Inloggen:

Wat is excerpt in WordPress?

Een excerpt in WordPress was in het verleden razendpopulair. Voordat de ‘Meer lezen’-tag werd gebruikt, was het gebruikelijk om een excerpt in te stellen voor een bericht op jouw website. Maar wat houdt de excerpt nou eigenlijk in?

Een excerpt in WordPress is een kleine samenvatting waarin je kort vertelt waar jouw bericht over gaat. Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld op de homepage van jouw website wel gewoon een stukje tekst te lezen is, zonder dat die tekst plots wordt afgebroken.

Tegelijkertijd toon je door gebruik te maken van een excerpt ook niet direct het hele bericht op de homepage of andere archiefpagina’s. Een ander detail wat ook handig is om te weten, is dat de excerpt geen opmaak en links laat zien. Het is alleen platte tekst.

Hoe een excerpt in WordPress instellen?

De kans is aanwezig dat je de eerste keer dat je een bericht aanmaakt op WordPress nog niet de gelegenheid hebt om een excerpt of samenvatting toe te voegen. Om dat veld beschikbaar te krijgen, dien je in een bericht rechtsbovenin naar scherminstellingen te gaan en daar “Samenvatting” aan te vinken. Zodra je dat hebt gedaan, vind je onder de editor van WordPress een blokje terug waar je een samenvatting voor het bericht in kunt typen.

WordPress Excerpt Samenvatting

Let wel op: Deze samenvatting wordt alleen getoond als jouw thema gebruik maakt van een samenvatting.

Mocht jouw thema gebruik maken van excerpts, maar heb je deze nog nooit zelf gecreëerd. Dan maakt het thema gebruik van de eerste 55 woorden. Dat geldt alleen als je zelf het aantal woorden niet hebt aangepast.

Verder is het ook nog mogelijk dat het thema de samenvatting standaard na een x aantal woorden afbreekt. Het is dus even kijken hoe je thema hierop reageert en dan kun je er rekening mee houden.