Inloggen:

Wat is een alt-tekst?

Ben je benieuwd wat een alt-tekst is en wat een goede alt-tekst is?

Kort gezegd kun je met een alt-tekst informatie toevoegen aan een afbeelding op je WordPress website. Dit is handig voor bezoekers die de afbeelding niet goed kunnen zien.

Waarvoor dit handig is en of dit bijdraagt aan de zoekmachine optimalisatie van je website zal ik je vertellen in dit artikel.

Alt-tekst, wat is het?

Alt-tekst is de afkorting voor alternatieve tekst en in het Engels wordt het ook wel alt tag genoemd. De alt-tekst is een stukje tekst die je kunt invullen bij een afbeelding op je website.

Wellicht vraag je je af waarom, want deze tekst zie je op het eerste gezicht niet. Je ziet tenslotte de afbeelding. De alt-tekst wordt gebruikt voor als een afbeelding niet zichtbaar is.

De reden waarom een afbeelding niet zichtbaar is kan meerdere redenen hebben.

Alt-tekst voor blinden en slechtzienden

Zo heb je blinden en slechtzienden die je afbeelding niet of slecht zien. In 1999, ja dat is een tijd geleden, publiceerde W3C de Web Content Accessibility Guidelines 1.0 om uit te leggen hoe we content toegankelijker kunnen maken voor mensen met een (visuele) beperking. Één van de regels uit de richtlijnen was om goede alternatieve te bieden op auditieve en visuele inhoud.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat je een pijltje naar boven hebt wijzen om terug te gaan naar de inhoudsopgave van het artikel. Een goede alt-tekst voor dit pijltje, wat een afbeelding is, zou zijn “Ga terug naar de inhoudsopgave”. Een schermlezer (screenreader) leest deze alt-tekst dan voor, waardoor iedereen weet wat de betekenis is van de afbeelding zonder het te hoeven zien.

Met andere woorden, een alt-tekst zorgt ervoor dat visuele inhoud toegankelijk is voor alle bezoekers van je website en dit is wel zo prettig.

Alt-tekst voor niet geladen afbeeldingen

Het kan zomaar een keer voorkomen dat een afbeelding op je website niet goed geladen wordt. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de afbeelding is weggegooid van de website, de internetverbinding van je bezoeker net even niet op orde is of omdat er ergens anders een storing gaande is. Op het moment dat een afbeelding niet geladen wordt, zal de browser van de bezoeker in veel gevallen de alt-tekst tonen, waardoor een bezoeker alsnog weet waar de afbeelding over gaat.

Alt-tekst voor zoekmachines

Alt-teksten en zoekmachines, dit is een belangrijk onderdeel natuurlijk. Hoe fijn zou het zijn als je afbeeldingen in de zoekresultaten voorkomt van Google afbeeldingen of dat er een afbeelding getoond wordt naast het zoekresultaat van een pagina van jouw website? Het komt steeds vaker voor.

Hoewel zoekmachines als Google steeds beter worden in het ‘zien’ van afbeeldingen, kun je met de alt-tekst de zoekmachines helpen en aangeven waarover de afbeelding gaat, waardoor jouw afbeelding weer kan scoren in de zoekresultaten.

Hoe voeg je een alt-tekst toe in WordPress?

Nu je weet hoe belangrijk een alt-tekst bij een afbeelding is, vraag je je wellicht af hoe je een alt-tekst kunt toevoegen aan een afbeelding op je WordPress website.

Gelukkig is dit allemaal niet zo moeilijk. Je kunt een afbeelding op de normale manier uploaden of toevoegen aan je website.

Alt tekst toevoegen aan WordPress

Vervolgens zal je aan de rechterkant de optie alt-tekst zien staan waar je een bijpassende alt-tekst kunt invoeren om aan de afbeelding mee te geven.