Scherminstellingen, een vaak vergeten optie in WordPress

Scherminstellingen WordPress

Wanneer je WordPress gebruikt weet je snel dat er ontzettend veel mogelijk is.

Het kan zelfs zijn dat er in het beheerdersgedeelte meer mogelijk is dan dat je denkt.

Er is op bijna elke pagina in het beheerdersgedeelte van WordPress een optie waar vaak geen gebruik van gemaakt wordt.

Waar ik het precies over heb? Ik heb het over de “Scherminstellingen”.

Vergeet de scherminstellingen in WordPress niet

Het kan zijn dat je uren naar een optie aan het zoeken bent als je een bericht aan het bewerken bent dat niet beschikbaar lijkt te zijn.

Er is een optie dat alle andere beschikbare opties verbergt op de pagina. Deze optie zit verborgen achter een klein wit knopje rechts bovenaan op bijna alle pagina’s in je WordPress dashboard. Het knopje scherminstellingen.

Wat kun je allemaal precies met de scherminstellingen?

Bekijk onderstaande video om erachter te komen wat voor dingen je onder andere kunt doen met de scherminstellingen in WordPress:

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Voor verdere tekstuitleg met afbeeldingen kun je hieronder verder lezen.

Wanneer je op “Scherminstellingen” klikt krijg je een overzicht te zien met allerlei opties die je zichtbaar of onzichtbaar kunt maken op een pagina. Het is op bepaalde pagina’s tevens mogelijk om te zorgen dat er meer berichten, pagina’s of reacties in het overzicht op desbetreffende pagina komen te staan.

Wat je precies kunt doen met de scherminstellingen hangt af van op welke pagina je bent in de beheerdersgedeelte van WordPress.

Wanneer je bijvoorbeeld bij het berichtenoverzicht bent kun je het volgende zichtbaar of onzichtbaar maken:

Scherminstellingen berichtenoverzicht

Je kunt dingen zichtbaar en onzichtbaar op de pagina maken door het vinkje aan of uit te vinken.

Tevens kunnen plugins ook voor extra opties zorgen die je bij de scherminstellingen kunt bekijken. Op de afbeelding hierboven zie je een aantal extra opties die ik heb gekregen door de plugin WordPress SEO by Yoast.

Scherminstellingen bij berichten

Wanneer je een bericht bewerkt is het ook handig om eens naar de scherminstellingen te kijken.

Scherminstellingen berichten en pagina's

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de reacties van een bericht uit wilt zetten maar hier niets over kan vinden. Je moet dan bij scherminstellingen een vinkje bij “reacties” zetten om de mogelijkheid zichtbaar te maken om reacties uit te zetten op desbetreffende pagina.

Scherminstellingen zijn beschikbaar op bijna alle pagina’s

Scherminstellingen zijn er, zoals je waarschijnlijk al door hebt, niet alleen voor berichten en pagina’s die je kunt bewerken. Op bijna alle pagina’s heb je wel de mogelijkheid om de scherminstellingen te bereiken en zo bepaalde opties aan en uit te vinken.

Wanneer je iets mist kun je dus het best als eerste naar de scherminstellingen kijken om te controleren of je deze optie zichtbaar kunt maken.

Indien je nog nooit naar de scherminstellingen hebt gekeken is het wellicht handig om te bekijken welke mogelijkheden je allemaal aan en uit kunt zetten.

Heb jij ooit weleens naar de scherminstellingen gekeken op je WordPress blog?

37 reacties

 1. Mijn website heeft categorieën bij berichten. Maar vandaag maakte ik een nieuw bericht aan, maar kan ik er geen categorie aan toekennen. Rechts zie ik ze niet, dus kan ik niets aanvinken. En bij scherminstellingen zie ik categorie niet staan. Dus ook daar kan ik die niet activeren. Dit in tegenstelling tot bestaande berichten. Gevolg: het nieuwe bericht is onzichtbaar.
  Vraag: hoe kan ik de categorieën activeren bij het aanmaken van een nieuw bericht?

 2. Hoi Maikel,
  Ik heb meerdere websites met dezelfde Theme (Royal). Bij alle websites kan ik bij schermelementen page layout aan of uitzetten. Bij 1 zie ik hem niet staan. Waar kan ik deze vinden. De plugins zijn ook hetzelfde en alles is geüpdatet

 3. Dag Maikel
  Ik beheer perida.nl in wordpress
  Ik kan op de pagina’s afbeeldingen niet schermbreed weergeven terwijl ik dat wel in de settings heb aangeven als full width. Op de portofolio pagina’s gaat dat wel.
  De pageheader pagina wordt wel schermbreed weergegeven. Waar zou dat aan kunnen liggen?

