Daar zit je dan, achter je computer vol goede moed en klaar om een artikel te schrijven. Er ontbreekt nog maar één ding voor je kunt beginnen. Je hebt nog geen onderwerp.
Het overkomt iedereen weleens. Jazeker, ik heb ook in die situatie gezeten.
Nu kun je natuurlijk achter de computer blijven zitten en wachten tot de inspiratie voor een artikel komt, maar dit zal in veel gevallen niet gebeuren.
Hoe kun je op zo’n moment toch op een goed idee komen? Of nog beter! Hoe kom je aan ideeën voordat je in deze situatie terecht komt?
Schrijf altijd je ideeën op
Laten we eerst voor een oplossing zorgen dat je niet meer in een situatie zonder goed idee komt. Om dit te bereiken hoef je niet zoveel te doen, je moet gewoon al je ideeën opschrijven en er een mooie lijst van maken.
Op sommige dagen zit je boordevol inspiratie en kun je zo tientallen ideeën voor artikelen bedenken. Zorg dat je deze direct opschrijft zodat je ze niet vergeet wanneer je geen inspiratie hebt.
Wanneer je vervolgens een dag geen inspiratie hebt, kun je jouw ideeënlijst erbij pakken en een onderwerp uitkiezen waar je nog niet over geschreven hebt.
[box type=”shadow” ]“Inspiratie kun je hergebruiken zolang je het maar opschrijft.” – Tweet dit[/box]
Vraag het aan Google
Google geeft suggesties weer wanneer je een zoekopdracht invult in de zoekbalk, bijvoorbeeld bij het woord bloggen.
Google geeft hier 4 suggesties waar mensen op zoeken en daar zit misschien wel een goed onderwerp voor jouw blog bij om over te schrijven.
Wanneer je een letter achter “bloggen” of het woord waar jij op zoekt plaatst krijg je nog meer ideeën die relevant zijn.
Bonustip: In de browsers Firefox en Safari kun je rechts bovenin zoeken met Google en krijg je ook suggesties. Wat is het verschil? In plaats van 4 suggesties krijg je hier maar liefst 10 suggesties.
Vraag om ideeën aan…
Je vrienden, kennissen en familie: Wanneer je geen enkel idee meer hebt kun je aan je vrienden, kennissen en familie om ideeën vragen. Wat vinden zij belangrijk wat bij jouw blog past?
Je bezoekers: Wanneer je echt wilt weten waar je bezoekers over willen lezen, kun je dit natuurlijk ook aan hun vragen. Je kunt dit doen door je mailinglijst te mailen of je zou een bericht kunnen plaatsen met de vraag of zij ideeën in de comments willen plaatsen.
Mede-bloggers: Dit hoef je niet echt te vragen (kan natuurlijk wel). Bezoek een aantal websites van bloggers die in dezelfde branche zitten en doe ideeën op.
Schijf alle ideeën op
Ik denk dat je met deze tips zo weer op een aantal leuke ideeën komt, waardoor je in “moeilijke” tijden toch nog een waardevol artikel kunt schrijven.
Ik zal het nog een keer herhalen. Vergeet niet om alle ideeën op te schrijven (of te typen).
5 reacties op “Hoe kom je aan onderwerpen om over te bloggen?”
Hallo Maikel van de Weerd en andere lezers,
Ik wil graag op mijn website behalve bezoekers ook
kopers genereren.
Heeft iemand een suggestie.
Winny
Dit is erg algemeen omschreven waardoor niemand een goed antwoord of suggestie kan geven. Er zijn complete boeken geschreven over het genereren van kopers via internet, een gericht antwoord zit er dus niet in als het zo algemeen omschreven is.
Oja, nog een vraagje. Ik ben sinds kort overgestapt van Joomla naar Wordpress, hoe krijg ik een afbeelding bij mijn reactie?
Groeten,
Armin
Wanneer je een lijstje maakt is het inderdaad handig om dit ook in categorieën onder te verdelen, zo heb je een overzichtelijke lijst.
Voor een afbeelding (gravatar), lees dit artikel “Hoe krijg je een afbeelding bij een reactie”
Leuk en waardevol artikel.
Ik doe ook aan lijstjes met ideeën en dat werkt voor mij goed. Ik plaats de onderwerpen die ik verzin in verschillende categorieën die gelijk zijn aan mijn website zodat ik direct kan zien welke in welke categorie past.
Aangezien je niet altijd zin hebt om over alle onderwerpen te schrijven kun je meteen de onderwerpen per categorie zien en kan je direct zoeken in de categorie waar je op dat moment zin in hebt.
Heb er nooit bij stil gestaan dat google werkelijk een antwoord heeft op alles, dus ook wanneer je naar onderwerpen zoekt haha.
Groeten,
Armin