanks voor de uitleg! 🙂 Ik heb nu een dropdown menu, maar de hokjes die uitklappen zijn alleen maar witte vlakjes. Als ik er op druk komt hij wel bij de goede pagina. Ik heb al bij de design instellingen gekeken van de sub-menu’s, maar ik zie nergens hoe ik het kan aanpassen. Kun jij mij helpen?

  1. Hoe je dit kunt aanpassen is afhankelijk van het thema waar je gebruik van maakt. Vaak zitten er inderdaad thema opties in waardoor je dit kunt instellen. In sommige gevallen moet je zelf CSS code toevoegen om het design aan te passen.

   1. Ha Maikel,
    Natuurlijk eerst bedankt voor je heldere tutorials!
    Ik heb het zelfde probleem namelijk dat submenu’s niet zichtbaar zijn in de transparante header. (Als ik bij pagina’s via Astra de transparante header uitschakel werkt het wel).
    Ik snap alleen jouw reactie niet goed. Bedoel je met thema de gekozen template (in mijn geval Mountain)? En moet ik dan een ander template kiezen? En betekent dat helemaal opnieuw beginnen? Maar eigenlijk denk ik dat dit zo basic is dat ik het zou moeten aanpassen toch? Misschien wil je hier nog eens je licht over laten schijnen? Dank alvast!

    1. Bij jou is het thema Astra. Je zal dus in de Astra thema opties moeten kijken of je dit kunt aanpassen. Nu weet ik dat dit enkel in Astra Pro zit, dus als je dat niet hebt kun je het niet vanuit de instellingen wijzigen. De enige andere methode is dan om zelf CSS code (dit is de opmaakcode) toe te voegen aan de website om te zorgen dat het niet meer transparant is. Je hoeft dus niet opnieuw te beginnen.

 17. Hoi Maikel,

  Zou je me misschien kunnen helpen? Ik ben een website aan het bouwen (https://www.heresyoursign.nl/) en ik zou heel graag het volgende menu (de underscore als je er overheen gaat met je muis) willen nabootsen, en dat als je op een pagina bent je in het menu nog steeds kunt zien aan de hand van de streep op welke pagina je zit (voorbeeld site https://www.soulfulrevolutiontv.com/).

  Ik hoop dat mijn uitleg enigszins duidelijk is.

  Groetjes Viviën

 18. Hoi Maikel,

  Ik heb een website gemaakt met Elementor en Astra, zie https://utrack.mybizz.org.
  De menu structuur verkleurt als je hovert over de menu-items, zolang het maar sub-items zijn. Hover over de top items laat wel een handje zien, maar geen kleurverandering. Hoe kan ik dit oplossen?

  1. Wellicht dat er een thema-instellingen voor is, anders zal je het met CSS moeten oplossen. Dit kan met:

   .menu-text:hover {color: #000;}

   Wel moet je even de kleurcode aanpassen naar de gewenste kleur.

 19. Hoi, mijn menu op de website is prima, maar in de mobiele versie is hij dubbel. Kan niet ontdekken hoe ik dit aanpas.

  Groetjes Karen

  1. Zo te zien staan er 2 menu’s ingesteld. Ik zie een primary 1 en primary 2. Ik zou dus even in je menu-instellingen kijken welke waar gekoppeld staan. Primary 2 zal weg kunnen.

 20. Hallo. Ik ben naarstig op zoek naar hoe ik een aangemaakte pagina in mijn menubalk kan krijgen. Snap er niks van, ik kom niet verder. Ik heb een website gemaakt, en een nieuwe pagina die ik wil toevoegen in het menu. Hij bestaat wel (ik heb nu op een andere pagina een link gemaakt die werkt) maar ik zie hem niet in mijn menubalk.
  Ook heb ik een dubbele pagina in de balk staan, maar durf en kan dat niet te veranderen, bang dat ik dan alles van die pagina kwijt raak.
  Kan je me verder helpen? Heb filmpjes bekeken maar kom niet verder. Zal best simpel zijn, maar je moet het wel even weten.
  Vriendelijke groet, Ineke

