Wat is er nieuw in WordPress 4.2?

WordPress 4.2 is vandaag (23 april 2015) uitgebracht. WordPress 4.2 is vernoemd naar de jazz pianist Bud Powell en heeft daarom de naam “Powell” gekregen.

Na wat kleine updates is WordPress 4.2 dan eindelijk de eerste major update van 2015. Er zijn in deze nieuwe versie meerdere verbeteringen doorgevoerd waar je wellicht vrolijk van wordt.

In dit artikel kun je lezen en bekijken wat voor vernieuwingen deze update van WordPress met zich meebrengt.

Thema’s wisselen in de Customizer

In WordPress 4.2 kun je thema’s wisselen via de Customizer (Weergave -> Aanpassen). Je hebt nu de mogelijkheid om thema’s te zoeken, installeren en te previewen, voordat je het thema ook daadwerkelijk activeert op je website.

WordPress thema customizer

Verder heb je ook de mogelijkheid om een thema dat nog niet actief is in de customizer naar wens in te stellen. De bezoekers op je website zullen hier dus helemaal niets van zien totdat je op “Opslaan & activeren” klikt.

Plugins updaten vernieuwd

Wil je een plugin updaten in WordPress 4.2, dan zal je zien dat je niet meer naar een nieuw scherm gebracht wordt, maar dat alles gewoon op dezelfde pagina gebeurd. Deze nieuwe feature zorgt weer net voor dat beetje extra gebruikersvriendelijkheid waar we allemaal vrolijk van worden.

Plugins updates in WordPress 4.2

In eerste instantie was het de bedoeling dat in WordPress 4.2 ook het installeren van plugins op een gebruiksvriendelijke manier kon worden uitgevoerd, maar deze functie was helaas nog niet helemaal af door wat complicaties. De kans is groot dat dit in een volgende WordPress versie alsnog komt.

Uitgebreide karakterset ondersteuning

WordPress wil de hele wereld veroveren en daarom is het belangrijk dat WordPress met alle talen om kan gaan. WordPress biedt met versie 4.2 ook ondersteuning voor karakters die in talen als Chinees, Japans en Koreaans voorkomen.

Verder is er nu ook ondersteuning voor muzikale en wiskundige symbolen, hiërogliefen en voor Emoji’s (emoticons).

Nieuw en verbeterde “Press this” knop

Press this knop
In WordPress 4.2 zit een nieuw en verbeterde “Press this” knop. De Press this knop te vinden onder “Extra -> Beschikbare middelen” en is een bookmarklet die je in de bladwijzerbalk van je browser kunt plaatsen.

Wanneer je een artikel bekijkt die je snel wilt delen via je website, dan kun je op de “Press this” knop klikken in de bladwijzerbalk van je browser. Vervolgens zal er een pop-up verschijnen waarin je op publiceren kunt klikken en eventueel nog wat extra tekst kunt plaatsen.

Meer embed mogelijkheden

Wanneer je een YouTube video of tweet wilt embedden hoef je alleen de link van de video of  tweet in het artikel te plaatsen. WordPress doet vervolgens automatisch al het werk om de video of tweet in te voegen in het artikel.

Naast YouTube en Twitter heb je nog veel meer andere websites waarbij dit werkt en sinds WordPress 4.2 werkt het ook met Tumblr.com en Kickstarter.

Wat is jouw mening over WordPress 4.2?

Naast bovenstaande veranderingen zijn er uiteraard ook nog allerlei andere aanpassingen onder de motorkap gedaan waar je niets van ziet.

Verder valt het je wellicht ook op dat het kleurenschema van het standaard beheerdersthema iets anders is geworden van kleur.

Wat is jouw mening over WordPress 4.2? Is het een slechte update of zie je wel aanpassingen waar je iets aan hebt? laat het weten in de reacties hieronder.

6 reacties Laat een reactie achter

 1. Hallo Mailkel,
  Ik heb zojuist WP 4.1.2 geïnstalleerd, maar op het Dashboard wordt aangegeven dat dat de meest recente versie van WP is. Hoe kom ik dan aan 4.2? Of zit er een vertraging in tussen het installeren van 4.1.2 en de mogelijkheid om te updaten tot 4.2?

  • Weet je zeker dat je al niet op 4.2.1 zit in plaats van 4.1.2? Het ging afgelopen week erg hard met de updates.

   Normaliter zou updaten geen probleem moeten zijn en zit er geen vertraging in. Wanneer je de update helemaal niet te zien krijgt kun je altijd nog handmatig updaten naar de nieuwste versie.

  • Waarom zou het thema dat je gebruikt niet beschikbaar zijn voor versie 4.2? Er zijn geen super grote veranderingen waardoor je thema niet meer zal werken. De kans is dus heel groot dat je thema goed werkt wanneer je de update van 4.1.2 naar 4.2 uitvoert.

   Voor de zekerheid wel altijd een back-up maken natuurlijk, maar ik zou geen problemen verwachten.

  • Ja, Webtalis is gisteravond meteen overgegaan naar versie 4.2. Op dit moment staan er 30 plugins geïnstalleerd. 1 plugin zorgt wel voor 8 extra plugins (add-ons), dus laten we zeggen dat ik 22 verschillende plugins draai.

Geef een reactie