Wat is Time To First Byte (TTFB)?

Je vraagt je af wat Time To First Byte, TTFB in het kort, nou precies is. De TTFB is in het Nederlands gezegd de tijd tot de eerste byte. De TTFB is er puur om de reactietijd van de webserver van een website te meten.

Ik zal een voorbeeld geven in makkelijke taal. Wanneer je een website bezoekt wil je dat deze zo snel mogelijk geladen wordt. Wanneer je op een link klikt of de URL in je browser invoert, dan doe je een http-request.

Hiermee geef je eigenlijk aan dat er verbinding gemaakt moet worden met de server waar de website op staat, zodat de website geladen kan worden in je browser. De tijd die hiervoor nodig is tot het moment dat je eerste datapakket (byte) binnenkomt in je browser, dat is de Time To First Byte.

Het gaat dus om de tijd tussen je aanvraag en de eerste byte die terugkomt van de server naar je browser.

Wat is een goede Time To First Byte (TTFB)?

Google adviseert een TTFB van onder de 200ms. Hoe lager, hoe beter het is.

Voor de meeste WordPress websites is dit prima te halen, maar de basis van de website moet wel goed zijn. Denk aan goede WordPress hosting, thema en plugins.

Tussen de 300 en 500ms is een gemiddelde score. Een TTFB boven de 600ms is slecht. Je zal dan ook een melding krijgen bij een Google PageSpeed test. Je kunt dus wel stellen dat je dan aan de slag moet om dit te corrigeren.

Trage servers hebben effect op de laadtijd. Sinds Google de Core Web Vitals heeft en dit ook als rankingsfactor meeneemt, is het ook belangrijk om een snelle TTFB te hebben, want dit komt weer ten goede voor je andere scores.

Hoe belangrijk is een goede TTFB?

Er zijn veel factoren die de snelheid van een pagina beïnvloeden. Hoe belangrijk is met al die factoren de time to first byte? Zoals je ondertussen hopelijk begrijpt is de time to first byte het allereerste wat er gebeurd als je een website bezoekt.

We kunnen hierdoor wel concluderen dat de TTFB een belangrijke factor is. Een slechte TTFB heeft direct invloed op de snelheid van de website. Het is gelukkig ook eenvoudig te verbeteren.

Heeft TTFB invloed op zoekmachine optimalisatie (SEO)?

Er zijn met enige regelmaat zijn er discussies gaande of de TTFB invloed heeft op de positie in de zoekmachines. Google heeft zelf nooit gezegd dat TTFB van zichzelf een rankingsfactor is.

Waar je echter wel rekening mee moet houden is dat snelheid wel een rankingsfactor is. Nu is de TTFB het eerste punt om met een website in contact te komen, waardoor het ook van invloed is op de totale snelheid.

We kunnen hierdoor wel stellen dat we de TTFB zeker niet moeten vergeten als we met onze website bezig zijn om alles te optimaliseren, ook al is het nooit als directe rankingsfactor genoemd. Het is ook met een reden een factor in Google PageSpeed, zoals je in de test hieronder kunt zien.

Hoe kan ik de TTFB van mijn website meten?

Je kunt de time to first byte op verschillende manieren testen. Google PagesPeed is één manier om de TTFB van je website te testen. Volgens Google haal je de test niet wanneer de browser van een bezoeker te maken heeft met een reactietijd van meer dan 600ms.

Een andere manier om de TTFB te testen, is met behulp van de website KeyCDN. Dit is een tool die ik zelf ook graag gebruik. KeyCDN meet namelijk de TTFB op 10 verschillende locaties.

KeyCDN time to first byte (TTFB) resultaten Webtalis

Je zal zien dat de locaties die dichtbij de server staan beter scoren dan de locaties die verder weg staan. Dit is natuurlijk geen probleem, want als het goed is staat de server waar je gebruik van maakt ook in het land waar je bezoekers ook vandaan komen.

Hoe kan ik de time to first byte (TTFB) verbeteren?

Er zijn verschillende dingen die invloed hebben op de time to first byte van een website. Ik zal het in het kort voor je op een rijtje zetten.

Maak gebruik van goede hosting

De kwaliteit van je hostingprovider is van groot belang. Wanneer de server te vol wordt gezet met websites die veel vermogen vragen, dan heb jij hier last van. Het is tevens slecht voor de snelheid als je op verouderde software draait, denk aan een oude PHP-versie waar geen ondersteuning meer voor is en die stukken trager is dan de huidige standaard PHP-versies.