 4. Hallo
  Als ik bij een product op “snel bewerken” klik, opent er normaal in huidig scherm een nieuw schermpje waar ik beperkte aanpassingen kan doen.
  Om de een of andere reden, werkt dit sinds een paar dagen niet meer en lijkt het alsof er ergens anders een schermpje geopend wordt, maar alleszins niet zichtbaar voor mij. Het product is dan ook even verdwenen tot ik weer op filter klik.
  Heel vervelend!
  Kan dit ook aan de scherminstellingen liggen?

 5. Hoi Maikel,
  Ik heb meerdere wordpress sites, maar bij 1 kan ik in scherminstellingen bij berichten geen “bericht type” meer aan- en/of uit vinken want die optie staat er niet meer bij. Weet jij hoe ik deze (standaard wordpress) optie weer zichtbaar kan maken ?

  Gr. martijn

 6. Beste Maikel,
  Ik ‘zit’ hier waarschijnlijk helemaal verkeerd, maar ik zie echt niet hoe ik wel een vraag zou kunnen stellen. Dus nu maar zo en wie weet komt er spontaan toch een antwoord :),

  Ik heb bookmarks toegepast op één pagina. De link naar een artikel werkt niet helemaal prima. De titel van het artikel komt niet bovenaan het artikel maar zit ‘verscholen’ bovenaan mijn beeldscherm. Ik krijg met geen mogelijkheid de titel iets naar beneden. (Dit geldt voor al mijn gebruikte bookmarks)/

 7. Beste allemaal,

  Achter het aantal te bestellen producten, staat een muisgestuurde button, alleen als ik de muis erop zet is deze zichtbaar. Hoe krijg ik deze button altijd zichtbaar.
  Alvast bedankt voor jullie advies.

  Ger Schuurman

 8. onder mijn berichten staat in het blauw een linkje naar links of naar rechts naar resp vorige en volgende bericht. Ik vind dit zo slordig staan, ook is zo’n bericht soms op concept gezet.
  Hoe zet ik dit uit dat die verwijzingen/linkjes niet meer zichtbaar zijn??

 9. Ik heb auteur uitgevinkt.
  Wil ik er niet op hebben.
  Maar nu blijft het nog steeds zichtbaar.
  Vast doe ik dan iets fout…

  Grt.,
  Irma

  1. Dat je het hier uitgevinkt hebt staan maakt niet uit voor de website. Wil je de auteur niet tonen op de website, dan moet je dit bij de thema-instellingen wijzigen (als je deze hebt) en anders kun je het altijd nog verbergen met behulp van CSS code.

  1. Nee, de tags optie in de scherminstellingen staat hier los van. Wanneer je hier de tags aanvinkt, krijg je bij het bewerken van een bericht de mogelijkheid om tags toe te voegen. Wanneer je tags toevoegt kan het wel zijn dat het thema de tags toont ja.

 10. Hoi, als ik op de sitebeheerder site ben, kan ik inderdaad alles verbergen. Maar hoe ik dat op de zichtbare openbare site? Ik vind het namelijk lelijk dat boven elk van mijn berichten nu staat ‘geen categorie’. Liever zou ik alleen de datum willen zien.

  Alvast bedankt!

 11. Hey Maikel,

  Ik ben er al een tijdje mee aan het kijken, maar keer op keer als ik op Scherminstellingen klik, zie ik het pijltje van boven naar onder gaan, maar de rest komt niet tevoorschijn… Enig idee waar dit aan zou kunnen liggen?

 12. Beste,

  Datum naast een bericht uitzetten is mij gelukt.
  Maar hoe verberg je een datum van alle reacties? (Niet zichtbaar maken naast reactie)

  Alvast bedankt

 13. Super handig want dat was ik inderdaad vergeten! Bij mij zie ik alleen geen vakje om de datum uit te vinken in mijn postweergave. Waar kan dit aan liggen en vooral: hoe kan ik dit tevoorschijn toveren?

  1. Je bedoelt dat je geen datum wilt hebben bij de berichten die je publiceert? Hier is standaard geen optie voor, het staat vast in de code van het thema. Afhankelijk van het thema dat je gebruikt zou er eventueel wel een mogelijkheid kunnen zijn, maar dit is meestal niet het geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *