WordPress database repareren

Wanneer het om WordPress gaat is de MySQL database een van de belangrijkste onderdelen.

In database staan je berichten, pagina’s, welk thema je hebt gekozen, welke plugins geactiveerd staan, welke gebruikers er zijn en hoe je alles hebt ingesteld.

Alles wat je doet op je website wordt dus simpel gezegd geschreven in de database. Het kan helaas weleens voorkomen dat de database corrupt raakt om een bepaalde reden en dat daardoor je website niet meer goed functioneert.

In dit artikel laat ik je zien hoe je de WordPress database kunt repareren om je website weer werkend te krijgen.

Huh, een kapotte database?

Ja, het is mogelijk dat je database kapot gaat. Zo kan het bijvoorbeeld zijn de tabel waar de berichten instaan corrupt raakt door een onverwachte fout of door technische server problemen.

Het corrupte tabel in database zorgt er vervolgens voor dat je website niet meer goed functioneert, waardoor het lijkt alsof als je berichten en pagina’s verdwenen zijn.

Gelukkig verdwijnt data niet zomaar uit de database en is het een kwestie van de tabel repareren.

Gecrashte WordPress database repareren

Er zijn twee manieren om de database van je WordPress website te repareren. Je kunt de standaard functionaliteit van WordPress gebruiken of je kunt het via phpMyAdmin doen.

Database repareren via WordPress zelf

De database via WordPress zelf repareren is de eenvoudigste methode en is ook de methode die WordPress aanraad om uit te voeren.

Je hoeft hier eigenlijk maar twee dingen te doen. Om te beginnen moet je onderstaand stukje code plaatsen in het wp-config.php bestand je thema.

define( 'WP_ALLOW_REPAIR', true );

Wanneer je dit eenmaal gedaan hebt kun je naar de volgende pagina gaan op je website:
http://www.jedomeinnaam.nl/wp-admin/maint/repair.php

Je kunt op deze pagina WordPress met een simpele druk op de knop de taak geven om de database te herstellen.

WordPress database herstellen

Wanneer dit eenmaal gedaan is zal je website weer werken en is het belangrijk dat je de code weer uit het wp-config.php bestand haalt. Deze pagina is namelijk openbaar en door iedereen benaderbaar en dit is niet iets wat je wilt.

Database repareren via phpMyAdmin

Ben je bekend met phpMyAdmin, dan is dit ook een prima methode om de database te repareren.

Om te beginnen moet je natuurlijk naar je database via phpMyAdmin. Als je het tabel weet dat corrupt is kun je alleen deze tabel selecteren, maar als je geen idee hebt kun je ook alle tabellen selecteren.

Repareer tabel phpMyAdmin

Zodra je dit gedaan hebt is het alleen nog een kwestie van op “Repareer tabel” klikken in het dropdown menu net onder de tabellen. Nadat je dit gedaan hebt zal de database weer goed fucntioneren en je website dus ook.

8 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Hoi Maikel, ik lees ieder keer weer je tips en je aanbevelingen. heel erg bedankt en inderdaad waar zouden we zijn zonder jou expertise, maar dit heb ik reeds ervaren in onze persoonlijke mails.

  kan het dus zij dan mijn plugin (wp like button) niet meer werkt door een database corruptie???

  Ik was al van plan mijn hele site eruit te gooien en opnieuw te beginnen, gelukkig is het maar een test site en geen operationele site.

  ik hoor van je.
  grtjes
  Percy

  • Nee, zo snel heb je niet te maken met een database corruptie en vaak is er een complete tabel kapot, dus zou er meer niet moeten werken.

   Heeft die het ooit wel gedaan?

 2. Waar zijn we zonder jou expertise, heb het gelukkig nog nooit nodig gehad, maar goed om te weten, dat er op zo’n moment nog hoop is!

  Hij staat bij m’n favorieten, just in case.

  Dank je Maikel!

 3. Mooie en waardevolle uitleg! dank je.

  Zou jij mij antwoord kunnen geven op de volgende vraag :

  Hoe kan ik een sql database in wordpress inladen?
  dank je

  • In principe kun je een database altijd importeren door naar phpMyAdmin te gaan en hier gebruik te maken van de importeerfunctie.

   Of WordPress ziet wat je importeert hangt er natuurlijk wel vanaf wat je precies importeert.

Geef een reactie