 21. Hoi Maikel,

  Op mijn webshop wil ik, tijdelijk, een opvallende mededeling boven de menubalk plaatsen. Dus een balk over de gehele breedte, in een opvallende kleur, met een tekst daarin. Enig idee hoe ik dat voor elkaar krijg? Zijn daar ook plugins voor? Hoe heet zo’n soort balk? Keep up the good work! Groeten Stefan

 22. Hi Maikel,

  Ik heb alles gevolgd wat je heb gezegd nu heb ik alleen nog twee probleempjes.
  1: Zowel het footer-menu als het header-menu blijft staan als ik scroll over mijn website. Hoe ik kan ik deze laten staan waar ze horen te staan?(Dus dat je niet meteen mijn footer-menu in beeld zie als ik de home pagina open)
  2: Kan ik nog subgroepen maken in het footer-menu? Dat lukt mij nog niet.

  Bedankt

  1. 1. Dit zal een instelling zijn van je thema, dus je zou bij de thema-instellingen kunnen kijken.
   2. Nee, dit is vaak niet mogelijk. Ook dit is weer thema-afhankelijk.

 23. Hoi,
  Ik ben een website aan het maken. Wordpress thema Virtue. De basis heb ik laten doen. Ben nu zelf de website aan het vullen met artikelen. Ik ben nog niet online.
  In het menu heb ik een pagina bestemmingen en een aantal subpagina’s. Hoofdmenu bestemmingen daaronder werelddeel en land.
  Nu krijg ik mijn artikelen wel op de pagina werelddeel, maar het lukt mij niet om ze geplaatst te krijgen op de pagina van het land.
  Hoe kan ik dit voor elkaar krijgen?

  Groet,
  Corine

  1. Je hebt het alleen over het menu en niet zozeer op specifieke pagina’s denk ik? Aangezien je een aantal keer pagina’s zegt.

   Wellicht kan jouw thema niet dieper dan een x aantal lagen in het menu en loop je daar nu dus tegenaan. Je zou dan in het thema het limiet moeten verhogen en ook bekijken of de opmaak dan nog wel goed is.

 24. Hoi, ik heb een website met een Hoofdmenu waaronder een dropdown menu waar 24 locaties van ons bedrijf onder vallen. Ik krijg de locaties niet in 3 rijen van 8 naast elkaar, hoe moet ik dit doen?

  Groetjes en alvast bedankt!

  1. Is maar net afhankelijk van het thema en/of plugin als daar gebruik van gemaakt wordt voor een menu. Het is niet een standaard optie in WordPress, dus ik kan je geen standaard uitleg geven.

 25. Ik heb een nieuwe website gemaakt maar op een MacBook valt alleen op de homepage het dropdown menu achter de header. Ik kom er maar niet achter waar ik dit moet oplossen. Enig idee om me op weg te helpen. Groetjes Diana

 26. Goede middag

  Mijn dochter heeft sinds een jaar een kleding website, deze heeft ze laten bouwen. Op haar website staat bovenaan o.a
  Home, shop, cadeaubon. Enz. Voorheen was dat ook zichtbaar op een computer en op een tekefoon. Nu werkt het nog wel op de computer, je kan dan naar shop gaan en zie je ook alle categorieën. Maar via een telefoon kan dat sinds ongeveer een week niet meer . Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn.

 27. Ik heb een vraagje. Ik zou graag bij een bepaalde pagina geen menu willen.
  Omdat het bijvoorbeeld een landingspagina is.
  Hoe krijg ik dat.
  Ik heb het thema blossom coach child.
  Bedankt alvast.

  1. Tegenwoordig heb je bij steeds meer thema’s om een menu per pagina uit te schakelen. Wanneer je dit niet hebt, dan is de makkelijkste methode om het met CSS te verbergen op de desbetreffende pagina.

 28. Hoi Maikel

  Ik ben er dankzij jou tips hier, in geslaagd om mijn website in orde te krijgen.
  Eén probleem krijg ik echter niet opgelost.
  Mijn menu werkt enkel op de laptop maar niet op de smartphone…Help!

    1. Ik heb nu ontdekt dat het menu op de smartphone wel opent, maar dan moet ik naar recht swipen, maar ik vermoed , wat bij mij ook het geval was, dat de meeste klanten dit ok niet zullen zien.
     Kan ik het menu naar onder laten open vouwen, zodat het onmiddellijk zichtbaar is?

