WordPress menu maken en aanpassen

Een WordPress menu is onderdeel van iedere pagina op een WordPress website.

Het is dan ook een belangrijk onderdeel van een website om bezoekers te laten navigeren naar de juiste plekken op de website.

In dit artikel zal ik je uitleggen hoe je een menu kunt aanmaken en hoe je een menu naar wens kunt aanpassen.

WordPress menu maken en aanpassen (video)

In onderstaande video laat ik je zien hoe je een menu kunt aanmaken en wijzigingen kunt aanbrengen aan het menu.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je liever de tekstvariant lezen of meer instructies en informatie? Je kunt hieronder verder lezen voor meer informatie.

Hoe de oude standaard WordPress menu’s werken

Wanneer je net een nieuwe WordPress website geïnstalleerd hebt staat het standaard WordPress thema voor je ingesteld. Het menu in dit thema werkt in het begin altijd op “de oude manier”.

De oude manier is dat alle pagina’s die je aanmaakt automatisch in het menu komen te staan op alfabetische volgorde.

Het nadeel van dit is dat je totaal geen controle hebt over je menu. Zo kun je niet de volgorde bepalen, pagina’s uitsluiten of andere dingen dan pagina’s toevoegen.

Gelukkig hebben we hedendaags de mogelijkheid om zelf een menu aan te maken en dus ook de volledige controle over welke links erin moeten staan en in welke volgorde.

We hebben hier geen WordPress menu plugin voor nodig, het is gewoon een standaard functionaliteit in WordPress en zo goed als alle thema’s ondersteunen deze functie.

Je eerste WordPress menu aanmaken

Wanneer je zelf de volledige controle over je navigatiemenu wilt hebben in WordPress kun je een eigen menu maken. Je kunt dit doen door in te loggen op je website en naar naar “Weergave -> Menu’s” te gaan.

Weergave - Menu's in WordPress

Eenmaal op de pagina kun je direct een WordPress menu aanmaken door in het veld “Menunaam” een naam in te vullen. Dit is een naam voor intern gebruik, zodat je zelf kunt herkennen om wat voor menu het gaat.

WordPress menu aanmaken

Bij de menu instellingen kun je eventueel ook al een locatie aangeven. In veel gevallen staat al direct het hoofdmenu ingesteld. Het kan per thema een andere naam hebben. Zo kan het bijvoorbeeld ook header menu heten.

Klik vervolgens op Menu aanmaken om het menu ook daadwerkelijk aan te maken.

Menu-items toevoegen aan het menu

Wanneer je een menu hebt aangemaakt kun je aan de linkerkant pagina’s, categorieën, tags en berichten selecteren of een aangepaste link invoeren om aan je menu toe te voegen.

Heb je bijvoorbeeld een contactpagina op je website die je aan je menu wilt toevoegen, dan kun je bij Pagina’s zoeken naar “Contact”.

Plaats vervolgens een vinkje bij deze pagina en klik op “Aan menu toevoegen”. Hetzelfde kun je ook doen voor je berichten, categorieën en tags.

Tip: Kun je bepaalde dingen niet toevoegen, bijvoorbeeld berichten of tags, Bekijk dan de schermopties en zet een vinkje bij Berichten en Tags. Deze opties zullen dan zichtbaar worden.

Bij het tabje “aangepaste links” kun je niets selecteren. Het is hier mogelijk om zelf een URL in te vullen waar je een menu-item naartoe wilt sturen. Dit kan naar een andere website zijn (extern), maar ook naar een pagina van je eigen website.

Aangepaste link toevoegen aan menu in WordPress

Bij URL vul je de link in waar bezoekers van je website op terecht moeten komen. Bij Linktekst voer je de tekst in die je wilt gebruiken voor je menu-item.

WordPress menu volgorde aanpassen

Wil je de volgorde van de links van je WordPress menu veranderen? Dit is eenvoudig te doen door simpelweg de menu-items te slepen naar boven of onder naar de juiste positie.

WordPress menu volgorde aanpassen

Wanneer je een menu-item ingedrukt houdt met je muis en naar boven of onder beweegt zal je stippellijntjes zien wat de nieuwe positie van het menu-item zal worden.

Kun je ook een dropdown menu maken?

Een dropdown menu is een menu dat uitrolt wanneer je er met de muis overheen beweegt. De menu-items in het dropdown menu zijn meestal subpagina’s, categorieën en dat soort dingen.

Zelf maak ik ook gebruik van een dropdown menu, bijvoorbeeld bij het menu-ite WordPress Training, dit ziet er als volgt uit:

Dropdown menu voorbeeld

Het is mogelijk om een dropdown menu te maken in WordPress als je thema hier ondersteuning voor heeft. Hedendaags is dit gelukkig altijd wel het geval.

