Inloggen:

Wat is DNS?

DNS, wat staat voor DomeinNaamSysteem, is kort gezegd de vertaler van het internet. Het zorgt voor een koppeling tussen een domeinnaam en diensten als website hosting, e-mail en meer.

Wanneer we bijvoorbeeld een website willen bezoeken typen we de domeinnaam in in de browser of we klikken via Google of een andere website op een link. Wij zien dus altijd een domeinnaam.

Naast dat iedere website een domeinnaam heeft, heeft iedere website ook een IP-adres. Dit staat gekoppeld aan elkaar, want een computer leest IP-adressen en aan de hand van een IP-adres wordt de juiste website getoond.

Voor ons mensen is het makkelijker gemaakt. In plaats van een cijferreeks te onthouden om op een website te komen, zoals bijvoorbeeld “35.214.151.50”, hoeven wij alleen een domeinnaam als webtalis.nl te onthouden.

Je kunt het dus eigenlijk vergelijken met je telefoon. Op je telefoon staan alle nummers en je hebt hier namen aan gekoppeld om je contacten makkelijk te herkennen.

Wat doet een DNS?

Wanneer je een URL (domeinnaam) invoert in je browser, dan zal een DNS aan de slag gaan om het IP-adres achter de URL te vinden om verbinding te maken met de server en de website te tonen.

Een DNS doet dus eigenlijk iets super kleins, terwijl het wel super handig is voor ons als gebruiker.

Een DNS controleer supersnel een aantal dingen voordat de koppeling of informatie wordt doorgezet. Een DNS gaat om de volgende punten:

  • Registrar
  • Nameservers
  • DNS-records
  • Hosting en andere services

Domeinregistrar

Een registrar geeft je de mogelijkheid om domeinnamen te registreren op jouw naam, zodat je deze kunt gebruiken. Domeinnamen kun je over het algemeen ook direct bij je hostingprovider registreren. Bekijk dit artikel voor mijn aanbeveling als het om goede WordPress hostingbedrijven gaat.

Waar jij je domeinnaam hebt geregistreerd, daar kun je de DNS-instellingen, ook wel bekend als DNS-records, van je domeinnaam instellen of aanpassen.

In de meeste gevallen kost het je niks extra’s om de DNS-records aan te passen. Er zijn echter ook hostingproviders waarbij je gelimiteerd bent.

Nameservers

De DNS-records die staan ingesteld voor je website worden opgeslagen op nameservers. Je kunt dus zelf niks wijzigen op de nameservers.

Ik ga het nu heel even iets ingewikkelder maken (sorry). Gelukkig hoeven de meeste van jullie hier niks mee te doen.

Je kunt niks wijzigen op de nameservers, alleen wat je wel kunt wijzigen is de nameservers die je gebruikt. Standaard zullen dit de nameservers zijn waar je domeinnaam geregistreerd staat. Heb je echter hosting voor je website ergens anders, dan kan je ervoor kiezen om de nameservers te wijzigen naar die van je hostingprovider.

Ik hoop dat het nog enigszins duidelijk voor je is.

DNS-records

De DNS-records geven onder andere informatie over het IP-adres van je website of hoe je e-mail ingesteld staat. De DNS-instellingen zorgen dus simpel gezegd voor de koppeling tussen je hosting en je domeinnaam.

Termen die je bij de DNS-records vaak ziet zijn:

A: Hiermee kun je aangeven welk IP-adres (IPv4) je wilt gebruiken voor een domeinnaam of subdomein. Een IPv4 adres ziet er als volgt uit: 35.214.151.50. Het IP-adres staat altijd gekoppeld aan je hosting.

AAAA: Wanneer je hostingprovider naast IPv4 ook gebruikmaakt van IPv6, dan kun je ook een IPv6-adres invoeren. Dit ziet er als volgt uit: 2a00:1450:4009:818::2004. Een IPv6-adres gaat boven IPv4 zodra het kan.

CNAME: Een CNAME-record wordt meestal gebruikt om subdomeinen te koppelen aan je hoofddomein. Denk aan www.webtalis.nl met webtalis.nl. Het kan echter ook zijn dat je een cname nodig hebt voor een externe domein.

MX: Een MX-record kun je gebruiken om een domein te koppelen aan e-mailhosting. Wanneer je dit bij je hostingprovider doet hoef je hier meestal niks aan te veranderen omdat alles goed staat. Maak je echter gebruik van Google Workspace of een programma als Mailgun, dan kun je hier ook MX-records voor aanmaken.

TXT: Met TXT-records zorg in tegenstelling tot bovenstaande opties niet voor een koppeling met een ander systeem of service. Met een TXT-record geef je enkel informatie mee dat kan worden uitgelezen door de server die dit opvraagt. In veel gevallen wordt een TXT-record gebruikt voor het instellen van SPF. Dit is handig om in te stellen om te zorgen dat je minder snel in de spam komt van de persoon die je mail ontvangt.

Hosting en services

Wanneer alle informatie uit bovenstaande opties is gehaald door de DNS server, zal je uiteindelijk ergens op uitkomen.

Wanneer het om een website gaat zal je op de website uitkomen. Is webmail gekoppeld aan je domein, dan kom je bij je e-mail uit. Staat SFTP gekoppeld via je domein, dan kun je hier ook gebruik van maken.

Wat als ik de DNS-records wijzig?

Wanneer je een website verhuist naar een andere server, de nameserver wilt gebruiken van je hostingprovider of als je van een andere e-maildienst gebruik wilt maken, dan zal je aanpassingen moeten doen aan de DNS-records.

Wanneer je bijvoorbeeld je website verhuist naar een andere server, dan krijg je een ander ip-adres. Dit moet kenbaar zijn, anders zal je website niet getoond worden vanaf de nieuwe server.

Je kunt de DNS-records wijzigen bij je registrar of bij je hostingprovider als je nameservers zijn gewijzigd naar je hostingprovider. Vaak is het echter het eerste.

Zodra je de DNS hebt geüpdatet met de nieuwe informatie, dan wil je natuurlijk direct aan de slag. Je hebt tenslotte gewijzigd wat je moest wijzigen.

Helaas kan het zo’n 24 uur duren voordat de wijzigingen actief zijn, hoewel dit gelukkig vaak veel eerder is. Soms kun je nog wel een TTL-waarde aangeven, wat staat voor Time To Live, dit kun je zo kort mogelijk zetten om de wijzigingen zo snel mogelijk door te laten voeren.

Wanneer de wijzigingen zijn doorgevoerd hoeft het echter niet altijd te zijn dat dit op jouw apparaat waar je gebruik van maakt is gewijzigd. Dit komt omdat er ook een lokale cache actief is en deze je nog doorstuurt naar de oude verwijzing. Dit is meestal op te lossen door de pagina te verversen of de DNS cache leeg te halen op je computer (is weer wat technischer).

Conclusie: Wat is een DNS?

Een DNS zorgt voor koppelingen tussen websites en andere diensten en jou als gebruiker. Dankzij de koppeling hoef je zelf geen moeilijke cijfers of iets dergelijks te onthouden.

Je voert een domeinnaam in en met behulp van een DNS worden alle correcte gegevens geladen, zodat jij op de juiste IP-adres uitkomt en de website voorgeschoteld krijgt.

Hopelijk heeft dit artikel je duidelijk gemaakt wat een DNS is.