Home / WordPress / WordPress maintenance mode handleiding

WordPress maintenance mode handleiding

WordPress Maintenance Mode

Wil je veel wijzigingen aan je website aanbrengen, je website verhuizen, redesignen of ben je een nieuwe website aan het maken, dan kan het handig zijn om je website in WordPress Maintenance mode te zetten.

Maintenance mode, ook wel bekend als onderhoudsmodus, kan een nuttige manier zijn om je bezoekers te vertellen dat je website tijdelijk in onderhoud is of nog in ontwikkeling is en wanneer de bezoeker ongeveer terug kan komen om de website weer te bezoeken.

Doordat de bezoekers een aparte pagina zien als je in maintenance mode bent kun je zonder dat je iemand stoort of last van heeft alle wijzigingen doorvoeren die je wil uitvoeren.

In dit artikel zal ik je meer vertellen over hoe je jouw WordPress website in maintenance mode kunt zetten en ook hoe de onderhoudsmodus van WordPress zelf werkt als je WordPress, een plugin of thema up-to-date brengt.

Inhoudsopgave

Video: je website in maintenance mode zetten

In de video hieronder laat ik je stap voor stap zien hoe je jouw WordPress website in maintenance mode kunt zetten.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Ik gebruik in de video de plugin Onderhoud (Maintenance). Mocht je deze informatie ook in alle rust willen lezen inclusief begeleidende afbeeldingen, dan kun je hieronder verder lezen.

Wanneer je WordPress website in maintenance mode zetten?

Maintenance mode geeft direct aan je bezoekers aan dat je onderhoud pleegt of grotere veranderingen doorvoert aan de website. De melding geeft tevens aan dat de website binnenkort weer online komt, wat voor de bezoeker een prettige mededeling is.

Je website in maintenance mode plaatsen is dus zeker niet gek om te doen. Sterker nog, wanneer je een update uitvoert op WordPress (bijvoorbeeld een plugin) komt je website ook altijd in onderhoudsmodus. Bezoekers van je website kunnen dan de volgende melding zien:

WordPress onderhoudsmelding tijdens het updaten van de website

Zodra de update is uitgevoerd verdwijnt de melding weer en is je website weer te bezoeken. Dit is echter een automatisch gegenereerde melding. Het is niet iets waar je zelf de controle over hebt en dat is waar we het in dit artikel wel over willen hebben. Want in bepaalde situaties is het handig om je website zelf in maintenance mode te zetten en het zou ook fijn zijn als het er iets beter uitziet.

Ik zal een aantal voorbeelden noemen wanneer maintenance mode handig is. Zo is het handig wanneer je:

 • Een redesign wil doorvoeren op je website
 • Functionaliteiten wil toevoegen, veranderen of wilt verwijderen
 • Bugs of andere foutmeldingen wil oplossen
 • Net begint met je WordPress website maken en nog niet wil dat iemand het ziet
 • Jouw website aan het verhuizen bent en tijdens dit proces geen bestellingen wil binnenkrijgen

Waarom zou je maintenance mode moeten gebruiken op je website?

Door de ‘wanneer’ snap je waarschijnlijk ook waarom het handig is om te gebruiken, maar ik zal je nog een aantal mooie redenen geven waarom het verstandig is om maintenance mode in te schakelen op je website.

Zo is het Beter voor de gebruikerservaring. Wanneer je de onderhoudsmodus inschakelt en ook aangeeft wanneer de website weer online is, dan zal je bezoeker hier geen problemen mee hebben en begrijpen dat je aan de website aan het sleutelen bent.

Je voorkomt hiermee dat bezoekers fouten of problemen op je website zien. Wanneer je updates uitvoert, dingen aanpast of aan het instellen bent, dan staat het soms nog niet helemaal goed en kan het voorkomen dat er een fout of zelfs foutmelding op de website staat. Dit is totaal niet professioneel, dus dit moet je proberen te voorkomen. Maintenance mode inschakelen helpt je hierbij.