Het is wederom weer een kwestie van slepen om een dropdown menu te maken. In plaats van naar boven of onder slepen moet je nu ook ietsjes naar rechts slepen. Je ziet dan vanzelf een kader verschijnen die wat meer naar rechts staat en dan kun je loslaten. Ik bedoel dus het volgende:

Dropdown menu maken in WordPress

Wanneer je het goed hebt ingesteld zie je tevens “subitem” staan bij het menu-item dat in het dropdown menu moet komen.

Bepaal de positie van je gemaakte menu

Wanneer je tevreden bent over je net gemaakte menu zal je alleen nog moeten bepalen waar het menu op je website komt te staan. Tenminste als je dit nog niet hebt gedaan. Je kunt de positie onderaan de pagina bepalen bij de menu instellingen.

Het enige wat je hoeft te doen is een vinkje te zetten bij de optie bij Locatie tonen en op menu opslaan te klikken. Het ziet er ongeveer als volgt uit:

Menu locatie selecteren in WordPress

Het is van je thema afhankelijk of je meerdere plekken hebt waar je het menu kunt laten weergeven of dat je keuze hebt uit 1 plek.

Op Webtalis heb ik bijvoorbeeld de keuze om het menu rechtsboven te tonen (naast het logo) of in een balk onder het logo. Ik kan ook kiezen dat ik beide wil, wat ik in dit geval gedaan heb.

Heb je geen idee waar je menu precies terecht komt? De enige manier om dit te ontdekken is door het te testen. Selecteer een locatie, klik op “Menu opslaan” en bekijk je website.

Gefeliciteerd je hebt een menu aangemaakt in WordPress waar je zelf de volledige controle over hebt.

Hoe je menu-items of het complete menu kunt verwijderen

Ondanks dat dit artikel gaat over hoe je een menu kunt aanmaken, kan het natuurlijk ook zijn dat je een menu-item of het hele menu wilt verwijderen van je website.

Om een menu-item te verwijderen kun je op het pijltje naar beneden klikken bij het desbetreffende menu-item. Er klapt vervolgens een menu open waar je het een en ander kunt instellen. Linksonder staat de optie om een menu-item te verwijderen.

Menu-item verwijderen in WordPress

Het is ook mogelijk om het complete menu in één keer te verwijderen. Kijk onderaan de pagina bij Menu instellingen en je zal al snel de rode tekst “Menu verwijderen” zien staan. Klik hierop om je menu volledig te verwijderen van je website.

WordPress menu verwijderen

Overige menu mogelijkheden uitgelegd

Je weet nu hoe je een menu kunt maken in WordPress. Er zijn echter ook nog allerlei extra mogelijkheden waar je wellicht gebruik van wilt maken.

Weet jij bijvoorbeeld hoe je een menu-item niet klikbaar maakt of een link laat openen in een nieuw tabblad? Dit en nog een aantal andere dingen zal ik hieronder behandelen.

Automatisch pagina’s toevoegen

Bij de menu instellingen kun je ook kiezen dat WordPress automatisch nieuwe top-level pagina’s toevoegt aan je menu. Eerlijk gezegd is dit meer een optie die in het verleden gebruikt werd en nu slechts zelden.

Wat met automatisch nieuwe top-level pagina’s toevoegen bedoelt wordt, is dat wanneer je een normale pagina maakt deze automatisch aan het menu wordt toegevoegd. Indien je een pagina maakt en daarbij een hoofdpagina selecteert, dan zal deze subpagina niet in het menu komen te staan.

Wil je graag dat je pagina’s automatisch worden toegevoegd, dan kun je een vinkje zetten bij bij de menu instellingen bij Automatisch pagina’s toevoegen.

Automatisch pagina's toevoegen aan je menu

WordPress navigatiemenu widget

Naast dat je een locatie kunt kiezen voor je menu heb je ook de mogelijkheid om het menu met een widget op te roepen.

De widget die je hiervoor kunt gebruiken heet “Navigatiemenu”. Je kunt deze widget eenvoudig in de sidebar plaatsen of in andere widget-gebieden.

Wanneer je de widget hebt toegevoegd aan een widget locatie zie je het volgende:

Navigatiemenu widget

Bij “Titel” kun je een titel invullen die wordt weergegeven boven het menu en bij “Menu selecteren” kun je een keuze maken tussen alle menu’s die je hebt gemaakt. Tot slot hoef je alleen nog maar op “Opslaan” te klikken en je navigatiemenu is zichtbaar op je website.

