Inloggen:

Wat is een WordPress multisite?

Mocht je al eens een WordPress installatie gedaan hebben via een simpele 1-klik installatiesysteem, dan is de kans groot dat je de vraag hebt gekregen of je gebruik wilt maken van WordPress multisite.

WordPress multisite heeft een aantal voordelen, alleen is het wel altijd de vraag of je het wel echt nodig hebt. Ben je van plan om slechts één website op te zetten of meerdere websites die er totaal verschillend uitzien, dan is WordPress multisite overbodig en hoef je jezelf er zeker niet in te verdiepen.

wordpress-multisite

Voordelen WordPress multisite

Wanneer je jezelf de vraag “Wat is een WordPress multisite?” stelt, dan is het natuurlijk fijn dat je achter de voordelen kunt komen.

WordPress multisite is een feature van WordPress die het voor gebruikers mogelijk maakt om een netwerk van websites te bouwen die allemaal dezelfde WordPress-installatie delen.

Sinds versie 3.0 is multisite opgenomen in WordPress. Naast dat je dezelfde WordPress-installatie kan delen, zijn er nog een aantal voordelen. Zo kun je een netwerk van subdomeinen bouwen. Zo zou ik met het domeinnaam Webtalis.nl subdomeinen als http://wordpress.webtalis.nl of folders als http://www.webtalis.nl/wordpress kunnen creëren met een WordPress multisite installatie.

Een ander voordeel van het gebruiken van WordPress multisite, is dat wanneer je dat toelaat, anderen ook websites kunnen bouwen via jouw multisite.

Als hoofdadmin kun je daarnaast thema’s en plugins installeren die vervolgens op alle websites binnen het netwerk werken. Een voordeel daaraan is dat als je één ding verandert het dus direct op alle websites binnen het multisite netwerk aangepast wordt.

Een van de bekendste multisites, is wordpress.com. Iedere website binnen een dergelijk netwerk heeft overigens geen eigen directory op je server. Wel hebben ze allemaal een eigen plekje in de database.

Ik hoop dat dit artikel je duidelijk heeft gemaakt wat een WordPress multisite omgeving voor je kan betekenen. Het is echt een specifieke oplossing die in veel gevallen niet van toepassing is, bijvoorbeeld wanneer je een enkele WordPress website zou willen maken.