Vanuit SEO oogpunt is het ook geen slecht idee om de WordPress maintenance mode in te schakelen. Wanneer je website namelijk grote wijzigingen of updates ondergaat en de crawler van Google of een andere zoekmachine komt langs en die loopt tegen fouten of onvolledige content aan, dan is dit natuurlijk geen goed signaal. De onderhoudsmodus zal wel begrepen worden, omdat er vaak een 503 signaal wordt afgegeven. Te lang in onderhoudsmodus is natuurlijk niet goed voor SEO, dus doe dit hooguit enkele uren. Wanneer je een nieuwe website of webshop maakt, dan maakt dit natuurlijk nog weinig uit omdat je nog niet rankt in Google.

Hoe kun je jouw website in maintenance mode zetten?

Hopelijk is je ondertussen duidelijk geworden wat maintenance mode is en waarom het handig is om in te schakelen op je WordPress website. Tijd om dit eens in de praktijk te gaan brengen. Er zijn drie verschillende manieren waarop je jouw WordPress website in maintenance mode kunt zetten. De fijnste manier voor jou is afhankelijk van het type website en de technische kennis die je hebt.

Zo kun je jouw website in maintenance mode zetten met behulp van een plugin waarbij je ook goed invloed hebt op wat er op de onderhoudspagina wordt weergegeven, je kunt het met behulp van jouw pagebuilder Elementor of je kunt een stukje code toevoegen aan het functions.php-bestand van je website. De laatste optie is wat technischer en je hebt minder invloed op de pagina zelf. Ik begin hieronder daarom met de WordPress maintenance plugin optie.

WordPress maintenance mode inschakelen met een plugin

Er zijn ontzettend veel gratis WordPress Maintenance mode plugins waar je uit kunt kiezen in de officiele WordPress plugin directory. Kijk dus rustig rond welke plugin jou het fijnst lijkt.

In dit artikel ga ik voor de populairste plugin van dit moment en dat is de plugin Maintenance (Onderhoud) van Webfactory Ltd. Je kunt deze plugin vinden door naar Plugins → Nieuwe plugin te gaan en te zoeken naar ‘Maintenance’.

WordPress Maintenance mode plugin installeren

Wanneer je jouw WordPress website in het Nederlands hebt ingesteld zat je de plugin ‘Onderhoud’ zien staan en als je website in het Engels staat zal het gewoonweg ‘Maintenance’ heten. Let erop dat de maker WebFactory Ltd is en je zit goed. Klik bij deze plugin op de knop Nu installeren en daarna op Activeren.

Zonder dat je ook maar iets hebt ingesteld zal je maintenance pagina er als volgt uit komen te zien:

Standaard maintenance pagina

Wanneer je echt kort bezig bent en het maakt je niet uit kun je dit natuurlijk gewoon zo laten staan. Ben je echter langer bezig of wil je het customizen, dan kun je in het menu aan de linkerkant op het menu-item ‘Maintenance’ klikken om bij de instellingen te komen.

Content instellingen

We beginnen met een aantal basisinstellingen en de tekst die je op de pagina wilt weergeven.

WP Maintenance instellingen

De eerste instellingen die je ziet spreken redelijk voor zich. Je kunt een paginatitel (Page Title) invullen, dit is de SEO titel die zichtbaar zal zijn in Google als je website eindeloos in maintenance mode zal blijven staan (wat niet het geval zal zijn) en ook als titel wordt weergegeven in de tabblad van de browser.

Bij Headline kun je de titel invullen die je op de pagina zelf wilt tonen. De Description optie daaronder geeft je de mogelijkheid om nog wat extra tekst toe te voegen wat onder de headline komt te staan.

Verder is de Enable Frontend Login optie nog handig om inloggen via de maintenance pagina toe te staan of juist niet. Kies wat je zelf prettig vindt.

Design instellingen

We gaan nu naar de Design instellingen, zodat we onder andere een logo kunnen toevoegen en de achtergrond kunnen wijzigen.