Niet klikbare menu-item maken

Wanneer je een dropdown menu maakt wil je wellicht dat het menu-item op het hoogste niveau niet klikbaar is. Je kunt dit eenvoudig realiseren door een aangepaste link aan te maken en het juiste tekentje in te vullen bij URL.

Om te zorgen dat een menu-item niet klikbaar is kun je een hekje (#) bij de URL invullen.

Menu link niet klikbaar maken

Dit hekje zorgt ervoor dat de persoon op dezelfde pagina blijft zonder dat er iets gebeurd. Bij Linktekst kun je vervolgens de naam van het menu-item invullen en tot slot kun je op “Aan menu toevoegen” klikken.

Het kan zijn dat je een (externe) link in het menu wilt laten openen in een nieuw tabblad. Standaard zal je deze optie niet zien, maar wanneer je bij de schermopties kijkt kun je even een vinkje zetten bij “Linkdoel”.

Linkdoel schermopties

Je hebt nu de extra optie “Open link in een nieuw tabblad“ gekregen wanneer je bij het menu-item kijkt. Je hoeft hier alleen maar een vinkje bij te zetten wanneer je een link wilt laten openen in een nieuw tabblad.

Het is overigens aan te raden om dit alleen bij externe links te doen. Het is niet gebruiksvriendelijk om links waarbij je op dezelfde website blijft te openen in een nieuw tabblad. Het heeft tenslotte weinig zin om een website meerdere malen geopend te hebben.

Menu-item anders stijlen met CSS

Wil je een menu-item een aparte CSS class geven om iets te doen met de opmaak? Je moet dan hetzelfde doen als wanneer je een link wilt openen in een nieuw tabblad. Ga naar de schermopties en zet een vinkje bij “CSS classes”.

Je krijgt vervolgens de optie CSS class te zien wanneer je op een menu-item klikt.

CSS class optie bij WordPress menu

Menuknop maken met CSS

Met behulp van CSS kun je dus jouw menu-items opmaken. Hier kun je mooi gebruik van maken als je een knop wilt maken in je menu. Ik heb een eenvoudige tip voor je die bij een groot aantal thema’s werkt, maar helaas niet bij alle.

De tip die ik je wil meegeven om te proberen is dat je het woord button toevoegt in het CSS class veld. Je zal zien dat in 9 van de 10 gevallen jouw menu-item nu is omgetoverd naar een opvallende knop.

Linkrelatie (XFN)

Linkrelatie is eigenlijk een optie dat volgens mij niet heel vaak gebruikt wordt. Deze optie kun je net als bovenstaande opties aanvinken bij de schermopties.

Linkrelatie (XFN) instelling in WordPress menu

Met Linkrelatie (XFN) kun je aangeven wat voor relatie je hebt met de gelinkte websites. Je kunt tevens aangeven dat Google de link niet hoeft te volgen door er “nofollow” aan toe te voegen. Dit zal de meest gebruikte optie zijn.

Verder kun je links bijvoorbeeld categoriseren op “acquaintance “, “contact” en “friend”. Meer informatie over Linkrelaties (XFN) kun je lezen op de officiële XHTML Friends Network Website.

Menu-items een beschrijving geven

Menu met beschrijving

Het menu systeem van WordPress heeft tot slot ook nog een ingebouwde functie om beschrijvingen toe te voegen aan je menu-items (zie afbeelding hierboven). Je kunt dan onder de navigatielabel een beschrijving toevoegen die ook in het menu zichtbaar wordt. Het thema dat je gebruikt moet deze functie wel ondersteunen om alles goed weer te geven.

De beschrijving functie is wederom verstopt bij de schermopties van WordPress. Vergeet dus niet om een vinkje te zetten bij “Beschrijving”.

Je krijgt daarna een extra optie om een beschrijving in te vullen wanneer je op een menu-item klikt.

WordPress menu beschrijving

WordPress menu aanpassen via de Customizer

Los van dat je het menu kunt aanpassen via Weergave -> Menu, kun je dit ook doen via de customizer. Hier kun je komen door naar Weergave -> Customizer -> Menu’s te gaan.

WordPress menu aanpassen via de Customizer

Het voordeel van een menu aanpassen via de customizer is dat je op deze manier je veranderingen live kunt zien. Qua opties is het wel iets minder. Zo kun je niet zoeken door je pagina’s en berichten heen en kun je ook niet de opties tevoorschijn toveren waar je de schermopties voor nodig hebt.

Bekijk dus voor jezelf wat je prettig vindt werken. Persoonlijk pas ik altijd mijn menu’s aan via de traditionele manier via Weergave -> Menu’s.