Ga dus altijd voor een hostingpartij die niet alle servers zo vol mogelijk probeert te zetten om er meer aan te kunnen verdienen. Cloud86, is een goede hostingprovider die ik je kan aanbevelen.

Ik zal je echter niet zomaar vertellen dat je van hostingprovider moet wisselen. Test zelf of je website een trage reactietijd (TTFB) heeft. Is het resultaat boven de 600ms, dan zou ik zelf zeker overwegen om te wisselen van hostingprovider.

Hosting heeft tenslotte niet alleen effect op de TTFB, maar ook op de Google Core Web Vitals als LCP. Dit is sinds juni 2021 een rankingsfactor.

Maak gebruik van Caching

Er is altijd een groot verschil te ontdekken tussen pagina’s waarbij caching wel of niet staat ingeschakeld. Op pagina’s waar caching staat ingeschakeld is de TTFB altijd stukken beter.

Er zijn voor WordPress ontzettend veel verschillende caching plugins te vinden. Het probleem is alleen vaak deze verkeerd ingesteld worden.

Met behulp van een goede cache plugin kun je dingen als:

  • CSS en JavaScript optimaliseren
  • Pagina’s en links vooraf laden (preloaden)
  • JavaScript executie vertragen
  • Controle over WordPress Heartbeat
  • Lazyload afbeeldingen en video’s
  • Database opschonen
  • Google Analytics lokaal laden
  • Facebook pixel lokaal laden

Bij de meeste cache plugins heb je helaas ongeveer 4-5 extra plugins nodig om een aantal van bovenstaande functionaliteiten te krijgen. WP Rocket heeft dit echter allemaal ingebouwd, daarom is dit ook de plugin die ik zelf altijd gebruik.

Elimineer plugins die veel serververmogen vragen

Er zijn diverse WordPress plugins die veel vermogen vragen van de server waar je website op draait. Het gaat meestal om plugins die bepaalde scans en processen hebben die altijd actief zijn. Denk bijvoorbeeld aan sliders, gebroken link checkers, pagebuilders, chats, gerelateerde berichten, WordFence en WPML.

Met behulp van de plugin Query Monitor kun je bekijken welke plugins jouw website vertragen. Installeer de plugin en bekijk een pagina op je website.

Vervolgens kun je in bovenaan in de toolbar (zwarte balk) bovenaan naar de secondes en dergelijke gaan die je ziet staan. Klik hier op Queries, zodat er een nieuw scherm naar voren komt. Klik hier op Queries -> Queries By Component om te bekijken welke plugins je website vertragen.

Bekijk dit op meerdere pagina’s van je website, aangezien sommige plugins op de ene pagina wel geladen worden en op andere pagina’s weer niet. Alleen op deze manier kom je er echt achter welke traag zijn.

Probeer de traagmakende plugins vervolgens te verwijderen indien dit mogelijk is. Gaat het om een belangrijke plugin waar je website niet zonder kan, dan kun je deze plugin natuurlijk nog blijven gebruiken.

Wil je leren hoe je websites sneller maakt?

WordPress website sneller maken

Wil je leren hoe je een WordPress website sneller kunt maken? Kijk over mijn schouder mee hoe je dit kunt doen in de WordPress Snelheid Optimalisatie training.

Wat is een goede time to first byte (TTFB)?

Google adviseert een TTFB van 200ms of minder. Je krijgt echter alleen een melding bij Google PageSpeed wanneer de TTFB boven de 600ms is.
200ms (of minder) is heel goed. 300ms tot en met 500ms is gemiddeld en boven de 600ms heb je verbetering nodig.

Hoe kan ik de time to first byte van mijn website testen?

Hier zijn veel verschillende tools voor. Reactietijden van de server kunnen getest worden met behulp van Google PageSpeed, Pingdom Tools, KeyCDN, GTMetrix en nog allerlei andere tools.

Hoe verminder ik de TTFB in WordPress?

Hosting is de grootste factor. Maak gebruik van een goede hostingprovider die de server niet volplaatst met websites, waardoor jij benadeeld wordt. Een goede server is de meest effectieve manier om de TTFB van je website te verbeteren. Verder kun je ook plugins verwijderen die veel vermogen van de server vragen.