   1. Bij mij is het een kwestie van klikken en dan wordt het aan de rechterzijde geopend zonder te swipen.

    Wanneer je het menu naar onder wilt openvouwen moet er van alles aangepast worden in het thema. Dat kan ik niet in een reactie beantwoorden.

 29. Goede uitleg maar ik kan nergens vinden hoe het het dat als je met muis over item gaat, deze van kleur verandert. Waar kan ik dat vinden? En kan je ook de achtergrond van het dropdown menu andere kleur geven?

 30. Hallo,

  Heel mooi dat het automatisch toevoegen van het top level menu nog wel mogelijk is, maar ik kan nergens meer vinden hoe ik een sub level menu automatisch toe kan voegen. Vroeger kon dat zeker afhankelijk van theme, maar is die functie er helemaal uit gehaald?

 31. Ik heb ondertussen alles geprobeerd maar ik blijf op de sore ‘nothing found’ krijgen maar in de preview (Posts) ziet alles er goed uit. Iemand enig idee? Alvast bedankt!!

   1. Dank voor je heldere uitleg.
    Ik wil graag in mijn menu de mogelijkheid toevoegen om het menu te kunnen openen en sluiten.
    Helaas moet ik nu gewoon op een andere pagina klikken om gemak te sluiten.

    Bedankt.
    Groeten

 32. Een menu maken is de eerste stap, maar hoe ontwerp je jouw menu?
  bv hoe verander ik de kleuren? Hoe zet ik het aan de rechterkant ipv aan de linkerkant,…

  1. Dit hangt van het thema af waar je gebruik van maakt. Wellicht dat je het al in de themaopties kunt wijzigen. Wanneer dit niet het geval is, dan zal je het alleen kunnen wijzigen met CSS. De code is echter weer wisselend per website. Hetzelfde verhaal voor als je het menu zou willen verplaatsen.

 33. Ik heb een vraag, ik heb 1 subpagina en ik wil deze in 2 menu’s laten terug komen…zeg subpagina A en 2 menu’s 1 & 2. Nou een subpagina in menu’s lukt mij wel. Maar het probleem is, als ik naar menu 2 ga en ik op subpagina a klik ik in het menu 1 terecht kom, maar ik wil dat het dus menu 2 blijft. Heb jij een oplossing wat ik zou kunnen doen hieraan?

 34. Maar de vraag is….hoe komt het dat mijn menu prima werkt op de pc maar niet uitvouwt op de mobile telefoon-android??

 35. Hoi Maikel,
  Vraagje, bij de mobiele site wordt het menu een burgermenu. Bij mijn thema kan ik het submenu alleen openvouwen door te klikken op het plusje (“+”) en niet als ik gewoon op het menu-item zelf klik (aan het item hangt alleen het submenu, het item heeft geen eigen link naar een pagina)

  Ik wil graag dat het submenu oo openvouwt als er op het item zelf wordt geklikt, dus niet alleen via het plusje.Heb jij een tip? Zou top zijn, thx

 36. Beste Maikel,
  Rechtsboven staan de zoekfunctie en linken naar facebook,instagram en youtube
  Ze zijn er wel maar niet zichtbaar… Enig idee hoe ik die weer zichtbaar kan maken?
  Alvast bedankt

  1. Dit zal met de kleurinstellingen van je thema te maken hebben. Waarschijnlijk kun je dit in de thema opties aanpassen en anders zal je dit zelf met CSS moeten wijzigen.

 37. Hoi maikel,

  Vraagje, ik heb een ledensite aangemaakt waarbij elk lid bepaalde rechten heeft. Leden kunnen alleen datgene openen waarvoor ze de rechten hebben. Het zo dat alle leden alle menu items kunnen zien maar niet kunnen openen ivm hun rechten., ook wanneer je niet ingelogd bent kan je de menu items bekijken maar niet openen. Wat ik zou willen is dat leden de items waarvoor zij geen rechten hebben ook niet kunnen zien totdat de rechten veranderd worden.
  Heb jij daar een oplossing voor?

 38. Hi Maikel,
  Een dropdown menu aanmaken lukt prima. Alleen ben ik opzoek naar een manier om de menu items van het dropdown menu ook weer een dropdown menu van te maken.
  Bij het menustructuur kan ik deze wel een stukje naar rechts plaatsen. Maar in het menu op de site blijft het gewoon een optie in de dropdown.
  Is dit wel mogelijk?
  Groeten,
  Roel

  1. Ja, dit is mogelijk en is afhankelijk van het thema waar je gebruik van maakt. Blijkbaar is ingesteld bij jouw thema dat het niet dieper mag dan 2 levels. Dit zal je dan moeten aanpassen in de code.

   1. Sorry, ik bedoel als je bij een pagina bovenin bv bij vogels op boomklever klik dan zie je Wel een foto met de info, maar je ziet niet de zijbalk meer.
    Gr. Tonnie

   2. Dat is thema afhankelijk. Bij het thema waar je gebruik van maakt zal de sidebar niet zichtbaar zijn bij berichten en pagina’s (of 1 van de 2). Bij een pagina kun je vermoedelijk bij “Pagina-attributen” kiezen voor een template met sidebar. Bij berichten zou je het moeten inbouwen via de thema-bestanden.

 39. Hoi Maikel,
  Bedankt voor de uitleg, ik ben ook bezig met een website. Is het ook mogelijk om geen menu te maken maar pagina’s zoals contact etc te koppelen aan icoontjes op de homepagina?
  Wanneer je op een icoon klikt dat je dan naar de desbetreffende pagina gaat?

  Alvast bedankt!
  Met vriendelijke groet,
  Sandra Visser

  1. Ja, alles is mogelijk is natuurlijk, dus wat jij zegt ook. 🙂

   Een menu is over het algemeen niet verplicht bij een thema. Mocht je toch een melding krijgen dat je een menu moet instellen, dan kun je dit met CSS wel wegkrijgen.

 40. Hallo,
  Ik heb een sub menu gemaakt.
  Alleen ik zie de foto’s niet die ik daar ingeladen heb

 41. Hoi Maikel,

  Ik krijg op mijn mobiele niet de 3 streepjes te zien van het menu maar de gewone menubalk zoals de op de desktop versie zet. Weet jij waar ik het kan aanpassen?

  Groetjes Jolanda

 42. Hi Maikel, ik heb een menu aangemaakt binnen WP (thema Illustratr) en het menu hangt in het midden van de pagina… Hoe krijg ik dit bovenaan waar het hoort te staan?

  1. Als het goed is heb je bij “Weergave -> Menu” bij het kopje Menu-instellingen, de optie “Locatie tonen”. Je kunt hier selecteren op welke locatie het menu getoond moet worden. Ik ben niet bekend met het thema dus weet niet precies hoe het heet, maar vaak heet het iets als “Header menu” om het bovenaan te tonen.

 43. Ha Maikel, dank voor je geweldige info. Wat ik nu niet kan vinden is, waar ik de positie van het menu op de mobiel en tablet kan instellen. De ‘streepjes’ staan nu gecentreerd, maar ik wil ze rechts. Kan de instelling echt nergens vinden (maar is er vast wel). Of moet dit met extra css ingesteld worden?

 44. Beste Maikel ik heb een menu aangemaakt en alles staat in de horizontale naast mekaar:
  Voorbeeld Home Programma enz.
  Nu wil ik aan de linkerkant ook een menu maken dat dan onder home verticaal komt te staan:
  Bestuur
  Weer
  Afdelingen

  Hoe kan ik dit in wordpress maken.

  1. Je kunt dit in een widget maken en eigenlijk met verschillende widgets hetzelfde resultaat behalen. Eventueel kun je het menu wel gewoon via Menu’s maken, waarna je dit met de widget “Navigatiemenu” in de sidebar kunt krijgen.

 45. Hoi Maikel,

  Korte vraag. Wanneer ik een menu wil aanmaken en ik voer een menu naam in, onthoud hij het menu op 1 of andere manier niet. Als ik op ‘menu aanmaken’ druk, gaat de website laden maar vervolgens opent de pagina zich weer zonder ook maar iets door te voeren. What to do? Ik heb een template gekocht (Uncode).

  1. Alle plugins deactiveren om te kijken of dit het probleem oplost. Mocht dit het geval zijn, dan alle plugins 1 voor 1 activeren en het elke keer testen om de boosdoener te ontdekken.