Ik hoop dat je nu alles van menu’s af weet

Na het lezen van dit artikel hoop ik dat al je vragen over WordPress menu’s zijn beantwoord en dat het geen probleem meer voor je is om het menu van je website te beheren.

Laat hieronder in de reacties gerust weten of dit artikel je geholpen heeft en wat je van dit artikel vindt en stel ook gerust een vraag als er iets niet helemaal duidelijk is.

 1. Hallo. Ik ben naarstig op zoek naar hoe ik een aangemaakte pagina in mijn menubalk kan krijgen. Snap er niks van, ik kom niet verder. Ik heb een website gemaakt, en een nieuwe pagina die ik wil toevoegen in het menu. Hij bestaat wel (ik heb nu op een andere pagina een link gemaakt die werkt) maar ik zie hem niet in mijn menubalk.
  Ook heb ik een dubbele pagina in de balk staan, maar durf en kan dat niet te veranderen, bang dat ik dan alles van die pagina kwijt raak.
  Kan je me verder helpen? Heb filmpjes bekeken maar kom niet verder. Zal best simpel zijn, maar je moet het wel even weten.
  Vriendelijke groet, Ineke

 2. Hoi Maikel,

  Op mijn webshop wil ik, tijdelijk, een opvallende mededeling boven de menubalk plaatsen. Dus een balk over de gehele breedte, in een opvallende kleur, met een tekst daarin. Enig idee hoe ik dat voor elkaar krijg? Zijn daar ook plugins voor? Hoe heet zo’n soort balk? Keep up the good work! Groeten Stefan

 3. Hi Maikel,

  Ik heb alles gevolgd wat je heb gezegd nu heb ik alleen nog twee probleempjes.
  1: Zowel het footer-menu als het header-menu blijft staan als ik scroll over mijn website. Hoe ik kan ik deze laten staan waar ze horen te staan?(Dus dat je niet meteen mijn footer-menu in beeld zie als ik de home pagina open)
  2: Kan ik nog subgroepen maken in het footer-menu? Dat lukt mij nog niet.

  Bedankt

 4. Hoi,
  Ik ben een website aan het maken. WordPress thema Virtue. De basis heb ik laten doen. Ben nu zelf de website aan het vullen met artikelen. Ik ben nog niet online.
  In het menu heb ik een pagina bestemmingen en een aantal subpagina’s. Hoofdmenu bestemmingen daaronder werelddeel en land.
  Nu krijg ik mijn artikelen wel op de pagina werelddeel, maar het lukt mij niet om ze geplaatst te krijgen op de pagina van het land.
  Hoe kan ik dit voor elkaar krijgen?

  Groet,
  Corine

  • Je hebt het alleen over het menu en niet zozeer op specifieke pagina’s denk ik? Aangezien je een aantal keer pagina’s zegt.

   Wellicht kan jouw thema niet dieper dan een x aantal lagen in het menu en loop je daar nu dus tegenaan. Je zou dan in het thema het limiet moeten verhogen en ook bekijken of de opmaak dan nog wel goed is.

 5. Hoi, ik heb een website met een Hoofdmenu waaronder een dropdown menu waar 24 locaties van ons bedrijf onder vallen. Ik krijg de locaties niet in 3 rijen van 8 naast elkaar, hoe moet ik dit doen?

  Groetjes en alvast bedankt!

 6. Ik heb een nieuwe website gemaakt maar op een MacBook valt alleen op de homepage het dropdown menu achter de header. Ik kom er maar niet achter waar ik dit moet oplossen. Enig idee om me op weg te helpen. Groetjes Diana

 7. Goede middag

  Mijn dochter heeft sinds een jaar een kleding website, deze heeft ze laten bouwen. Op haar website staat bovenaan o.a
  Home, shop, cadeaubon. Enz. Voorheen was dat ook zichtbaar op een computer en op een tekefoon. Nu werkt het nog wel op de computer, je kan dan naar shop gaan en zie je ook alle categorieën. Maar via een telefoon kan dat sinds ongeveer een week niet meer . Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn.

 8. Ik heb een vraagje. Ik zou graag bij een bepaalde pagina geen menu willen.
  Omdat het bijvoorbeeld een landingspagina is.
  Hoe krijg ik dat.
  Ik heb het thema blossom coach child.
  Bedankt alvast.

  • Tegenwoordig heb je bij steeds meer thema’s om een menu per pagina uit te schakelen. Wanneer je dit niet hebt, dan is de makkelijkste methode om het met CSS te verbergen op de desbetreffende pagina.

 9. Hoi Maikel

  Ik ben er dankzij jou tips hier, in geslaagd om mijn website in orde te krijgen.
  Eén probleem krijg ik echter niet opgelost.
  Mijn menu werkt enkel op de laptop maar niet op de smartphone…Help!