Design instellingen in Maintenance plugin

Enable Image Compression vind ik een zwaar overdreven optie voor een maintenance pagina. Je website zal snel genoeg zijn om deze pagina te laden en deze optie installeert weer een plugin. Uiteraard is afbeeldingen optimaliseren op je website van belang, maar niet zozeer voor je maintenance pagina.

Vervolgens komen we bij de opties Logo Width, Logo height, Logo en Logo retina. Voeg als eerste bij logo jouw website logo toe. Wanneer je logo wit is (zoals bij mij het geval was) zal je niks zien nadat je het logo hebt toegevoegd. Bij Logo Retina kun je een retina variant plaatsen, dit is een afbeelding die dubbel zo groot is als het origineel. Wanneer je verder invloed wilt uitoefenen op de hoogte en breedte kun je dit doen bij Logo Height en Logo Width.

Bij Background image kun je op Upload achtergrond klikken om een andere achtergrondafbeelding uit te kiezen. Eventueel kun je bij Background Image (portrait mode) ook nog een andere afbeelding selecteren die je voor mobiele gebruikers in portretmodus wilt gebruiken (deze optie stond niet op bovenstaande de afbeelding).

Laten we verder gaan met de overige design instellingen

Maintenance design instellingen deel 2

Mocht je geen achtergrondafbeelding selecteren, dan kun je altijd nog bij Background color een achtergrondkleur instellen. Dit is echter niet nodig als je al een afbeelding gebruikt. Bij Font color kun je de tekstkleur wijzigen. Standaard staat dit ingesteld op wit, maar als je een lichte achtergrondafbeelding hebt is een donkere kleur wellicht handiger. We hebben ook nog login block background color, dit is enkel van toepassing als je de optie inschakelt dat mensen kunnen inloggen vanaf je onderhoudspagina.

Mocht je het lettertype willen aanpassen, dan is dit mogelijk bij het kopje Font Family. Bij Subsets kun je de dikte van de tekst bepalen.

Wil je een wazig effect meegeven aan je achtergrondafbeelding? Dan kun je een vinkje zetten bij Apply Background Blur. Bij Set Blur Intensity kun je vervolgens nog de intensiteit bepalen.

Vergeet tot slot niet op Save Changes te klikken om alle wijzigingen door te voeren.

Advanced instellingen

We hebben ook nog een aantal geavanceerde instellingen.

Advanced instellingen

Zo kun je bij Google Analytics ID ervoor zorgen dat je al de statistieken kunt bijhouden. Wanneer je deze pagina enkel kort gebruikt zou ik het persoonlijk niet invullen, want je bent binnen no-time weer online en dan staat alles ingesteld zoals altijd, maar je kunt het altijd doen mocht je hier behoefte aan hebben.

503 response code geeft je de mogelijkheid om aan te geven dat de website tijdelijk niet beschikbaar is en binnenkort weer terugkomt. Mocht Google je website crawlen op het moment dat je in onderhoudsmodus bent, dan zal de crawler begrijpen en op een later moment terugkomen.

Bij CSS code kun je eventueel zelf nog opmaakcode toevoegen als de instellingen niet genoeg opties voor je bieden. Je hebt dan wel kennis van CSS nodig.

De overige opties die je hier ziet staan zijn enkel opties in de Pro-versie en waar je niet direct iets mee kunt in de gratis versie van de plugin Maintenance.

Pagina’s uitsluiten van maintenance mode

Wanneer je sommige pagina’s wil uitsluiten van maintenance mode, bijvoorbeeld de contactpagina, dan kun je dit doen bij Exclude pages from maintenance mode.

Pagina's uitsluiten van maintenance mode

Je kunt hier berichten, pagina’s, producten of andere post types uitsluiten. Het is een kwestie van de titel invullen en de pagina selecteren. Vergeet tot slot niet om op Save Changes te klikken. Je bent nu klaar, je maintenance pagina is af. Ik heb zelf ook een maintenace pagina gemaakt voor een andere website met deze plugin en die kwam er als volgt uit te zien.

