5x De beste WordPress recepten plugins

WordPress recepten plugins

Heb je een passie voor koken en wil je jouw zelf bedachte recepten graag delen met anderen? Dan is de kans best groot dat je een foodblog wil maken of in ieder geval een aparte categorie met al jouw overheerlijke recepten.

Je recepten wil je natuurlijk op een overzichtelijke en eenvoudige manier delen met jouw lezers. Om dit te doen kun je een WordPress recepten plugin gebruiken.

Een recepten plugin in WordPress zorgt ervoor dat je een apart onderdeel op de pagina kunt maken met daarin het recept, voor hoeveel personen het is, hoelang de voorbereidingstijd is of hoelang het in totaal duurt om het recept te maken.

Daarnaast kan een recepten plugin ook helpen om om jouw recept goed in de zoekresultaten weer te geven. Dit kan zo zijn wanneer er gebruik gemaakt wordt van Schema markup.

Waar moet een WordPress recepten plugin aan voldoen?

Er zijn een hoop gratis en betaalde WordPress recepten plugins beschikbaar om te downloaden. Het is alleen net zoals met zoveel dingen dat niet perse één plugin de beste recepten plugin is. Het hangt net af van waar je precies naar op zoek bent.

Zo kan het zijn dat gebruiksvriendelijkheid bij jou heel belangrijk is. Het kan echter ook zijn dat je gewoon echt zoveel mogelijk informatie zou willen delen en dat het niet uitmaakt hoe moeilijk het ingevuld hoeft te worden, omdat je dit toch wel op termijn onder de knie krijgt.

Wanneer we naar functionaliteiten kijken bij recepten plugins, dan kun je op de volgende functionaliteiten letten:

 • Voedingswaarden: Wil je ook de voedingswaarden bij de recepten tonen?
 • Portiegrootte berekenen: Wil je dat bezoekers kunnen selecteren voor hoeveel personen het recept gemaakt wordt en dat het recept zich hieraan aanpast?
 • Video ondersteuning: Plaats je recepten met tekst en afbeeldingen of wil je ook video’s plaatsen? Het is dan handig als er ook video ondersteuning is.
 • Schema markup: Dit is wat technischer, maar met schema markup kunnen de recepten potentieel een stuk mooier worden weergegeven in de zoekresultaten.
 • Design: Het is ook belangrijk dat de plugin waar je gebruik van gaat maken een design heeft dat bij jouw website design past of in ieder geval dat je het kunt aanpassen aan het design van je website.
 • Recepten van bezoekers ontvangen: Wil je dat bezoekers ook recepten kunnen insturen? Dan zal je moeten opletten of dit tot de mogelijkheden behoort bij de recepten plugin die je op het oog hebt.
 • Sterren beoordelingen: Wil je dat bezoekers het recept kunnen beoordelen met een x aantal sterren? Controleer of de plugin deze functionaliteit heeft.

Om de beste WordPress recepten plugin te vinden voor jouw website heb je wellicht ook nog andere eisen, zoals dat je sociale media knoppen wil hebben of weer heel iets anders. Bekijk daarom zeker meerdere recepten plugins voordat je een keuze maakt, zodat je de plugin uitkiest die aan al je eisen voldoet of er in ieder geval het dichtst bij in de buurt zit.

Hoe jouw recept uitlichten in Google?

Hierboven kwam het al even naar voren. Met behulp van Schema.org markup kun je alle informatie van je recept aan Google (en andere zoekmachines) doorgeven. Google snapt dan dat het om een recept gaat en kan er dat een zogenoemde rich snippet van maken.

Jouw recept kan dan naar voren komen wanneer mensen naar recepten zoeken. Hiermee win je van de ‘normale’ zoekresultaten. Het ziet er namelijk in Google als volgt uit en staat ook nog eens boven de normale zoekresultaten:

Uitgelichte recepten in Google

Zo zie je een afbeelding, titel, auteur, score (van je bezoekers) en hoelang het duurt om het recept te maken. Het zal altijd jouw doel moeten zijn om bij dit rijtje te komen staan en de juiste recepten plugin kan je hierbij helpen.

Beste WordPress recepten plugins in 2022

Er zijn zoveel WordPress recepten plugins te vinden dat je wellicht door de bomen het bos niet meer kunt zien. Het is echter wel zo dat de verschillende recepten plugins soms ook weer hele andere mogelijkheden hebben.

Hieronder beschrijf ik 5 WordPress recepten plugins die het overwegen waard zijn. Het is verder aan jou de keuze welke recepten plugin voor jou het beste is.

Tasty Recipes

Tasty Recipes

Tasty Recipes is gemaakt door een foodblogger, waardoor hier eigenlijk alles in zit wat je nodig zal hebben bij het toevoegen van recepten aan jouw (food)blog.

