Inloggen:

Wat voor effect hebben inactieve WordPress plugins?

Wat is het effect van inactieve WordPress plugins?

Wat is het effect van inactieve WordPress plugins? Ben je benieuwd of een WordPress plugin je website trager kan maken als deze inactief staat?

Of misschien denk je wel dat een inactieve plugin totaal geen kwaad kan om op je website te laten. Zou dit echt zo zijn?

In dit artikel vertel ik je graag wat voor effect inactieve WordPress plugins op je website kunnen hebben.

Wat zijn inactieve plugins?

Het is super mooi aan WordPress dat je websites kunt uitbreiden met meer functionaliteiten met behulp van plugins. Wanneer je een WordPress plugin installeert, zullen de bestanden van de plugin op je server terechtkomen.

Om vervolgens ook echt daadwerkelijk gebruik te maken van de plugin, zal je altijd nog op de blauwe knop moeten klikken om de plugin te activeren. Doe je dit niet, dan staat de plugin gedeactiveerd en kun je de plugin bestempelen als inactief.

Wat natuurlijk ook kan, is dat je de plugin in eerste instantie getest en gebruikt hebt en deze vervolgens weer deactiveert via het plugin overzicht. Actieve plugins worden altijd lichtblauw uitgelicht en inactieve plugin wit met een rode verwijder linkje erin.

WordPress inactieve plugins

Maken inactieve plugins mijn website traag?

Nee, is het hele korte antwoord op bovenstaande vraag. Inactieve plugins maken je WordPress-website niet traag of trager. Sterker nog, WordPress doet geen moeite om deze plugins te laden.

Het maakt dus op het gebied van snelheid niet uit of je 1 inactieve plugin of 100 inactieve plugins op je website hebt staan. Het zal nooit de performance van je website verslechteren.

De enige pagina die minder snel zal laden, zal het plugin overzicht zijn in het WordPress beheerdersgedeelte. De reden hiervan is simpel, WordPress moet hier alle plugins laten zien die je op je server hebt staan. Er wordt in dit geval overigens alleen gekeken welke plugins dit zijn, de scripts worden niet geladen.

Kan ik inactieve plugins op mijn website laten staan?

Je zou het door bovenstaand verhaal misschien denken, maar ook hier kan ik kort en duidelijk over zijn. Nee, liever niet.

Natuurlijk is het wel afhankelijk van de situatie. WordPress heeft niet voor niks de mogelijkheid om plugins gedeactiveerd op je website te laten staan. De reden hiervan is dat je sommige plugins misschien tijdelijk eventjes wilt deactiveren.

Dit kan zijn omdat je bijvoorbeeld even wilt testen of een plugin de veroorzaker is van een bepaald probleem of omdat je de plugin tijdelijk niet meer nodig hebt op je website, maar vermoedelijk op korte termijn wel weer.

Wanneer je plugins op korte termijn weer wilt gebruiken of je niet wilt dat de instellingen verloren gaan, wat soms het geval is bij het verwijderen, dan kun je het beste de plugins houden.

Ben je niet meer van plan om ook maar iets met een bepaalde inactieve WordPress plugin te doen? Dan kun je de plugin beter verwijderen.

Waarom moet ik inactieve plugins verwijderen?

Inactieve plugins kunnen voor problemen zorgen. Alle plugins kunnen updates krijgen, dus ook inactieve plugins. Op termijn kan dit best vervelend worden, waardoor je de updates over gaat slaan.

Hoewel inactieve plugins totaal niks doen op je website, blijven de bestanden die op je server staan van deze plugin wel uitvoerbaar. Dit houdt in dat als er een beveiligingslek in een plugin zit, deze alsnog misbruikt kan worden door een kwaadwillende. Je website kan dus simpel gezegd geïnfecteerd worden door een inactieve plugin.

Het zal je daarom niet verbazen dat ik iedereen daarom alleen maar kan adviseren om inactieve plugins te verwijderen. Gewoon voor je eigen veiligheid, want het is een onnodig risico om deze plugins op je website te hebben staan. Alleen door de plugin, en dus de bestanden, te verwijderen ben je niet meer kwetsbaar voor een eventueel beveiligingslek in die plugin.

WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab MockupHeb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

3 reacties

  1. Als je van een plugin die je een poos gebruikt de Pro versie aanschaft dan komt er een tweede versie van die plugin in je plugin overzicht te staan die je dan moet activeren met de license key die je erbij krijgt. Als je dat hebt gedaan kan je dan de free plugin verwijderen? Want die staat dan als inactief. Of zitten er in de free plugin nog stukjes code die door de Pro versie worden gebruikt? Kortom is een Pro plugin een geheel nieuwe volledige versie van de free plugin of een toevoeging op de free plugin?

    1. Dit wisselt per plugin. Bij Elementor bijvoorbeeld heb je zowel de gratis als Pro versie nodig. Wanneer je echter een plugin hebt waarbij de gratis versie gedeactiveerd is, dan zal de gratis versie ook niks meer doen en zal het weg kunnen.