 46. Ik dacht dat ik het wel wist van die menu´s,,,, Maar ik heb toch weer paar leuke dingen geleerd. Wat mij vooral aanspreekt in jou blog is de manier waarop het wordt uitgelegd. Wij oudjes zijn niet zo op de hoogte met die computertaal en dan is het fijn als je iets vind dat je begrijpt!!

 47. Ha Maikel,

  Ik heb een dropdown menu gemaakt. Het hoofditem (informatie ) al “niet klikbaar”gemaakt. Maar als ik dan een sub-item aanklik zie ik op de nieuw geopende pagina het hele menu, behalve informatie. Daar staat dan niks. Hoe kan ik er voor zorgen hoe dat wel zichtbaar blijft? Dit ziet er zo raar uit met zo’n “gat midden in het menu”.

  Groetjes Ingeborg

  1. Heeft vermoedelijk met CSS te maken, aangezien standaard het kopje altijd zichtbaar hoort te zijn. Welke code of iets je moet gebruiken kan ik vanaf hier niet zo zeggen.

 48. Hey Maikel,

  Ik hoop dat je mij kan helpen. Ik heb mijn homepage gemaakt dmv Elementor. Ik heb een template gemaakt in full width waarin je naar beneden scrollt en dan verschillende dingen tegen komt mbt de organisatie (wie zijn wij? wat doen wij voor je?). Nu wil ik in mijn menu bovenaan een onderwerp maken (bijv: wie zijn wij) Op het moment dat mensen daarop klikken wil ik niet een nieuwe pagina openen, maar ik wil dat de site uit zichzelf naar beneden scrollt op mijn home pagina om bij dat onderwerp te komen. Snap je wat ik bedoel? Ik hoop dat je me verder kunt helpen.

  1. Dan zal je anchors moeten maken op deze pagina. Met een anchor geef je aan waar een link op terecht moet komen op de pagina.

   Bij het stukje “Wie zijn wij” zal je dan een soort van onzichtbare link moeten maken <a id=”wiezijnwij”></a>. Vervolgens kun je het menu #wiezijnwij als link gebruiken, waarna mensen naar beneden scrollen.

 49. Hoi Maikel,
  ik heb een probleem met mijn menu. Van de week een nieuw thema geïnstalleerd en sindsdien gaat het volgende mis: wanneer ik in mijn menu op een onderwerp klik, komen daaronder de hoofonderwerpen te staan. Als ik daar met mijn muis op ga, klapt er een nieuw menuutje uit met sub onderwerpen van dat hoofdonderwerp (bijvoorbeeld Bestemmingen, hoofdonderwerpen Frankrijk, Montenegro.. En onder Frankrijk staat dan weer Jura, Bretagne enz). Maar als ik nu een artikel wil aanklikken dat wat naar onderen staat, schuift hij als het ware mee op het hoofdonderwerp en zit ik ineens in de artikelen van Montenegro. De sub artikelen kan ik dus niet aanklikken, omdat de muis/het systeem het menu van de hoofdonderwerpen volgt. Beetje moeilijk uit te leggen. Hopelijk snap je het. Wat zou ik hier aan kunnen doen?

  Groetjes Kitty

  1. Als ik kijk lijkt het alsof je niet verder kunt dan bijv. Ardèche, terwijl het lijkt dat er nog een submenu na moet komen. Dit zal je aan moeten passen in het thema, zodat er meer lagen kunnen komen. Extra css-opmaak is wellicht ook nodig dan.

 50. Hoi Maikel, ik heb een menu vraag. Mijn drop down menu wordt te lang (landen van Europa), daardoor zijn de onderste landen niet meer te zien (die vallen buiten de pagina). Ik kan wel naar beneden scrollen, maar alleen de achtergrond scrollt dan en niet het menu. Is er een mogelijkheid dat ook de onderste landen zichtbaar zijn? Bedankt alvast.

   1. Dat dacht ik ook, maar het lijkt erop dat het menu gewoon niet groter kan worden dan het formaat van mijn pagina. Het zal dan wellicht met het thema te maken hebben. Ik hoopte dat het “gewoon” een code was. Bedankt voor je reactie in ieder geval!

 51. Hoi,

  ik ben zelf aan de slag met het thema storefront.
  Wanneer ik mijn menu toevoeg komen deze onder elkaar, ik zou net als jij deze graag naast elkaar willen.
  Hoe kan ik dit bekomen?

 52. Hi! Ik ben mijn nieuwe website aan het bouwen, en nu verschijnt mijn primary menu (helemaal bovenaan onder een eventueel logo), alleen in de desktopweergave. Bij tablet of mobiel verdwijnt hij en zie je alleen links nog 3 streepjes waar je op moet klikken en waarbij dan in een sidebar het menu verschijnt. Ik heb echter maar 3 hoofdpagina’s, en wil dat dit menu ook gewoon op tablet en mobielfunctie blijven staan bovenaan in het midden. Ik krijg het maar niet voor elkaar! Weet jij raad?

  1. Ja, dit is standaard en hoort erbij om het design responsive te maken. Wanneer je dit niet wilt hebben, zal je de code van het thema moeten induiken om alles netjes zichtbaar te houden. Hier is verder geen eenvoudige instelling voor.

 53. Hoi Maikel,

  Ik heb een meertalige website gemaakt met WPML. Plotseling kan ik niet meer navigeren naar andere pagina’s en blijf ik, onafhankelijk van welk menu item ik ook aanklikt, op de homepage staan. Weet jij wat ik hier aan kan doen? De website is nog niet online en staat in de cooming soon modus.

 54. Hoi Maikel, Dank je voor je uitgebreidde uitleg. Ik zit echter met het volgende probleem.
  Ik heb een dropdown menu gemaakt, maar als je op de pagina’s klikt neemt hij niet de uitgelichtte foto mee die ik gekozen heb, maar houdt diegene van de hoofdpagina aan. Hoe kan ik dit oplossen?

  Vriendelijke groet, Fine

 55. Ik wil graag het menu op bepaalde pagina’s wel en op andere niet tonen. Weet je hoe ik dat kan regelen?

 56. goedemiddag,

  is het ook mogelijk om in het dropdown menu te scrollen.

  ik heb zoveel onderdelen in het menu dat het onderste gedeelte niet zichtbaar is op het scherm.

  wanneer ik omlaag scroll gaat de gehele pagina omlaag

  vriendelijke groet
  Stephane

   1. dank je wel voor je reactie, dan ga ik mijn menu aanpassen

    je hebt een erg mooie en behulpzame site !

    vriendelijke groet

 57. Menu’s maken is gelukt maar ik wil op de pagina zelf de woorden HOME en CONTACT bv verwijderen. Hoe doe ik dat?

 58. Met interesse gelezen. Ik blijf met een vraag zitten:
  is het mogelijk een menu te maken met bijvoorbeeld 5 items in het zwart, echter elk met een andere hoover-kleur?

 59. Hoi,

  Ik heb ook een menu met drie niveau’s dat altijd mooi werkte. Ik heb gisteren een update doorgevoerd van wordpress naar de laatste versie en aantal plugins geupdate. Dat ging dus mis 🙂 (error 500). Inmiddels heb ik de plugins die niet compatible waren weer gereset en nu werkt de site weer. Mijn menu wordt evenwel keurig weergegeven met de dropdowns echter als ik klik op een menupagina dan gebeurd er niets totdat ik de pagina ververs. Enig idee wat ik hieraan kan doen?

 60. Ik ben heel druk met het maken van een website voor een bewonerscommssie.
  Elke bewoner kan deze site bekijken.
  Maar ik wil diverse pagina’s alleen zichtbaar laten zijn voor de commissie leden.
  Dus moeten ze op de een of andere manier daar voor inloggen.
  Hoe kan ik dit aanpakken??

  1. Wanneer het om een aantal commissieleden gaat, dan is het het eenvoudigste om deze gebruikers handmatig aan te maken. Vervolgens kun je gewoon de standaard WordPress inlogurl geven. De pagina’s die alleen de commissieleden mogen zien zou je privé kunnen maken en voor de ingelogde mensen kun je een uniek menu maken met behulp van een plugin als Nav Menu Roles .

 61. Hallo Maikel, handig stuk! Dank je. Ik vraag me nog af of het mogelijk is om 1 pagina meerdere malen in een menu te laten plaatsvinden. Denk aan dropdown onder een thema en kernwoorden er onder. Soms passen die op meerdere plaatsen. Alvast bedankt

 62. Hoi Maikel, bedankt voor je uitleg. Ik heb in mijn bestaande menu enkele pagina’s “Products”toegevoegd. Nu geeft hij dit in het Engels wel weer, maar als ik de menustructuur voor Duits of Nederlands wil aanpassen geeft hij een foutmelding.
  Kun jij me mss vertellen waar dit aan kan liggen?

  Gr. Fiona

  1. Wat voor foutmelding krijg je? Als je op een productpagina staat en je klikt op het land icoontje, kom je gewoon bij de juiste pagina uit voor Duits of Nederlands. Deze URL’s kun je het in menu gebruiken en dan zal het geen probleem zijn.

   1. Hallo Maikel,
    Dank voor je reactie.
    In het verleden heb ik idd mijn bestaande menu ook gewoon op deze wijze aangemaakt. Maar als ik nu “menu opslaan” wil in het dashboard, krijg ik de webpagina te zien en de foutmelding “undefined?lang=nl” of “undefined?lang=de”
    Het menu wordt dan ook niet opgeslagen.
    Weet jij hoe ik dit verhelpen kan?
    Alvast dank voor je reactie!

 63. Hoi Maikel, Bedankt voor je uitleg hierboven. Ik wil echter in het menu een Facebook icon toevoegen. Ik ben al even op zoek hoe het moet, maar kan het nergens vinden. Ook wil ik deze graag ipv blauw in het wit toevoegen. Zou je me een tip kunnen geven, zou heel fijn zijn. Hoor graag van je, Régine

  1. Zo te zien maakt je thema al gebruik van Font awesome, waarmee je allerlei icoontjes kunt gebruiken, net zoals je naast het kopje “home” ziet staan. Je zou met iets als de onderstaande code een Facebook icoon tevoorschijn kunnen toveren.

   <span class=”fa fa-facebook”></span>

   1. Bedankt Maikel,
    Het icoontje van het huisje hoort bij HOME en is er vanzelf toegevoegd. Waar moet ik de code, die je hebt geschreven, toevoegen? Hoor het graag, vriendelijke groet Régine.

 64. Dankjewel, het filmpje legt heel goed uit hoe je een pagina kan toevoegen aan je hoofdmenu.

 65. Heb het 1e menu (top menu) verwijderd en en menu aan de zijkant aangemaakt. toch blijft het top menu zichtbaar. kan hier nu ook niks meer in veranderen.
  Enig idee hoe ik dit weg krijg of in de backend weer terug krijg zodat ik het kan veranderen?

  Alvast bedankt

  1. Dit zal zo zijn wanneer het menu nog aangevinkt staat, maar het kan ook zo zijn dat je thema alle pagina’s als menu gebruikt wanneer je helemaal geen menu hebt ingesteld.

 66. Hallo,

  Ik wil graag dat een menu naar links zijn dropdownmenu weergeeft. Nu kan dit nét niet helaas.
  Enig idee hoe ik dit voor elkaar krijg?

  Groeten,
  Lisette

 67. Hee Maikel,

  Ik was al begonnen a.h.v. je artikel een Menu aan te maken, maar ik bedacht me opeens: Wat gebeurt er als je ‘Menu opslaan’ doet? 1. Heb ik dan die structuur op mijn website i.p.v. zoals het er nu staat? 2. Of blijft het verborgen voor Jan Publiek alleen voor mezelf in het Dashboard zijnd zichtbaar? Dit voor mij als niet-websitebouwer een ramp overkomt in geval van 1., waar ik niets veranderd wil zien!

  Groetjes Ben

  1. Het kan allebei. Waar je op moet letten is of er een thema locatie is aangevinkt. Is dit niet het geval, dan komt het nergens op je website te staan. Is dit wel het geval, dan is het wel te zien op je website.

   Wanneer je een bestaand menu aanpast, bijvoorbeeld het menu dat je nu gebruikt op je website, en je klikt op menu opslaan, dan zal je inderdaad het menu aanpassen op je website.