 10. Goede uitleg maar ik kan nergens vinden hoe het het dat als je met muis over item gaat, deze van kleur verandert. Waar kan ik dat vinden? En kan je ook de achtergrond van het dropdown menu andere kleur geven?

 11. Hallo,

  Heel mooi dat het automatisch toevoegen van het top level menu nog wel mogelijk is, maar ik kan nergens meer vinden hoe ik een sub level menu automatisch toe kan voegen. Vroeger kon dat zeker afhankelijk van theme, maar is die functie er helemaal uit gehaald?

 12. Ik heb ondertussen alles geprobeerd maar ik blijf op de sore ‘nothing found’ krijgen maar in de preview (Posts) ziet alles er goed uit. Iemand enig idee? Alvast bedankt!!

 13. Een menu maken is de eerste stap, maar hoe ontwerp je jouw menu?
  bv hoe verander ik de kleuren? Hoe zet ik het aan de rechterkant ipv aan de linkerkant,…

  • Dit hangt van het thema af waar je gebruik van maakt. Wellicht dat je het al in de themaopties kunt wijzigen. Wanneer dit niet het geval is, dan zal je het alleen kunnen wijzigen met CSS. De code is echter weer wisselend per website. Hetzelfde verhaal voor als je het menu zou willen verplaatsen.

 14. Ik heb een vraag, ik heb 1 subpagina en ik wil deze in 2 menu’s laten terug komen…zeg subpagina A en 2 menu’s 1 & 2. Nou een subpagina in menu’s lukt mij wel. Maar het probleem is, als ik naar menu 2 ga en ik op subpagina a klik ik in het menu 1 terecht kom, maar ik wil dat het dus menu 2 blijft. Heb jij een oplossing wat ik zou kunnen doen hieraan?

 15. Maar de vraag is….hoe komt het dat mijn menu prima werkt op de pc maar niet uitvouwt op de mobile telefoon-android??

 16. Hoi Maikel,
  Vraagje, bij de mobiele site wordt het menu een burgermenu. Bij mijn thema kan ik het submenu alleen openvouwen door te klikken op het plusje (“+”) en niet als ik gewoon op het menu-item zelf klik (aan het item hangt alleen het submenu, het item heeft geen eigen link naar een pagina)

  Ik wil graag dat het submenu oo openvouwt als er op het item zelf wordt geklikt, dus niet alleen via het plusje.Heb jij een tip? Zou top zijn, thx

 17. Beste Maikel,
  Rechtsboven staan de zoekfunctie en linken naar facebook,instagram en youtube
  Ze zijn er wel maar niet zichtbaar… Enig idee hoe ik die weer zichtbaar kan maken?
  Alvast bedankt

 18. Hoi maikel,

  Vraagje, ik heb een ledensite aangemaakt waarbij elk lid bepaalde rechten heeft. Leden kunnen alleen datgene openen waarvoor ze de rechten hebben. Het zo dat alle leden alle menu items kunnen zien maar niet kunnen openen ivm hun rechten., ook wanneer je niet ingelogd bent kan je de menu items bekijken maar niet openen. Wat ik zou willen is dat leden de items waarvoor zij geen rechten hebben ook niet kunnen zien totdat de rechten veranderd worden.
  Heb jij daar een oplossing voor?

 19. Hi Maikel,
  Een dropdown menu aanmaken lukt prima. Alleen ben ik opzoek naar een manier om de menu items van het dropdown menu ook weer een dropdown menu van te maken.
  Bij het menustructuur kan ik deze wel een stukje naar rechts plaatsen. Maar in het menu op de site blijft het gewoon een optie in de dropdown.
  Is dit wel mogelijk?
  Groeten,
  Roel

 20. Hoi Maikel,
  Bedankt voor de uitleg, ik ben ook bezig met een website. Is het ook mogelijk om geen menu te maken maar pagina’s zoals contact etc te koppelen aan icoontjes op de homepagina?
  Wanneer je op een icoon klikt dat je dan naar de desbetreffende pagina gaat?

  Alvast bedankt!
  Met vriendelijke groet,
  Sandra Visser

  • Ja, alles is mogelijk is natuurlijk, dus wat jij zegt ook. 🙂

   Een menu is over het algemeen niet verplicht bij een thema. Mocht je toch een melding krijgen dat je een menu moet instellen, dan kun je dit met CSS wel wegkrijgen.

