Home / WordPress Woordenlijst / Wat is een domein extensie?

Wat is een domein extensie?

Wanneer we de vraag “Wat is een domein extensie?” goed willen beantwoorden, zal je eerst moeten weten wat een domeinnaam is.

Een domeinnaam is het adres van jouw website op internet. Het is wat bezoekers van jouw website moeten invoeren om op je website terecht te komen.

Voor deze website is de domeinnaam webtalis.nl. Als je naar Google wilt gaan, dan ga je naar de domeinnaam google.nl. In de browser ziet dit er als volgt uit:

De domeinnaam

Wat een domein extensie is

Nu je weet wat een domeinnaam is kunnen we het over een domein extensie hebben. Een domein extensie is het allerlaatste stukje (achtervoegsel) van een domeinnaam na de laatste punt. Voor webtalis.nl is de domein extensie .NL.

Een extensie is vaak een afkorting van een land. NL staat voor Nederland. BE voor belgië, DE voor Duitsland en ga zo maar door.

Naast landen zijn er ook generieke domein extensies te vinden. Zo bestaat .COM, .NET, .INFO, .SHOP, .MUSEUM, .AMSTERDAM en nog heel veel andere varianten.

De bekendste domein extensies

Van oorsprong zijn er een aantal domein extensies die ontzettend veel gebruikt werden. Dit zijn tegenwoordig nog steeds de belangrijkste en meest gebruikte extensies op het internet.

Zo hebben we de .NL-extensie. Dit is de domein extensie die je eigenlijk moet hebben als je een website hebt dat zich richt op Nederlandstalige publiek.

.COM staat voor commerciële domeinnamen waaronder business websites, persoonlijke websites, blogs, portfolio’s en nog veel meer dan dat. Wil je een website maken voor de internationale markt, dan is de .COM-extensie veruit de populairste optie. Sterker nog, de .COM extensie is de meeste gebruikte extensie op internet.

De .NET extensie was oorspronkelijk voor “netwerken”. Denk hierbij aan internet providers, e-mail providers, netwerk service providers en dat soort bedrijven. Dit is allang niet meer zo en deze extensie is voor iedereen vrij om te registreren.

De .ORG domein extensie was oorspronkelijk voor non-profit organisaties en wordt internationaal gezien nog wel regelmatig hiervoor gebruikt, hoewel de domein extensie van het land populairder is. Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als bij .NET, heel veel ander type websites hebben .ORG ook als domein extensie. Het is voor iedereen vrij om een .ORG domein te registeren.

De .EU-extensie is relatief nieuw. Deze extensie is beschikbaar gekomen voor bedrijven die zaken doen in Europese landen. Deze extensie wordt langzamerhand steeds vaker gebruikt.

Niet alle domein extensies zijn te registreren

Er bestaan extensies die niet zomaar voor iedereen beschikbaar zijn. De .GOV-extensie is het bekendste voorbeeld. Je kunt alleen een .GOV-extensie voor een domeinnaam krijgen wanneer je een Amerikaanse overheidsinstantie bent.

Welke domein extensie kan ik het best gebruiken?

Bij een domeinnaam gaat het om herkenbaarheid. Een goede domein extensie is hier onderdeel van.

Je kunt je het best richten op de populairste domein extensies. Het je een Nederlandse website, dan is het verstandig om voor de .NL domein extensie te gaan. Het is voor bezoekers eenvoudig te onthouden en er zijn zelfs gebruikers op internet die automatisch al “.nl” invoeren achter een domeinnaam. Doe er dus zeker je voordeel mee.

De .COM domein extensie is super populair en ook eenvoudig te onthouden. Ongeveer 46% van alle geregistreerde domeinnamen draaien op een .com domein extensie. Is de .nl domein extensie al bezet of ga je internationaal, dan zou ik zeker voor deze domein extensies gaan.

De .EU domein extensie zie je steeds vaker voorbij komen. Het is zeker niet mijn eerste optie, maar het blijft een prima keuze om te gebruiken. Zeker als jij je op Europese landen zou willen richten.

Wanneer jij je zou willen richten op bijvoorbeeld alleen Duitse bezoekers, dan is de beste optie om voor de domein extensie van Duitsland (.de) te gaan. Hetzelfde geldt voor andere landen waar jij je op zou willen richten.

Verder zijn de andere domein extensies in mijn ogen minder de moeite waard, omdat deze gewoonweg minder bekend zijn. Het is niet fijn om telkens te herhalen dat de extensie anders is dan mensen verwachten, dus kies alleen voor een andere extensie als je hier een goede reden voor hebt.

Naast dat je een domeinnaam en extensie kunt uitzoeken, zal je deze ook nog moeten koppelen aan een WordPress hostingpakket om jouw website online te krijgen.


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.