Home / WordPress / WordPress bericht verbergen op de homepage

WordPress bericht verbergen op de homepage

WordPress bericht verbergen op de homepage

Op de meeste WordPress websites kun je de nieuwste blogberichten op de homepage vinden.

Is dit niet het geval, dan is er vaak een apart bloggedeelte.

Het kan zijn dat je een keer een nieuw of al bestaand blogbericht niet op de homepage wilt weergeven.

In dit artikel laat ik zien hoe je dit kunt doen en welke redenen er kunnen zijn om dit te willen.

Redenen om berichten te verbergen op de homepage

Er zijn meerdere redenen waarom je eventueel een keer een bericht wilt verbergen op de homepage. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nieuws en tutorials plaatst en niet dagelijks nieuwe blogberichten publiceert. Op een gegeven moment is het nieuws verouderd en is het beter om je bezoekers alleen de tutorials te laten zien op de homepage.

Een ander voorbeeld is een winactie die al verlopen is. Het is niet leuk voor je bezoekers om te denken aan een winactie mee te kunnen doen terwijl de prijzen al vergeven zijn.

Het kan ook zijn dat je berichten die in een bepaalde categorie staan niet wilt weergeven op de homepage. Dit waren slechts een aantal redenen en er kunnen er natuurlijk nog veel meer zijn. Om dit probleem op te lossen kun je twee dingen doen.

Pagina’s aanmaken in plaats van berichten

Dit is niet de oplossing voor alles, maar zeker het overwegen waard. De eenvoudigste methode om iets niet op de homepage te krijgen is door een pagina aan te maken in plaats van een bericht.

Pagina’s komen tenslotte niet uit zichzelf op de homepage terecht. Je kunt zelf bepalen op welke manier de pagina bereikt kan worden en de homepage hierbij overslaan.

Berichten verbergen met WP Hide Post

De plugin WP Hide Post is een handige optie en oplossing om berichten te verbergen op de homepage. Wellicht heb je deze plugin al in de top 5 WordPress plugins van de maand maart zien staan, maar ik wil er graag nog wat extra aandacht aan geven.

In de video hieronder kun je zien hoe de plugin WP Hide Post precies werkt.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je liever de tekstuitleg met afbeeldingen, dan kun je hieronder verder lezen.

Zodra je WP Hide Post hebt geïnstalleerd krijg je een aantal opties waarmee je kunt bepalen waar een bericht zichtbaar mag zijn.

WP Hide Post bij berichten

Je krijgt deze opties te zien wanneer je een bericht bewerkt. Zie je het nergens in de editor staan, controleer dan de scherminstellingen.

Je krijgt de volgende mogelijkheden te zien in de “Post Visibility” box in de editor:

WP Hide Post

Je kunt een bericht verbergen op de homepage (front page), categoriepagina’s, tagpagina’s, auteur pagina’s en datum archieven. Het is tevens mogelijk om het bericht niet in de zoekresultaten van je website te laten voorkomen en het te verbergen in de feed.

Je kunt al deze mogelijkheden selecteren, maar je kunt natuurlijk ook kiezen dat een bericht alleen op de homepage verborgen moet worden. Het is helemaal aan jou.

Het bericht wordt verder wel gewoon in de sitemap geplaatst en de zoekmachines kunnen het bericht nog altijd indexeren.

WP Hide Post voor pagina’s

WP Hide Post brengt ook een aantal mogelijkheden met zich mee voor pagina’s. Dit zal een stuk minder snel nodig zijn om te gebruiken, maar het is wel handig om de opties te kennen.

WP Hide Post voor pagina's

Je kunt ervoor kiezen om een pagina te verbergen op de homepage wanneer er een lijst met pagina’s wordt weergegeven en je kunt een pagina ook op heel je website verbergen. Het is optioneel om een pagina ook uit de zoekresultaten te filteren.

WordPress categorie verbergen op de homepage

Indien je een volledige categorie wilt verbergen op de homepage van je WordPress website kun je alle berichten verbergen op de manier die hierboven beschreven staat.

Een andere oplossing is de plugin Ultimate Category Excluder te installeren en activeren. Wanneer je dit gedaan hebt kun je naar “Instellingen -> Category Exclusion” gaan om in te stellen welke categorie je niet op de homepage wilt zien.

Ultimate Category Excluder

Je kunt een vinkje zetten bij alle categorieën die je wilt uitsluiten op de homepage, feeds, archieven en zoekresultaten.

Conclusie

Wanneer je de plugins in dit artikel gebruikt heb je de mogelijkheid om berichten te verbergen op de homepage van je WordPress blog. Je hebt alle vrijheid om de homepage eruit te laten zien zoals je het zelf wilt.

Verberg jij weleens berichten op de homepage van je website? Met welke reden doe je dit en op welke manier?


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

«
»

5 reacties op “WordPress bericht verbergen op de homepage”

 1. Jan Atsma avatar
  Jan Atsma

  Plugin kon niet worden geactiveerd omdat hij een fatale fout veroorzaakt.

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Deze plugin is zo te zien ondertussen verouderd. Er zijn wel gelijknamige alternatieven die wel up-to-date zijn. Zie WordPress Hide Post.

 2. Margriet avatar

  Ik zou willen dat ik juist de laatste blogberichten op mijn homepage zou kunnen plaatsten! Kan…. alleen maar in de footer, en dan krijg je ook steeds dezelfde berichten. Wat ik ook mis is gerelateerde pagina’s, kan alleen gerelateerde of nieuwe blogberichten plaatsen. Kan nergens een plugin vinden die juist mijn belangrijke pagina’s toont met dezelfde onderwerpen. Moet ik nu allemaal handmatig doen.

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Je kunt van je homepage een blogpagina maken door naar instellingen -> Lezen te gaan en voor “Je laatste berichten” te kiezen. Wanneer je het in een pagina wilt toevoegen kun je kijken naar een plugin als Display Posts. Wel zijn dit uiteraard altijd de meest recente, dus niet willekeurig.

   Gerelateerde pagina’s zal lastiger zijn inderdaad, maar er zijn volgens mij wel wel plugins waarbij je ook plugins kunt aangeven om bij gerelateerd te komen. Je kunt altijd even zoeken naar “Related pages WordPress”, dan kom je al verschillende dingen tegen die het wellicht voor je oplossen.

 3. Jan avatar
  Jan

  Nadeel van WP Hide Post vind ik dat de berichten ook uit de Recent Posts-widget verdwijnen op de homepage. Ik had ze daar juist willen laten staan.