Je krijgt bij deze plugin diverse templates (designs) voor verschillende recepten en deze kun je eventueel ook nog verder naar wens aanpassen. Mocht je al een andere plugin gebruiken, dan kan ik je gelukkig vertellen dat je bij deze plugin recepten vanuit diverse andere plugins kunt importeren naar Tasty Recipes. Je kunt dit stuk voor stuk doen om te bekijken hoe het eruit ziet of je kunt direct alle recepten laten importeren.

Verder kun je ook eenvoudig woorden vertalen bij deze Tasty Recipes, wat wel zo fijn is voor ons Nederlanders. Dan hoeven je bezoekers geen Engelse woorden te lezen, maar kan alles gewoon lekker in het Nederlands.

Natuurlijk is zoekmachine optimalisatie meegenomen bij deze plugin. Zo wordt er schema.org data in de code gezet, waardoor Google ziet dat het om een recept gaat en de juiste informatie krijgt. Sociale media en print knoppen zijn ook met een druk op te knop te integreren.

Wanneer je het belangrijk vindt om de voedingswaarden ook bij het recept te vermelden, dan ben je bij deze plugin aan het juiste adres. Je kunt de voedingswaarden in een mooi overzicht weergeven. Je bezoekers kunnen dan alles lezen over de calorieën, vezels en andere micronutriënten waar je mee te maken hebt tijdens het eten van het recept.

Het mooie aan deze plugin is dat je eventueel ook advertenties bij je recepten kunt plaatsen. Dit is iets wat je niet snel bij een andere recepten plugin zal zien.

Taste Recipes geeft ook je bezoeker de mogelijkheid om jouw recept te beoordelen, wat natuurlijk ten goede komt voor andere bezoekers die het recept bekijken. Dit kan gewoon direct vanuit het WordPress reactie-gedeelte. Het gemiddeld aantal sterren dat je krijgt voor je recept zal direct onder de titel van het recept verschijnen.

Cooked – Recipe Plugin

Cooked - WordPress recepten plugin

De Cooked recepten plugin is in mijn ogen een hele goede fijne recepten plugin die je kunt gebruiken als je recepten zou willen plaatsen op je website. Het heeft heel veel functionaliteiten die bij de meeste plugins alleen in de premium versie beschikbaar zijn.

Het unieke aan deze plugin is dat er een drag and drop recepten builder ingebouwd zit. Dit is bij de meeste andere recepten plugins niet het geval, maar zelf vind ik het altijd fijn dat er een mogelijkheid is om dingen van positie te wisselen simpelweg door het te slepen en los te laten.

Je kunt heel veel informatie tonen in deze plugin. Zo kun je natuurlijk altijd de standaard dingen als ingrediënten, instructies en extra informatie invoeren. Het is echter ook mogelijk om informatie als voorbereidingstijd, kooktijd, voedingswaarden en meer van dit soort dingen in te voeren.

Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om afbeeldingen toe te voegen om het kookproces goed weer te geven en natuurlijk het eindresultaat te laten zien.

De Cooked plugin is ook zoekmachine vriendelijk, het voegt in de code automatisch schema.org microdata van je recept, waardoor Google ziet dat het een recept is en het potentieel extra aandacht geeft in de zoekresultaten.

Wat ook leuk is aan deze plugin is dat je de mogelijkheid hebt om een moeilijkheidsgraad in te stellen per recept en er zit een ingebouwde zoekoptie in waardoor je naar recepten kunt zoeken. Tot slot kunnen je bezoekers ook een interactieve timer gebruiken en aangeven voor hoeveel personen een gerecht is, waarna de hoeveelheid van de benodigde ingrediënten wordt aangepast.

WP Recipe Maker

WP Recipe Maker

WP Recipe Maker is de populairste gratis WordPress recepten plugin van dit moment met meer dan 50.000 actieve installaties. WP Recipe Maker heeft alles netjes op orde als het om zoekmachine optimalisatie gaat. Zo wordt er gebruik gemaakt van Schema markup, waardoor recepten potentieel goed kunnen opvallen in de zoekresultaten.

De plugin is niet alleen helemaal klaar voor zoekmachines, het heeft ook een mogelijkheid om pinterest knoppen toe te voegen, zodat je recepten makkelijk gepromoot kunnen worden. Andere handige functies in deze plugin zijn de mogelijkheid om beoordelingen te ontvangen en het recept uit te printen.

Het is tevens mogelijk om afbeeldingen en video’s toe te voegen aan je recepten en je hebt de mogelijkheid om ingrediënten en instructies te groeperen.

Hoewel de plugin gratis is om te gebruiken kun je het ook nog verder uitbreiden qua functionaliteiten als je voor de betaalde variant gaat. Met de premium versie van WP Recipe Maker krijg je een mobielvriendelijke keukentimer, premium templates (design), kun je de portiegroottes aanpassen, je kunt checkboxen maken bij de instructies en nog heel veel meer.

Mocht je op dit moment een andere WordPress recepten plugin hebben, dan is overstappen vermoedelijk ook geen groot probleem. WP Recipe maker heeft de mogelijkheid om recepten van 15 andere populaire recepten plugins te importeren en om te zetten naar recepten in WP Recipe maker.