Onderhoudsmodus instellen met de Elementor plugin

Wanneer je gebruik wil maken van Elementor als page builder op je website, dan heb je geen extra plugin nodig om de onderhoudspagina op je website in te stellen. Met de gratis versie van Elementor kun je namelijk al eenvoudig de onderhoudsmodus inschakelen. Je doet dit door naar Elementor → Extra → Onderhoudsmodus te gaan.

Elementor Onderhoudsmodus

Bij Kies modus heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen ‘Uitgeschakeld’, ‘Komt binnenkort’ en ‘Onderhoud’. Dit heeft invloed op de status code die wordt meegegeven. Komt binnenkort geeft een HTTP 200 code mee. Dit houdt in dat de pagina correct functioneert en geïndexeerd mag worden. Onderhoud geeft daarentegen een HTTP 503 code mee. Dit houdt in dat de pagina tijdelijk niet beschikbaar is en de crawler van Google of andere zoekmachine binnenkort terug moet komen. Uiteraard wil je deze statuscode niet te lang hebben, want dan is je website te lang down.

Wie heeft toegang staat standaard op ‘Ingelogd’, wat ervoor zorgt dat iedereen die kan inloggen op de website de website normaal kan zien. Wil je enkel dat de beheerder de website goed kan zien tijdens het aanpassen van de website, dan kun je hier voor de optie ‘Aangepast’ gaan en een vinkje zetten bij ‘Administrator’.

Bij Kies template kun je aangeven welk template je wilt gebruiken voor de onderhoudsmodus pagina. Standaard zal je nog niks aangemaakt hebben, dus je kunt op de link ‘Maak er nu een’ klikken om dit wel te doen. Vervolgens kun je zelf de pagina designen zoals je wilt en die vervolgens bij deze optie selecteren. Nog weinig ervaring met Elementor en templates? Bekijk dan zeker ook de Elementor handleiding voor beginners of als je op zoek bent naar templates kun je ook altijd het artikel Elementor templates bekijken.

WordPress maintenance mode inschakelen met code

Wil je geen plugin gebruiken om maintenance mode in te schakelen op je website, dan is het ook mogelijk met code dat je kunt toevoegen aan het functions.php-bestand van je thema. Je moet dus wel weten wat je doet. Je kunt de volgende code gebruiken en onderaan het bestand toevoegen:

// Activate WordPress Maintenance Mode
function wp_maintenance_mode(){
  if (!current_user_can('administrator')) {
    wp_die('<h1>Onderhoudsmodus</h1><p>Sorry, we zijn momenteel bezig met onderhoudswerkzaamheden. Probeer het later nog eens.</p>', 'Onderhoudsmodus');
  }
}
add_action('get_header', 'wp_maintenance_mode');

Deze functie zal de standaard onderhoudsmelding van WordPress met jouw eigen tekst tonen voor iedereen die niet als beheerder is ingelogd.

Mocht je geïnteresseerd zijn in hoe de code werkt en hoe je het ongeveer kunt aanpassen. Het wertk als volgt:

 • current_user_can('administrator') controleert of de huidige gebruiker beheerdersrechten heeft. Je kunt eventueel ‘administrator’ aanpassen naar een andere gebruikersrol als je je wilt dat een andere rol toegang heeft tijdens het onderhoud, maar beheerder zal eigenlijk vrijwel de juiste zijn.
 • wp_die()stopt dat PHP wordt uitgevoerd en zal een HTML-bericht tonen. Je kunt de HTML aanpassen in de code hierboven, zodat de onderhoudspagina de tekst weergeeft die jij wilt laten weergeven.

Het eindresultaat als je deze code in het functions.php-bestand van je thema plaatst ziet er als volgt uit:

Hoe weet ik of maintenance mode werkt?

Wanneer je een plugin hebt ingesteld of een code hebt toegevoegd aan het functions.php-bestand van je thema, dan zal je zelf altijd nog de website zien. Misschien denk je daarom dat het niet werkt, maar dat is niet waar. Jij kunt ingelogd als beheerder altijd nog aanpassingen doet en hebt geen last van de maintenance mode.

Je kunt dus controleren of de onderhoudspagina zichtbaar wordt als je uitgelogd bent op je website. Je zal zien dat je dan wel de onderhoudspagina te zien krijgt.

Wat als maintenance mode niet werkt?

Wanneer maintenance mode niet werkt maak je vermoedelijk gebruik van een cache plugin als WP Rocket, W3 total cache of andere cache plugin. Bezoekers krijgen dan een statische kopie te zien van de pagina om het zo snel mogelijk te laden.

Om dit op te lossen zal je de cache van de plugin moeten legen. Hierna zullen de bezoekers van je website de onderhoudspagina wel te zien krijgen.

Advies: Maak een test website bij veel onderhoud of veranderingen

Wanneer je grote veranderingen wil aanbrengen aan jouw website of regelmatig aanpassingen wil doen, dan is het verstandig om dit niet op je live website te doen, maar op een test website, ook wel staging website genoemd.

Op deze staging website kun je eerst alles goed testen en uitvoeren, waarna je het vervolgens door kunt pushen naar je live website. Op deze manier hoeft je website niet altijd in maintenance mode te staan en kun je foutmeldingen na veranderingen of updates op je gemakje oplossen zonder dat iemand hier last van heeft.

Een test website maken gaat bij een goede WordPress hosting provider vrij eenvoudig met een druk op de knop, dus technische kennis is hier lang niet altijd voor nodig. Zo zal een staging website maken bij onder andere Cloud86 of mijn.host geen enkel probleem voor je zijn.

Veelgestelde vragen

Ik hoop dat dit artikel je tot dusver al enorm geholpen heeft. Ik kan mij echter goed voorstellen dat je ondanks dat toch nog met wat vragen zit. Hieronder beantwoord ik daarom nog een aantal veelgestelde vragen voor je.

Wat moet ik op mijn maintenance mode pagina plaatsen?

Op de maintenance mode pagina kun je informatie plaatsen over waarom je website tijdelijk in onderhoudsmodus is, hoe lang het ongeveer duurt en eventueel kun je ook contactgegevens of links naar je sociale media kanalen plaatsen. Op deze manier informeer je jouw bezoekers op een goede manier. Uiteraard staat het je vrij om nog wat extra dingen te plaatsen op de pagina.

Hoe schakel ik de onderhoudsmodus uit?

Gebruik je een plugin, dan kun je de plugin deactiveren en dan zal de maintenance pagina ook weer verdwijnen. Indien je de plugin actief wil houden kun je maintenance mode eigenlijk altijd wel op dezelfde plek uitschakelen als waar je het hebt ingeschakeld. Heb je maintenance mode via de code ingeschakeld, dan is het zaak om deze code weer te verwijderen. Meer werk dan dit is het gelukkig niet.

Kan ik specifieke gebruikersrollen toegang geven om mijn website te zien tijdens de onderhoudsmodus?

Ja, bij de meeste plugins krijg je deze optie. Het is dan een kwestie van naar de instellingen gaan, de gebruikersrollen selecteren die toegang mogen houden tijdens onderhoudsmodus en de wijzigingen opslaan. Heb je het via code gedaan, dan zal je de gebruikersrollen via de code moeten toevoegen.

Kunnen bezoekers andere pagina’s dan de homepage wel zien tijdens maintenance mode?

Nee, door maintenance mode in te schakelen op je website krijgen bezoekers op alle pagina’s de onderhoudspagina te zien. De enige reden wanneer dit niet zo zou zijn, is wanneer je in een plugin bepaalde pagina’s hebt uitgesloten van maintenance mode en hebt aangegeven dat deze pagina’s wel actief mogen blijven. In dit geval zal je zelf weten welke pagina’s nog zichtbaar blijven ondanks dat maintenance mode staat ingeschakeld.


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

«
»