 21. Hallo,
  Ik heb een sub menu gemaakt.
  Alleen ik zie de foto’s niet die ik daar ingeladen heb

 22. Hoi Maikel,

  Ik krijg op mijn mobiele niet de 3 streepjes te zien van het menu maar de gewone menubalk zoals de op de desktop versie zet. Weet jij waar ik het kan aanpassen?

  Groetjes Jolanda

 23. Hi Maikel, ik heb een menu aangemaakt binnen WP (thema Illustratr) en het menu hangt in het midden van de pagina… Hoe krijg ik dit bovenaan waar het hoort te staan?

  • Als het goed is heb je bij “Weergave -> Menu” bij het kopje Menu-instellingen, de optie “Locatie tonen”. Je kunt hier selecteren op welke locatie het menu getoond moet worden. Ik ben niet bekend met het thema dus weet niet precies hoe het heet, maar vaak heet het iets als “Header menu” om het bovenaan te tonen.

 24. Ha Maikel, dank voor je geweldige info. Wat ik nu niet kan vinden is, waar ik de positie van het menu op de mobiel en tablet kan instellen. De ‘streepjes’ staan nu gecentreerd, maar ik wil ze rechts. Kan de instelling echt nergens vinden (maar is er vast wel). Of moet dit met extra css ingesteld worden?

 25. Beste Maikel ik heb een menu aangemaakt en alles staat in de horizontale naast mekaar:
  Voorbeeld Home Programma enz.
  Nu wil ik aan de linkerkant ook een menu maken dat dan onder home verticaal komt te staan:
  Bestuur
  Weer
  Afdelingen

  Hoe kan ik dit in wordpress maken.

  • Je kunt dit in een widget maken en eigenlijk met verschillende widgets hetzelfde resultaat behalen. Eventueel kun je het menu wel gewoon via Menu’s maken, waarna je dit met de widget “Navigatiemenu” in de sidebar kunt krijgen.

 26. Hoi Maikel,

  Korte vraag. Wanneer ik een menu wil aanmaken en ik voer een menu naam in, onthoud hij het menu op 1 of andere manier niet. Als ik op ‘menu aanmaken’ druk, gaat de website laden maar vervolgens opent de pagina zich weer zonder ook maar iets door te voeren. What to do? Ik heb een template gekocht (Uncode).

  • Alle plugins deactiveren om te kijken of dit het probleem oplost. Mocht dit het geval zijn, dan alle plugins 1 voor 1 activeren en het elke keer testen om de boosdoener te ontdekken.

 27. Ik dacht dat ik het wel wist van die menu´s,,,, Maar ik heb toch weer paar leuke dingen geleerd. Wat mij vooral aanspreekt in jou blog is de manier waarop het wordt uitgelegd. Wij oudjes zijn niet zo op de hoogte met die computertaal en dan is het fijn als je iets vind dat je begrijpt!!

 28. Ha Maikel,

  Ik heb een dropdown menu gemaakt. Het hoofditem (informatie ) al “niet klikbaar”gemaakt. Maar als ik dan een sub-item aanklik zie ik op de nieuw geopende pagina het hele menu, behalve informatie. Daar staat dan niks. Hoe kan ik er voor zorgen hoe dat wel zichtbaar blijft? Dit ziet er zo raar uit met zo’n “gat midden in het menu”.

  Groetjes Ingeborg

 29. Hey Maikel,

  Ik hoop dat je mij kan helpen. Ik heb mijn homepage gemaakt dmv Elementor. Ik heb een template gemaakt in full width waarin je naar beneden scrollt en dan verschillende dingen tegen komt mbt de organisatie (wie zijn wij? wat doen wij voor je?). Nu wil ik in mijn menu bovenaan een onderwerp maken (bijv: wie zijn wij) Op het moment dat mensen daarop klikken wil ik niet een nieuwe pagina openen, maar ik wil dat de site uit zichzelf naar beneden scrollt op mijn home pagina om bij dat onderwerp te komen. Snap je wat ik bedoel? Ik hoop dat je me verder kunt helpen.

  • Dan zal je anchors moeten maken op deze pagina. Met een anchor geef je aan waar een link op terecht moet komen op de pagina.

   Bij het stukje “Wie zijn wij” zal je dan een soort van onzichtbare link moeten maken <a id=”wiezijnwij”></a>. Vervolgens kun je het menu #wiezijnwij als link gebruiken, waarna mensen naar beneden scrollen.