Total Recipe Generator (Elementor Addon)

Elementor is op dit moment de populairste WordPress page builder die er te vinden is. Wanneer je hier gebruik van maakt is het ook fijn als je een recepten plugin hebt die goed samengaat met Elementor. De Total Recipe Generator is speciaal gemaakt voor Elementor, waardoor het perfect op elkaar aansluit. Het werkt zowel op de gratis als betaalde versie van Elementor.

De plugin heeft al direct templates beschikbaar die je kunt gaan gebruiken en er is een drag and drop interface. Dit alles uiteraard geheel in Elementor zelf. Qua meta heb je ook veel om in te vullen. Denk aan de Voorbereidingstijd, kooktijd, totale tijd, totale kosten, portiegrootte en kosten per portie. Het is allemaal mogelijk om in te vullen.

Wanneer je de voedingswaarden wil invullen bij je recept dan is dit ook geen enkel probleem bij de Total Recipe Generator. Er zijn 4 label stijlen als het om voedingswaarden gaat en een stuk of 40 voedingsstoffen met dagelijkse waarden. Daarnaast kun je ook aangeven voor welk dieet het recept eventueel geschikt is.

Wil je recepten laten delen door je bezoekers, dan is dit ook geen probleem. Er zijn knoppen voor Twitter, Facebook, Whatsapp, Linkedin, Pinterest, E-mail en meer. Deze werken uiteraard ook op mobiel. Bezoekers hebben verder ook de mogelijkheid om het recept uit te printen, wat veel bezoekers zullen waarderen.

Tot slot wordt er ook Schema microdata voor recepten toegevoegd, zodat Google en andere zoekmachines het op de juiste manier kunnen oppikken.

Delicious Recipes

Delicious Recipes WordPress plugin

Delicious Recipes heeft wellicht minder actieve installaties dan de bovenste recepten plugins uit de lijst, maar dit wil zeker niet zeggen dat deze plugin minder is. De plugin is goed geoptimaliseerd voor de zoekmachines en bevat veel bruikbare functionaliteiten.

Zo heeft Delicious Recipes de mogelijkheid om afbeeldingen en video’s toe te voegen aan recepten, voedingswaarden tabellen, tekst instructies, recepten zijn uit te printen en er zit een krachtig zoeksysteem in.

Wanneer je bezoekers de mogelijkheid wil geven om jouw recepten te beoordelen met een x aantal sterren, dan is dit ook mogelijk.

Om de recepten mooi weer te geven op je website zijn “recept kaarten” beschikbaar. Voor je archiefpagina’s zijn ook verschillende layouts beschikbaar.

Wil je aangepaste iconen gebruiken, dan heb je de mogelijkheid om aangepaste iconen te uploaden die je kunt gebruiken voor verschillende kookmethoden, tags, cursussen en dat soort zaken. Kleuren kun je ook altijd aanpassen, zodat recepten goed in je design passen. Wil je jouw bezoekers het recept laten uitprinten of laten delen via sociale media? Beide is mogelijk.

Tot slot bevat deze recepten plugin 9 Gutenberg recept blokken om het toevoegen van een recept aan een bericht of pagina zou fijn mogelijk voor je te maken. Zo heb je de volgende blokken:

 • Dynamische recepten kaart
 • Recept details
 • Recept ingrediënten
 • Recept instructies
 • Voedingswaarden van recept
 • Recept knoppen
 • Zelf uitgekozen recepten weergeven
 • Recepten gebaseerd op tag
 • Recepten kaart

Zoals je ondertussen door zal hebben heeft deze plugin meer dan genoeg mogelijkheden om er iets moois van te maken.

Start met het delen van jouw recepten

Eten komt in allerlei verschillende vormen en maten. Zoals je hebt kunnen zien is dit ook voor de plugins hierboven. Bepaal voor jezelf wat belangrijk is en kies vervolgens aan de hand daarvan de beste WordPress recepten plugin voor jouw website.

Hoe dan ook is een foodblog altijd een van de leukste en nuttigste type blog die er is. Iedereen zoekt weleens naar recepten online en er gaat niets boven lekker eten.

Met behulp van een goede WordPress recepten plugin kun je ervoor zorgen dat jouw recepten volledig voorzien zijn van alle informatie en dat je recept goed uitgelicht wordt in het artikel. Sociale media deelknoppen zijn verder ook erg handig om ervoor te zorgen dat jouw recept gedeeld wordt en daardoor een groter bereik heeft.

Wat voor recepten plugin je ook zou willen hebben voor jouw website. Hierboven staan hele handige plugins waarvan zeker eentje jouw foodblog goed gaat helpen.

6 reacties

  1. Is er iemand die mij kan helpen?
   Tot nu toe heb ik nog geen antwoord kunnen vinden.
   alle tips en antwoorden zouden fijn zijn.
   alvast dank
   gr Rita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *