Inloggen:

Wat is een lightbox?

In WordPress is het mogelijk om jouw foto’s op verschillende manieren te tonen. Een optie die je daaraan toe kunt voegen, is door een plugin te gebruiken die een lightbox verzorgt. Zo’n lightbox zorgt ervoor dat er een pop-up verschijnt als een foto wordt aangeklikt.

Voordelen lightbox

Het voordeel aan een lightbox is dat een bezoeker de pagina waarop de foto staat niet hoeft te verlaten om de foto te zien. Er komt tenslotte een pop-up over de pagina heen, waardoor de bezoeker na het bekijken van de grote afbeelding gewoon weer eenvoudig terug kan naar de plek waar hij of zij gebleven was.

Die pop-up zorgt er ook direct voor dat de pagina die bekeken werd op de achtergrond wat meer gedimd wordt. Zo word je dus niet afgeleid en kun je je goed focussen op de foto waar het om draait. Zo’n lightbox hoef je niet per se voor foto’s te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om het voor video’s te gebruiken. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n lightbox in WordPress.

Lightbox WordPress

Lightbox in WordPress

Voor WordPress zijn er diverse plugins te vinden waarmee je kunt zorgen dat er een lightbox verschijnt als je op een afbeelding klikt. Zo zit het vaak in galerijen plugins en zijn er speciale plugins met alleen de lightbox functie. Je kunt deze plugins eenvoudig vinden door bij “nieuwe plugins” in het WordPress beheerdersgedeelte te zoeken op het woordje lightbox.

Het is overigens ook mogelijk dat de lightbox-functie standaard al in het WordPress thema dat je op je website gebruikt zit.