Inloggen:

Wat is localhost?

Als je aan de slag gaat met het ontwikkelen van websites, dan kan het handig zijn om gebruik te maken van localhost. Maar wat is localhost nou eigenlijk? Letterlijk gezien kun je localhost omschrijven als ‘deze computer’. Zodra je een URL intypt in jouw browser, maak je verbinding met een ‘host’ elders in de wereld. Die ‘host’ zorgt ervoor dat de webpagina die jij hebt opgevraagd, bekeken kan worden.

Je kunt er echter ook voor kiezen om van jouw eigen computer een localhost te maken. Websitebouwers maken vaak gebruik van zo’n localhost om bijvoorbeeld bepaalde nieuwe functies te testen voor hun website die al online staat. Met localhost creëer je dan ook een offline omgeving die niet door anderen bekeken kan worden. In die offline omgeving kun je echter wel zelf kijken en het ziet er gewoon uit als een online omgeving. Zo’n localhost kun je dus prima gebruiken als je bepaalde dingen wilt uittesten alvorens je het volledig live zet.

Wat natuurlijk ook wel handig is om te weten, is dat wanneer je een localhost omgeving hebt ingesteld, je deze meestal kunt bereiken door 127.0.0.1 in je browser te typen.

Localhost bij verbinding database

Om bij een WordPress-website verbinding te kunnen maken met een database, is het de bedoeling dat je in het wp.config.php-bestand of tijdens de installatie aangeeft hoe de naam van de host luidt. Bij de meeste hostingproviders moet er in dat geval ‘localhost’ ingevuld worden, omdat dit de standaard is. Het kan echter zijn dat het bij jouw hostingprovider anders is, maar dit wordt dan altijd wel aangegeven.

Bij een normale WordPress-installatie, kan het dus ook heel goed zijn dat je met localhost te maken krijgt.