Wat is JavaScript?

JavaScript is iets waar je ongetwijfeld al eens van gehoord hebt.

De kans is ook groot dat je misschien niet heel goed weet wat het precies is.

JavaScript is een scripttaal die veel wordt gebruikt om webpagina’s te kunnen voorzien van interactieve extraatjes en om webapplicaties te ontwikkelen.

Dynamische elementen die je zoal toe kunt voegen door gebruik te maken van JavaScript zijn bijvoorbeeld popups, buttons, sliders en display alerts. Daarbij kun je ze bijvoorbeeld meegeven dat ze bewegen of op een bepaalde manier naar boven schieten. Zonder dat je het zelf weet is de kans groot dat ook jouw thema of de nodige plugins die je gebruikt al gebruik maken van JavaScript. Tot zover de kant van het verhaal voor jou als bezoeker van een website.

Om zelf JavaScript te kunnen gebruiken op jouw WordPress-website heb je meerdere opties. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om een WordPress plugin te installeren waar je jouw JavaScript-code in kunt invullen, bijvoorbeeld de plugin Header and Footer. Ook kun je de code verwerken in het footer.php-bestand.

Dit is alleen niet helemaal de juiste manier. De beste methode, sorry dat ik iets technischer moet praten, is door het op te roepen via de wp_register_script() en wp_enqueue_script() functies.

Javascript in WordPress

WordPress zelf, thema’s en plugins maken over het algemeen gebruik van JavaScript in combinatie met jQuery, Ajax en andere web technologieën om snelle, interactieve en betere web applicaties te maken.

Veel WordPress thema en plugin ontwikkelaars zorgen ook dat er een aparte js map is waar alle JavaScript-bestanden in worden geplaatst. Deze bestanden worden dan vaak alleen opgeroepen wanneer deze ook echt nodig zijn. Op deze manier blijft alles netjes gescheiden en worden de bestanden niet overbodig geladen.

WordPress laadt uit zichzelf ook al meerdere JavaScript libraries waar thema en plugin ontwikkelaars gebruik van kunnen maken in hun eigen projecten. Zo wordt jQuery standaard geladen, een aantal jQuery plugins, Underscores, JSON for JS en Backbone JavaScript libraries. In de WordPress Codex kun je alle libraries zien die geladen worden.