Wat is een sidebar in WordPress?

Zodra je het over een WordPress-website hebt, is de kans groot dat het woord sidebar valt. Veel mensen noemen dit ook wel een sitebar, maar het is toch echt een sidebar. In dit artikel vertel ik je wat een sidebar nou eigenlijk is en wat je ermee kunt doen.

Een sidebar in WordPress wordt door makers van WordPress-thema’s gebruikt om informatie in te kunnen tonen die niet bij de gewone content hoort. In de sidebar kun je widgets plaatsen, zodat je de sidebar eenvoudig kunt vullen. Het staat dan ook bekend als widget-ready gebieden. Aan de rechterkant van het artikel dat je nu leest, kom je ook een sidebar tegen.

Een misverstand is dat een sidebar zich altijd aan de zijkant van een website bevindt. Zo’n gebied kan namelijk ook gewoon onder de gewone content zitten. Vaak kom je in thema’s meerdere sidebars tegen. Die kunnen dan bijvoorbeeld ingedeeld zijn zoals op onderstaande afbeelding.

wordpress-sidebar-voorbeeld

Hoe bewerk je de sidebar?

In WordPress kun je de sidebar vullen met widgets en de mogelijkheden van widgets zijn echt legio. Hoe je bij de sidebars terecht kunt komen om iets toe te voegen? Dat is heel eenvoudig. Zodra je in het beheerdersgedeelte zit, zoek je aan de linkerkant naar Weergave en vervolgens klik je op Widgets. Een andere optie is om er via de Customizer te komen.

wordpress-widgets

Eenmaal op de widgetspagina zie je aan de linkerkant welke widgets je kunt toevoegen en aan de rechterkant zie je waar je de widgets kunt plaatsen. Voorbeelden van widgets die je kunt gebruiken, zijn blokjes met de meest recente artikelen, de meest recente reacties of bijvoorbeeld om een advertentie op jouw website te plaatsen.

Widgets in sidebar plaatsen

Om de widgets in jouw sidebar te krijgen, moet je ze van de linkerkant naar de sidebar slepen. Een andere optie is door aan de linkerkant eerst aan te geven dat je een widget wilt gebruiken en vervolgens daarop te klikken. Daarna krijg je een dropdown lijst met waar je de widget toe wilt voegen.