 30. Hoi Maikel,
  ik heb een probleem met mijn menu. Van de week een nieuw thema geïnstalleerd en sindsdien gaat het volgende mis: wanneer ik in mijn menu op een onderwerp klik, komen daaronder de hoofonderwerpen te staan. Als ik daar met mijn muis op ga, klapt er een nieuw menuutje uit met sub onderwerpen van dat hoofdonderwerp (bijvoorbeeld Bestemmingen, hoofdonderwerpen Frankrijk, Montenegro.. En onder Frankrijk staat dan weer Jura, Bretagne enz). Maar als ik nu een artikel wil aanklikken dat wat naar onderen staat, schuift hij als het ware mee op het hoofdonderwerp en zit ik ineens in de artikelen van Montenegro. De sub artikelen kan ik dus niet aanklikken, omdat de muis/het systeem het menu van de hoofdonderwerpen volgt. Beetje moeilijk uit te leggen. Hopelijk snap je het. Wat zou ik hier aan kunnen doen?

  Groetjes Kitty

  • Als ik kijk lijkt het alsof je niet verder kunt dan bijv. Ardèche, terwijl het lijkt dat er nog een submenu na moet komen. Dit zal je aan moeten passen in het thema, zodat er meer lagen kunnen komen. Extra css-opmaak is wellicht ook nodig dan.

 31. Hoi Maikel, ik heb een menu vraag. Mijn drop down menu wordt te lang (landen van Europa), daardoor zijn de onderste landen niet meer te zien (die vallen buiten de pagina). Ik kan wel naar beneden scrollen, maar alleen de achtergrond scrollt dan en niet het menu. Is er een mogelijkheid dat ook de onderste landen zichtbaar zijn? Bedankt alvast.

   • Dat dacht ik ook, maar het lijkt erop dat het menu gewoon niet groter kan worden dan het formaat van mijn pagina. Het zal dan wellicht met het thema te maken hebben. Ik hoopte dat het “gewoon” een code was. Bedankt voor je reactie in ieder geval!

 32. Hoi,

  ik ben zelf aan de slag met het thema storefront.
  Wanneer ik mijn menu toevoeg komen deze onder elkaar, ik zou net als jij deze graag naast elkaar willen.
  Hoe kan ik dit bekomen?

 33. Hi! Ik ben mijn nieuwe website aan het bouwen, en nu verschijnt mijn primary menu (helemaal bovenaan onder een eventueel logo), alleen in de desktopweergave. Bij tablet of mobiel verdwijnt hij en zie je alleen links nog 3 streepjes waar je op moet klikken en waarbij dan in een sidebar het menu verschijnt. Ik heb echter maar 3 hoofdpagina’s, en wil dat dit menu ook gewoon op tablet en mobielfunctie blijven staan bovenaan in het midden. Ik krijg het maar niet voor elkaar! Weet jij raad?

  • Ja, dit is standaard en hoort erbij om het design responsive te maken. Wanneer je dit niet wilt hebben, zal je de code van het thema moeten induiken om alles netjes zichtbaar te houden. Hier is verder geen eenvoudige instelling voor.

 34. Hoi Maikel,

  Ik heb een meertalige website gemaakt met WPML. Plotseling kan ik niet meer navigeren naar andere pagina’s en blijf ik, onafhankelijk van welk menu item ik ook aanklikt, op de homepage staan. Weet jij wat ik hier aan kan doen? De website is nog niet online en staat in de cooming soon modus.

 35. Hoi Maikel, Dank je voor je uitgebreidde uitleg. Ik zit echter met het volgende probleem.
  Ik heb een dropdown menu gemaakt, maar als je op de pagina’s klikt neemt hij niet de uitgelichtte foto mee die ik gekozen heb, maar houdt diegene van de hoofdpagina aan. Hoe kan ik dit oplossen?

  Vriendelijke groet, Fine

 36. goedemiddag,

  is het ook mogelijk om in het dropdown menu te scrollen.

  ik heb zoveel onderdelen in het menu dat het onderste gedeelte niet zichtbaar is op het scherm.

  wanneer ik omlaag scroll gaat de gehele pagina omlaag

  vriendelijke groet
  Stephane

 37. Met interesse gelezen. Ik blijf met een vraag zitten:
  is het mogelijk een menu te maken met bijvoorbeeld 5 items in het zwart, echter elk met een andere hoover-kleur?

 38. Hoi,

  Ik heb ook een menu met drie niveau’s dat altijd mooi werkte. Ik heb gisteren een update doorgevoerd van wordpress naar de laatste versie en aantal plugins geupdate. Dat ging dus mis 🙂 (error 500). Inmiddels heb ik de plugins die niet compatible waren weer gereset en nu werkt de site weer. Mijn menu wordt evenwel keurig weergegeven met de dropdowns echter als ik klik op een menupagina dan gebeurd er niets totdat ik de pagina ververs. Enig idee wat ik hieraan kan doen?

 39. Ik ben heel druk met het maken van een website voor een bewonerscommssie.
  Elke bewoner kan deze site bekijken.
  Maar ik wil diverse pagina’s alleen zichtbaar laten zijn voor de commissie leden.
  Dus moeten ze op de een of andere manier daar voor inloggen.
  Hoe kan ik dit aanpakken??

  • Wanneer het om een aantal commissieleden gaat, dan is het het eenvoudigste om deze gebruikers handmatig aan te maken. Vervolgens kun je gewoon de standaard WordPress inlogurl geven. De pagina’s die alleen de commissieleden mogen zien zou je privé kunnen maken en voor de ingelogde mensen kun je een uniek menu maken met behulp van een plugin als Nav Menu Roles .

 40. Hallo Maikel, handig stuk! Dank je. Ik vraag me nog af of het mogelijk is om 1 pagina meerdere malen in een menu te laten plaatsvinden. Denk aan dropdown onder een thema en kernwoorden er onder. Soms passen die op meerdere plaatsen. Alvast bedankt

 41. Hoi Maikel, bedankt voor je uitleg. Ik heb in mijn bestaande menu enkele pagina’s “Products”toegevoegd. Nu geeft hij dit in het Engels wel weer, maar als ik de menustructuur voor Duits of Nederlands wil aanpassen geeft hij een foutmelding.
  Kun jij me mss vertellen waar dit aan kan liggen?

  Gr. Fiona

  • Wat voor foutmelding krijg je? Als je op een productpagina staat en je klikt op het land icoontje, kom je gewoon bij de juiste pagina uit voor Duits of Nederlands. Deze URL’s kun je het in menu gebruiken en dan zal het geen probleem zijn.

   • Hallo Maikel,
    Dank voor je reactie.
    In het verleden heb ik idd mijn bestaande menu ook gewoon op deze wijze aangemaakt. Maar als ik nu “menu opslaan” wil in het dashboard, krijg ik de webpagina te zien en de foutmelding “undefined?lang=nl” of “undefined?lang=de”
    Het menu wordt dan ook niet opgeslagen.
    Weet jij hoe ik dit verhelpen kan?
    Alvast dank voor je reactie!

 42. Hoi Maikel, Bedankt voor je uitleg hierboven. Ik wil echter in het menu een Facebook icon toevoegen. Ik ben al even op zoek hoe het moet, maar kan het nergens vinden. Ook wil ik deze graag ipv blauw in het wit toevoegen. Zou je me een tip kunnen geven, zou heel fijn zijn. Hoor graag van je, Régine

  • Zo te zien maakt je thema al gebruik van Font awesome, waarmee je allerlei icoontjes kunt gebruiken, net zoals je naast het kopje “home” ziet staan. Je zou met iets als de onderstaande code een Facebook icoon tevoorschijn kunnen toveren.

   <span class=”fa fa-facebook”></span>

   • Bedankt Maikel,
    Het icoontje van het huisje hoort bij HOME en is er vanzelf toegevoegd. Waar moet ik de code, die je hebt geschreven, toevoegen? Hoor het graag, vriendelijke groet Régine.

 43. Heb het 1e menu (top menu) verwijderd en en menu aan de zijkant aangemaakt. toch blijft het top menu zichtbaar. kan hier nu ook niks meer in veranderen.
  Enig idee hoe ik dit weg krijg of in de backend weer terug krijg zodat ik het kan veranderen?

  Alvast bedankt

 44. Hallo,

  Ik wil graag dat een menu naar links zijn dropdownmenu weergeeft. Nu kan dit nét niet helaas.
  Enig idee hoe ik dit voor elkaar krijg?

  Groeten,
  Lisette

 45. Hee Maikel,

  Ik was al begonnen a.h.v. je artikel een Menu aan te maken, maar ik bedacht me opeens: Wat gebeurt er als je ‘Menu opslaan’ doet? 1. Heb ik dan die structuur op mijn website i.p.v. zoals het er nu staat? 2. Of blijft het verborgen voor Jan Publiek alleen voor mezelf in het Dashboard zijnd zichtbaar? Dit voor mij als niet-websitebouwer een ramp overkomt in geval van 1., waar ik niets veranderd wil zien!

  Groetjes Ben

  • Het kan allebei. Waar je op moet letten is of er een thema locatie is aangevinkt. Is dit niet het geval, dan komt het nergens op je website te staan. Is dit wel het geval, dan is het wel te zien op je website.

   Wanneer je een bestaand menu aanpast, bijvoorbeeld het menu dat je nu gebruikt op je website, en je klikt op menu opslaan, dan zal je inderdaad het menu aanpassen op je website.

Geef een reactie