Wat is cache?

Als je de eigenaar bent van een website, dan wil je ongetwijfeld dat jouw bezoekers zo snel mogelijk de pagina’s van jouw website kunnen openen. Zodra een bezoeker een WordPress-website bezoekt, loopt dat via de host, die op zijn beurt weer contact legt met de WordPress database en vaak moeten er ook nog scripts geladen worden. Via deze wegen krijgt de bezoeker uiteindelijk op zijn beeldscherm de website waar hij om vroeg.

Om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van cache. Met cache wordt namelijk een statische versie van je WordPress-website opgeslagen. Wanneer een bezoeker jouw website betreedt hoeven er door de cache geen zware scripts geladen te worden bij elke paginaweergave.

De bezoeker krijgt te maken met een opgeslagen versie van de pagina, die al op een eerder moment is gegenereerd. Wanneer er wijzigingen zijn aan de pagina moet de cache uiteraard ververst worden.

Wat is cache?

Met cache kun je ervoor zorgen dat oude data, die niet veranderd is, opnieuw wordt gebruik bij een volgende aanvraag. Dit zorgt ervoor dat er minder aanvragen worden gedaan, waardoor de snelheid van de website dus omhoog gaat. Om zelf gebruik te kunnen maken van caching, zijn er meerdere plugins beschikbaar voor WordPress. Denk daarbij aan W3 Total Cache. Meer over caching in samenwerking met WordPress kun je lezen in mijn uitgebreide artikel: ‘Hoe je de WordPress cache kunt legen‘.